Miejsce stworzone dla ludzi, które zmienia przyszłość rekrutacji Twoje Studio Pracy IKEA już otwarte!

IKEA w Polsce stworzyła wyjątkową przestrzeń dla osób chcących poznawać firmę jako markę pracodawcy. To pierwsze takie miejsce IKEA na świecie. Twoje Studio Pracy stanowi innowacyjny przełom w postrzeganiu i podejściu do rekrutacji oraz odpowiedź na współczesne trendy. Za jego sprawą proces ten jest bardziej partnerski, dopasowany do indywidualnych preferencji kandydatów i pozwala na lepsze poznanie potencjalnego miejsca pracy, jeszcze przed zatrudnieniem.

Wyniki  badania „Polacy a proces rekrutacji – oczekiwania, obawy, potrzeby”  przeprowadzonego na zlecenie IKEA pokazują, że stres i zdenerwowanie to  najczęstsze skojarzenia z procesem rekrutacji do pracy. Deklaruje to  odpowiednio 40% i 20% badanych. Tylko 10% ankietowanych wskazuje  przyjazną atmosferę jako coś, co kojarzy się z rekrutacją. Jednocześnie  blisko połowa osób aktywnych zawodowo i poszukujących pracy oczekuje, że  procesowi rekrutacji towarzyszyć będzie otwartość i przyjazna  atmosfera. To jedno z trzech najważniejszych oczekiwań obok bycia  wysłuchanym z uwagą i skupieniem podczas rozmowy (35%) i przekazaniem  informacji zwrotnej o wyniku procesu rekrutacji przez osobę, która ją  prowadziła (52%), wymienianych przez osoby biorące udział w badaniu.

Obecnie  obserwujemy różnice między podejściem do klienta i do kandydata. Jako  klienci mamy szeroki wybór produktów i usług, korzystamy ze  spersonalizowanych rozwiązań, a decyzje zakupowe podejmujemy bardziej  świadomie. Komunikacja z klientami ma dziś inny wymiar – wiele kanałów, w  tym media społecznościowe pozwalają na dotarcie z ofertą dopasowaną do  ich potrzeb. Jednocześnie dostrzegamy, że współczesny rynek pracy wciąż  nie oferuje takich możliwości dzisiejszym kandydatom, a procesy  rekrutacyjne często opierają się na ściśle określonych schematach.  Kandydaci nie mają możliwości dostosowania rekrutacji do swoich potrzeb,  a samo słowo „rekrutacja” wciąż nie kojarzy się z przyjaznym   doświadczeniem. W IKEA chcemy to zmienić i zlikwidować te różnice.  Jeśli klienci mogą personalizować swoje usługi, dlaczego kandydat nie  może tego robić? Dziś rozpoczynamy te zmiany i chcemy realizować je  wspólnie z kandydatami. Dodatkowo zależy nam na tym, aby odpowiedzieć na  potrzeby ludzi i stworzyć taką relację, która stawia na autentyczność,  partnerstwo, możliwość poznawania i doświadczania firmy. Wierzymy, że  obecny rynek pracownika wspiera te zmiany, a Twoje Studio Pracy  zainspiruje do ich przeprowadzania również innych pracodawców – mówi  Małgorzata Bochenek, Deputy Country HR Manager, IKEA Retail w Polsce.

Twoje  Studio Pracy to fizyczny wymiar innowacyjnego podejścia do rekrutacji  opartej o ideę personalizacji, w której kandydaci mogą swobodnie  zaprezentować siebie i swoje talenty. Za jego sprawą rekrutacja jest  bardziej wartościowym i otwartym procesem, a także pozwala na lepsze  poznanie potencjalnego miejsca pracy przez osoby, zainteresowane firmą.

Twoje  Studio Pracy to pierwsze takie miejsce w świecie IKEA, które chcemy  współtworzyć i rozwijać razem z kandydatami w oparciu o informację  zwrotną otrzymaną od nich. Ciągle testujemy i stopniowo wdrażamy nowe  narzędzia, kanały i sposoby komunikacji. Intencją, która przyświecała  nam podczas tworzenia Twojego Studia Pracy, był jak najbardziej  zindywidualizowany proces rekrutacji, atrakcyjny dla każdego kandydata. W  IKEA powtarzamy, że rekrutujemy ludzi, a nie CV, dlatego chcemy, aby  kandydaci mogli odczuć to „na własnej skórze” już w pierwszym etapie  procesu - wyborze sposobu aplikowania do IKEA. Nie ma dla nas znaczenia,  czy otrzymamy dokument Word, film czy też prezentację w Power Point.  Najważniejsze jest, abyśmy się mogli wzajemnie poznać – mówi Edyta  Gradkowska, Manager Twojego Studia Pracy, IKEA Retail w Polsce.

Twoje  Studio Pracy to nietypowa przestrzeń, gdzie już od progu można odczuć  szwedzkość i doświadczyć wartości IKEA: otwartości, prostoty, poczucia  wspólnoty. Na start – serdeczne powitanie i ciepła kawa lub herbata w  przestrzeni FIKA. W kolejnym kroku pora na bliższe poznanie, które  umożliwiają interaktywne domki dotyczące IKEA, m.in. kultury i wartości  czy zrównoważonego rozwoju. W Twoim Studio Pracy można się też łatwo  zrelaksować, jednocześnie poznając historię IKEA dzięki przestrzeni  kinowej i technologii VR (virtual reality) lub poczuć jak pracownik  jednego ze sklepów, przymierzając żółtą koszulę.

