To był bardzo udany rok dla IKEA Retail w Polsce. Ogłoszenie wyników za rok finansowy 2017

• Sprzedaż w sklepach IKEA w Polsce wyniosła 3,64 mld zł
  • Firma stawia na wielokanałowość i rozwija sprzedaż przez Internet
  • Ponad 28 mln osób odwiedziło sklepy IKEA w Polsce, a strona IKEA.pl odnotowała prawie 91 mln wizyt
IKEA Retail w Polsce podsumowała kolejny rok finansowy[1], ogłaszając 13%[2] wzrost sprzedaży z wynikiem 3,64 mld zł. Oprócz zakupów w sklepach stacjonarnych, IKEA oferuje swoje produkty również poprzez zdalne kanały sprzedaży: Meble na telefon i, uruchomione w lutym bieżącego roku, Meble przez Internet. Obniżyła także ceny transportu oraz umożliwiła odbiór produktów w zewnętrznych Punktach Odbioru Zamówień w Opolu i Kaliszu. Największym zainteresowaniem klientów IKEA w minionym roku cieszyły się niezmiennie kuchnie. Sprzedaż mebli do pracy w domu i profesjonalnych mebli biurowych istotnie wzrosła, popularnością cieszyły się także produkty z działu oświetlenie.
"To był bardzo udany rok dla IKEA w Polsce, w którym zrealizowaliśmy wiele ważnych przedsięwzięć, mając na uwadze dynamikę zmian na rynku oraz nasze strategie długofalowe. Bez wątpienia był to rok inwestycji, ale również dobrych wyników biznesowych. Uruchomiliśmy sprzedaż przez Internet, dzięki czemu jesteśmy coraz bliżej naszych klientów, umożliwiając robienie zakupów w najdogodniejszy dla nich sposób. Otworzyliśmy długo wyczekiwany sklep w Lublinie, dwa Punkty Odbioru Zamówień w Opolu i w Kaliszu oraz uruchomiliśmy nowy format sprzedaży dla biznesu – Centrum IKEA dla Firm. Podnieśliśmy minimalną stawkę godzinową naszych pracowników w sklepach do 20 zł brutto, aby być jeszcze lepszym miejscem pracy. Wyszliśmy też naprzeciw osobom zainteresowanym dołączeniem do IKEA, tworząc centrum rekrutacji – IKEA Twoje Studio Pracy. W kolejnym roku będziemy kontynuować naszą transformację. Chcemy umożliwiać Polakom prowadzenie codziennego lepszego życia w pięknym, funkcjonalnym otoczeniu" - mówi Anna Pawlak-Kuliga, Prezes IKEA Retail w Polsce.

IKEA nieustannie angażuje się w działania na rzecz zrównoważonego rozwoju. Zachęca do tego również Polaków. W kwietniu 2017 roku wprowadziła do sprzedaży panele fotowoltaiczne, umożliwiając swoim klientom produkowanie czystej energii ze słońca na własne potrzeby. Stale rozwija także ofertę produktów pozwalających prowadzić bardziej zrównoważone życie w domu, między innymi produkty wykorzystujące technologię LED, których wzrost sprzedaży w Polsce był najwyższy spośród wszystkich rynków IKEA na świecie w minionym roku finansowym.
W roku finansowym 2017 Grupa IKEA (INGKA Holding B.V i kontrolowane przez nią podmioty) odnotowała łączną sprzedaż detaliczną w wysokości 34,1 mld euro. Sprzedaż detaliczna Grupy IKEA wzrosła w ciągu roku o 3,8 procent.
"Rynek handlu detalicznego zmienia się bardzo szybko. W tym wymagającym środowisku staramy się poprawiać warunki życia naszych klientów. Chcemy dzielić się naszą dogłębną wiedzą na temat tego, jak żyją ludzie i inspirować ich do podnoszenia jakości życia w domu za pomocą rozwiązań wyposażenia wnętrz. W tym roku skupimy się na pokoju dziennym, ulepszając ten obszar w naszych sklepach oraz prezentując szerszy asortyment produktów i sprytnych rozwiązań wyposażenia pokoju dziennego" – powiedział Jesper Brodin, prezes i dyrektor generalny Grupy IKEA (INGKA Holding B.V.) od 1 września 2017 roku.
Grupa IKEA zarządza 355 sklepami IKEA w 29 krajach. W ciągu minionego roku sklepy IKEA odwiedziło 817 mln klientów; na stronie internetowej IKEA.com odnotowano 2,1 miliarda wizyt. W sklepach IKEA na całym świecie pracuje 149 000 osób.
(1) Okres od 1 września 2016 do 31 sierpnia 2017
(2) Dane dotyczą porównania roku finansowego 2017 do roku finansowego 2016

