IKEA stawia stacje ładowania samochodów elektrycznych. Po Lublinie przyszła pora na Kraków

IKEA Kraków uruchomiła dwie bezpłatne stacje ładowania samochodów elektrycznych. Każda obsłuży jednocześnie dwa pojazdy, czyli w tym samym czasie mogą ładować się cztery samochody. Wcześniej podobne punkty udostępniły swoim klientom sklepy IKEA we Wrocławiu, Poznaniu, Bydgoszczy i Lublinie. Budowa stacji ładowania jest częścią strategii zrównoważonego rozwoju sieci.

Specjalnie oznakowane stanowiska ładowania pojazdów elektrycznych powstały na parkingu IKEA Kraków w pobliżu wyjścia ze sklepu.  Stacje wyposażone są w gniazda do szybkiego ładowania prądem zmiennym w ogólnodostępnych dla samochodów elektrycznych standardach. Złącza o mocy 22kW pozwalają na naładowanie akumulatorów do pełna
w przeciągu jednej do maksymalnie trzech godzin. Tempo ładowania zależy od rodzaju pojazdu. Korzystanie z urządzeń jest wyjątkowo proste. Wystarczy wjechać na odpowiednie miejsce, wyjąć z samochodu kabel z wtyczką i podłączyć ją do gniazda w słupku. Czas poświęcony na ładowanie samochodu można wykorzystać na odwiedzenie sklepu, restauracji lub kawiarni.

Budowa stacji ładowania pojazdów elektrycznych jest częścią strategii zrównoważonego rozwoju IKEA. Szwedzka sieć nieustannie angażuje się w działania na rzecz środowiska naturalnego i rozwija ofertę produktów pozwalających prowadzić bardziej zrównoważone życie na co dzień.

Staramy się mieć pozytywny wpływ na ludzi i środowisko we wszystkich obszarach, w których działamy, a zrównoważony transport jest jednym z tych, na którym szczególnie nam zależy. Pakując nasze produkty w ergonomiczne paczki, dążymy do maksymalnego ograniczenia liczby ładunków oraz transportów. Klientów oraz pracowników zachęcamy do korzystania  z ekologicznych pojazdów, komunikacji miejskiej oraz współdzielenia samochodu w drodze do pracy czy na zakupy. Udostępniając bezpłatne stacje ładowania pojazdów elektrycznych, chcemy przyczynić się do popularyzacji niskoemisyjnych środków transportu, które w dużych miastach, zwłaszcza takich jak Kraków, są bardzo potrzebne – mówi Grzegorz Bochenek, Kierownik Marketingu IKEA Kraków.

Samochody elektryczne i hybrydowe z roku na rok cieszą się w stolicy Małopolski coraz większą popularnością. Jak wynika z danych Urzędu Miasta Krakowa, do końca listopada 2017 roku zarejestrowano w mieście 140 samochodów o napędzie elektrycznym i 1521 samochodów
o napędzie hybrydowym. Dla porównania - do końca 2016 roku po ulicach Krakowa jeździło 37 samochodów elektrycznych. W ciągu niespełna dwunastu miesięcy ich liczba wzrosła więc prawie czterokrotnie.

IKEA Kraków istnieje od 1998 roku. We wrześniu 2011 roku zakończyła się przebudowa sklepu, po której obiekt stał się jednym z najnowocześniejszych sklepów IKEA w Polsce. W międzynarodowym konkursie IKEA Store Award 2014, IKEA Kraków uznana została za jeden z 5 najlepszych sklepów IKEA na świecie. Ocenie poddawane były m.in. takie czynniki, jak: standardy pracy, niska rotacja pracowników, współpraca z lokalnymi dostawcami czy zadowolenie klientów. IKEA Kraków oferuje ponad 9 tys. produktów zlokalizowanych w 64 inspirujących wnętrzach. Ponadto posiada przestronną restaurację na 500 miejsc siedzących z bezpłatnym dostępem do Internetu, miejscem dla karmiącej mamy oraz strefą zabawy dla najmłodszych, a także bezpłatną bawialnię „Czarodziejski Las Smaland” z profesjonalną opieką dla dzieci w wieku 3-10 lat.

IKEA Kraków ma już 20 lat. Pamiętacie, jak robiło się zakupy pod koniec lat 90-tych?

Dziś praktycznie w każdym domu znajdziemy coś z IKEA. Ale w 1998 roku, gdy w Krakowie otwierano sklep tej sieci z wyposażeniem wnętrz, mało kto wiedział, co to jest szwedzki design. Ciekawość była tak ogromna, że pierwsi klienci pojawili się już 3 dni przed otwarciem. Rozbili namioty i nocowali przed sklepem. Pracownicy IKEA przynosili im klopsiki z restauracji.
Świetny wynik zbiórki w IKEA Kraków. Do karetek trafiło 4 000 pluszaków

Krakowskie Pogotowie Ratunkowe otrzymało właśnie świeży zapas pluszaków, które członkowie zespołów ratownictwa medycznego będą rozdawać poszkodowanym maluchom. W ramach zbiórki, już po raz piąty zorganizowanej przez IKEA Kraków, udało się zebrać aż 4 000 maskotek. Część
Energia słoneczna dla szkoły w twojej gminie!

Produkowanie własnej, czystej energii na potrzeby gminnej szkoły – z IKEA to możliwe! Firma ogłasza konkurs na najciekawszy program edukacji ekologicznej -  “Najlepsza szkoła pod słońcem”. Do wygrania instalacja fotowoltaiczna o wartości do 35 tys. złotych, wraz z montażem na dachu szkoły, przygotowaniem do podpięcia do sieci i długoletnią gwarancją. W konkursie zostanie nagrodzonych aż 6 szkół w wybranych gminach!
Ruszyła zbiórka pluszaków dla małych pacjentów

IKEA Kraków już po raz piąty organizuje zbiórkę pluszaków dla dzieci przewożonych karetkami. Maskotki pomogą ratownikom nawiązać kontakt z maluchami i wykonać odpowiednie czynności medyczne. Akcja potrwa do 23 grudnia br.
Na Twój adres e-mail została wysłana prośba o potwierdzenie subskrypcji.