Energia słoneczna dla szkoły w twojej gminie!

Produkowanie własnej, czystej energii na potrzeby gminnej szkoły – z IKEA to możliwe! Firma ogłasza konkurs na najciekawszy program edukacji ekologicznej -  “Najlepsza szkoła pod słońcem”. Do wygrania instalacja fotowoltaiczna o wartości do 35 tys. złotych, wraz z montażem na dachu szkoły, przygotowaniem do podpięcia do sieci i długoletnią gwarancją. W konkursie zostanie nagrodzonych aż 6 szkół w wybranych gminach!

Celem konkursu „Najlepsza szkoła pod słońcem” jest propagowanie wiedzy na temat zrównoważonego rozwoju. Szkoły mają za zadanie zaplanować program edukacji ekologicznej uwzględniającej elementy zrównoważonego życia w domu i wykorzystania energii odnawialnej oraz zrealizować go w semestrze wiosennym 2018.

Najlepszy program edukacji ekologicznej to taki, który:
 • wyjaśnia pojęcia zrównoważonego rozwoju i energii odnawialnej,
 • kompleksowo uwzględnienie elementy prowadzenia zrównoważonego życia w domu,
 • przedstawia możliwości wykorzystania OZE dla zrównoważonego życia w domu,
 • jest realizowany zgodnie z harmonogramem,
• angażuje osoby spoza społeczności szkolnej.

Instalacja fotowoltaiczna to system, który pozwala przekształcać promieniowanie słoneczne na energię elektryczną, umożliwiając wytwarzanie energii w sposób bezemisyjny. Zastosowanie tego systemu w budynkach szkół pozwala znacznie obniżyć rachunki za prąd. Chcemy pokazać dzieciom i społecznościom lokalnym, że korzystne rozwiązania ekologiczne są w zasięgu każdego z nas - mówi Mariusz Podgórski, Kierownik ds. Energii i Klimatu, IKEA Retail.

Wizją IKEA jest tworzenie lepszego codziennego życia dla wielu ludzi. Asortyment IKEA aktualnie oferuje dziesiątki przystępnych cenowo produktów i rozwiązań umożliwiających bardziej zrównoważone i zdrowe życie w domu m.in.: energooszczędne oświetlenie w technologii LED, perlatory kuchenne i łazienkowe ograniczające zużycie wody, sprzęty AGD wysokich klas energetycznych. W 2017 roku IKEA wprowadziła do swojej oferty możliwość zakupu instalacji fotowoltaicznych dla domu.

Za sprawą naszych produktów i rozwiązań staramy się pozytywnie wpływać na zachowania
i postawy Polaków, aby pomóc im oszczędzać i żyć w sposób bardziej przyjazny dla środowiska. Szczególnie zależy nam na tworzeniu lepszych warunków życia dla ludzi i społeczności,
w otoczeniu których bezpośrednio działamy - zaznacza Katarzyna Dulko-Gaszyna, Kierownik ds. zrównoważonego rozwoju w IKEA Retail.

Konkurs adresowany jest do szkół z gmin, z terenów, na których znajdują się farmy wiatrowe IKEA, tj. gmin: Abramów, Bukowsko, Dukla, Gizałki, Michów, Rymanów i Wróblew. Do udziału w konkursie należy się zgłosić do 15 grudnia 2017 roku, do godz. 16:00 poprzez przesłanie wypełnionego zgłoszenia wraz z załączoną propozycją programu edukacji ekologicznej na adres: konkurs@najlepszaszkolapodsloncem.pl.

Wyniki konkursu będą ogłoszone w czerwcu 2018 roku. Więcej informacji o warunkach konkursu i harmonogram znajduje się w regulaminie konkursu.

Odnawialne źródła energii w IKEA

IKEA inwestuje na świecie w technologie fotowoltaiczne od 20 lat. Już w 1997 roku w Älmhult w Szwecji IKEA zainstalowała na elewacji i na dachu swojego sklepu panele fotowoltaiczne. Była to pierwsza i największa w tamtym okresie instalacja fotowoltaiczna w Skandynawii. Obecnie IKEA posiada 730 tysięcy paneli fotowoltaicznych zainstalowanych na dachach swoich sklepów i fabryk na całym świecie. Oprócz instalacji fotowoltaicznych, Grupa IKEA inwestuje także w farmy wiatrowe. W samej Polsce posiada ich sześć. Produkują one łącznie tyle energii, ile zużywają wszystkie budynki sklepy, biura, centra handlowe i dystrybucyjne w kraju. Co więcej, w ten sposób produkowana energia umożliwia redukcję emisji dwutlenku węgla do atmosfery o ok. 450 000 ton, co jest równoznaczne z wycofaniem ponad 150 000 samochodów z dróg.

