IKEA Retail o jakości życia podczas XXVII Forum Ekonomicznego w Krynicy-Zdroju

Jakość życia Polaków była tematem przewodnim obecności IKEA Retail na tegorocznym Forum Ekonomicznym w Krynicy-Zdroju (5—7 września). Firma mówiła o trzech wymiarach – domowym (jakość życia w domu), służbowym (jakość relacji pracodawca-pracownik) i społecznym (troska o środowisko). IKEA przygotowała dwie ekspozycje, zainicjowała także debaty i spotkania dla szerokiego grona interesariuszy.

W wizji IKEA zawarta jest idea tworzenia lepszego życia dla wielu. Oznacza to, że pomagamy w podnoszeniu jakości życia w domach naszych klientów, oferujemy jak najlepsze warunki pracy, niwelujemy negatywny oraz maksymalizujemy pozytywny wpływ na środowisko i wspieramy lokalne społeczności. Nasza obecność podczas Forum Ekonomicznego w Krynicy-Zdroju jest podyktowana chęcią czynnego udziału w publicznej dyskusji. Chcemy wspierać działania na rzecz rozwoju zrównoważonej gospodarki poprzez dzielenie się własnymi doświadczeniami oraz kompetencjami - podkreśliła Anna Pawlak-Kuliga, Prezes zarządu IKEA Retail w Polsce.

Jak mieszkają Polacy?

W ciągu ostatnich dziesięciu lat IKEA odwiedziła aż 4000 polskich rodzin, aby dowiedzieć się w jakich przestrzeniach żyją na co dzień, co ich inspiruje, jakie mają marzenia i co jest dla nich najważniejsze.

Dom to najważniejsze miejsce na świecie, które daje nam bezpieczeństwo i ciepło tworzone przez naszych najbliższych, rodzinę i przyjaciół. Każdy może wieść życie w pięknym i funkcjonalnym otoczeniu, chcemy pokazywać Polakom, że to możliwe. Dlatego już we wrześniu, we współpracy z Apple, uruchomimy aplikację IKEA PLACE. Dzięki technologii Augmented Reality będziemy mogli zobaczyć meble IKEA w swoich domach i łatwiej zaaranżować przestrzeń odpowiadającą naszym potrzebom - powiedziała Iwona Szczęka, Członek Zarządu IKEA Retail w Polsce.

Podczas Forum Ekonomicznego w Krynicy-Zdroju IKEA przygotowała interaktywną wystawę „Niech żyje dom!”, będącą podsumowaniem badań przeprowadzonych wśród polskich rodzin. Dostarczyła ona sporej dawki wiedzy o tym, jak żyją Polacy i z jakimi wyzwaniami mierzą się w swoich domach.

Ponadto IKEA zainicjowała debatę inspiracyjną o przyszłych i obecnych trendach, które mają największy wpływ na jakość życia w domu. Są to digitalizacja, urbanizacja, nowa generacja konsumentów, zrównoważony rozwój oraz praca przyszłości.

Zrównoważony rozwój i nowy model gospodarki

Na terenie Forum IKEA zaprezentowała wystawę „Let’s talk about garbage”, która mówi o problematyce odpadów i śmieci wytwarzanych na przemysłową skalę zarówno przez firmy, jak i każdego z nas. Wystawa miała swoją premierę podczas 15. Międzynarodowego Biennale Architektury w Wenecji w 2016 roku, gdzie spotkała się z dużym zainteresowaniem odwiedzających i uznaniem krytyków. IKEA jest mecenasem ekspozycji, a autorami są dwaj młodzi twórcy: architekt Hugo Kowalski i krytyk architektury Marcin Szczelina.

IKEA chce inspirować ludzi do lepszego gospodarowania odpadami, w tym także do ich wtórnego wykorzystywania. Dlatego zaangażowała się w debatę o potrzebie odejścia od tradycyjnej, linearnej gospodarki na rzecz gospodarki obiegu zamkniętego, propagując nowe idee i przedstawiając wprowadzane w organizacji zmiany.

Nie sposób już opierać rozwoju biznesu na coraz intensywniejszej eksploatacji zasobów naturalnych. Dlatego w IKEA w Polsce w ciągu najbliższych 8 lat wszystkie odpady drewniane i plastikowe pochodzące z naszych sklepów będą wykorzystywane jako surówce wtórne w łańcuchu dostaw. Chcemy dawać przykład oraz impuls do podobnego działania i postaw proekologicznych. Tak w odniesieniu do biznesu, jak i każdego z nas w roli konsumenta - powiedziała Anna Pawlak-Kuliga. IKEA Retail w Polsce rozpoczyna pracę nad wprowadzeniem innowacyjnych usług i aktywności, które dadzą „Drugie życie meblom” – pozwolą na wydłużenie czasu ich użytkowania i zwiększenie zadowolenia naszych klientów - podkreśliła Anna Pawlak-Kuliga.

