Ruszyła zbiórka pluszaków dla małych pacjentów

IKEA Kraków już po raz piąty organizuje zbiórkę pluszaków dla dzieci przewożonych karetkami. Maskotki pomogą ratownikom nawiązać kontakt z maluchami i wykonać odpowiednie czynności medyczne. Akcja potrwa do 23 grudnia br.

Pluszowe maskotki już na dobre „zadomowiły się” w krakowskich karetkach. W ciągu ostatnich 4 lat Krakowskie Pogotowie Ratunkowe otrzymało bowiem już ponad 14 000 pluszaków zebranych w IKEA Kraków. Piąta, jubileuszowa edycja akcji jest podwójnie wyjątkowa, ponieważ po raz pierwszy maskotki zbierane są również dla Wojewódzkiej Stacji Pogotowia Ratunkowego w Rzeszowie.

- Te na pierwszy rzut oka niepozorne przytulanki stanowią dla nas ogromne wsparcie. Dzięki nim łatwiej jest nawiązać kontakt z zestresowanym maluchem i wykonać różne czynności medyczne, które muszą być przeprowadzone szybko i sprawnie. Cieszymy się, że tym razem część pluszaków trafi również do pogotowia w Rzeszowie. Chcemy wspierać takie inicjatywy, bo uważamy, że pluszaki są potrzebne we wszystkich polskich karetkach  - powiedziała Małgorzata Popławska, dyrektor Krakowskiego Pogotowia Ratunkowego.

Zbiórka pluszaków ruszyła 5 listopada i potrwa do 23 grudnia 2017 roku. Aby wziąć udział w akcji, wystarczy wrzucić kupionego w IKEA pluszaka do pojemnika za linią kas. IKEA Kraków już zapowiedziała, że do zebranych maskotek dołoży kolejne 1 000 sztuk.

Zabawa to poważna sprawa
Zbiórka pluszaków jest częścią międzynarodowej kampanii społecznej „Zabawa to poważna sprawa”, dzięki której IKEA Foundation wspiera organizacje pomagające dzieciom na całym świecie. Fundacja przekazała już 45 milionów euro na projekty realizowane przez sześć organizacji partnerskich: UNICEF, War Child, Room to Read, Handicap International, Special Olympics i Save The Children. W tym roku dodatkowo całkowity dochód ze sprzedaży maskotek z kolekcji SAGOSKATT zostanie przekazany na lokalne cele społeczne, wspierając tym samym rozwój dzieci w Polsce. Limitowana kolekcja SAGOSKATT składa się z 10 pluszaków zaprojektowanych przez dzieci z całego świata w ramach konkursu rysunkowego IKEA. Po raz pierwszy w historii, w kolekcji pojawiła się polska maskotka – sympatyczny pająk autorstwa 9-letniego Huberta z Białegostoku.

IKEA Kraków istnieje od 1998 roku. We wrześniu 2011 roku zakończyła się przebudowa sklepu, po której obiekt stał się jednym z najnowocześniejszych sklepów IKEA w Polsce. W międzynarodowym konkursie IKEA Store Award 2014, IKEA Kraków uznana została za jeden z 5 najlepszych sklepów IKEA na świecie. Ocenie poddawane były m.in. takie czynniki, jak: standardy pracy, niska rotacja pracowników, współpraca z lokalnymi dostawcami czy zadowolenie klientów. IKEA Kraków oferuje ponad 9 tys. produktów zlokalizowanych w 64 inspirujących wnętrzach. Ponadto posiada przestronną restaurację na 500 miejsc siedzących z bezpłatnym dostępem do Internetu, miejscem dla karmiącej mamy oraz strefą zabawy dla najmłodszych, a także bezpłatną bawialnię „Czarodziejski Las Smaland” z profesjonalną opieką dla dzieci w wieku 3-10 lat.

Świetny wynik zbiórki w IKEA Kraków. Do karetek trafiło 4 000 pluszaków

Krakowskie Pogotowie Ratunkowe otrzymało właśnie świeży zapas pluszaków, które członkowie zespołów ratownictwa medycznego będą rozdawać poszkodowanym maluchom. W ramach zbiórki, już po raz piąty zorganizowanej przez IKEA Kraków, udało się zebrać aż 4 000 maskotek. Część
IKEA Kraków ma już 20 lat. Pamiętacie, jak robiło się zakupy pod koniec lat 90-tych?

Dziś praktycznie w każdym domu znajdziemy coś z IKEA. Ale w 1998 roku, gdy w Krakowie otwierano sklep tej sieci z wyposażeniem wnętrz, mało kto wiedział, co to jest szwedzki design. Ciekawość była tak ogromna, że pierwsi klienci pojawili się już 3 dni przed otwarciem. Rozbili namioty i nocowali przed sklepem. Pracownicy IKEA przynosili im klopsiki z restauracji.
IKEA wspiera krakowskie instytucje pomocy społecznej

Do 15 krakowskich jednostek pomocy społecznej trafiło ponad 40 sof i foteli IKEA, które stanowiły wyposażenie Centrum Kongresowego ICE Kraków podczas Open Eyes Economy Summit 2017. Jednym z wielu tematów konferencji była społeczna odpowiedzialność biznesu, a gest IKEA je
IKEA stawia stacje ładowania samochodów elektrycznych. Po Lublinie przyszła pora na Kraków

IKEA Kraków uruchomiła dwie bezpłatne stacje ładowania samochodów elektrycznych. Każda obsłuży jednocześnie dwa pojazdy, czyli w tym samym czasie mogą ładować się cztery samochody. Wcześniej podobne punkty udostępniły swoim klientom sklepy IKEA we Wrocławiu, Poznaniu, Bydgoszczy i Lublinie. Budowa stacji ładowania jest częścią strategii zrównoważonego rozwoju sieci.
Na Twój adres e-mail została wysłana prośba o potwierdzenie subskrypcji.