IKEA Poznań przekazała pluszaki dla małych pacjentów Szpitala im. Karola Jonschera

W ramach międzynarodowej kampanii społecznej „Zabawa to poważna sprawa” IKEA Poznań prowadziła w ostatnich miesiącach 2017 roku wyjątkową, okolicznościową zbiórkę pluszaków. Zostały one przekazane małym pacjentom Szpitala Klinicznego im. Karola Jonschera Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu.

2.jpg
„Zabawa to poważna sprawa” to międzynarodowa kampania społeczna IKEA, której celem jest wspieranie prawa wszystkich dzieci do zabawy, uczenia się i rozwoju. Jej nieodłącznym elementem jest limitowana kolekcja zabawek SAGOSKATT 2017, zaprojektowanych przez dzieci z całego świata, w tegorocznej edycji także przez 9-letniego Huberta z Polski. To nie tylko seria uroczych i rozkosznych pluszaków - służy ona znacznie ważniejszym celom.

W tym roku całkowity dochód z jej sprzedaży zostanie przekazany przez IKEA Retail krajowym organizacjom. Uzupełnieniem kampanii były lokalne akcje organizowane bezpośrednio przez sklepy IKEA w Polsce, polegające na zbiórce zabawek. Klienci w Poznaniu również mieli szansę pomóc potrzebującym dzieciom i pozostawić zakupionego pluszaka w specjalnie przygotowanej do tego celu urnie, w terminie od 5 listopada do 23 grudnia 2017 r. Na początku stycznia przekazano ponad pół tysiąca pluszaków najmłodszym pacjentom przebywającym w Szpitalu Klinicznym im. Karola Jonschera Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu.

Zależało nam przede wszystkim na tym, by umilić dzieciom trudny czas pobytu w placówce medycznej i odwrócić ich uwagę od stresujących zabiegów podczas hospitalizacji. W nowym dla najmłodszych otoczeniu chcielibyśmy podarować im choć namiastkę poczucia bezpieczeństwa
i radości. Jesteśmy wdzięczni Klientom naszego sklepu, którzy wykazali się niesamowitą wrażliwością na potrzeby małych pacjentów. Mamy nadzieję, iż pluszowi przyjaciele pomogą dzieciom w szybkim powrocie do zdrowia – mówi Przemysław Juskowiak,  Specjalista ds. marketingu w IKEA Poznań.

Warto dodać, iż nie są to pierwsze działania IKEA Poznań mające na celu pomoc dzieciom, których dzieciństwo z różnych przyczyn nie przebiega w książkowy sposób. Od 2010 roku wsparcie otrzymały różne poznańskie placówki, m.in. Specjalistyczny Zespół Opieki Zdrowotnej nad Matką i Dzieckiem, Hospicjum Palium czy też Terenowy Komitet Ochrony Praw Dziecka. Małym pacjentom przekazano pluszaki podarowane przez klientów IKEA w ramach globalnych kampanii społecznych na rzecz dzieci.

O IKEA Retail

Celem IKEA Retail jest tworzenie lepszego codziennego życia dla wielu ludzi. Oferujemy dobre wzornictwoi funkcjonalne meble w przystępnej cenie. Dbamy o zrównoważony rozwój, realizując strategię People & Planet Positive. IKEA Retail jest godną zaufania, stabilną finansowo i stale rozwijającą się firmą. IKEA Retail w Polsce posiada obecnie dziesięć sklepów, które w roku finansowym 2017 odwiedziło ponad 28 milionów osób.

IKEA Gościnnie w Olsztynie

W centrum handlowym Galeria Warmińska powstaje nowy punkt spotkań IKEA z klientami. Od 21 lutego w IKEA Gościnnie mieszkańcy Olsztyna mogą skorzystać z profesjonalnego doradztwa, jak pięknie i wygodnie urządzić swoją przestrzeń domową, a także zamówić wybrane meble, sprzęt AGD i akcesoria przez internet. Inicjatywa została zrealizowana przez zespół IKEA Gdańsk w ramach wewnętrznego konkursu „Milion na innowacje”.
IKEA otworzyła Punkt Odbioru Zamówień w Rzeszowie

Mieszkańcy Rzeszowa i okolic zyskali właśnie łatwiejszy dostęp do produktów i rozwiązań IKEA. Od 2 lutego 2018 roku meble i akcesoria ze sklepu IKEA Kraków można zamawiać do Punktu Odbioru Zamówień w Millenium Hall. To kolejny etap realizacji strategii rozwoju sprzedaży wielokanałowej IKEA. Wcześniej podobne punkty powstały w Opolu, Kaliszu i Szczecinie.
IKEA otworzyła Punkt Odbioru Zamówień w Kaliszu

IKEA rozpoczyna w Kaliszu i okolicach sprzedaż internetową swoich produktów i rozwiązań. Od 14 września mieszkańcy Kalisza, Ostrowa Wielkopolskiego i Pleszewa mogą zamówić meble IKEA do swojego domu w cenie transportu od 49 złotych lub do nowego Punktu Odbioru Zamówień w Parku Handlowym Kalinka w Kaliszu w stałej cenie 29 złotych.
IKEA Kraków i Traficar startują z pierwszym w Polsce carsharingiem samochodów dostawczych

Od 4 września klienci IKEA Kraków mogą wypożyczać samochody dostawcze w systemie carsharingowym Traficar. Pierwsze tego typu rozwiązanie w Polsce umożliwia wynajęcie auta dostawczego na minuty bezpośrednio sprzed sklepu. Pilotażowo udostępnionych zostało 6 samochodów, ale firmy już sygnalizują, że w miarę zapotrzebowania liczba aut będzie rosnąć. Traficar zapowiada też rozszerzenie usługi na inne lokalizacje.

IKEA w Polsce jeszcze bliżej swoich klientów

IKEA otwiera nowe Centrum Dystrybucji do Klienta w Jarostach koło Piotrkowa Trybunalskiego, które zapewni realizację zamówień składanych przez internet i wysyłanych bezpośrednio do klientów. Szacuje się, że takich zamówień będzie aż 100 tys. w ciągu pierwszego roku od ot