IKEA Retail o jakości życia podczas XXVII Forum Ekonomicznego w Krynicy-Zdroju

Jakość życia Polaków była tematem przewodnim obecności IKEA Retail na tegorocznym Forum Ekonomicznym w Krynicy-Zdroju (5—7 września). Firma mówiła o trzech wymiarach – domowym (jakość życia w domu), służbowym (jakość relacji pracodawca-pracownik) i społecznym (troska o środowisko). IKEA przygotowała dwie ekspozycje, zainicjowała także debaty i spotkania dla szerokiego grona interesariuszy.

W wizji IKEA zawarta jest idea tworzenia lepszego życia dla wielu. Oznacza to, że pomagamy w podnoszeniu jakości życia w domach naszych klientów, oferujemy jak najlepsze warunki pracy, niwelujemy negatywny oraz maksymalizujemy pozytywny wpływ na środowisko i wspieramy lokalne społeczności. Nasza obecność podczas Forum Ekonomicznego w Krynicy-Zdroju jest podyktowana chęcią czynnego udziału w publicznej dyskusji. Chcemy wspierać działania na rzecz rozwoju zrównoważonej gospodarki poprzez dzielenie się własnymi doświadczeniami oraz kompetencjami - podkreśliła Anna Pawlak-Kuliga, Prezes zarządu IKEA Retail w Polsce.

Jak mieszkają Polacy?

W ciągu ostatnich dziesięciu lat IKEA odwiedziła aż 4000 polskich rodzin, aby dowiedzieć się w jakich przestrzeniach żyją na co dzień, co ich inspiruje, jakie mają marzenia i co jest dla nich najważniejsze.

Dom to najważniejsze miejsce na świecie, które daje nam bezpieczeństwo i ciepło tworzone przez naszych najbliższych, rodzinę i przyjaciół. Każdy może wieść życie w pięknym i funkcjonalnym otoczeniu, chcemy pokazywać Polakom, że to możliwe. Dlatego już we wrześniu, we współpracy z Apple, uruchomimy aplikację IKEA PLACE. Dzięki technologii Augmented Reality będziemy mogli zobaczyć meble IKEA w swoich domach i łatwiej zaaranżować przestrzeń odpowiadającą naszym potrzebom - powiedziała Iwona Szczęka, Członek Zarządu IKEA Retail w Polsce.

Podczas Forum Ekonomicznego w Krynicy-Zdroju IKEA przygotowała interaktywną wystawę „Niech żyje dom!”, będącą podsumowaniem badań przeprowadzonych wśród polskich rodzin. Dostarczyła ona sporej dawki wiedzy o tym, jak żyją Polacy i z jakimi wyzwaniami mierzą się w swoich domach.

Ponadto IKEA zainicjowała debatę inspiracyjną o przyszłych i obecnych trendach, które mają największy wpływ na jakość życia w domu. Są to digitalizacja, urbanizacja, nowa generacja konsumentów, zrównoważony rozwój oraz praca przyszłości.

Zrównoważony rozwój i nowy model gospodarki

Na terenie Forum IKEA zaprezentowała wystawę „Let’s talk about garbage”, która mówi o problematyce odpadów i śmieci wytwarzanych na przemysłową skalę zarówno przez firmy, jak i każdego z nas. Wystawa miała swoją premierę podczas 15. Międzynarodowego Biennale Architektury w Wenecji w 2016 roku, gdzie spotkała się z dużym zainteresowaniem odwiedzających i uznaniem krytyków. IKEA jest mecenasem ekspozycji, a autorami są dwaj młodzi twórcy: architekt Hugo Kowalski i krytyk architektury Marcin Szczelina.

IKEA chce inspirować ludzi do lepszego gospodarowania odpadami, w tym także do ich wtórnego wykorzystywania. Dlatego zaangażowała się w debatę o potrzebie odejścia od tradycyjnej, linearnej gospodarki na rzecz gospodarki obiegu zamkniętego, propagując nowe idee i przedstawiając wprowadzane w organizacji zmiany.

Nie sposób już opierać rozwoju biznesu na coraz intensywniejszej eksploatacji zasobów naturalnych. Dlatego w IKEA w Polsce w ciągu najbliższych 8 lat wszystkie odpady drewniane i plastikowe pochodzące z naszych sklepów będą wykorzystywane jako surówce wtórne w łańcuchu dostaw. Chcemy dawać przykład oraz impuls do podobnego działania i postaw proekologicznych. Tak w odniesieniu do biznesu, jak i każdego z nas w roli konsumenta - powiedziała Anna Pawlak-Kuliga. IKEA Retail w Polsce rozpoczyna pracę nad wprowadzeniem innowacyjnych usług i aktywności, które dadzą „Drugie życie meblom” – pozwolą na wydłużenie czasu ich użytkowania i zwiększenie zadowolenia naszych klientów - podkreśliła Anna Pawlak-Kuliga.

