Ruszyła zbiórka pluszaków dla małych pacjentów

IKEA Kraków już po raz piąty organizuje zbiórkę pluszaków dla dzieci przewożonych karetkami. Maskotki pomogą ratownikom nawiązać kontakt z maluchami i wykonać odpowiednie czynności medyczne. Akcja potrwa do 23 grudnia br.

Pluszowe maskotki już na dobre „zadomowiły się” w krakowskich karetkach. W ciągu ostatnich 4 lat Krakowskie Pogotowie Ratunkowe otrzymało bowiem już ponad 14 000 pluszaków zebranych w IKEA Kraków. Piąta, jubileuszowa edycja akcji jest podwójnie wyjątkowa, ponieważ po raz pierwszy maskotki zbierane są również dla Wojewódzkiej Stacji Pogotowia Ratunkowego w Rzeszowie.

- Te na pierwszy rzut oka niepozorne przytulanki stanowią dla nas ogromne wsparcie. Dzięki nim łatwiej jest nawiązać kontakt z zestresowanym maluchem i wykonać różne czynności medyczne, które muszą być przeprowadzone szybko i sprawnie. Cieszymy się, że tym razem część pluszaków trafi również do pogotowia w Rzeszowie. Chcemy wspierać takie inicjatywy, bo uważamy, że pluszaki są potrzebne we wszystkich polskich karetkach  - powiedziała Małgorzata Popławska, dyrektor Krakowskiego Pogotowia Ratunkowego.

Zbiórka pluszaków ruszyła 5 listopada i potrwa do 23 grudnia 2017 roku. Aby wziąć udział w akcji, wystarczy wrzucić kupionego w IKEA pluszaka do pojemnika za linią kas. IKEA Kraków już zapowiedziała, że do zebranych maskotek dołoży kolejne 1 000 sztuk.

Zabawa to poważna sprawa
Zbiórka pluszaków jest częścią międzynarodowej kampanii społecznej „Zabawa to poważna sprawa”, dzięki której IKEA Foundation wspiera organizacje pomagające dzieciom na całym świecie. Fundacja przekazała już 45 milionów euro na projekty realizowane przez sześć organizacji partnerskich: UNICEF, War Child, Room to Read, Handicap International, Special Olympics i Save The Children. W tym roku dodatkowo całkowity dochód ze sprzedaży maskotek z kolekcji SAGOSKATT zostanie przekazany na lokalne cele społeczne, wspierając tym samym rozwój dzieci w Polsce. Limitowana kolekcja SAGOSKATT składa się z 10 pluszaków zaprojektowanych przez dzieci z całego świata w ramach konkursu rysunkowego IKEA. Po raz pierwszy w historii, w kolekcji pojawiła się polska maskotka – sympatyczny pająk autorstwa 9-letniego Huberta z Białegostoku.

IKEA Kraków istnieje od 1998 roku. We wrześniu 2011 roku zakończyła się przebudowa sklepu, po której obiekt stał się jednym z najnowocześniejszych sklepów IKEA w Polsce. W międzynarodowym konkursie IKEA Store Award 2014, IKEA Kraków uznana została za jeden z 5 najlepszych sklepów IKEA na świecie. Ocenie poddawane były m.in. takie czynniki, jak: standardy pracy, niska rotacja pracowników, współpraca z lokalnymi dostawcami czy zadowolenie klientów. IKEA Kraków oferuje ponad 9 tys. produktów zlokalizowanych w 64 inspirujących wnętrzach. Ponadto posiada przestronną restaurację na 500 miejsc siedzących z bezpłatnym dostępem do Internetu, miejscem dla karmiącej mamy oraz strefą zabawy dla najmłodszych, a także bezpłatną bawialnię „Czarodziejski Las Smaland” z profesjonalną opieką dla dzieci w wieku 3-10 lat.

Ruszyła zbiórka pluszaków dla małych pacjentów

IKEA stawia stacje ładowania samochodów elektrycznych. Po Lublinie przyszła pora na Kraków

IKEA Kraków uruchomiła dwie bezpłatne stacje ładowania samochodów elektrycznych. Każda obsłuży jednocześnie dwa pojazdy, czyli w tym samym czasie mogą ładować się cztery samochody. Wcześniej podobne punkty udostępniły swoim klientom sklepy IKEA we Wrocławiu, Poznaniu, Bydgoszczy i Lublinie. Budowa stacji ładowania jest częścią strategii zrównoważonego rozwoju sieci.
IKEA przyzna granty organizacjom pomagającym dzieciom i młodzieży w Polsce

Nowy konkurs grantowy IKEA w Polsce jest częścią międzynarodowej kampanii społecznej „Zabawa to poważna sprawa”, której celem jest pomoc dzieciom w zagrożonych wykluczeniem społecznościach na całym świecie. Adresatami konkursu są organizacje pozarządowe i inne podmioty, które na co dzień realizują działania mające na celu wsparcie rozwoju emocjonalnego, intelektualnego oraz aktywności dzieci i młodzieży w Polsce. Zgłoszenia do udziału w konkursie przyjmowane są do 15 grudnia 2017 roku.
IKEA Kraków zaprezentowała ponad 30 kuchni urządzonych na wzór istniejących pomieszczeń

Urządzając kuchnię, szukamy inspiracji w internecie, prasie branżowej, katalogach. Nic jednak nie zastąpi możliwości obejrzenia autentycznych pomieszczeń i podpatrzenia rozwiązań w nich zastosowanych. Okazuje się, że wcale nie musimy odwiedzać w tym celu znajomych czy sąsiadów. IKEA Kraków przeniosła bowiem do sklepu ponad 30 kuchni z istniejących mieszkań.
W Zakliczynie wszystkie dzieci nasze są … aktywne!

Wspólne odrabianie lekcji, bal karnawałowy, a nawet zajęcia z decoupage –  to tylko część aktywności dla najmłodszych jakie organizują stypendyści  IKEA Family i Fundacji Świętego Mikołaja w ramach projektu „Wszystkie  dzieci nasze są”.

Energia słoneczna dla szkoły w twojej gminie!

Produkowanie własnej, czystej energii na potrzeby gminnej szkoły – z IKEA to możliwe! Firma ogłasza konkurs na najciekawszy program edukacji ekologicznej -  “Najlepsza szkoła pod słońcem”. Do wygrania instalacja fotowoltaiczna o wartości do 35 tys. złotych, wraz z montażem na dachu szkoły, przygotowaniem do podpięcia do sieci i długoletnią gwarancją. W konkursie zostanie nagrodzonych aż 6 szkół w wybranych gminach!