Oświadczenie w sprawie podwyższonego poziomu dichlorobenzenu w produktach BASF

Oświadczenie w sprawie podwyższonego poziomu dichlorobenzenu w produktach BASF

AKTUALIZACJA z dnia 25.11.2017: Wyniki badań, przeprowadzonych przez IKEA of Sweden, potwierdzają, że produkty IKEA, na które miała wpływ awaria w zakładach BASF, nie niosą żadnego zagrożenia dla zdrowia ludzi i zwierząt. W związku z zakończeniem wyjaśniania sprawy, wymienione niżej modele mebli z rodzin HOLMSUND, VALLENTUNA i EVERTSBERG wprowadzone zostały ponownie do sprzedaży.

***
Potwierdzamy, że IKEA otrzymała informację od BASF, jednego z poddostawców dla kilku dostawców IKEA, że odkryli oni awarię produkcji, której efektem jest podwyższony poziom dichlorobenzenu w procesie produkcyjnym. W związku z tym IKEA rozpoczęła dochodzenie w tej sprawie i pierwsze wyniki wskazały, że na polskim rynku może to dotyczyć ograniczonej liczby produktów IKEA z asortymentu mebli tapicerowanych, tj. kilku modeli mebli z rodzin HOLMSUND, VALLENTUNA i EVERTSBERG, które zostały wyprodukowane w okresie 4-5 października 2017 roku (datownik 1740). Bezpieczeństwo i jakość produktów są dla nas najważniejsze, dlatego ze względów ostrożności wstrzymana została sprzedaż tych produktów.

13 października IKEA otrzymała potwierdzenie od BASF i kilku firm
 z branży meblarskiej, że nie ma bezpośredniego zagrożenia dla zdrowia spowodowanego ww. awarią. Jednakże zachowujemy środki ostrożności
i będziemy nadal badać sprawę.
3. edycja kampanii społecznej IKEA „Zabawa to poważna sprawa”. O znaczeniu zabawy w rozwoju dzieci przypomina kolekcja LUSTIGT.

Ruszyła trzecia już edycja kampanii społecznej IKEA „Zabawa to poważna sprawa”. Firma od lat działa na rzecz zapewnienia dzieciom z całego świata prawa do rozwoju, wiedząc, że zabawa edukuje, pozwala prawidłowo dojrzewać i daje poczucie szczęścia. Tym razem włącza się ró
Nowoczesny biznes w Centrum uwagi!

18 października w całkiem nowej odsłonie wnętrza Centrum IKEA dla Firm odbyła się premiera katalogu IKEA Biznes. W gronie przedsiębiorców i dziennikarzy Centrum świętowało pierwszy rok swojej działalności.
Sprzedaż IKEA Retail w Polsce przekroczyła 4 miliardy złotych

IKEA Retail w Polsce podsumowała kolejny rok finansowy*, ogłaszając 11%** wzrost sprzedaży z wynikiem 4,03 mld zł. Prawie 29 mln osób odwiedziło sklepy IKEA w Polsce, a strona IKEA.pl odnotowała ponad 97 mln wizyt. W minionym roku klienci nadal najchętniej kupowali kuchnie i meble do sypialni, popularnością cieszyły się szczególnie materace oraz meble do przechowywania.
Nowa prezes IKEA Retail w Polsce

1 października br. Carolina Garcia Gomez objęła stanowisko prezes zarządu IKEA Retail w Polsce. Karierę w IKEA rozpoczęła w 2005 r. w sklepie IKEA w Barakaldo w rodzinnej Hiszpanii. Doświadczenie zawodowe zdobywała również na rynkach Słowackim, Czeskim oraz Węgierskim. Ostatnio pracowała jako wiceprezes IKEA Retail w Japonii. Z wykształcenia jest inżynierem, ukończyła także studia Master of Business Administration w IESE Business School. Ma 42 lata.
Na Twój adres e-mail została wysłana prośba o potwierdzenie subskrypcji.