IKEA na Łódź Design Festival. Bardziej zrównoważone rozwiązania dla domu i planety

W dniach 3-8 października odbędzie się 11. edycja Łódź Design Festival pod hasłem OD.NOWA. Podczas kilku dni festiwalu IKEA zaprezentuje swój wkład w budowanie społeczeństwa bez odpadów i zrównoważonego modelu gospodarki. Wszyscy goście wydarzenia będą mogli odwiedzić m.in. wystawę „Let’s talk about garbage” - „Porozmawiajmy o śmieciach”, której mecenasem jest firma.

Łódź Design Festival to najważniejsze w Europie Środkowo-Wschodniej wydarzenie związane z projektowaniem, podczas którego design jest prezentowany w różnych odsłonach – od projektów przemysłowych, aż po modę. Myślą towarzyszącą tegorocznej edycji festiwalu jest hasło OD.NOWA. Tym razem jego twórcy chcą zwrócić uwagę na pojawiające się wyzwania dynamicznie zmieniającego się świata, spośród których jednym z najpoważniejszych jest nadmierna ilość produkowanych odpadów.
Filozofia „zero waste” jest jednym z elementów strategii zrównoważonego rozwoju IKEA, dlatego też polski oddział firmy zdecydował wesprzeć interaktywną wystawę „Let’s talk about garbage” - „Porozmawiajmy o śmieciach”, stworzoną przez młodych twórców – architekta Hugona Kowalskiego i krytyka architektury Marcina Szczelinę. Wystawa została zaprezentowana po raz pierwszy podczas 15. Międzynarodowego Biennale Architektury w Wenecji, zwracając uwagę na konieczność przeciwdziałania nadmiernej produkcji odpadów przez każdego nas. Projekt prezentowany był także w Parlamencie Europejskim oraz podczas tegorocznej edycji Forum Ekonomicznego w Krynicy. Elementami łódzkiej odsłony instalacji będą wybrane produkty IKEA stworzone z surowców wtórnych. Z twórcami wystawy będzie można spotkać się podczas debaty Archiblok 5.0.
Każda działalność człowieka pozostawia po sobie ślad – odpady. Zazwyczaj nie zastanawiamy się nad tym, bo gdy odpady znikają z naszego pola widzenia przestajemy o nich myśleć. Celem projektu „Let’s talk about garbage” - „Porozmawiajmy o śmieciach” jest zwrócenie uwagi na codzienny wpływ każdego z nas na naszą planetę. IKEA postanowiła wesprzeć nasz projekt, aby pokazać inny sposób patrzenia na odpady. To już nie są śmieci, to surowce wtórne i cenne materiały, które wspólnie i dosłownie - wystawiliśmy na pierwszy plan – mówi Marcin Szczelina, jeden z autorów projektu.
Działanie na rzecz gospodarki obiegu zamkniętego, zakładającej ponowne wykorzystanie surowców w produkcji, jest jednym z najważniejszych celów jakie stawia przed sobą IKEA. Produkty IKEA mogą być tutaj przykładem – fronty kuchenne KUNGSBACKA są w 100% wykonane z materiałów pochodzących z odzysku: folia pokrywająca fronty wytwarzana jest ze zużytych butelek PET, a same fronty z przerobionych drewnianych wiórów.
Chcemy, by produkty IKEA nie tylko inspirowały do pozytywnych zmian i uświadamiały, jak ważna jest świadoma konsumpcja, ale by same były jej dowodem. Stąd odpady, jeśli już naprawdę nie można ich uniknąć, traktujemy jak cenne surowce wtórne do ponownego wykorzystania – podkreśla Katarzyna Dulko-Gaszyna, kierownik ds. zrównoważonego rozwoju IKEA.
Wystawa „Let’s talk about garbage” - „Porozmawiajmy o śmieciach” to nie jedyne wydarzenie związane z IKEA w ramach Łódź Design Festival. Na scenie festiwalu, podczas debaty o trendach OD.NOWA wystąpi Agata Czachórska, koordynująca projekty związane z gospodarką obiegu zamkniętego. Z kolei skandynawistka Natalia Kołaczek zaprosi na wykład o szwedzkiej filozofii środka – LAGOM. Coś ciekawego dla siebie znajdą także dzieci, które podczas warsztatów IKEA przekonają się, że drobne zmiany mogą nadać starym produktom zupełnie nowe życie.
IKEA już po raz siódmy bierze udział w Łódź Design Festival – jednym z najważniejszych wydarzeń w świecie projektowania, które już od 2007 roku skupia wokół siebie osoby zainteresowane wzornictwem. Tegoroczna edycja odbędzie się w dniach 3 - 8 października. Program wydarzenia jest dostępny pod adresem: http://www.lodzdesign.com/
O IKEA Retail
Celem IKEA Retail jest tworzenie lepszego codziennego życia dla wielu ludzi. Oferujemy dobre wzornictwo i funkcjonalne meble w przystępnej cenie. Dbamy o zrównoważony rozwój, realizując strategię People & Planet Positive. IKEA Retail jest godną zaufania, stabilną finansowo i stale rozwijającą się firmą. IKEA Retail w Polsce posiada obecnie dziesięć sklepów, które w roku finansowym 2016 odwiedziło prawie 28 milionów osób.

IKEA na Łódź Design Festival_Bardziej zrównoważone rozwiązania dla domu i planety_informacja dla mediów.doc

doc | 99 KB

IKEA wybrała agencję PR do komunikacji korporacyjnej

IKEA zakończyła przetarg na kompleksową obsługę komunikacji korporacyjnej, obejmującą wewnętrzne i zewnętrzne działania oraz Public Affairs. Zwyciężyła agencja 2B UP Consulting, będąca częścią Garden of Words Group. Współpracę w nowym obszarze firmy rozpoczną we wrześniu 2018 roku.
Wege hot dog już w IKEA

Nowa, wegetariańska wersja klasycznego hot doga dostępna jest już w ofercie Bistro IKEA. To nie tylko smaczna i szybka przekąska, ale także bardziej zrównoważony wybór. IKEA Food, opierając się na wizji IKEA mającej na celu tworzenie lepszego codziennego życia dla wielu ludzi, chce zainspirować ich do zdrowszego i bardziej zrównoważonego stylu życia, oferując pyszne jedzenie, które ma pozytywny wpływ na ludzi i planetę.
IKEA w Lublinie i SKENDE Shopping zapraszają do Po Sąsiedzku

Po Sąsiedzku – to sześć unikalnych przestrzeni, które od początku lipca można odwiedzać na terenie sklepu IKEA w Lublinie i centrum handlowego SKENDE Shopping przy al. Spółdzielczości Pracy 86-88.
Anna Pawlak-Kuliga od września będzie odpowiadać za rozwój największego rynku IKEA na świecie

Po pięciu latach pracy w Polsce, w tym dwóch na stanowisku prezesa IKEA Retail, Anna Pawlak-Kuliga obejmie stanowisko prezesa IKEA w Chinach. Tymczasowo obowiązki prezesa firmy w Polsce przejmie Iwona Szczęka, członek zarządu.