IKEA przyzna granty organizacjom pomagającym dzieciom i młodzieży w Polsce

Nowy konkurs grantowy IKEA w Polsce jest częścią międzynarodowej kampanii społecznej „Zabawa to poważna sprawa”, której celem jest pomoc dzieciom w zagrożonych wykluczeniem społecznościach na całym świecie. Adresatami konkursu są organizacje pozarządowe i inne podmioty, które na co dzień realizują działania mające na celu wsparcie rozwoju emocjonalnego, intelektualnego oraz aktywności dzieci i młodzieży w Polsce. Zgłoszenia do udziału w konkursie przyjmowane są do 15 grudnia 2017 roku.

Zabawa jest niezbędna dla dobrego samopoczucia i prawidłowego rozwoju każdego dziecka, jednak wiele dzieci na całym świecie nie ma warunków do tego, by bawić się bezpiecznie i beztrosko. Dlatego IKEA Foundation – międzynarodowa organizacja charytatywna IKEA (www.ikeafoundation.org) - przekazała już 45 milionów euro na strategiczne i długoterminowe projekty wspierające rozwój dzieci, realizowane przez sześć organizacji partnerskich na świecie: UNICEF, War Child, Room to Read, Handicap International, Special Olympics i Save The Children.

W  tym roku całkowity dochód ze sprzedaży wyjątkowej kolekcji zabawek SAGOSKATT, zaprojektowanej przez same dzieci, w tym 9-letniego Huberta z Polski, i będącej częścią kampanii zostanie przekazany przez IKEA Retail krajowym organizacjom.

Chcemy wesprzeć tak zwane dzienne placówki dla dzieci oraz młodzieży. Szukamy w tym obszarze innowacji i skuteczności, także w duchu edukacji na temat zrównoważonego rozwoju – podkreśla Katarzyna Dulko-Gaszyna, kierownik ds. zrównoważonego rozwoju w IKEA Retail.

Zasady konkursu

Konkurs grantowy „Zabawa to poważna sprawa” jest adresowany do organizacji pozarządowych, stowarzyszeń, fundacji i innych instytucji wspierających dzieci i młodzież w trudnej sytuacji. Adresatami są organizacje prowadzące placówki wsparcia dziennego dla dzieci i nastolatków, takie jak świetlice środowiskowe, ogniska czy kluby, w których znajdują pomoc młode osoby zagrożone ubóstwem, wykluczeniem społecznym, trudną sytuacją życiową, ale również świetlice szpitalne lub szkolne, które realizują ważne programy wsparcia lokalnych społeczności, w tym dzieci i ich rodzin.

Podczas zabawy dzieci zdobywają ważne umiejętności społeczne, rozwijają się emocjonalnie i poznawczo. Dlatego chcemy nagrodzić najciekawsze propozycje programów rozwojowych, zgłoszone przez organizacje, które na co dzień wspierają w rozwoju nie tylko same dzieci i młodzież zmagające się z rozmaitymi problemami, ale też ich rodziny i najbliższe otoczenie. Pomożemy też w wyposażeniu, jeśli będzie taka potrzeba – wyjaśnia Katarzyna Dulko-Gaszyna, kierownik ds. zrównoważonego rozwoju w IKEA Retail.

Aby wziąć udział w konkursie należy Przesłać formularz zgłoszeniowy oraz podpisane oświadczenie na adres: martyna.skibinska@b-better.pl. Zgłoszenia przyjmowane są do 15 grudnia 2017.

Jury konkursu wyłoni najciekawsze propozycje programu rozwojowego dla podopiecznych placówek i przyzna granty na ich realizacje oraz na konieczny remont, odnowienie lub wyposażenie budynku. Wyniki konkursu zostaną ogłoszone do 15 lutego 2018 roku.

Wszelkie pytania na temat konkursu prosimy przesyłać drogą mailową na adres martyna.skibinska@b-better.pl.

Dlaczego pomoc dla dzieci i młodzieży jest tak ważna?

