Kolekcja YPPERLIG. Pochwała prostoty według IKEA i HAY

YPPERLIG to seria będąca efektem współpracy IKEA z duńską firmą projektową HAY. Kolekcja obejmuje szeroki wybór produktów, od sof i stolików kawowych, po drobne akcesoria, takie jak nowa wersja kultowej, niebieskiej torby IKEA. Odzwierciedlająca skandynawskie wartości oraz tożsamość została połączona z najnowszymi technikami produkcji. Celem nowoczesnej i ponadczasowej serii było stworzenie wspólnej przestrzeni do bycia razem.

W październiku IKEA wprowadza na rynek serię YPPERLIG - efekt długo wyczekiwanej współpracy ze studiem HAY. Mette i Rolf Hay to małżeński duet projektantów skupiających się na tworzeniu mebli z myślą o nowoczesnym życiu, przy wykorzystaniu zaawansowanej technologii produkcyjnej. Inspirując się sztuką, modą czy architekturą, duńska firma projektowa kreuje produkty wyróżniające się prostotą, funkcjonalnością oraz estetyką. Podejście to sprawiło, że HAY i IKEA połączyło silne partnerstwo, którego wynikiem stała się najnowsza kolekcja. Charakteryzująca się wysokim poziomem wzornictwa odzwierciedla to, co wyróżnia te dwa światy - IKEA mającą dużą wiedzę na temat produkcji oraz HAY pasjonata projektowania.
Już od samego początku współpracy było dla nas jasne, że chcemy pozostać wierni podejściu IKEA, czyli tworzyć solidne i praktyczne produkty w przystępnych cenach, które będą służyły ludziom przez długie lata – mówi Mette Hay.
YPPERLIG to nowe pomysłowe produkty codziennego użytku, które łączy stonowana kolorystyka, linearne wzornictwo oraz materiały najwyższej jakości. Ich różnorodność, kolory i zastosowane techniki produkcyjne sprawiają, że YPPERLIG jest kolekcją artykułów dostosowanych do współczesnych potrzeb oraz pragnień. To pochwała prostoty
w najlepszym wydaniu, przedmioty wyróżniające się ponadczasową jakością, które pięknieją z czasem.
Jednym z najbardziej wyróżniających się produktów wchodzących w skład serii jest odmieniona niebieska FRAKTA. Ta rozpoznawalna na całym świecie kultowa torba oparta została na swoim pierwowzorze, zyskując nowe kolory i wzory.
To jeden z najbardziej rozpoznawalnych produktów IKEA, choć niedoceniany jako projekt designerski. Zachowaliśmy jej wymiary, ale zmieniliśmy wzór i kolorystykę. To hołd dla produktu, który zyskał status ikony – podkreśla Mette Hay.
Wśród przedmiotów kolekcji YPPERLIG znajdziemy również rozkładaną sofę, która dzięki odpowiedniej konstrukcji zapewnia komfort i stabilność. Zaprojektowane w nowoczesnej odsłonie stoły w jesionowej okleinie sprawdzą się w pokoju dziennym. Blat stolika wyprodukowano w technice „board-on-frame”, a w połączeniu z metalową ramą i drewnianymi nogami tworzy wyjątkowo solidny oraz wytrzymały mebel. Ulubieńcem projektantów zaś stało się „monoblokowe krzesło”. Jego proces produkcji polegał na wypełnieniu formy w kształcie fotela pojedynczym wtryskiem płynnego tworzywa sztucznego. W wyniku współpracy powstały dwa modele – krzesło do jadalni i krzesło wypoczynkowe. Uzupełnieniem YPPERLIG są również dodatki – lustra, lampa czy tekstylia, a wśród nich poszewki i pledy. Dzięki nim każde domowe wnętrze zyska niepowtarzalny charakter.
Wszystkie produkty z nowej kolekcji YPPERLIG (z wyjątkiem 2-osobowej sofy o nr 803.465.97 dostępnej w lutym 2018 r.) dostępne są w sklepach IKEA na terenie całej Polski od początku października br. Szczegóły na temat serii znajdują się w ilustrowanych materiałach prasowych.
O IKEA Retail
Celem IKEA Retail jest tworzenie lepszego codziennego życia dla wielu ludzi. Oferujemy dobre wzornictwo i funkcjonalne meble w przystępnej cenie. Dbamy o zrównoważony rozwój, realizując strategię People & Planet Positive. IKEA Retail jest godną zaufania, stabilną finansowo i stale rozwijającą się firmą. IKEA Retail w Polsce posiada obecnie dziesięć sklepów, które w roku finansowym 2016 odwiedziło prawie 28 milionów osób.