Twoje Studio  Pracy to miejsce dla wszystkich - jest w pełni przystosowane do potrzeb  osób niepełnosprawnych (windy, szerokie przejścia i korytarze,  regulowana wysokość blatów). Dodatkowym udogodnieniem dla  kandydatów-rodziców jest salka zabaw, dzięki której na rozmowę można  zabrać swoje dzieci. Przestrzeń jest nowoczesna i w pełni multimedialna –  dotykowe ekrany, ogólnodostępne wi-fi, ładowarki do telefonów.

Twoje  Studio Pracy zlokalizowane jest w Warszawie, przy Al. Krakowskiej 61  (Biurowiec Metro Group). Otwarte od poniedziałku do piątku w godzinach  8:00-18:00. Przestrzeń dedykowana jest wszystkim osobom zainteresowanym  pracą w IKEA. Można ją odwiedzić, nawet nie będąc zaproszonym na rozmowę  o pracę i poznać jej udogodnienia.

O IKEA Retail
Celem IKEA Retail jest tworzenie lepszego codziennego życia dla wielu ludzi. Oferujemy dobre wzornictwo i funkcjonalne meble w przystępnej cenie. Dbamy o zrównoważony rozwój, realizując strategię People & Planet Positive. IKEA Retail jest godną zaufania, stabilną finansowo i stale rozwijającą się firmą. IKEA Retail w Polsce posiada obecnie dziesięć sklepów, które w roku finansowym 2017 odwiedziło ponad 28 milionów osób.

Twoje Studio Pracy IKEA_materiał prasowy IKEA_3.JPG

Twoje Studio Pracy IKEA_materiał prasowy IKEA_5.JPG

Twoje Studio Pracy IKEA_materiał prasowy IKEA_6.JPG

Twoje Studio Pracy IKEA_materiał prasowy IKEA_1.JPG

Twoje Studio Pracy IKEA_materiał prasowy IKEA_2.JPG

Twoje Studio Pracy IKEA_materiał prasowy IKEA_4.JPG

Wyniki badania _Polacy a proces rekrutacji - oczekiwania, obawy, potrzeby__materiał prasowy IKEA.pdf

pdf | 1,89 MB

Miejsce stworzone dla ludzi które zmienia przyszłość rekrutacji. Twoje Studio Pracy IKEA już otwarte_informacja dla mediów.docx

docx | 45,1 KB

„Ty jesteś zmianą” – IKEA inspiruje do zmian na rynku pracy

IKEA  rozpoczyna kampanię employer brandingową „Ty jesteś zmianą” pokazującą  wartości i wyjątkową kulturę firmy oraz sposób w jaki buduję ona relację  z obecnymi i przyszłymi pracownikami. Jej celem jest zachęcenie  otwartych, proaktywnych ludzi do poznawania IKEA jako marki pracodawcy  oraz zwrócenie uwagi na konieczność zmiany modeli rekrutacyjnych na  bardziej przyjazne kandydatom.
IKEA podwyższa o 20% minimalne stawki godzinowe dla pracowników swoich sklepów

Odpowiadając na rosnące koszty życia, realia rynku pracy i potrzeby pracowników, IKEA Retail wprowadziła od 1 grudnia 2015 roku wyższe minimalne stawki godzinowe wynagrodzenia dla pracowników swoich sklepów w Polsce. Dotychczasowa podstawowa kwota została podwyższona o 20% i wynosi obecnie 15 złotych brutto za godzinę. Zmiana, która dotyczy wszystkich pracowników IKEA Retail w Polsce, zapewni im bardziej stabilne warunki pracy oraz większe możliwości rozwoju osobistego i zawodowego. Polska to kolejny kraj po USA i Wielkiej Brytanii, gdzie IKEA zdecydowała się na podniesienie stawek minimalnych.
Talenty w centrum uwagi IKEA

IKEA jest pełna talentów we wszystkich obszarach swojej działalności. To powód do dumy, ale także obszar, który można w dalszym ciągu umacniać i rozwijać. W związku z tym IKEA postanowiła zorganizować dla pracowników Tydzień Talentu, który odbywa się w dniach 4-8 kwietnia br., we wszystkich jednostkach firmy na całym świecie. W efekcie ponad 155 000 osób ma wyjątkową okazję do wzięcia udziału w specjalnych wydarzeniach oraz uzyskania informacji o możliwościach rozwoju w całej Grupie IKEA.
„Studenckie Metody” na miarę IKEA

Cieszący się ogromną popularnością konkurs „Studenckie Metody” dobiegł końca. Dzięki oryginalnej formule rekrutacyjnej, IKEA przedstawiła się jako wyjątkowe miejsce pracy dla przedsiębiorczych osób, a kilku studentów z całej Polski otrzymało możliwość odbycia stażu w firmie oraz wprowadzenia autorskiego produktu do oferty jej sklepów.

IKEA rozstrzygnęła lokalny etap przetargu na agencję mediową

IKEA rozstrzygnęła lokalny etap przetargu na agencję mediową  IKEA Retail w Polsce rozstrzygnęła lokalny etap przetargu na planowanie i zakup mediów, który rozpoczął się w sierpniu br. Po kilkuetapowym przeglądzie ofert IKEA zdecydowała powierzyć obsługę mediową MEC, swo