IKEA wspiera krakowskie instytucje pomocy społecznej

Do 15 krakowskich jednostek pomocy społecznej trafiło ponad 40 sof i foteli IKEA, które stanowiły wyposażenie Centrum Kongresowego ICE Kraków podczas Open Eyes Economy Summit 2017. Jednym z wielu tematów konferencji była społeczna odpowiedzialność biznesu, a gest IKEA jest doskonałym przykładem takiej działalności.
Sofy, fotele, ale również dywany, lampy i inne drobne elementy wyposażenia wnętrz zostały przekazane przez IKEA Kraków lokalnym instytucjom społecznym. Meble trafiły m.in. do Placówek Opiekuńczo-Wychowawczych, Domów Pomocy Społecznej czy krakowskich Klubów Samopomocy Aktywizacyjnych. Łącznie wyposażonych zostało 15 miejsc.

To nie pierwsza taka akcja IKEA Kraków. Kilka miesięcy temu 40 sof trafiło do placówek Stowarzyszenia SIEMACHA, Fundacji „Głos Serca”, ośrodków terapeutyczno -  rehabilitacyjnych Fundacji Anny Dymnej „Mimo Wszystko” i Fundacji im. Brata Alberta.

Przekazane przez IKEA meble to ogromna pomoc dla naszych placówek. Dzięki nim wnętrza zyskują przytulną atmosferę, która jest przecież wyjątkowo istotna. To dzięki niej możemy łatwiej budować i odbudowywać relacje z naszymi podopiecznymi. Sofy i fotele pomagają w częstszym spędzaniu czasu razem, wspólnej rozrywce i integracji – mówi Witold Kramarz, dyrektor Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Krakowie.
Dom Pomocy Społecznej im. św. Jana Pawła II<br>

Dom Pomocy Społecznej im. św. Jana Pawła II

Dodatkowych informacji udzielają:
Anna Rusinek, IKEA Kraków
tel. 12 293 11 45,
 e-mail: anna.rusinek@ikea.com

Agnieszka Dźwigoń, Open Media Public Relations
e-mail: agad@openmedia.pl

Przemysław Pawluś, Open Media Public Relations
 tel. 608 642 583,
e-mail: przemek@openmedia.pl

IKEA Kraków istnieje od 1998 roku. We wrześniu 2011 roku zakończyła się przebudowa sklepu, po której obiekt stał się jednym z najnowocześniejszych sklepów IKEA w Polsce. W międzynarodowym konkursie IKEA Store Award 2014, IKEA Kraków uznana została za jeden z 5 najlepszych sklepów IKEA na świecie. Ocenie poddawane były m.in. takie czynniki, jak: standardy pracy, niska rotacja pracowników, współpraca z lokalnymi dostawcami czy zadowolenie klientów. IKEA Kraków oferuje ponad 9 tys. produktów zlokalizowanych w 64 inspirujących wnętrzach. Ponadto posiada przestronną restaurację na 500 miejsc siedzących z bezpłatnym dostępem do Internetu, miejscem dla karmiącej mamy oraz strefą zabawy dla najmłodszych, a także bezpłatną bawialnię „Czarodziejski Las Smaland” z profesjonalną opieką dla dzieci w wieku 3-10 lat.

Świetny wynik zbiórki w IKEA Kraków. Do karetek trafiło 4 000 pluszaków

Krakowskie Pogotowie Ratunkowe otrzymało właśnie świeży zapas pluszaków, które członkowie zespołów ratownictwa medycznego będą rozdawać poszkodowanym maluchom. W ramach zbiórki, już po raz piąty zorganizowanej przez IKEA Kraków, udało się zebrać aż 4 000 maskotek. Część
Ruszyła zbiórka pluszaków dla małych pacjentów

IKEA Kraków już po raz piąty organizuje zbiórkę pluszaków dla dzieci przewożonych karetkami. Maskotki pomogą ratownikom nawiązać kontakt z maluchami i wykonać odpowiednie czynności medyczne. Akcja potrwa do 23 grudnia br.
IKEA Kraków i Traficar startują z pierwszym w Polsce carsharingiem samochodów dostawczych

Od 4 września klienci IKEA Kraków mogą wypożyczać samochody dostawcze w systemie carsharingowym Traficar. Pierwsze tego typu rozwiązanie w Polsce umożliwia wynajęcie auta dostawczego na minuty bezpośrednio sprzed sklepu. Pilotażowo udostępnionych zostało 6 samochodów, ale firmy już sygnalizują, że w miarę zapotrzebowania liczba aut będzie rosnąć. Traficar zapowiada też rozszerzenie usługi na inne lokalizacje.
40 sof IKEA dla lokalnych instytucji

Do małopolskich fundacji i jednostek pomocy społecznej trafiło 40 sof, podarowanych przez IKEA Kraków. Przekazane sofy to nie tylko wygodne i funkcjonalne meble. Mają one przypominać o spędzaniu czasu razem, wspólnej rozrywce i integracji społecznej.