Kolekcja YPPERLIG. Pochwała prostoty według IKEA i HAY

YPPERLIG to seria będąca efektem współpracy IKEA z duńską firmą projektową HAY. Kolekcja obejmuje szeroki wybór produktów, od sof i stolików kawowych, po drobne akcesoria, takie jak nowa wersja kultowej, niebieskiej torby IKEA. Odzwierciedlająca skandynawskie wartości oraz tożsamość została połączona z najnowszymi technikami produkcji. Celem nowoczesnej i ponadczasowej serii było stworzenie wspólnej przestrzeni do bycia razem.

W październiku IKEA wprowadza na rynek serię YPPERLIG - efekt długo wyczekiwanej współpracy ze studiem HAY. Mette i Rolf Hay to małżeński duet projektantów skupiających się na tworzeniu mebli z myślą o nowoczesnym życiu, przy wykorzystaniu zaawansowanej technologii produkcyjnej. Inspirując się sztuką, modą czy architekturą, duńska firma projektowa kreuje produkty wyróżniające się prostotą, funkcjonalnością oraz estetyką. Podejście to sprawiło, że HAY i IKEA połączyło silne partnerstwo, którego wynikiem stała się najnowsza kolekcja. Charakteryzująca się wysokim poziomem wzornictwa odzwierciedla to, co wyróżnia te dwa światy - IKEA mającą dużą wiedzę na temat produkcji oraz HAY pasjonata projektowania.
Już od samego początku współpracy było dla nas jasne, że chcemy pozostać wierni podejściu IKEA, czyli tworzyć solidne i praktyczne produkty w przystępnych cenach, które będą służyły ludziom przez długie lata – mówi Mette Hay.
YPPERLIG to nowe pomysłowe produkty codziennego użytku, które łączy stonowana kolorystyka, linearne wzornictwo oraz materiały najwyższej jakości. Ich różnorodność, kolory i zastosowane techniki produkcyjne sprawiają, że YPPERLIG jest kolekcją artykułów dostosowanych do współczesnych potrzeb oraz pragnień. To pochwała prostoty
w najlepszym wydaniu, przedmioty wyróżniające się ponadczasową jakością, które pięknieją z czasem.
Jednym z najbardziej wyróżniających się produktów wchodzących w skład serii jest odmieniona niebieska FRAKTA. Ta rozpoznawalna na całym świecie kultowa torba oparta została na swoim pierwowzorze, zyskując nowe kolory i wzory.
To jeden z najbardziej rozpoznawalnych produktów IKEA, choć niedoceniany jako projekt designerski. Zachowaliśmy jej wymiary, ale zmieniliśmy wzór i kolorystykę. To hołd dla produktu, który zyskał status ikony – podkreśla Mette Hay.
Wśród przedmiotów kolekcji YPPERLIG znajdziemy również rozkładaną sofę, która dzięki odpowiedniej konstrukcji zapewnia komfort i stabilność. Zaprojektowane w nowoczesnej odsłonie stoły w jesionowej okleinie sprawdzą się w pokoju dziennym. Blat stolika wyprodukowano w technice „board-on-frame”, a w połączeniu z metalową ramą i drewnianymi nogami tworzy wyjątkowo solidny oraz wytrzymały mebel. Ulubieńcem projektantów zaś stało się „monoblokowe krzesło”. Jego proces produkcji polegał na wypełnieniu formy w kształcie fotela pojedynczym wtryskiem płynnego tworzywa sztucznego. W wyniku współpracy powstały dwa modele – krzesło do jadalni i krzesło wypoczynkowe. Uzupełnieniem YPPERLIG są również dodatki – lustra, lampa czy tekstylia, a wśród nich poszewki i pledy. Dzięki nim każde domowe wnętrze zyska niepowtarzalny charakter.
Wszystkie produkty z nowej kolekcji YPPERLIG (z wyjątkiem 2-osobowej sofy o nr 803.465.97 dostępnej w lutym 2018 r.) dostępne są w sklepach IKEA na terenie całej Polski od początku października br. Szczegóły na temat serii znajdują się w ilustrowanych materiałach prasowych.
O IKEA Retail
Celem IKEA Retail jest tworzenie lepszego codziennego życia dla wielu ludzi. Oferujemy dobre wzornictwo i funkcjonalne meble w przystępnej cenie. Dbamy o zrównoważony rozwój, realizując strategię People & Planet Positive. IKEA Retail jest godną zaufania, stabilną finansowo i stale rozwijającą się firmą. IKEA Retail w Polsce posiada obecnie dziesięć sklepów, które w roku finansowym 2016 odwiedziło prawie 28 milionów osób.

IKEA_YPPERLIG_press kit.pdf

pdf | 2,87 MB

Kolekcja YPPERLIG Pochwała prostoty według IKEA i HAY_informacja dla mediów.docx

docx | 39,2 KB

Zimowa kolekcja IKEA. Powiew natury w domowym wnętrzu

Tegoroczna propozycja IKEA na święta to szeroka gama produktów, dzięki którym dekorowanie domu i dawanie prezentów stanie się przyjemniejsze niż kiedykolwiek wcześniej. Serię zainspirowaną surowym pięknem Islandii wyróżnia ponadczasowość, która sprawdzi się nie tylko od święta. Kolekcja trafi do sklepów IKEA w Polsce w listopadzie.
Przywitaj październik z IKEA. Nowości w stałym asortymencie

Październik w IKEA to szeroka gama nowych produktów emanujących skandynawskim stylem w najlepszym wydaniu. To pochwała minimalistycznego wzornictwa, ręcznie wykonanych materiałów i jasnego drewna. Całość została utrzymana w monochromatycznych tonacjach kolorystycznych. Wśród dostępnych od października nowości znalazły się m.in. meble tapicerowane, dywany, lampy i produkty do przechowywania w łazience.
Życie to zmiany, zrób na nie miejsce. Pierwsza kampania produktowa IKEA w nowej platformie komunikacyjnej „IKEA. Niech Żyje Dom!”.

Tuż po pierwszej emisji spotów wizerunkowych przedstawiających nową platformę komunikacyjną „IKEA. Niech Żyje Dom!”, rusza odsłona produktowa.
Życie to zmiany, zrób na nie miejsce. Katalog IKEA 2018 inspiruje do zmian i celebracji życia w domu.

Nowy Katalog IKEA 2018 pod hasłem „Zrób miejsce na życie” inspiruje i pokazuje setki pomysłów na to, jak zmienić swój dom w prosty i przystępny cenowo sposób.  Chodzi o spojrzenie poza ściany domu, by nie ograniczały naszych pragnień i pomysłów na to, czym nasz dom mógłby być. Premiera katalogu to jednak nie wszystko – marka wprowadza także zmiany w komunikacji marketingowej i rozpoczyna nowy sezon z mottem „IKEA. Niech Żyje Dom!”.

Dom pełen zmian. Fabularny miniserial, którego głównym sponsorem i partnerem jest IKEA, już wkrótce na antenie Polsat

„Dom pełen zmian” to ośmioodcinkowy serial komediowy opowiadający o perypetiach rodziny Malinowskich. Historia rozgrywa się na przestrzeni wielu lat, a każdy odcinek dzieje się rok później od odcinka poprzedniego. Sceną życiowych zmian bohaterów jest ich dom urządzony przez IKEA. W rolach głównych występują: Iza Kuna, Piotr Adamczyk, Kazimierz Kaczor i Maria Maj.