Oświadczenie. Program Better Chicken

IKEA Food Services AB wprowadza „Better Chicken Programme”, który dotyczy zrównoważonej hodowli brojlerów w łańcuchu dostaw żywności IKEA. Na program składają się wytyczne obejmujące dobrostan zwierząt, zdrowie publiczne oraz wpływ na środowisko naturalne na poziomie gospodarstw rolnych.

Celem IKEA Food jest zagwarantowanie, że hodowla brojlerów jest zgodna z kryteriami sprzyjającymi ich dobrostanowi, które uwzględniają m. in. zapewnienie odpowiedniej przestrzeni (maksymalna gęstość hodowlana 30 kg/m²), właściwe oświetlenie, urozmaicenie warunków bytowania czy stosowanie wolniej rosnących odmian o lepszych wskaźnikach zdrowotnych. Program „Better Chicken” ma również na celu zapewnienie odpowiedzialnego stosowania antybiotyków oraz minimalizację kluczowych, negatywnych skutków środowiskowych, takich jak np. wylesianie i zanieczyszczenia, których źródłem są nawozy zwierzęce. Część wymogów zostanie spełniona do końca 2020 roku, a zgodność ze wszystkimi kryteriami zostanie osiągnięta najpóźniej do 2025 roku.

„Better Chicken” jest pierwszym ze standardów Better Programmes, które obejmują wszystkie główne gatunki zwierząt w naszym łańcuchu dostaw żywności. Praca nad nimi odbywała się na poziomie globalnym przez ostatnie dwa lata, przy udziale ekspertów, organizacji pozarządowych oraz dostawców. Pełne wdrożenie programów obejmujących wszystkie gatunki zwierząt zakończy się do 2025 roku. Opis programu Better Chicken dostępny jest w załączonym pliku PDF.

IKEA Food Better Chicken_opis.pdf

pdf | 82,1 KB

Kurs na ludzi i na planetę. IKEA opublikowała nowy Raport Zrównoważonego Rozwoju

Raport Zrównoważonego Rozwoju Grupy IKEA (INGKA HOLDING B.V. i podmiotów zależnych) przedstawia aktualne dane na temat zrównoważonych działań podjętych w roku finansowym 2017 (wrzesień 2016 - sierpień 2017). Wszelkie działania oraz projekty społeczne firmy wynikają ze st
IKEA zwraca uwagę na zagrożenia, jakie powoduje zanieczyszczone powietrze w naszych domach

W ostatnich latach coraz więcej mówi się o smogu w miastach. Jednak nadal nie zdajemy sobie sprawy z zagrożenia, jakie stanowi zanieczyszczone powietrze wewnątrz naszych domów – tak wynika z globalnego badania przeprowadzonego przez IKEA, obejmującego również Polskę. Tymczasem okazuje się, że jest ono bardziej niebezpieczne dla zdrowia, a w niektórych regionach poziom szkodliwych substancji wewnątrz pomieszczeń jest nawet pięciokrotnie wyższy niż na zewnątrz.
Popularny hot-dog IKEA w wersji dla wegetarian

Nowy wegetariański hot dog IKEA poza tym, że jest po prostu pyszny, stanowi jednocześnie bardziej zrównoważoną opcję dla odwiedzających IKEA. Na razie danie jest testowane w sklepie IKEA w Malmö, ale poprzeczka postawiona jest wysoko: stworzyć produkt, który będzie nie mniej lubiany niż popularny hot dog IKEA.
Pięć organizacji wspierających dzieci i młodzież otrzyma granty od IKEA

IKEA rozstrzygnęła konkurs grantowy “Zabawa to poważna sprawa” kierowany do polskich placówek, które na co dzień pomagają dzieciom i młodzieży, znajdującym się w trudnej sytuacji życiowej. Każda z wybranych organizacji otrzyma granty w wysokości od 20 do 50 tys. złotych na realizację zgłoszonego programu.

Kolekcja DELAKTIG. Zainspirowana Twoim stylem życia.

DELAKTIG to seria będąca efektem współpracy IKEA     z brytyjskim projektantem Tomem Dixonem. Propozycja otwartej „platformy do życia” ma zachęcać do tego, by każdy dopasował ją do swoich unikalnych potrzeb. Kolekcja obejmuje meble wypoczynkowe        i elementy, które można dowolnie zestawiać              w zależności od stylu życia, jaki prowadzimy. Celem serii, której nazwa po szwedzku oznacza „biorący udział”, było zapewnienie zwykłym użytkownikom możliwości zaangażowania się w proces projektowy.   W duchu zabawy konwencjami w zakresie wzornictwa   i przemysłu mebli wypoczynkowych, IKEA oraz Tom Dixon zachęcają do rozbudowywania kolekcji albo całkowitej jej transformacji.