Oświadczenie w sprawie podwyższonego poziomu dichlorobenzenu w produktach BASF

AKTUALIZACJA z dnia 25.11.2017: Wyniki badań, przeprowadzonych przez IKEA of Sweden, potwierdzają, że produkty IKEA, na które miała wpływ awaria w zakładach BASF, nie niosą żadnego zagrożenia dla zdrowia ludzi i zwierząt. W związku z zakończeniem wyjaśniania sprawy, wymienione niżej modele mebli z rodzin HOLMSUND, VALLENTUNA i EVERTSBERG wprowadzone zostały ponownie do sprzedaży.

***
Potwierdzamy, że IKEA otrzymała informację od BASF, jednego z poddostawców dla kilku dostawców IKEA, że odkryli oni awarię produkcji, której efektem jest podwyższony poziom dichlorobenzenu w procesie produkcyjnym. W związku z tym IKEA rozpoczęła dochodzenie w tej sprawie i pierwsze wyniki wskazały, że na polskim rynku może to dotyczyć ograniczonej liczby produktów IKEA z asortymentu mebli tapicerowanych, tj. kilku modeli mebli z rodzin HOLMSUND, VALLENTUNA i EVERTSBERG, które zostały wyprodukowane w okresie 4-5 października 2017 roku (datownik 1740). Bezpieczeństwo i jakość produktów są dla nas najważniejsze, dlatego ze względów ostrożności wstrzymana została sprzedaż tych produktów.

13 października IKEA otrzymała potwierdzenie od BASF i kilku firm
 z branży meblarskiej, że nie ma bezpośredniego zagrożenia dla zdrowia spowodowanego ww. awarią. Jednakże zachowujemy środki ostrożności
i będziemy nadal badać sprawę.

. IKEA USA i Komisja ds. Bezpieczeństwa Produktów Konsumenckich USA (US Consumer Product Safety Commission) ponownie przypominają o trwającym wycofywaniu ze sprzedaży niektórych komód w Stanach Zjednoczonych.Kwestie zapewnienia bezpieczeństwa użytkowania produktów i
Co w Święta dzieje się między słowami i… stołami? Nowa kampania IKEA

Na początku listopada ruszyła świąteczna odsłona kampanii IKEA. Zachęca ona Polaków nie tylko do zmian w domu z okazji Świąt i wizyt bliskich – proponuje także zmianę sposobu postrzegania pozornych truizmów. A wszystko to ponownie głosem Fisza.
IKEA Poznań tworzy miejsce na życie. Odmieniona przestrzeń Zielonogórskiego Stowarzyszenia Damy Radę

W ramach akcji mającej na celu wsparcie lokalnych fundacji i stowarzyszeń IKEA Poznań postanowiła pomóc jednej z placówek wymagających remontu. Siedziba Stowarzyszenia Damy Radę w Zielonej Górze przeszła całkowitą metamorfozę. Miejsce zostało wyposażone meblami oraz akcesoriami IKEA. Wszystko po to, by zadbać o przestrzeń do wspólnego spędzania czasu.
IKEA rozstrzygnęła lokalny etap przetargu na agencję mediową

IKEA rozstrzygnęła lokalny etap przetargu na agencję mediową  IKEA Retail w Polsce rozstrzygnęła lokalny etap przetargu na planowanie i zakup mediów, który rozpoczął się w sierpniu br. Po kilkuetapowym przeglądzie ofert IKEA zdecydowała powierzyć obsługę mediową MEC, swo