IKEA w Lublinie przekazuje mieszkańcom miasta powitalny prezent!

Jak przystało na dobrego sąsiada, IKEA przygotowała dla lublinian powitalny prezent. Teraz oficjalnie przekazuje go mieszkańcom miasta. Lublin zyskał właśnie nowe wyjątkowe miejsce na swojej mapie. Takie, w którym mieszkańcy miasta mogą się spotkać i nawiązać kontakt. Poznajcie Wspólną, miejsce w którym rozwijać się będzie życie sąsiedzkie.

IKEA w Lublinie działa już od prawie dwóch miesięcy. Teraz sklep, zgodnie ze swoją obietnicą, przekazuje lublinianom powitalny prezent. Jest nim Wspólna, zwycięska inicjatywa społeczna zrealizowana w ramach „Projektu w Sąsiedztwie”. Celem stworzonego rok temu projektu było wybranie wyjątkowego prezentu, który IKEA w Lublinie przekaże mieszkańcom miasta. Takiego, który posłuży wszystkim lublinianom oraz odpowie na ich potrzeby i marzenia. Dlatego w „Projekcie w Sąsiedztwie” IKEA oddała głos samym zainteresowanym. Osobom, które najlepiej znają miasto i jego potrzeby. To mieszkańcy Lublina stworzyli Radę Sąsiedzką, zgłaszali projekty i w głosowaniu wybrali swój prezent powitalny od IKEA.

- Do Lublina wprowadzaliśmy się przez cały ostatni rok. W tym czasie budowaliśmy sklep IKEA, ale poznawaliśmy też miasto i jego mieszkańców. Od początku chcieliśmy być dla lublinian dobrym sąsiadem. Dlatego stworzyliśmy „Projekt w Sąsiedztwie”, który pozwolił nam włączyć się w tworzenie lepszego codziennego życia w Lublinie – mówi Monika Kosińska, dyrektor sklepu IKEA w Lublinie. Dziękuję wszystkim, którzy zaangażowali się w „Projekt w Sąsiedztwie” i pomogli w wyborze prezentu powitalnego od IKEA. Dzięki Wam poznaliśmy niezwykłe oblicze Lublina i poczuliśmy się tu jak w domu. A Lublin zyskał na mapie Wspólną. Miejsce pełne zdrowych smaków i dobrej sąsiedzkiej atmosfery – dodaje Monika Kosińska.

Wspólna jest projektem zgłoszonym przez Kooperatywę Lubelską. To przestrzeń stworzona dla wszystkich lublinian. We Wspólnej będzie można poznać nowe smaki i dobre praktyki kulinarne, a także zaopatrzyć się w zdrową, ekologiczną żywność wprost od lokalnych rolników. Na co dzień Wspólna ma być miejscem, w którym kwitnąć będzie życie sąsiedzkie.

- Zapraszamy na nasze spotkania sąsiedzkie. Tutaj poznamy się przy wspólnym gotowaniu czy pieczeniu ciasta. We Wspólnej chcemy się także dzielić naszą wiedzą dotyczącą zdrowego odżywiania i ekologicznej żywności. Przygotowaliśmy więc serię warsztatów. „Wiem co jem” to nasza kulinarna propozycja dla najmłodszych. „Kuchnia po sąsiedzku” to natomiast warsztaty kulinarne dla wszystkich. Planujemy także spotkania z cyklu „Sąsiedzka kuchnia świata”. Będą one szansą na spotkanie z lublinianami pochodzącymi z różnych stron świata. Na tych warsztatach damy mieszkańcom szansę poznania zupełnie nowych smaków. Wspólna to także Grupa Zakupowa Kooperatywy Lubelskiej umożliwiająca dostęp do lokalnych, sezonowych produktów. Zapraszamy do nas sąsiadów. Poznajmy się we Wspólnej przy ulicy Kowalskiej  – mówi Sylwia Janasz z Kooperatywy Lubelskiej.

