Wirtualne urządzanie wnętrz z aplikacją IKEA Place

IKEA wprowadziła na rynek IKEA Place – aplikację mobilną w technologii rzeczywistości rozszerzonej, dzięki której możemy sprawdzić, jak meble prezentują się w naszym realnym otoczeniu i wirtualnie odmienić każde wnętrze – dom, biuro, szkołę czy studio. Od sof i foteli po stoliki kawowe, wszystkie produkty w IKEA Place są trójwymiarowe i mają rzeczywiste rozmiary. Dzięki nowej aplikacji IKEA, wybór nowych mebli jeszcze nigdy nie był tak łatwy!

IKEA Place to bezpłatna aplikacja IKEA wykorzystująca technologię rzeczywistości rozszerzonej ARKit firmy Apple. Rzeczywistość rozszerzona (z ang. augmented reality) to technologia, która na ekranie urządzenia mobilnego łączy obraz realnej rzeczywistości z nałożonym na niego trójwymiarowym obrazem wirtualnym.
Użytkownicy aplikacji będą mogli wybierać spośród ponad 2 tysięcy produktów IKEA takich jak np. sofa VIMLE, fotel STRANDMON czy stolik LISABO i sprawdzać, jak wskazane meble będą prezentować się w dowolnym wnętrzu. Bazując na rzeczywistych wymiarach pomieszczenia, aplikacja automatycznie skaluje produkty z 98-procentową dokładnością. Technologia rozszerzonej rzeczywistości jest bardzo precyzyjna i pozwala zobaczyć strukturę tekstyliów, jak również to, w jaki sposób światło i cienie będą padać na meble, które zdecydujemy się ustawić w pokoju. Dodatkowo aplikacja pozwala na zapisanie obrazu i podzielenie się nim w formie zdjęcia lub video ze znajomymi oraz zrobienie zakupów bezpośrednio przez stronę internetową IKEA.
IKEA jest jedną z pierwszych firm wnętrzarskich na świecie, która przybliża tę technologię dla klientów, zmieniając sposób, w jaki będą oni kupować meble w przyszłości.
IKEA od zawsze tworzy rozwiązania na rzecz demokratycznego wzornictwa – dobrego jakościowo i dostępnego dla wszystkich. IKEA Place pozwala nam kontynuować ten kierunek w zupełnie nowej formie, która umożliwia pokonanie bariery między wyobraźnią a rzeczywistością. Aplikacja pozwala zmieniać style, kolory, eksperymentować z rozmieszczeniem mebli i wizualizować, jak nowe elementy łączą się z tym, co już mamy w mieszkaniu. Wiele osób czuje się niepewnie, zmieniając wyposażenie wnętrza, ponieważ obawia się podjęcia złej decyzji, efektu końcowego niezgodnego z oczekiwaniami. Naprzeciw tym obawom wychodzi właśnie IKEA Place  – mówi Małgorzata Jezierska, specjalista ds. PR IKEA Retail w Polsce.
Jak używać IKEA Place:

• Obecnie aplikacja dostępna jest jedynie na iPhone w wersjach: SE, 6s lub nowszym z zainstalowanym iOS11
• Pobierz aplikację IKEA Place za darmo z Apple APP Store
• Zeskanuj podłogę w swoim mieszkaniu
• Przejrzyj listę produktów dostępnych w aplikacji
• Wybierz produkt, który chcesz umiejscowić
• Przesuń i umieść produkt w wybranej przestrzeni – to takie proste
O IKEA Retail
Celem IKEA Retail jest tworzenie lepszego codziennego życia dla wielu ludzi. Oferujemy dobre wzornictwo i funkcjonalne meble w przystępnej cenie. Dbamy o zrównoważony rozwój, realizując strategię People & Planet Positive. IKEA Retail jest godną zaufania, stabilną finansowo i stale rozwijającą się firmą. IKEA Retail w Polsce posiada obecnie dziesięć sklepów, które w roku finansowym 2016 odwiedziło prawie 28 milionów osób.

Wirtualne urządzanie wnętrz z aplikacją IKEA Place_informacja dla mediów.doc

doc | 94,5 KB

Z produktami IKEA Święta będą jeszcze bardziej magiczne.Rusza zimowa kampania IKEA.

Na początku listopada rozpoczęła się świąteczna odsłona kampanii IKEA. W tym roku marka udowadnia, że magia Świąt jest na wyciągnięcie ręki – każdy z nas już teraz z łatwością może stworzyć wyjątkową atmosferę w swoim domu.
Zaprojektowana przez dzieci dla dzieci. Limitowana kolekcja IKEA SAGOSKATT po raz 5. wspiera prawo najmłodszych do zabawy oraz rozwoju.

W minionym roku IKEA zorganizowała konkurs rysunkowy i zaprosiła dzieci z całego świata do narysowania pluszaka swoich marzeń w ramach kampanii społecznej IKEA „Zabawa to poważna sprawa”. Na jury czekało nie lada wyzwanie: wybór tych pięciu najbardziej wyjątkowych z pona
Niech żyje magia świąt! Z kolekcją IKEA VINTER 2018 podaruj bliskim święta, o jakich marzą.

Tegoroczna propozycja IKEA na zimową porę to szeroka gama produktów, które nie tylko pozwolą się zrelaksować podczas przedświątecznej gorączki, ale i zadbają o konkretne potrzeby. Asortyment powiększy się m.in. o tekstylia, oświetlenie, ozdoby choinkowe, przybory do pieczenia i gotowania, oraz akcesoria do pakowania prezentów. Dekorowanie wnętrz                  i świąteczne niespodzianki staną się jeszcze przyjemniejsze! Seria VINTER trafi do sklepów IKEA w Polsce w listopadzie br.
Jesienna premiera 3. sezonu „Domowych rewolucji”. Metamorfozy wnętrz z IKEA

Trzecia odsłona formatu wnętrzarskiego „Domowe rewolucje”, w którym pod okiem Doroty Szelągowskiej przeprowadzana jest metamorfoza mieszkania, wraca na ekrany już 5 października. IKEA po raz kolejny, jako jeden z partnerów wyjątkowego programu, przyczyni się do niezwykłych zmian w domach i życiu bohaterów. Kolejny sezon „Domowych rewolucji” będzie pokazywany równolegle na antenie HGTV Home & Garden oraz TVN.
Na Twój adres e-mail została wysłana prośba o potwierdzenie subskrypcji.