Wirtualne urządzanie wnętrz z aplikacją IKEA Place

IKEA wprowadziła na rynek IKEA Place – aplikację mobilną w technologii rzeczywistości rozszerzonej, dzięki której możemy sprawdzić, jak meble prezentują się w naszym realnym otoczeniu i wirtualnie odmienić każde wnętrze – dom, biuro, szkołę czy studio. Od sof i foteli po stoliki kawowe, wszystkie produkty w IKEA Place są trójwymiarowe i mają rzeczywiste rozmiary. Dzięki nowej aplikacji IKEA, wybór nowych mebli jeszcze nigdy nie był tak łatwy!

IKEA Place to bezpłatna aplikacja IKEA wykorzystująca technologię rzeczywistości rozszerzonej ARKit firmy Apple. Rzeczywistość rozszerzona (z ang. augmented reality) to technologia, która na ekranie urządzenia mobilnego łączy obraz realnej rzeczywistości z nałożonym na niego trójwymiarowym obrazem wirtualnym.
Użytkownicy aplikacji będą mogli wybierać spośród ponad 2 tysięcy produktów IKEA takich jak np. sofa VIMLE, fotel STRANDMON czy stolik LISABO i sprawdzać, jak wskazane meble będą prezentować się w dowolnym wnętrzu. Bazując na rzeczywistych wymiarach pomieszczenia, aplikacja automatycznie skaluje produkty z 98-procentową dokładnością. Technologia rozszerzonej rzeczywistości jest bardzo precyzyjna i pozwala zobaczyć strukturę tekstyliów, jak również to, w jaki sposób światło i cienie będą padać na meble, które zdecydujemy się ustawić w pokoju. Dodatkowo aplikacja pozwala na zapisanie obrazu i podzielenie się nim w formie zdjęcia lub video ze znajomymi oraz zrobienie zakupów bezpośrednio przez stronę internetową IKEA.
IKEA jest jedną z pierwszych firm wnętrzarskich na świecie, która przybliża tę technologię dla klientów, zmieniając sposób, w jaki będą oni kupować meble w przyszłości.
IKEA od zawsze tworzy rozwiązania na rzecz demokratycznego wzornictwa – dobrego jakościowo i dostępnego dla wszystkich. IKEA Place pozwala nam kontynuować ten kierunek w zupełnie nowej formie, która umożliwia pokonanie bariery między wyobraźnią a rzeczywistością. Aplikacja pozwala zmieniać style, kolory, eksperymentować z rozmieszczeniem mebli i wizualizować, jak nowe elementy łączą się z tym, co już mamy w mieszkaniu. Wiele osób czuje się niepewnie, zmieniając wyposażenie wnętrza, ponieważ obawia się podjęcia złej decyzji, efektu końcowego niezgodnego z oczekiwaniami. Naprzeciw tym obawom wychodzi właśnie IKEA Place  – mówi Małgorzata Jezierska, specjalista ds. PR IKEA Retail w Polsce.
Jak używać IKEA Place:

• Obecnie aplikacja dostępna jest jedynie na iPhone w wersjach: SE, 6s lub nowszym z zainstalowanym iOS11
• Pobierz aplikację IKEA Place za darmo z Apple APP Store
• Zeskanuj podłogę w swoim mieszkaniu
• Przejrzyj listę produktów dostępnych w aplikacji
• Wybierz produkt, który chcesz umiejscowić
• Przesuń i umieść produkt w wybranej przestrzeni – to takie proste
O IKEA Retail
Celem IKEA Retail jest tworzenie lepszego codziennego życia dla wielu ludzi. Oferujemy dobre wzornictwo i funkcjonalne meble w przystępnej cenie. Dbamy o zrównoważony rozwój, realizując strategię People & Planet Positive. IKEA Retail jest godną zaufania, stabilną finansowo i stale rozwijającą się firmą. IKEA Retail w Polsce posiada obecnie dziesięć sklepów, które w roku finansowym 2016 odwiedziło prawie 28 milionów osób.

Wirtualne urządzanie wnętrz z aplikacją IKEA Place_informacja dla mediów.doc

doc | 94,5 KB

Każdy Dom jest inny, bo inni są jego domownicy. Nowa kampania IKEA mówi o tym, jak ważne są relacje w domu.

Kampania komunikująca nowe wydanie Katalogu IKEA 2019 jest pierwszą w odświeżonej odsłonie platformy „Niech żyje dom”. Tegoroczna edycja katalogu jest wyjątkowa, gdyż pokazuje aranżacje całych domów, podzielonych ze względu na styl życia ich domowników, nie skupiając się już na modułowych i pojedynczych rozwiązaniach.
Limitowana kolekcja FÖREMÅL: ładna, brzydka, urocza.               Stwórz wnętrze wywołujące emocje.

Limitowana seria FÖREMÅL powstała jako rezultat współpracy IKEA z jednym z najbardziej uznanych szwedzkich artystów tworzących w szkle i ceramice, Perem B. Sundbergiem. Podkreślająca unikatowość przedmiotów kolekcja zachęca do eksperymentowania oraz tworzenia wnętrz nie tylko funkcjonalnych, ale i wywołujących prawdziwe emocje. Składa się ona z codziennych produktów o nietuzinkowym wyglądzie, takich jak pudełka do przechowywania, dywany, poszewki na poduszkę, świeczniki czy intrygujące wazony. Wyróżnia ją niezwykłe bogactwo wzorów, które stworzył artysta. To spora gratka dla miłośników eksperymentów we wnętrzach! Kolekcja będzie dostępna w sklepach IKEA we wrześniu br.
SAMMANHANG: piękna oprawa dla twoich kolekcji

To prawdziwa gratka dla kolekcjonerów! Seria SAMMANHANG pokazuje nowe oblicze rozwiązań IKEA do przechowywania. To zbiór produktów od najmniejszych pudełek aż po meble, które w idealny sposób wyeksponują kolekcjonowane przez nas przedmioty. Punktem wyjścia do ich stworzenia była chęć znalezienia odpowiedzi na pytanie: jak wydobyć piękno ulubionych rzeczy, nie odciągając od nich uwagi? Kolekcja SAMMANHANG powstała we współpracy z siedmiorgiem wyjątkowych projektantów ma swoją premierę w sierpniu tego roku.
Gwiazdy na premierze nowego Katalogu IKEA 2019 świętują bogactwo domowego życia

23 sierpnia w Praskiej Drukarni w Warszawie odbyła się premiera nowego Katalogu IKEA 2019. Na ten moment czekało tysiące fanów dobrego wzornictwa. Tegoroczna odsłona przyniosła wiele niespodzianek, zmieniła się bowiem sama koncepcja katalogu! W tym roku IKEA koncentruje się na życiu w domu ze wszystkim, co się z tym wiąże: radościami, codziennymi wyzwaniami, jak i niekiedy napięciami. W wyjątkowym wydarzeniu udział wzięli m.in. Katarzyna Nosowska, Katarzyna Zielińska oraz Jędrzej Skiba.