Na sobotę, 21 października, Kooperatywa przygotowała dla mieszkańców miasta wiele atrakcji. Tego dnia we Wspólnej będzie można spróbować zdrowych przekąsek, wspólnie ukisić kapustę na wigilijny bigos czy ugotować i zjeść razem obiad. Odbędą się również warsztaty o zdrowym żywieniu. O swoim ekologicznym gospodarstwie opowie jedna z rolniczek, która będzie dostarczać do Wspólnej produkty. Z kolei Kooperatywa Lubelska wprowadzi nas w świat sąsiedzkich inicjatyw. Najmłodsi lublinianie tego dnia będą mogli poznać trochę lepiej świat zdrowych smaków. A ci starsi sąsiedzką kuchnię świata i jeden z indonezyjskich przysmaków. Na mieszkańców miasta czekają w sobotę także integracyjne zabawy i potańcówka. Tego dnia Wspólna na dobre otworzy się dla mieszkańców Lublina.

Nazwa marki IKEA to akronim – skrót utworzony z pierwszych  liter imienia, nazwiska oraz nazw farmy i parafii, skąd pochodzi  założyciel firmy (Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd).

Celem IKEA  jest tworzenie lepszego codziennego życia dla wielu ludzi. Oferujemy  dobre wzornictwo i funkcjonalne meble w przystępnej cenie. Dbamy o  zrównoważony rozwój, realizując strategię People & Planet Positive.

IKEA  jest godną zaufania, stabilną finansowo i stale rozwijającą się firmą.  Grupa IKEA w Polsce posiada obecnie dziesięć sklepów, które w roku  finansowym 2017 odwiedziły ponad 28 milionów osób. Ponadto, poprzez IKEA  Centres Polska S.A., firma zbudowała i zarządza czterema centrami  handlowymi. W Jarostach koło Piotrkowa Trybunalskiego zlokalizowane jest  Regionalne Centrum Dystrybucyjne, które obsługuje sklepy IKEA w Polsce,  Czechach, Słowacji, Rumunii, Bułgarii i na Węgrzech.

_I6B8809.jpg
_I6B8922.jpg

Doświadczenie IKEA w centrum Lublina

IKEA we współpracy z Agencją Warszawa stworzyła nowe unikalne miejsce w zabytkowej kamienicy w samym centrum Lublina. IKEA Po Sąsiedzku swoją działalność rozpoczęła cztery miesiące temu w związku z powstaniem nowego sklepu IKEA w Lublinie. Od tego czasu mieszkańcy miasta i okolic mogą w szwedzkiej, domowej przestrzeni poznać i doświadczyć IKEA, jeszcze przed otwarciem sklepu.
IKEA Po Sąsiedzku w Lublinie

IKEA zaprasza do nowego miejsca spotkań w samym sercu Lublina, przy ul. Krakowskie Przedmieście 55. Od 5 kwietnia mieszkańcy mogą odwiedzać IKEA Po Sąsiedzku, czyli unikalną przestrzeń pełną szwedzkości, która zachęca do wspólnego spędzania czasu i poznawania marki.
Do nowego Centrum Handlowego firmy IKEA Centres w Lublinie dołączyli kolejni najemcy

Centrum handlowe firmy IKEA Centres w Lublinie podpisało umowy z kolejnymi najemcami. Mieszkańcy Lublina i okolic będą mogli skorzystać z oferty sklepu IKEA i Intermarché, a także sklepów oraz punktów usługowych, wśród których są m.in. księgarnia Świat Książki, sieć Euro RTV AGD, sklep sportowy Martes Sport oraz Rossmann. Centrum, którego otwarcie planowane jest na czwarty kwartał 2017 roku, będzie liczyło aż 57 500 m2 powierzchni handlowej.
Kolejny etap prac związanych z budową sklepu IKEA i Centrum Handlowego w Lublinie

III kwartał 2017 roku to planowana data otwarcia sklepu IKEA w Lublinie. 26 lipca rozpoczęły się prace makroniwelacyjne i drogowe koordynowane przez firmę wykonawczą. W pierwszej kolejności zostanie przebudowana droga przy Al. Spółdzielczości Pracy.

IKEA Kraków zaprezentowała ponad 30 kuchni urządzonych na wzór istniejących pomieszczeń

Urządzając kuchnię, szukamy inspiracji w internecie, prasie branżowej, katalogach. Nic jednak nie zastąpi możliwości obejrzenia autentycznych pomieszczeń i podpatrzenia rozwiązań w nich zastosowanych. Okazuje się, że wcale nie musimy odwiedzać w tym celu znajomych czy sąsiadów. IKEA Kraków przeniosła bowiem do sklepu ponad 30 kuchni z istniejących mieszkań.