IKEA Kraków i Traficar startują z pierwszym w Polsce carsharingiem samochodów dostawczych

Od 4 września klienci IKEA Kraków mogą wypożyczać samochody dostawcze w systemie carsharingowym Traficar. Pierwsze tego typu rozwiązanie w Polsce umożliwia wynajęcie auta dostawczego na minuty bezpośrednio sprzed sklepu. Pilotażowo udostępnionych zostało 6 samochodów, ale firmy już sygnalizują, że w miarę zapotrzebowania liczba aut będzie rosnąć. Traficar zapowiada też rozszerzenie usługi na inne lokalizacje.

Specjalnie oznakowane stanowiska dla dostawczych Traficarów uruchomione zostały na parkingu IKEA Kraków w bezpośrednim sąsiedztwie wyjścia ze sklepu. Do dyspozycji klientów są samochody Renault Kangoo, udostępnione w ramach carsharingu w modelu stacjonarnym. Polega on na tym, że po wyładowaniu mebli wypożyczony samochód trzeba odstawić z powrotem na miejsce. Poza tym sposób działania automatycznego najmu samochodów dostawczych przebiega tak samo, jak w przypadku Traficarów osobowych. Co więcej, opłaty również pozostają na tym samym poziomie, czyli 80 groszy za kilometr, 50 groszy za minutę jazdy i 10 groszy za minutę postoju. Dostawcze Traficary oferują przestrzeń bagażową o wymiarach: 190cm (długość), 120cm (szerokość) i 110cm (wysokość). Może ona zostać dodatkowo powiększona do 290cm długości poprzez złożenie fotela pasażera. Do prowadzenia pojazdów wystarczy prawo jazdy kat. B.

Samochody zostały wybrane specjalnie z myślą o produktach naszego partnera - IKEA Kraków i będzie można nimi przewieźć każdy mebel dostępny w sklepie. Nawe największe szafy PAX, które pakowane są w płaskie, ergonomiczne paczki – mówi dodaje Piotr Groński, prezes spółki Traficar - Po okresie wdrożenia chcemy, aby usługa była dostępna dla wszystkich sieci oferujących artykuły budowlane lub ogrodowe, które będą zainteresowane udostępnieniem przestrzeni dla samochodów dostawczych Traficar. Dzięki temu wypożyczanie na minuty stanie się jeszcze wygodniejsze – dodaje Piotr Groński.

Warto dodać, że wszystkie samochody z floty Traficar spełniają restrykcyjną normę EURO 6 - europejski standard w zakresie emisji spalin. Ma to ogromne znaczenie w mieście takim jak Kraków, od lat zmagającym się z wyzwaniami zanieczyszczonego powietrza oraz brakiem wolnych miejsc parkingowych.

Traficar jest dla nas bardzo ważnym partnerem. Przyświeca nam podobna misja i wartości. Wśród nich szczególne miejsce zajmuje troska o środowisko, a w tym aspekcie carsharing stanowi idealne pole do współpracy - mówi Grzegorz Bochenek, Kierownik Marketingu IKEA Kraków. - W kwietniu br. uruchomiliśmy specjalne stanowiska dla osobowych Traficarów, które cieszą się coraz większą popularnością wśród naszych klientów. Carsharing samochodów dostawczych to z kolei wygodny, niedrogi i ekologiczny sposób na przewiezienie do domu większych zakupów – dodaje Grzegorz Bochenek.

Czy szykuje się rewolucja w usługach carsharingowych?

IKEA Kraków istnieje od 1998 roku. We wrześniu 2011 roku zakończyła się przebudowa sklepu, po której obiekt stał się jednym z najnowocześniejszych sklepów IKEA w Polsce. W międzynarodowym konkursie IKEA Store Award 2014, IKEA Kraków uznana została za jeden z 5 najlepszych sklepów IKEA na świecie. Ocenie poddawane były m.in. takie czynniki, jak: standardy pracy, niska rotacja pracowników, współpraca z lokalnymi dostawcami czy zadowolenie klientów. IKEA Kraków oferuje ponad 9 tys. produktów zlokalizowanych w 64 inspirujących wnętrzach. Ponadto posiada przestronną restaurację na 500 miejsc siedzących z bezpłatnym dostępem do Internetu, miejscem dla karmiącej mamy oraz strefą zabawy dla najmłodszych, a także bezpłatną bawialnię „Czarodziejski Las Smaland” z profesjonalną opieką dla dzieci w wieku 3-10 lat.

Traficar dostawczy przed IKEA Krakow (1).jpg

Traficar dostawczy przed IKEA Kraków (3).jpg

Dostawczy Traficar IKEA (1).jpg

40 sof IKEA dla lokalnych instytucji

Do małopolskich fundacji i jednostek pomocy społecznej trafiło 40 sof, podarowanych przez IKEA Kraków. Przekazane sofy to nie tylko wygodne i funkcjonalne meble. Mają one przypominać o spędzaniu czasu razem, wspólnej rozrywce i integracji społecznej.
Nowe kuchnie dydaktyczne w Centrum Autyzmu

Uczniowie krakowskiego Centrum Autyzmu będą mile zaskoczeni, gdy po wakacyjnej przerwie wrócą do swojej szkoły. Placówka otrzymała od IKEA Kraków dwie nowe, w pełni wyposażone kuchnie dydaktyczne. Będą się w nich odbywać zajęcia kulinarne przygotowujące dzieci i młodzież z autyzmem do samodzielnego funkcjonowania w dorosłym życiu.
Minigranty IKEA Kraków rozstrzygnięte. IKEA Kraków rozpoczęła współpracę z czterema lokalnymi instytucjami

Zielony Domek, Klub Jędruś z Nowej Huty, Uniwersytecki Szpital Dziecięcy w Krakowie-Prokocimiu oraz Wojewódzki Specjalistyczny Szpital Dziecięcy im św. Ludwika to instytucje, z którymi IKEA Kraków rozpoczęła współpracę w ramach programu Minigranty.
IKEA otworzyła Punkt Odbioru Zamówień w Kaliszu

IKEA rozpoczyna w Kaliszu i okolicach sprzedaż internetową swoich produktów i rozwiązań. Od 14 września mieszkańcy Kalisza, Ostrowa Wielkopolskiego i Pleszewa mogą zamówić meble IKEA do swojego domu w cenie transportu od 49 złotych lub do nowego Punktu Odbioru Zamówień w Parku Handlowym Kalinka w Kaliszu w stałej cenie 29 złotych.

Życie to zmiany, zrób na nie miejsce. Pierwsza kampania produktowa IKEA w nowej platformie komunikacyjnej „IKEA. Niech Żyje Dom!”.

Tuż po pierwszej emisji spotów wizerunkowych przedstawiających nową platformę komunikacyjną „IKEA. Niech Żyje Dom!”, rusza odsłona produktowa.