Pracownicy IKEA najistotniejszym filarem firmy

Zrównoważony rozwój obejmuje w rozumieniu IKEA nie tylko poszanowanie zasobów naturalnych, ale przede wszystkim praw pracowników firmy i wysoką kulturę organizacyjną. W debacie inspiracyjnej pt. Praca od pierwszego wejrzenia - jak budować dobre relacje z pracownikami?, IKEA podjęła tematy dotyczące trendów na rynku pracy, jakości życia w pracy, relacji pracodawca – pracownik oraz nowych modeli rekrutacji.

Jako pierwsi na polskim rynku wprowadziliśmy minimalną stawkę godzinową w wysokości 20 złotych. Powodowała nami głównie chęć zapewnienia godnego życia naszym pracownikom - powiedział Michał Pióro, Członek Zarządu IKEA Retail w Polsce. Teraz, kiedy możemy być dumni z proponowanych warunków pracy (przede wszystkim równego dostępu do wachlarza benefitów dla wszystkich pracowników, w tym emerytury pracowniczej i prywatnej opieki medycznej), wdrażamy innowacyjne i pierwsze takie w IKEA na świecie podejście do rekrutacji. Chcemy zapewnić kandydatom bardzo przyjazne warunki rekrutacji, tak, aby mogli swobodnie zaprezentować swoje talenty. W Warszawie otworzyliśmy dla nich specjalne miejsce – Studio Pracy IKEA, - w którym można poczuć się jak u siebie - dodał Michał Pióro.

Człowiek zajmuje centralną pozycję w myśleniu IKEA o biznesie, dotyczy to zarówno klientów, jak wszystkich zatrudnionych. Firma ceni sobie różnorodność i wzajemny szacunek, dając jednocześnie równe szanse do rozwoju, niezależnie od pochodzenia, poglądów czy płci. IKEA w Polsce osiągnęła równy udział kobiet i mężczyzn na stanowiskach kierowniczych i dba o to, by wysokie kwalifikacje były zauważane i doceniane w takim samym stopniu, niezależnie od płci, wieku, stopnia sprawności, pochodzenia etnicznego, orientacji seksualnej, przekonań politycznych i religijnych.

Celem IKEA jest tworzenie lepszego codziennego życia dla wielu ludzi. Oferujemy dobre wzornictwo i funkcjonalne meble w przystępnej cenie. Dbamy o zrównoważony rozwój, realizując strategię People & Planet Positive. IKEA jest godną zaufania, stabilną finansowo i stale rozwijającą się firmą. Grupa IKEA w Polsce posiada obecnie dziesięć sklepów, które w roku finansowym 2016 odwiedziło prawie 28 milionów osób.

IKEA_Krynica2017_2.JPG

IKEA_Krynica2017.JPG

IKEA_Krynica2017_4.jpg

IKEA_Krynica2017_3.jpg

Anna Pawlak-Kuliga od września będzie odpowiadać za rozwój największego rynku IKEA na świecie

Po pięciu latach pracy w Polsce, w tym dwóch na stanowisku prezesa IKEA Retail, Anna Pawlak-Kuliga obejmie stanowisko prezesa IKEA w Chinach. Tymczasowo obowiązki prezesa firmy w Polsce przejmie Iwona Szczęka, członek zarządu.
Traficar przy sklepach IKEA w całej Polsce

Od 16 maja pod sklepami IKEA w Warszawie, Katowicach, Wrocławiu, Gdańsku i Poznaniu pojawią się samochody dostawcze z największej w Polsce sieci carsharingowej Traficar. Klienci zmieszczą w nich nawet popularną szafę PAX.
„Ty jesteś zmianą” – IKEA inspiruje do zmian na rynku pracy

IKEA  rozpoczyna kampanię employer brandingową „Ty jesteś zmianą” pokazującą  wartości i wyjątkową kulturę firmy oraz sposób w jaki buduję ona relację  z obecnymi i przyszłymi pracownikami. Jej celem jest zachęcenie  otwartych, proaktywnych ludzi do poznawania IKEA jako marki pracodawcy  oraz zwrócenie uwagi na konieczność zmiany modeli rekrutacyjnych na  bardziej przyjazne kandydatom.
IKEA rozpoczęła lokalny etap przetargu na Agencję Mediową

IKEA Retail w Polsce rozpoczęła lokalny etap przetargu na strategię mediową oraz planowanie i zakup mediów, tym samym kontynuuje proces przeglądu partnerów realizujących kluczowe usługi marketingowe w Polsce.