Co w Święta dzieje się między słowami i… stołami? Nowa kampania IKEA

Na początku listopada ruszyła świąteczna odsłona kampanii IKEA. Zachęca ona Polaków nie tylko do zmian w domu z okazji Świąt i wizyt bliskich – proponuje także zmianę sposobu postrzegania pozornych truizmów. A wszystko to ponownie głosem Fisza.

Siedzenie, jedzenie, rozmowy o pogodzie, pytania o dokładkę, chodzenie od stołu do stołu, te same żarty, anegdoty… słowem: błahostki. To także (jeśli nie przede wszystkim) z nich składają się Święta oraz nasze rodzinne spotkania. I bardzo dobrze - w tych niepozornych gestach, słowach kryje się mnóstwo ciepła i emocji!

Czyja Mama czy Babcia nie pyta po kilka razy o dokładkę? Każda. Ale kiedy ostatni raz pomyśleliśmy o tym, co tak naprawdę kryje się za tym pytaniem – troska, miłość, chęć sprawienia radości… Albo jak czują się rodzice, gdy ich dorosłe dziecko po raz pierwszy urządza wigilię u siebie, nalewa przygotowany przez siebie barszcz? Banały niosą w sobie wielkie emocje – mówi Michał Pronobis-Proński, Communication Leader w IKEA.

A gdy uświadomimy sobie, ile emocji niosą w sobie te proste zwroty – dodaje Karolina Szabłowska, External Marketing Communication Manager IKEA – tym większe będzie wzajemne zrozumienie i więcej miejsca na miłość przy świątecznym stole. A nasze domy będą w te święta pełne życia.

Kampania za cel przyjmuje również wyróżnialność w bloku reklamowym i zamiast lektora wprowadza rolę narratora. W spocie świątecznym głosem zachęcającym do zmiany patrzenia
i słuchania jest Fisz, z którym IKEA współpracuje od sierpnia br.

Kampania wizerunkowa ruszyła 8. listopada i połączona jest z komunikacją produktową oraz specjalnymi ofertami promocyjnymi m.in. na kuchnie. Działania obejmą kanały tradycyjne (TV, radio, prasa), digital (w tym także współpracę z influencerami) oraz sklepy marki. To nie wszystko, co IKEA przygotowała na te święta. Wkrótce kolejne odsłony kampanii.

Za kreację kampanii, w tym także spotów reklamowych oraz komunikację w internecie odpowiada agencja Saatchi & Saatchi IS oraz Hash.fm (za działania z influencerami) i Garden of Words i Blue Ivy (za działania PR-owe i eventowe). Zakup mediów do kampanii koordynuje
w całości dom mediowy MEC oraz Performance Media.

IKEA. Niech Żyje Dom!
#niechzyjedom

O IKEA Retail

Celem IKEA Retail jest tworzenie lepszego codziennego życia dla wielu ludzi. Oferujemy dobre wzornictwo i funkcjonalne meble w przystępnej cenie. Dbamy o zrównoważony rozwój, realizując strategię People & Planet Positive. IKEA Retail jest godną zaufania, stabilną finansowo i stale rozwijającą się firmą. IKEA Retail w Polsce posiada obecnie dziesięć sklepów, które w roku finansowym 2017 odwiedziło prawie 28 milionów osób.

Co w Święta dzieje się między słowami i stołami Nowa kampania IKEA_informacja dla mediów_tryb zmian.docx

docx | 56,9 KB

Traficar przy sklepach IKEA w całej Polsce

Od 16 maja pod sklepami IKEA w Warszawie, Katowicach, Wrocławiu, Gdańsku i Poznaniu pojawią się samochody dostawcze z największej w Polsce sieci carsharingowej Traficar. Klienci zmieszczą w nich nawet popularną szafę PAX.
IKEA ogłasza akcję naprawczą płyty gazowej ELDSLÅGA. Przyczyną akcji jest emisja CO z jednego z palników przekraczająca normy obowiązujące w UE

IKEA przeprowadza akcję naprawczą wszystkich płyt gazowych ELDSLÅGA kupionych przed 1 stycznia 2018 roku. Akcja jest następstwem dochodzenia belgijskich organów nadzoru rynku i ma charakter zapobiegawczy.  Objęty akcją model płyty był sprzedawany wyłącznie w Europie. Usterka zostanie usunięta nieodpłatnie przez serwisanta w domu klienta.
„Ty jesteś zmianą” – IKEA inspiruje do zmian na rynku pracy

IKEA  rozpoczyna kampanię employer brandingową „Ty jesteś zmianą” pokazującą  wartości i wyjątkową kulturę firmy oraz sposób w jaki buduję ona relację  z obecnymi i przyszłymi pracownikami. Jej celem jest zachęcenie  otwartych, proaktywnych ludzi do poznawania IKEA jako marki pracodawcy  oraz zwrócenie uwagi na konieczność zmiany modeli rekrutacyjnych na  bardziej przyjazne kandydatom.
Zmarł Ingvar Kamprad

Ingvar Kamprad, założyciel IKEA i Ikano, jeden z największych przedsiębiorców XX wieku, zmarł 27 stycznia po krótkiej chorobie, otoczony bliskimi w swoim domu w Småland, w Szwecji. Miał 91 lat.

Oświadczenie

. IKEA USA i Komisja ds. Bezpieczeństwa Produktów Konsumenckich USA (US Consumer Product Safety Commission) ponownie przypominają o trwającym wycofywaniu ze sprzedaży niektórych komód w Stanach Zjednoczonych.Kwestie zapewnienia bezpieczeństwa użytkowania produktów i