Nazwa marki IKEA to akronim – skrót utworzony z pierwszych liter imienia, nazwiska oraz nazw farmy i parafii, skąd pochodzi założyciel firmy (Ingvar Kamprad Elmtaryd  Agunnaryd).

Celem IKEA jest  tworzenie lepszego codziennego życia dla wielu ludzi. Oferujemy dobre  wzornictwo i funkcjonalne meble w przystępnej cenie. Dbamy o  zrównoważony rozwój, realizując strategię People & Planet Positive. IKEA  jest godną zaufania, stabilną finansowo i stale rozwijającą się firmą.  Grupa IKEA w Polsce posiada obecnie dziesięć sklepów, które w roku  finansowym 2017 odwiedziło ponad 28 milionów osób. Ponadto, poprzez IKEA Centres Polska S.A., firma zbudowała i zarządza czterema centrami handlowymi. W Jarostach koło Piotrkowa  Trybunalskiego zlokalizowane jest Regionalne Centrum Dystrybucyjne,  które obsługuje sklepy IKEA w Polsce, Czechach, Słowacji,  Rumunii, Bułgarii i na Węgrzech.

Instalacja fotowoltaiczna na dachu szkoły<br>

Instalacja fotowoltaiczna na dachu szkoły

Farma wiatrowa<br>

Farma wiatrowa

REGULAMIN Najlepsza Szkola pod Sloncem_17-11-07.pdf

pdf | 225 KB

Aneks do REGULAMINU KONKURSU.pdf

pdf | 93,5 KB

Załącznik nr 3 - Oświadczenie uczestnika _07.11.2017.docx

docx | 71,1 KB

Załącznik nr 2 - Formularz zgłoszeniowy konkursu.docx

docx | 68,7 KB

Załącznik nr 1 - Lista szkół.pdf

pdf | 288 KB

IKEA stawia stacje ładowania samochodów elektrycznych. Po Lublinie przyszła pora na Kraków

IKEA Kraków uruchomiła dwie bezpłatne stacje ładowania samochodów elektrycznych. Każda obsłuży jednocześnie dwa pojazdy, czyli w tym samym czasie mogą ładować się cztery samochody. Wcześniej podobne punkty udostępniły swoim klientom sklepy IKEA we Wrocławiu, Poznaniu, Bydgoszczy i Lublinie. Budowa stacji ładowania jest częścią strategii zrównoważonego rozwoju sieci.
30 minutowa przerwa obiadowa? To możliwe!Raport „Szkoła niemarnowania jedzenia”

2/3 dorosłych Polaków uważa, że w szkołach marnowane jest jedzenie, ale czy dajemy dzieciom szansę, by jadły rozsądnie? Jak wynika z raportu Federacji Polskich Banków Żywności, 20 minutowa przerwa obiadowa jest za krótka, aby uczniowie mogli w spokoju zjeść posiłek, dlatego zostawiają jedzenie na talerzach. Eksperci przekonują, że wydłużenie przerwy o 10 minut, a nawet już o 5, pozwoli ograniczyć marnowanie żywności.
Panele fotowoltaiczne w 2017 roku w ofercie sklepów IKEA

IKEA po osiągnięciu niezależności energetycznej w Polsce, podejmuje kolejne inicjatywy w obszarze strategii zrównoważonego rozwoju. W przyszłym roku w ofercie każdego sklepu IKEA, znajdą się panele fotowoltaiczne.
Piknik Zielonej Energii w Gizałkach

W niedzielę 19 czerwcaw Nowej Wsi w gminie Gizałki odbył się Piknik Zielonej Energii.Wydarzenie dostarczyło uczestnikom wiele ekologicznych atrakcji, niezwykłych eksperymentów i doświadczeń, a przede wszystkim mnóstwo wspaniałej zabawy. Organizatorami tej niecodziennej imprezy była IKEA - właściciel znajdującej się na terenie gminy farmy wiatrowej oraz MARTIFER Renewables - jej operator.

Oświadczenie w sprawie podwyższonego poziomu dichlorobenzenu w produktach BASF

AKTUALIZACJA z dnia 25.11.2017: Wyniki badań, przeprowadzonych przez IKEA of Sweden, potwierdzają, że produkty IKEA, na które miała wpływ awaria w zakładach BASF, nie niosą żadnego zagrożenia dla zdrowia ludzi i zwierząt. W związku z zakończeniem wyjaśniania sprawy, wymi