W ramach akcji mającej na celu wsparcie lokalnych fundacji i stowarzyszeń IKEA Poznań postanowiła pomóc jednej z placówek wymagających remontu. Siedziba Stowarzyszenia Damy Radę w Zielonej Górze przeszła całkowitą metamorfozę. Miejsce zostało wyposażone meblami oraz akcesoriami IKEA. Wszystko po to, by zadbać o przestrzeń do wspólnego spędzania czasu.

IKEA od zawsze pragnie być bliżej ludzi. W tym roku po raz pierwszy dystrybucja nowego Katalogu IKEA 2018, oprócz Poznania, miała miejsce również w Zielonej Górze i Szczecinie. Za sprawą uruchomionej w tym roku sprzedaży internetowej, asortyment szwedzkiej marki stał się bliższy mieszkańcom. W związku z tymi zmianami oraz premierą nowego katalogu zorganizowano konferencję prasową, na którą zaproszono nie tylko dziennikarzy i blogerów, ale również przedstawicieli wybranych organizacji NGO. Podczas spotkania goście zostali podzieleni na trzy zespoły. Zadaniem każdej z grup było zaprojektowanie przestrzeni placówki przeznaczonej do wspólnego spędzania czasu. Do dyspozycji gości oddano specjalną makietę i produkty z asortymentu IKEA. Najlepszy okazał się projekt autorstwa Stowarzyszenia Damy Radę z Zielonej Góry, w którym przedstawiono funkcjonalne rozwiązania dopasowane do potrzeb i oczekiwań jej podopiecznych. Organizacja otrzymała darowiznę w postaci zaaranżowania przestrzeni meblami i artykułami wyposażenia wnętrz szwedzkiej marki.
W IKEA wierzymy, że każdy powinien mieć swoje miejsce na życie. Odpoczynek, nauka czy wreszcie wspólne spędzenie czasu są istotne dla wszystkich, szczególnie dla najmłodszych, których dzieciństwo z różnych przyczyn nie przebiega w książkowy sposób. Właśnie dlatego IKEA postanowiła wesprzeć potrzebujące placówki. Bardzo się cieszymy, że dzięki funkcjonalnym rozwiązaniom IKEA możemy pomóc i spełniać marzenia – mówi Przemysław Juskowiak, koordynator projektu.
IKEA Poznań wsparła również dwie pozostałe organizacje - Fundację Motylarnia z Poznania oraz Stowarzyszenie POLITES ze Szczecina. Placówki otrzymały karty upominkowe do IKEA o wartości trzech tysięcy złotych. To nie pierwszy raz, kiedy IKEA pomaga instytucjom działającym na rzecz najmłodszych. Dzięki pomocy szwedzkiej marki swoje metamorfozy przeszły również inne organizacje – w 2012 r. wyremontowane zostały dwie świetlice w Centrum Wspierania Rodzin "Swoboda" w Poznaniu, a dwa lata później - wcześniejsza siedziba Fundacji Dziecko w Centrum z Poznania.
Dodatkowo, od 5 listopada do 23 grudnia br. w sklepach IKEA w Polsce, również w Poznaniu,  trwa międzynarodowa kampania społeczna „Zabawa to poważna sprawa”, której celem jest wspieranie prawa wszystkich dzieci do zabawy, uczenia się i rozwoju. Zabawa jest niezbędna dla dobrego samopoczucia i prawidłowego rozwoju każdego dziecka, jednak wiele dzieci na całym świecie nie ma warunków do bezpiecznej zabawy. Dlatego IKEA Foundation przekazała już 45 milionów euro na projekty wspierające rozwój dzieci, realizowane przez sześć organizacji partnerskich: UNICEF, War Child, Room to Read, Handicap International, Special Olympics i Save The Children. W tym roku całkowity dochód ze sprzedaży zaprojektowanej przez dzieci z całego świata kolekcji pluszaków SAGOSKATT zostanie przekazany na lokalne cele społeczne, wspierając tym samym rozwój najmłodszych w Polsce. Dodatkowo w ramach kampanii klienci IKEA Poznań będą mogli pomóc potrzebującym – pozostawić zakupionego pluszaka w specjalnie przygotowanej do tego celu urnie. Wszystkie zgromadzone zabawki zostaną przekazane dzieciom przebywającym w Szpitalu Klinicznym im. Karola Jonschera w Poznaniu.
O IKEA Retail
Celem IKEA Retail jest tworzenie lepszego codziennego życia dla wielu ludzi. Oferujemy dobre wzornictwo i funkcjonalne meble w przystępnej cenie. Dbamy o zrównoważony rozwój, realizując strategię People & Planet Positive. IKEA Retail jest godną zaufania, stabilną finansowo i stale rozwijającą się firmą. IKEA Retail w Polsce posiada obecnie dziesięć sklepów, które w roku finansowym 2017 odwiedziło ponad 28 milionów osób.

