To był bardzo udany rok dla IKEA Retail w Polsce. Ogłoszenie wyników za rok finansowy 2017

• Sprzedaż w sklepach IKEA w Polsce wyniosła 3,64 mld zł
  • Firma stawia na wielokanałowość i rozwija sprzedaż przez Internet
  • Ponad 28 mln osób odwiedziło sklepy IKEA w Polsce, a strona IKEA.pl odnotowała prawie 91 mln wizyt
IKEA Retail w Polsce podsumowała kolejny rok finansowy[1], ogłaszając 13%[2] wzrost sprzedaży z wynikiem 3,64 mld zł. Oprócz zakupów w sklepach stacjonarnych, IKEA oferuje swoje produkty również poprzez zdalne kanały sprzedaży: Meble na telefon i, uruchomione w lutym bieżącego roku, Meble przez Internet. Obniżyła także ceny transportu oraz umożliwiła odbiór produktów w zewnętrznych Punktach Odbioru Zamówień w Opolu i Kaliszu. Największym zainteresowaniem klientów IKEA w minionym roku cieszyły się niezmiennie kuchnie. Sprzedaż mebli do pracy w domu i profesjonalnych mebli biurowych istotnie wzrosła, popularnością cieszyły się także produkty z działu oświetlenie.
"To był bardzo udany rok dla IKEA w Polsce, w którym zrealizowaliśmy wiele ważnych przedsięwzięć, mając na uwadze dynamikę zmian na rynku oraz nasze strategie długofalowe. Bez wątpienia był to rok inwestycji, ale również dobrych wyników biznesowych. Uruchomiliśmy sprzedaż przez Internet, dzięki czemu jesteśmy coraz bliżej naszych klientów, umożliwiając robienie zakupów w najdogodniejszy dla nich sposób. Otworzyliśmy długo wyczekiwany sklep w Lublinie, dwa Punkty Odbioru Zamówień w Opolu i w Kaliszu oraz uruchomiliśmy nowy format sprzedaży dla biznesu – Centrum IKEA dla Firm. Podnieśliśmy minimalną stawkę godzinową naszych pracowników w sklepach do 20 zł brutto, aby być jeszcze lepszym miejscem pracy. Wyszliśmy też naprzeciw osobom zainteresowanym dołączeniem do IKEA, tworząc centrum rekrutacji – IKEA Twoje Studio Pracy. W kolejnym roku będziemy kontynuować naszą transformację. Chcemy umożliwiać Polakom prowadzenie codziennego lepszego życia w pięknym, funkcjonalnym otoczeniu" - mówi Anna Pawlak-Kuliga, Prezes IKEA Retail w Polsce.

IKEA nieustannie angażuje się w działania na rzecz zrównoważonego rozwoju. Zachęca do tego również Polaków. W kwietniu 2017 roku wprowadziła do sprzedaży panele fotowoltaiczne, umożliwiając swoim klientom produkowanie czystej energii ze słońca na własne potrzeby. Stale rozwija także ofertę produktów pozwalających prowadzić bardziej zrównoważone życie w domu, między innymi produkty wykorzystujące technologię LED, których wzrost sprzedaży w Polsce był najwyższy spośród wszystkich rynków IKEA na świecie w minionym roku finansowym.
W roku finansowym 2017 Grupa IKEA (INGKA Holding B.V i kontrolowane przez nią podmioty) odnotowała łączną sprzedaż detaliczną w wysokości 34,1 mld euro. Sprzedaż detaliczna Grupy IKEA wzrosła w ciągu roku o 3,8 procent.
"Rynek handlu detalicznego zmienia się bardzo szybko. W tym wymagającym środowisku staramy się poprawiać warunki życia naszych klientów. Chcemy dzielić się naszą dogłębną wiedzą na temat tego, jak żyją ludzie i inspirować ich do podnoszenia jakości życia w domu za pomocą rozwiązań wyposażenia wnętrz. W tym roku skupimy się na pokoju dziennym, ulepszając ten obszar w naszych sklepach oraz prezentując szerszy asortyment produktów i sprytnych rozwiązań wyposażenia pokoju dziennego" – powiedział Jesper Brodin, prezes i dyrektor generalny Grupy IKEA (INGKA Holding B.V.) od 1 września 2017 roku.
Grupa IKEA zarządza 355 sklepami IKEA w 29 krajach. W ciągu minionego roku sklepy IKEA odwiedziło 817 mln klientów; na stronie internetowej IKEA.com odnotowano 2,1 miliarda wizyt. W sklepach IKEA na całym świecie pracuje 149 000 osób.
(1) Okres od 1 września 2016 do 31 sierpnia 2017
(2) Dane dotyczą porównania roku finansowego 2017 do roku finansowego 2016