Celem IKEA jest tworzenie lepszego codziennego życia dla wielu ludzi. Oferujemy dobre wzornictwo i funkcjonalne meble w przystępnej cenie. Dbamy o zrównoważony rozwój, realizując strategię People & Planet Positive.

IKEA jest godną zaufania, stabilną finansowo i stale rozwijającą się firmą. Grupa IKEA w Polsce posiada obecnie dziesięć sklepów, które w roku finansowym 2017 odwiedziły ponad 28 milionów osób. Ponadto, poprzez IKEA Centres Polska S.A., firma zbudowała i zarządza czterema centrami handlowymi. W Jarostach koło Piotrkowa Trybunalskiego zlokalizowane jest Regionalne Centrum Dystrybucyjne, które obsługuje sklepy IKEA w Polsce, Czechach, Słowacji, Rumunii, Bułgarii i na Węgrzech.

IKEA 2.jpg

IKEA 3.jpg

IKEA 1.jpg

Dom pełen zmian. Fabularny miniserial, którego głównym sponsorem i partnerem jest IKEA, już wkrótce na antenie Polsat

„Dom pełen zmian” to ośmioodcinkowy serial komediowy opowiadający o perypetiach rodziny Malinowskich. Historia rozgrywa się na przestrzeni wielu lat, a każdy odcinek dzieje się rok później od odcinka poprzedniego. Sceną życiowych zmian bohaterów jest ich dom urządzony przez IKEA. W rolach głównych występują: Iza Kuna, Piotr Adamczyk, Kazimierz Kaczor i Maria Maj.
IKEA rozpoczęła lokalny etap przetargu na Agencję Mediową

IKEA Retail w Polsce rozpoczęła lokalny etap przetargu na strategię mediową oraz planowanie i zakup mediów, tym samym kontynuuje proces przeglądu partnerów realizujących kluczowe usługi marketingowe w Polsce.
IKEA na Łódź Design Festival. Bardziej zrównoważone rozwiązania dla domu i planety

W dniach 3-8 października odbędzie się 11. edycja Łódź Design Festival pod hasłem OD.NOWA. Podczas kilku dni festiwalu IKEA zaprezentuje swój wkład w budowanie społeczeństwa bez odpadów i zrównoważonego modelu gospodarki. Wszyscy goście wydarzenia będą mogli odwiedzić m.in. wystawę „Let’s talk about garbage” - „Porozmawiajmy o śmieciach”, której mecenasem jest firma.
IKEA Retail o jakości życia podczas XXVII Forum Ekonomicznego w Krynicy-Zdroju

Jakość życia Polaków była tematem przewodnim obecności IKEA Retail na tegorocznym Forum Ekonomicznym w Krynicy-Zdroju (5—7 września). Firma mówiła o trzech wymiarach – domowym (jakość życia w domu), służbowym (jakość relacji pracodawca-pracownik) i społecznym (troska o środowisko). IKEA przygotowała dwie ekspozycje, zainicjowała także debaty i spotkania dla szerokiego grona interesariuszy.

Zimowa kolekcja IKEA. Powiew natury w domowym wnętrzu

Tegoroczna propozycja IKEA na święta to szeroka gama produktów, dzięki którym dekorowanie domu i dawanie prezentów stanie się przyjemniejsze niż kiedykolwiek wcześniej. Serię zainspirowaną surowym pięknem Islandii wyróżnia ponadczasowość, która sprawdzi się nie tylko od święta. Kolekcja trafi do sklepów IKEA w Polsce w listopadzie.