Pracownicy IKEA najistotniejszym filarem firmy

Zrównoważony rozwój obejmuje w rozumieniu IKEA nie tylko poszanowanie zasobów naturalnych, ale przede wszystkim praw pracowników firmy i wysoką kulturę organizacyjną. W debacie inspiracyjnej pt. Praca od pierwszego wejrzenia - jak budować dobre relacje z pracownikami?, IKEA podjęła tematy dotyczące trendów na rynku pracy, jakości życia w pracy, relacji pracodawca – pracownik oraz nowych modeli rekrutacji.

Jako pierwsi na polskim rynku wprowadziliśmy minimalną stawkę godzinową w wysokości 20 złotych. Powodowała nami głównie chęć zapewnienia godnego życia naszym pracownikom - powiedział Michał Pióro, Członek Zarządu IKEA Retail w Polsce. Teraz, kiedy możemy być dumni z proponowanych warunków pracy (przede wszystkim równego dostępu do wachlarza benefitów dla wszystkich pracowników, w tym emerytury pracowniczej i prywatnej opieki medycznej), wdrażamy innowacyjne i pierwsze takie w IKEA na świecie podejście do rekrutacji. Chcemy zapewnić kandydatom bardzo przyjazne warunki rekrutacji, tak, aby mogli swobodnie zaprezentować swoje talenty. W Warszawie otworzyliśmy dla nich specjalne miejsce – Studio Pracy IKEA, - w którym można poczuć się jak u siebie - dodał Michał Pióro.

Człowiek zajmuje centralną pozycję w myśleniu IKEA o biznesie, dotyczy to zarówno klientów, jak wszystkich zatrudnionych. Firma ceni sobie różnorodność i wzajemny szacunek, dając jednocześnie równe szanse do rozwoju, niezależnie od pochodzenia, poglądów czy płci. IKEA w Polsce osiągnęła równy udział kobiet i mężczyzn na stanowiskach kierowniczych i dba o to, by wysokie kwalifikacje były zauważane i doceniane w takim samym stopniu, niezależnie od płci, wieku, stopnia sprawności, pochodzenia etnicznego, orientacji seksualnej, przekonań politycznych i religijnych.

Celem IKEA jest tworzenie lepszego codziennego życia dla wielu ludzi. Oferujemy dobre wzornictwo i funkcjonalne meble w przystępnej cenie. Dbamy o zrównoważony rozwój, realizując strategię People & Planet Positive. IKEA jest godną zaufania, stabilną finansowo i stale rozwijającą się firmą. Grupa IKEA w Polsce posiada obecnie dziesięć sklepów, które w roku finansowym 2016 odwiedziło prawie 28 milionów osób.

IKEA_Krynica2017_2.JPG

IKEA_Krynica2017.JPG

IKEA_Krynica2017_4.jpg

IKEA_Krynica2017_3.jpg

IKEA rozpoczęła lokalny etap przetargu na Agencję Mediową

IKEA Retail w Polsce rozpoczęła lokalny etap przetargu na strategię mediową oraz planowanie i zakup mediów, tym samym kontynuuje proces przeglądu partnerów realizujących kluczowe usługi marketingowe w Polsce.
Centrum IKEA dla Firm – nowy punkt w sercu Warszawy

Co roku w Warszawie powstaje około 30 tysięcy mikro i małych firm. To właśnie dla nich, 29 sierpnia, IKEA otwiera specjalne miejsce. W Centrum IKEA dla Firm przedsiębiorcy mogą liczyć na profesjonalną pomoc w zakresie wyposażania funkcjonalnych przestrzeni do pracy. To pierwsza taka inicjatywa na świecie w grupie IKEA.
Sklep IKEA w Lublinie już otwarty

Dziesiąty sklep IKEA w Polsce i jedyny we wschodniej części kraju powitał dziś, 23 sierpnia, swoich pierwszych gości. Na otwarciu długo wyczekiwanego przez mieszkańców Lubelszczyzny sklepu szwedzkiej marki pojawiły się władze miasta, regionu i tysiące mieszkańców. IKEA przygotowała w tym dniu dla klientów specjalny program atrakcji.
Otwarcie sklepu IKEA w Lublinie już 23 sierpnia!

Otwarcie sklepu IKEA Lublin nastąpi już w środę, 23 sierpnia. Wyczekiwany przez mieszkańców Lublina i okolic dziesiąty sklep IKEA w Polsce i pierwszy we wschodniej części kraju powita gości już o godzinie 10:00. IKEA na dzień otwarcia przygotowała dla klientów specjalny program atrakcji.

IKEA otworzyła Punkt Odbioru Zamówień w Kaliszu

IKEA rozpoczyna w Kaliszu i okolicach sprzedaż internetową swoich produktów i rozwiązań. Od 14 września mieszkańcy Kalisza, Ostrowa Wielkopolskiego i Pleszewa mogą zamówić meble IKEA do swojego domu w cenie transportu od 49 złotych lub do nowego Punktu Odbioru Zamówień w Parku Handlowym Kalinka w Kaliszu w stałej cenie 29 złotych.