Celem IKEA jest tworzenie lepszego codziennego życia dla wielu ludzi. Oferujemy dobre wzornictwo i funkcjonalne meble w przystępnej cenie. Dbamy o zrównoważony rozwój, realizując strategię People & Planet Positive.

IKEA jest godną zaufania, stabilną finansowo i stale rozwijającą się firmą. Grupa IKEA w Polsce posiada obecnie dziesięć sklepów, które w roku finansowym 2017 odwiedziły ponad 28 milionów osób. Ponadto, poprzez IKEA Centres Polska S.A., firma zbudowała i zarządza czterema centrami handlowymi. W Jarostach koło Piotrkowa Trybunalskiego zlokalizowane jest Regionalne Centrum Dystrybucyjne, które obsługuje sklepy IKEA w Polsce, Czechach, Słowacji, Rumunii, Bułgarii i na Węgrzech.

IKEA 2.jpg

IKEA 3.jpg

IKEA 1.jpg

Anna Pawlak-Kuliga od września będzie odpowiadać za rozwój największego rynku IKEA na świecie

Po pięciu latach pracy w Polsce, w tym dwóch na stanowisku prezesa IKEA Retail, Anna Pawlak-Kuliga obejmie stanowisko prezesa IKEA w Chinach. Tymczasowo obowiązki prezesa firmy w Polsce przejmie Iwona Szczęka, członek zarządu.
Mów do mnie… meblem IKEA Pierwsza komunikacja w Polsce w technice ASMR

IKEA namawia Polaków do odpoczynku pierwszą w Polsce akcją wywołującą ASMR – przyjemne ciarki i uczucie zrelaksowania. Ten nietypowy sposób na odpoczynek ma już miliony entuzjastów na całym świecie. Głównymi bohaterami innowacyjnych działań są meble, ale w ujęciu, jakiego w Polsce jeszcze nie było. Całość została zrealizowana poprzez szepty i dźwięki wydobyte z materiałów, z których stworzone są produkty IKEA. Działania wykorzystujące zjawisko ASMR są uzupełnieniem wiosennej kampanii marki zachęcającej do odpoczywania.
Pierwsza IKEA w Polsce w centrum miasta – już wkrótce w Warszawie

W drugiej połowie 2018 roku IKEA otworzy nowy sklep w centrum handlowym Blue City. Trzecia lokalizacja w Warszawie będzie różnić się od standardowego sklepu IKEA. Nowy, mniejszy format w centrum miasta wyposażony zostanie w innowacyjne rozwiązania prezentacji asortymentu, które ułatwią dokonywanie zakupów. Odpowiadając w ten sposób na aktualne trendy i potrzeby konsumentów, IKEA chce zapewnić warszawiakom większą dostępność swojej oferty.
Traficar przy sklepach IKEA w całej Polsce

Od 16 maja pod sklepami IKEA w Warszawie, Katowicach, Wrocławiu, Gdańsku i Poznaniu pojawią się samochody dostawcze z największej w Polsce sieci carsharingowej Traficar. Klienci zmieszczą w nich nawet popularną szafę PAX.

Zimowa kolekcja IKEA. Powiew natury w domowym wnętrzu

Tegoroczna propozycja IKEA na święta to szeroka gama produktów, dzięki którym dekorowanie domu i dawanie prezentów stanie się przyjemniejsze niż kiedykolwiek wcześniej. Serię zainspirowaną surowym pięknem Islandii wyróżnia ponadczasowość, która sprawdzi się nie tylko od święta. Kolekcja trafi do sklepów IKEA w Polsce w listopadzie.