IKEA_YPPERLIG_press kit.pdf

pdf | 2,87 MB

Kolekcja YPPERLIG Pochwała prostoty według IKEA i HAY_informacja dla mediów.docx

docx | 39,2 KB

Niech żyje magia świąt! Z kolekcją IKEA VINTER 2018 podaruj bliskim święta, o jakich marzą.

Tegoroczna propozycja IKEA na zimową porę to szeroka gama produktów, które nie tylko pozwolą się zrelaksować podczas przedświątecznej gorączki, ale i zadbają o konkretne potrzeby. Asortyment powiększy się m.in. o tekstylia, oświetlenie, ozdoby choinkowe, przybory do pieczenia i gotowania, oraz akcesoria do pakowania prezentów. Dekorowanie wnętrz                  i świąteczne niespodzianki staną się jeszcze przyjemniejsze! Seria VINTER trafi do sklepów IKEA w Polsce w listopadzie br.
Jesienna premiera 3. sezonu „Domowych rewolucji”. Metamorfozy wnętrz z IKEA

Trzecia odsłona formatu wnętrzarskiego „Domowe rewolucje”, w którym pod okiem Doroty Szelągowskiej przeprowadzana jest metamorfoza mieszkania, wraca na ekrany już 5 października. IKEA po raz kolejny, jako jeden z partnerów wyjątkowego programu, przyczyni się do niezwykłych zmian w domach i życiu bohaterów. Kolejny sezon „Domowych rewolucji” będzie pokazywany równolegle na antenie HGTV Home & Garden oraz TVN.
Październik w IKEA: będzie magicznie i przytulnie!

Jesień w IKEA to czas kreatywności, zabawy konwencją i wsłuchania się w siebie. Wraz z nowym Katalogiem IKEA wprowadziła do asortymentu pastelowe barwy, szarości i złoto, ale jesienną porą zaskoczy zmianą nastroju. Tym razem przeważać będą ciemniejsze, nasycone barwy, modnie eklektyczny wystrój oraz rozmaitość wzorów - od kwiatów po kratę. Październikowe nowości pomogą między innymi w stworzeniu przytulnego i funkcjonalnego pokoju dziennego, a dzięki wyrazistym akcentom bez większego wysiłku będzie można wprowadzić do domu inny nastrój. Wśród najciekawszych produktów, oprócz tekstyliów znajduje się wygodna sofa, seria stołów i mebli do przechowywania czy też nowy asortyment mebli biurowych.
Limitowana kolekcja SJÄLVSTÄNDIG. Niezależność i odwaga w wyposażeniu domu

Zainspirowana ruchami DIY, a także „hackingiem”, czyli przerabianiem i personalizowaniem mebli oraz akcesoriów w sposób kreatywny, seria SJÄLVSTÄNDIG pozwoli uwolnić się od sztampy w domu. To zupełna nowość w asortymencie IKEA. Modułowe dywany w odważnych kolorach, poduszki na podłogę czy wazony o unikalnym charakterze to doskonałe podsumowanie niezwykle oryginalnej kolekcji. Stojącą za nią ideę można wyrazić w kilku słowach: zaszalej, wyraź siebie! Dostępna w sklepach od października tego roku seria SJÄLVSTÄNDIG to kolekcja limitowana i krótkoterminowa.
Na Twój adres e-mail została wysłana prośba o potwierdzenie subskrypcji.