Materiał prasowy IKEA_5.jpg

Materiał prasowy IKEA_2.jpg

Materiał prasowy IKEA_4.jpg

Materiał prasowy IKEA_3.jpg

Materiał prasowy IKEA_1.jpg

IKEA Poznań tworzy miejsce na życie. Odmieniona przestrzeń Zielonogórskiego Stowarzyszenia Damy Radę_informacja dla mediów.docx

docx | 39,6 KB

Anna Pawlak-Kuliga od września będzie odpowiadać za rozwój największego rynku IKEA na świecie

Po pięciu latach pracy w Polsce, w tym dwóch na stanowisku prezesa IKEA Retail, Anna Pawlak-Kuliga obejmie stanowisko prezesa IKEA w Chinach. Tymczasowo obowiązki prezesa firmy w Polsce przejmie Iwona Szczęka, członek zarządu.
Mów do mnie… meblem IKEA Pierwsza komunikacja w Polsce w technice ASMR

IKEA namawia Polaków do odpoczynku pierwszą w Polsce akcją wywołującą ASMR – przyjemne ciarki i uczucie zrelaksowania. Ten nietypowy sposób na odpoczynek ma już miliony entuzjastów na całym świecie. Głównymi bohaterami innowacyjnych działań są meble, ale w ujęciu, jakiego w Polsce jeszcze nie było. Całość została zrealizowana poprzez szepty i dźwięki wydobyte z materiałów, z których stworzone są produkty IKEA. Działania wykorzystujące zjawisko ASMR są uzupełnieniem wiosennej kampanii marki zachęcającej do odpoczywania.
Pierwsza IKEA w Polsce w centrum miasta – już wkrótce w Warszawie

W drugiej połowie 2018 roku IKEA otworzy nowy sklep w centrum handlowym Blue City. Trzecia lokalizacja w Warszawie będzie różnić się od standardowego sklepu IKEA. Nowy, mniejszy format w centrum miasta wyposażony zostanie w innowacyjne rozwiązania prezentacji asortymentu, które ułatwią dokonywanie zakupów. Odpowiadając w ten sposób na aktualne trendy i potrzeby konsumentów, IKEA chce zapewnić warszawiakom większą dostępność swojej oferty.
Traficar przy sklepach IKEA w całej Polsce

Od 16 maja pod sklepami IKEA w Warszawie, Katowicach, Wrocławiu, Gdańsku i Poznaniu pojawią się samochody dostawcze z największej w Polsce sieci carsharingowej Traficar. Klienci zmieszczą w nich nawet popularną szafę PAX.

IKEA przyzna granty organizacjom pomagającym dzieciom i młodzieży w Polsce

Nowy konkurs grantowy IKEA w Polsce jest częścią międzynarodowej kampanii społecznej „Zabawa to poważna sprawa”, której celem jest pomoc dzieciom w zagrożonych wykluczeniem społecznościach na całym świecie. Adresatami konkursu są organizacje pozarządowe i inne podmioty, które na co dzień realizują działania mające na celu wsparcie rozwoju emocjonalnego, intelektualnego oraz aktywności dzieci i młodzieży w Polsce. Zgłoszenia do udziału w konkursie przyjmowane są do 15 grudnia 2017 roku.