W ramach akcji mającej na celu wsparcie lokalnych fundacji i stowarzyszeń IKEA Poznań postanowiła pomóc jednej z placówek wymagających remontu. Siedziba Stowarzyszenia Damy Radę w Zielonej Górze przeszła całkowitą metamorfozę. Miejsce zostało wyposażone meblami oraz akcesoriami IKEA. Wszystko po to, by zadbać o przestrzeń do wspólnego spędzania czasu.

IKEA od zawsze pragnie być bliżej ludzi. W tym roku po raz pierwszy dystrybucja nowego Katalogu IKEA 2018, oprócz Poznania, miała miejsce również w Zielonej Górze i Szczecinie. Za sprawą uruchomionej w tym roku sprzedaży internetowej, asortyment szwedzkiej marki stał się bliższy mieszkańcom. W związku z tymi zmianami oraz premierą nowego katalogu zorganizowano konferencję prasową, na którą zaproszono nie tylko dziennikarzy i blogerów, ale również przedstawicieli wybranych organizacji NGO. Podczas spotkania goście zostali podzieleni na trzy zespoły. Zadaniem każdej z grup było zaprojektowanie przestrzeni placówki przeznaczonej do wspólnego spędzania czasu. Do dyspozycji gości oddano specjalną makietę i produkty z asortymentu IKEA. Najlepszy okazał się projekt autorstwa Stowarzyszenia Damy Radę z Zielonej Góry, w którym przedstawiono funkcjonalne rozwiązania dopasowane do potrzeb i oczekiwań jej podopiecznych. Organizacja otrzymała darowiznę w postaci zaaranżowania przestrzeni meblami i artykułami wyposażenia wnętrz szwedzkiej marki.
W IKEA wierzymy, że każdy powinien mieć swoje miejsce na życie. Odpoczynek, nauka czy wreszcie wspólne spędzenie czasu są istotne dla wszystkich, szczególnie dla najmłodszych, których dzieciństwo z różnych przyczyn nie przebiega w książkowy sposób. Właśnie dlatego IKEA postanowiła wesprzeć potrzebujące placówki. Bardzo się cieszymy, że dzięki funkcjonalnym rozwiązaniom IKEA możemy pomóc i spełniać marzenia – mówi Przemysław Juskowiak, koordynator projektu.
IKEA Poznań wsparła również dwie pozostałe organizacje - Fundację Motylarnia z Poznania oraz Stowarzyszenie POLITES ze Szczecina. Placówki otrzymały karty upominkowe do IKEA o wartości trzech tysięcy złotych. To nie pierwszy raz, kiedy IKEA pomaga instytucjom działającym na rzecz najmłodszych. Dzięki pomocy szwedzkiej marki swoje metamorfozy przeszły również inne organizacje – w 2012 r. wyremontowane zostały dwie świetlice w Centrum Wspierania Rodzin "Swoboda" w Poznaniu, a dwa lata później - wcześniejsza siedziba Fundacji Dziecko w Centrum z Poznania.
Dodatkowo, od 5 listopada do 23 grudnia br. w sklepach IKEA w Polsce, również w Poznaniu,  trwa międzynarodowa kampania społeczna „Zabawa to poważna sprawa”, której celem jest wspieranie prawa wszystkich dzieci do zabawy, uczenia się i rozwoju. Zabawa jest niezbędna dla dobrego samopoczucia i prawidłowego rozwoju każdego dziecka, jednak wiele dzieci na całym świecie nie ma warunków do bezpiecznej zabawy. Dlatego IKEA Foundation przekazała już 45 milionów euro na projekty wspierające rozwój dzieci, realizowane przez sześć organizacji partnerskich: UNICEF, War Child, Room to Read, Handicap International, Special Olympics i Save The Children. W tym roku całkowity dochód ze sprzedaży zaprojektowanej przez dzieci z całego świata kolekcji pluszaków SAGOSKATT zostanie przekazany na lokalne cele społeczne, wspierając tym samym rozwój najmłodszych w Polsce. Dodatkowo w ramach kampanii klienci IKEA Poznań będą mogli pomóc potrzebującym – pozostawić zakupionego pluszaka w specjalnie przygotowanej do tego celu urnie. Wszystkie zgromadzone zabawki zostaną przekazane dzieciom przebywającym w Szpitalu Klinicznym im. Karola Jonschera w Poznaniu.
O IKEA Retail
Celem IKEA Retail jest tworzenie lepszego codziennego życia dla wielu ludzi. Oferujemy dobre wzornictwo i funkcjonalne meble w przystępnej cenie. Dbamy o zrównoważony rozwój, realizując strategię People & Planet Positive. IKEA Retail jest godną zaufania, stabilną finansowo i stale rozwijającą się firmą. IKEA Retail w Polsce posiada obecnie dziesięć sklepów, które w roku finansowym 2017 odwiedziło ponad 28 milionów osób.

Materiał prasowy IKEA_5.jpg

Materiał prasowy IKEA_2.jpg

Materiał prasowy IKEA_4.jpg

Materiał prasowy IKEA_3.jpg

Materiał prasowy IKEA_1.jpg

IKEA Poznań tworzy miejsce na życie. Odmieniona przestrzeń Zielonogórskiego Stowarzyszenia Damy Radę_informacja dla mediów.docx

docx | 39,6 KB

Nowoczesny biznes w Centrum uwagi!

18 października w całkiem nowej odsłonie wnętrza Centrum IKEA dla Firm odbyła się premiera katalogu IKEA Biznes. W gronie przedsiębiorców i dziennikarzy Centrum świętowało pierwszy rok swojej działalności.
Sprzedaż IKEA Retail w Polsce przekroczyła 4 miliardy złotych

IKEA Retail w Polsce podsumowała kolejny rok finansowy*, ogłaszając 11%** wzrost sprzedaży z wynikiem 4,03 mld zł. Prawie 29 mln osób odwiedziło sklepy IKEA w Polsce, a strona IKEA.pl odnotowała ponad 97 mln wizyt. W minionym roku klienci nadal najchętniej kupowali kuchnie i meble do sypialni, popularnością cieszyły się szczególnie materace oraz meble do przechowywania.
Nowa prezes IKEA Retail w Polsce

1 października br. Carolina Garcia Gomez objęła stanowisko prezes zarządu IKEA Retail w Polsce. Karierę w IKEA rozpoczęła w 2005 r. w sklepie IKEA w Barakaldo w rodzinnej Hiszpanii. Doświadczenie zawodowe zdobywała również na rynkach Słowackim, Czeskim oraz Węgierskim. Ostatnio pracowała jako wiceprezes IKEA Retail w Japonii. Z wykształcenia jest inżynierem, ukończyła także studia Master of Business Administration w IESE Business School. Ma 42 lata.
IKEA wybrała agencję PR do komunikacji korporacyjnej

IKEA zakończyła przetarg na kompleksową obsługę komunikacji korporacyjnej, obejmującą wewnętrzne i zewnętrzne działania oraz Public Affairs. Zwyciężyła agencja 2B UP Consulting, będąca częścią Garden of Words Group. Współpracę w nowym obszarze firmy rozpoczną we wrześniu 2018 roku.
Na Twój adres e-mail została wysłana prośba o potwierdzenie subskrypcji.