Kolekcja zabawek SAGOSKATT

IKEA od lat angażuje się w pomoc polskim dzieciom. To wsparcie jest nadal niezwykle potrzebne. Według ostatnich danych GUS (2016) dzieci i młodzież pozostają grupą społeczną najbardziej narażoną na ubóstwo i wykluczenie społeczne w Polsce. W ubóstwie żyje ponad 18% polskich dzieci i młodzieży. Wartościowych placówek, które najskuteczniej udzielają wsparcia dzieciom i młodzieży, z roku na rok ubywa. Według tegorocznego raportu NIK zaledwie 9% dzieci, które powinno korzystać z ich pomocy, ma do nich dostęp.

Celem IKEA jest tworzenie lepszego codziennego życia dla wielu ludzi. Oferujemy dobre wzornictwo i funkcjonalne meble w przystępnej cenie. Dbamy o zrównoważony rozwój, realizując strategię People & Planet Positive.
IKEA jest godną zaufania, stabilną finansowo i stale rozwijającą się firmą. Grupa IKEA w Polsce posiada obecnie dziesięć sklepów, które w roku finansowym 2017 odwiedziło ponad 28 milionów osób. Ponadto, poprzez IKEA Centres Polska S.A., firma zbudowała i zarządza czterema centrami handlowymi. W Jarostach koło Piotrkowa Trybunalskiego zlokalizowane jest Regionalne Centrum Dystrybucyjne, które obsługuje sklepy IKEA w Polsce, Czechach, Słowacji, Rumunii, Bułgarii i na Węgrzech.

Konkurs grantowy od IKEA dla organizacji społecznych_2017_informacja dla mediów_17-10-17.pdf

pdf | 151 KB

REGULAMIN KONKURSU ZTPS 17.11.2017.pdf

pdf | 481 KB

Załącznik nr 1 Formularz zgłoszeniowy 17.11.2017.docx

docx | 19,4 KB

Załącznik nr 2 - Oświadczenie uczestnika 17.11.2017.docx

docx | 29,1 KB

W Zakliczynie wszystkie dzieci nasze są … aktywne!

Wspólne odrabianie lekcji, bal karnawałowy, a nawet zajęcia z decoupage –  to tylko część aktywności dla najmłodszych jakie organizują stypendyści  IKEA Family i Fundacji Świętego Mikołaja w ramach projektu „Wszystkie  dzieci nasze są”.
Mała pszczoła, duża sprawa

Stypendyści programu „Na Rodzinę Można Liczyć” z Rucianego Nidy stworzyli pasiekę edukacyjną.. Wsparcie IKEA Family i Fundacji Świętego Mikołaja pozwoliło młodzieży z Rucianego Nidy na realizację swojej pasji, jaką jest hodowla pszczół. Zaradni uczniowie połączyli s
Rusza konkurs grantowy IKEA na najlepsze lokalne projekty społeczne

IKEA po raz kolejny daje szansę uczniom zaangażowanym w działania na rzecz lokalnej społeczności. W konkursie grantowym, w ramach programu „Na Rodzinę Można Liczyć”, firma wesprze realizację najciekawszych projektów społecznych. Stypendyści IKEA mogą zgłaszać swoje pomysły do 20 listopada. Autorzy najlepszych otrzymają dofinansowanie na ich przeprowadzenie.
Ponad 716 tys. klientów IKEA włączyło się do 5. edycji programu „Na Rodzinę Można Liczyć”

W tym roku szkolnym stypendia w ramach programu „Na Rodzinę Można Liczyć” otrzyma rekordowa liczba uczniów. To dzięki zaangażowaniu klubowiczów IKEA FAMILY, którzy w ciągu miesięcznej akcji okazali w trakcie zakupów swoje karty ponad 716 000 razy, IKEA przeznaczy 360 000 zł na 180 rocznych stypendiów.

Co w Święta dzieje się między słowami i… stołami? Nowa kampania IKEA

Na początku listopada ruszyła świąteczna odsłona kampanii IKEA. Zachęca ona Polaków nie tylko do zmian w domu z okazji Świąt i wizyt bliskich – proponuje także zmianę sposobu postrzegania pozornych truizmów. A wszystko to ponownie głosem Fisza.