Kolekcja YPPERLIG. Pochwała prostoty według IKEA i HAY

YPPERLIG to seria będąca efektem współpracy IKEA z duńską firmą projektową HAY. Kolekcja obejmuje szeroki wybór produktów, od sof i stolików kawowych, po drobne akcesoria, takie jak nowa wersja kultowej, niebieskiej torby IKEA. Odzwierciedlająca skandynawskie wartości oraz tożsamość została połączona z najnowszymi technikami produkcji. Celem nowoczesnej i ponadczasowej serii było stworzenie wspólnej przestrzeni do bycia razem.

W październiku IKEA wprowadza na rynek serię YPPERLIG - efekt długo wyczekiwanej współpracy ze studiem HAY. Mette i Rolf Hay to małżeński duet projektantów skupiających się na tworzeniu mebli z myślą o nowoczesnym życiu, przy wykorzystaniu zaawansowanej technologii produkcyjnej. Inspirując się sztuką, modą czy architekturą, duńska firma projektowa kreuje produkty wyróżniające się prostotą, funkcjonalnością oraz estetyką. Podejście to sprawiło, że HAY i IKEA połączyło silne partnerstwo, którego wynikiem stała się najnowsza kolekcja. Charakteryzująca się wysokim poziomem wzornictwa odzwierciedla to, co wyróżnia te dwa światy - IKEA mającą dużą wiedzę na temat produkcji oraz HAY pasjonata projektowania.
Już od samego początku współpracy było dla nas jasne, że chcemy pozostać wierni podejściu IKEA, czyli tworzyć solidne i praktyczne produkty w przystępnych cenach, które będą służyły ludziom przez długie lata – mówi Mette Hay.
YPPERLIG to nowe pomysłowe produkty codziennego użytku, które łączy stonowana kolorystyka, linearne wzornictwo oraz materiały najwyższej jakości. Ich różnorodność, kolory i zastosowane techniki produkcyjne sprawiają, że YPPERLIG jest kolekcją artykułów dostosowanych do współczesnych potrzeb oraz pragnień. To pochwała prostoty
w najlepszym wydaniu, przedmioty wyróżniające się ponadczasową jakością, które pięknieją z czasem.
Jednym z najbardziej wyróżniających się produktów wchodzących w skład serii jest odmieniona niebieska FRAKTA. Ta rozpoznawalna na całym świecie kultowa torba oparta została na swoim pierwowzorze, zyskując nowe kolory i wzory.
To jeden z najbardziej rozpoznawalnych produktów IKEA, choć niedoceniany jako projekt designerski. Zachowaliśmy jej wymiary, ale zmieniliśmy wzór i kolorystykę. To hołd dla produktu, który zyskał status ikony – podkreśla Mette Hay.
Wśród przedmiotów kolekcji YPPERLIG znajdziemy również rozkładaną sofę, która dzięki odpowiedniej konstrukcji zapewnia komfort i stabilność. Zaprojektowane w nowoczesnej odsłonie stoły w jesionowej okleinie sprawdzą się w pokoju dziennym. Blat stolika wyprodukowano w technice „board-on-frame”, a w połączeniu z metalową ramą i drewnianymi nogami tworzy wyjątkowo solidny oraz wytrzymały mebel. Ulubieńcem projektantów zaś stało się „monoblokowe krzesło”. Jego proces produkcji polegał na wypełnieniu formy w kształcie fotela pojedynczym wtryskiem płynnego tworzywa sztucznego. W wyniku współpracy powstały dwa modele – krzesło do jadalni i krzesło wypoczynkowe. Uzupełnieniem YPPERLIG są również dodatki – lustra, lampa czy tekstylia, a wśród nich poszewki i pledy. Dzięki nim każde domowe wnętrze zyska niepowtarzalny charakter.
Wszystkie produkty z nowej kolekcji YPPERLIG (z wyjątkiem 2-osobowej sofy o nr 803.465.97 dostępnej w lutym 2018 r.) dostępne są w sklepach IKEA na terenie całej Polski od początku października br. Szczegóły na temat serii znajdują się w ilustrowanych materiałach prasowych.
O IKEA Retail
Celem IKEA Retail jest tworzenie lepszego codziennego życia dla wielu ludzi. Oferujemy dobre wzornictwo i funkcjonalne meble w przystępnej cenie. Dbamy o zrównoważony rozwój, realizując strategię People & Planet Positive. IKEA Retail jest godną zaufania, stabilną finansowo i stale rozwijającą się firmą. IKEA Retail w Polsce posiada obecnie dziesięć sklepów, które w roku finansowym 2016 odwiedziło prawie 28 milionów osób.

IKEA_YPPERLIG_press kit.pdf

pdf | 2,87 MB

Kolekcja YPPERLIG Pochwała prostoty według IKEA i HAY_informacja dla mediów.docx

docx | 39,2 KB

Limitowana kolekcja SPÄNST. Dom odzwierciedlający Twój sposób życia

Zaprojektowana we współpracy z artystami - Chrisem Stampem i Mają Ganszyniec - seria SPÄNST pokazuje, jak urządzić współczesne miejskie gniazda dla tych, którzy w zaciszu czterech kątów chcą eksponować swoje pasje. Zainspirowana ulicznym stylem kolekcja obejmuje produkty pełne mocnego wyrazu, takie jak szafa na ubrania wykonana z materiałowej siatki, przezroczyste pojemniki na buty, pierwsza w historii IKEA deskorolka czy obręcz i piłka do koszykówki! Premiera SPÄNST już w maju.
Premiera teledysku „Podróżnik” Krzysztofa Zalewskiego. Artystyczna komunikacja letniej kolekcji IKEA

Teledysk do utworu Krzysztofa Zalewskiego, zatytułowanego „Podróżnik”, to wyjątkowa forma komunikacji tegorocznej kolekcji IKEA SOMMAR. Dzięki niestandardowej współpracy z artystą przedmioty codziennego użytku zostały przedstawione jako elementy niezwykłej instalacji przestrzennej, muzycznej i choreograficznej. Za powstanie teledysku odpowiada Kolektyw Klips: Ewa Kaczmarek, Maciej Domagalski i Ania Olszewska.
Odpoczywanie to nie jest „nicnierobienie” - udowadnia IKEA w swojej nowej kampanii

Ruszyła wiosenna odsłona kampanii IKEA, w której marka nie tylko zachęca do odpoczywania, ale też - głosem Fisza i muzyką Smolika - podkreśla to, jak ważną rolę odpoczywanie odgrywa w życiu.
Limitowana kolekcja HJÄRTELIG. Zatrzymaj się na chwilę

Seria HJÄRTELIG została zaprojektowana przez Andreasa Fredrikssona i Maję Ganszyniec, by zamienić dom w oazę spokoju oraz cieszyć się życiem we właściwym tempie, nie zważając na pędzący świat. To staranne połączenie mebli, akcesoriów do wyposażenia domu oraz do praktyki jogi. Wykonane z naturalnych, przyjemnych w dotyku materiałów produkty dają wrażenie lekkości, a także subtelności. Funkcjonalne    i trwałe, doskonale sprawdzą się w codziennym, domowym życiu.