Zbiórka zabawek w IKEA Targówek. Pluszaki dla najmłodszych w każdym wozie strażackim

W ramach międzynarodowej kampanii społecznej „Zabawa to poważna sprawa” IKEA przygotowała limitowaną kolekcję zabawek SAGOSKATT 2017. To niezwykła seria 10 pluszaków zaprojektowanych przez dzieci z całego świata. Dodatkowo sklep IKEA Targówek prowadzi wyjątkową, okolicznościową zbiórkę na rzecz dzieci poszkodowanych w pożarach i wypadkach, która odbywa się w grudniu.

IKEA od lat szuka sposobów na to, aby umożliwić ludziom częstszą, wspólną zabawę. SAGOSKATT to nie tylko seria uroczych i rozkosznych pluszaków – służy ona znacznie ważniejszym celom. W ramach kampanii społecznej „Zabawa to poważna sprawa” IKEA przekazuje całkowity obrót (łączną wartość sprzedaży bez VAT) na wspieranie prawa dzieci do zabawy, nawet w najbardziej nieprzyjaznych i niebezpiecznych rejonach świata. Uzupełnieniem kampanii są lokalne akcje prowadzone bezpośrednio przez sklepy. W tym roku sklep IKEA Targówek nawiązał współpracę z Państwową Strażą Pożarną, aby wesprzeć dzieci poszkodowane w pożarach.

IKEA Targówek chce, aby każda jednostka straży pożarnej wyjeżdżająca do akcji, w której poszkodowane zostało dziecko, miała szansę uspokoić malucha. Dając pluszowego przyjaciela, dajemy choć namiastkę poczucia ciepła i bezpieczeństwa. Potrzeby w tym zakresie są ogromne, dlatego każda zabawka przekazana na ten cel jest bardzo cenna. Z tego powodu do każdej zabawki podarowanej przez odwiedzających nasz sklep, IKEA Targówek dodaje drugiego. Dajemy podwójnie. Pomagamy podwójnie. Przytulamy podwójnie - mówi Aleksandra Ośko, koordynator projektu.

Zbiórka zabawek w IKEA Targówek trwa od 5 listopada do 23 grudnia 2017 r. W ramach akcji klienci IKEA mogą przekazać zakupione zabawki dla dzieci poszkodowanych w pożarach lub biorących udział w innych interwencjach straży pożarnej. Zabawki można zostawiać
w specjalnych pojemnikach znajdujących się w sklepie, tuż za linią kas.

Materiał prasowy IKEA_3.jpg

Materiał prasowy IKEA_2.jpg

Materiał prasowy IKEA_1.jpg

Zbiórka zabawek w IKEA Targówek Pluszaki dla najmłodszych w każdym wozie strażackim_informacja dla mediów.docx

docx | 34,7 KB

Nowym sklepem IKEA w Blue City pokieruje Magdalena Rozengart-Grzelczak

IKEA przygotowuje się do otwarcia swojej trzeciej lokalizacji w Warszawie i wybiera pracowników do nowego zespołu. Wiadomo już, kto będzie nim zarządzać. Funkcję dyrektora sklepu objęła Magdalena Rozengart-Grzelczak.
IKEA pomogła umeblować 11 mieszkań dla młodzieży z domów dziecka. Podsumowanie projektu „Oswoić dorosłość”

Fundacja Pomocy Dzieciom „Tak Po Prostu” z Poznania zainicjowała projekt mający na celu wsparcie pełnoletnich wychowanków domów dziecka w ich starcie w dorosłe życie. Do współpracy zaprosiła instytucje publiczne i firmy. 11 czerwca 2018 r. w Strzałkowie w Wielkopolsce odbyło się uroczyste podsumowanie inicjatywy, której partnerem jest m.in. IKEA.
Kolejne lokalne instytucje dostaną wsparcie od IKEA Kraków. Ruszyła druga edycja programu Minigranty

IKEA Kraków ogłosiła drugą edycję programu grantowego skierowanego do lokalnych instytucji. Minigranty otrzymają wybrane organizacje realizujące projekty społeczne w zakresie edukacji i rozwoju dzieci lub wsparcia osób zagrożonych wykluczeniem społecznym. Zgłoszenia przyjmowane są do 20 lipca.
Pierwsza IKEA w Polsce w centrum miasta – już wkrótce w Warszawie

W drugiej połowie 2018 roku IKEA otworzy nowy sklep w centrum handlowym Blue City. Trzecia lokalizacja w Warszawie będzie różnić się od standardowego sklepu IKEA. Nowy, mniejszy format w centrum miasta wyposażony zostanie w innowacyjne rozwiązania prezentacji asortymentu, które ułatwią dokonywanie zakupów. Odpowiadając w ten sposób na aktualne trendy i potrzeby konsumentów, IKEA chce zapewnić warszawiakom większą dostępność swojej oferty.

IKEA stawia stacje ładowania samochodów elektrycznych. Po Lublinie przyszła pora na Kraków

IKEA Kraków uruchomiła dwie bezpłatne stacje ładowania samochodów elektrycznych. Każda obsłuży jednocześnie dwa pojazdy, czyli w tym samym czasie mogą ładować się cztery samochody. Wcześniej podobne punkty udostępniły swoim klientom sklepy IKEA we Wrocławiu, Poznaniu, Bydgoszczy i Lublinie. Budowa stacji ładowania jest częścią strategii zrównoważonego rozwoju sieci.