IKEA wybrała agencję PR do obsługi komunikacji produktowej

IKEA zakończyła postępowanie przetargowe na wybór agencji PR, która będzie partnerem dla wewnętrznych i zewnętrznych działań komunikacji produktowej w Polsce. Firma zdecydowała się podjąć współpracę z agencją Garden of Words, która została włączona do przetargu w efekcie otwartego przeglądu agencji.

Przetarg ogłoszony został w kwietniu 2015 roku. Do pierwszego etapu, wypełnienia ogólnego kwestionariusza o firmie (RFI – Request for Information), IKEA zaprosiła siedem agencji. Oprócz tego również inne firmy zainteresowane współpracą z IKEA mogły się zaprezentować, przesyłając krótką prezentację w dowolnej formie elektronicznej – na zapoznanie się z każdym zgłoszeniem IKEA zgodnie z zapowiedzią przeznaczyła 3 minuty. W efekcie zgłosiło się 58 agencji, z czego 16 zostało poproszonych o wypełnienie RFI.

Po przeanalizowaniu otrzymanych kwestionariuszy, IKEA podjęła decyzję o podziale tematycznym procesu przetargowego. Do kolejnego etapu część agencji została zaproszona w obszarze komunikacji produktowej, a część w obszarze komunikacji korporacyjnej i Public Affairs. Do obsługi produktowej wytypowanych zostało pięć agencji: Albo Albo, Garden of Words, Konkret PR, Monday PR i Multi Communications.

O wyborze zadecydowały przede wszystkim najwyższa jakość i kompleksowe przedstawienie propozycji działań komunikacyjnych, trafnie uwzględniających potrzeby i oczekiwania klientów IKEA, a także spójnych z wizją oraz podejściem firmy. Najlepsza okazała się Garden of Words. Pozostałe cztery agencje otrzymają gratyfikację finansową w podziękowaniu za ich zaangażowanie w postępowanie przetargowe.

„Wybraliśmy firmę, która wysłała swoje zgłoszenie w ramach otwartego przeglądu agencji. To pokazuje, że warto było zastosować to nietypowe rozwiązanie, dając szansę wszystkim firmom z rynku. Cieszę się, że zaowocowało to również dużą różnorodnością prezentacji agencji uczestniczących w procesie, dzięki czemu mieliśmy możliwość spojrzenia na rynek całościowo i wybrania partnera najlepiej odpowiadającego naszym potrzebom.” – mówi Joanna Religa, Product Communication Manager IKEA Retail w Polsce.

Obecnie trwa przetarg na wybór agencji do obsługi działań IKEA w zakresie komunikacji korporacyjnej i Public Affairs, jego rozstrzygnięcie planowane jest na lipiec.

Na Twój adres e-mail została wysłana prośba o potwierdzenie subskrypcji.