IKEA Poznań pomaga zwierzętom ze schroniska przy ul. Bukowskiej

W sklepie IKEA w Poznaniu zorganizowano zbiórkę dla zwierząt ze schroniska przy ulicy Bukowskiej. Klienci i pracownicy, przez pierwsze trzy tygodnie stycznia, przynosili nowe i używane koce, pledy, legowiska, karmy oraz zabawki. W środę (24 stycznia) osiemnaście 130-litrowych pojemników SAMLA z rzeczami dla zwierząt zostało przekazanych do schroniska.

IKEA_Schronisko przy ul. Bukowskiej_1.jpg
W IKEA uważamy, że dom jest najważniejszym miejscem na świecie. W niemal połowie polskich domów zamieszkują zwierzęta. Są traktowane jak domownicy, przyjaciele. Należy jednak pamiętać, że w chłodne dni nie wszystkie zwierzaki mają ciepłe miejsca do spania. Cieszymy się, że nasi klienci i pracownicy zaangażowali się we wsparcie schroniska, które zapewnia im czasowe, bezpieczne miejsce zamieszkania - mówi Przemysław Juskowiak, Specjalista ds. marketingu w IKEA Poznań.

Schronisko dla zwierząt przy ulicy Bukowskiej 266 w Poznaniu istnieje już od 50 lat. Jest to pierwsze, zbudowane od podstaw, schronisko dla zwierząt w Polsce. W schronisku przebywa łącznie ponad 300 psów, kotów oraz królików.

Zima to trudny czas dla bezdomnych zwierząt. W schronisku potrzebne jest niemal wszystko – koce, pledy, którymi ocieplić możemy budy naszych podopiecznych, karma czy leki. Niemal codziennie trafiają do nas nowi podopieczni – zwierzęta zagubione, błąkające się, po wypadkach. Dziękujemy klientom i pracownikom IKEA w Poznaniu za wsparcie – mówi Małgorzata Lamperska  ze Schroniska dla zwierząt w Poznaniu.

Dodatkowych informacji udziela:
Przemysław Juskowiak
Specjalista ds. marketingu w IKEA Poznań
Tel + 48 61 650 7292
Mail: przemyslaw.juskowiak@ikea.com

Anna Drewniak
Tel +48 691 911 903
Mail: anna.drewniak@havas.com

O IKEA:

Nazwa marki IKEA to akronim – skrót utworzony kolejno z pierwszych liter imienia i nazwiska założyciela firmy oraz nazw farmy i parafii, skąd pochodzi (Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd).

Wizją IKEA jest tworzenie lepszego codziennego życia dla wielu ludzi. Oferujemy funkcjonalne i dobrze zaprojektowane artykuły wyposażenia domu, które łączą jakość i przystępną cenę. Działamy w zgodzie ze zrównoważonym rozwojem, realizując strategię People & Planet Positive.

Grupa IKEA w Polsce posiada obecnie dziesięć sklepów i zarządza pięcioma centrami handlowymi poprzez IKEA Centres Polska. Zlokalizowane w Jarostach k. Piotrkowa Trybunalskiego Centrum Dystrybucji zaopatruje 23 sklepy IKEA w Europie Środkowej i Wschodniej. Do Grupy IKEA w Polsce należy również sześć farm wiatrowych, które zapewniają jej niezależność energetyczną.

W roku finansowym 2017 ponad 28 mln osób odwiedziło sklepy IKEA, a strona www.IKEA.pl odnotowała ok. 91 mln wizyt.

Blisko 40 tys. zł dla Schroniska dla Bezdomnych Kobiet Nowe wyposażenie kuchni i świetlic

14 czerwca odbyło się uroczyste przekazanie w pełni wyremontowanych kuchni i świetlic w Schronisku dla Bezdomnych Kobiet przy ul. Sołtysowskiej w Krakowie. Dzięki zaangażowaniu IKEA Kraków w pomieszczeniach placówki pojawiły się nowe, funkcjonalne meble oraz kolorowe wyposażenie o wartości blisko 40 tys. zł.
IKEA PO SĄSIEDZKU W NOWEJ ODSŁONIE

IKEA Po Sąsiedzku - szwedzkie, domowe miejsce spotkań przy ul. Krakowskie Przedmieście 55 od początku lipca zacznie działać w nowej, zmienionej formie. Będzie to już nie jedna, ale aż kilka unikalnych przestrzeni, oferujących różne możliwości kreatywnego spędzenia wolnego czasu na terenie sklepu IKEA w Lublinie oraz SKENDE Shopping przy al. Spółdzielczości Pracy 86-88.
Klopsiki, łosoś i krwisty rostbef, czyli czym pod koniec lat 90. IKEA skradła podniebienia Polaków

Tylko w ubiegłym roku klienci IKEA Kraków zjedli 2,5 miliona klopsików i ponad 900 tysięcy hot-dogów. Jednak te kultowe dziś dania nie od razu stały się kulinarnymi hitami. Pod koniec lat 90. serca klientów restauracji IKEA Kraków podbijał łosoś i krwisty rostbef. Nie każdy też wie, że w 1998 roku hot-dogi kosztowały więcej niż dziś. Pamiętacie, co jeszcze serwowała IKEA 20 lat temu?
IKEA Kraków ma już 20 lat. Pamiętacie, jak robiło się zakupy pod koniec lat 90-tych?

Dziś praktycznie w każdym domu znajdziemy coś z IKEA. Ale w 1998 roku, gdy w Krakowie otwierano sklep tej sieci z wyposażeniem wnętrz, mało kto wiedział, co to jest szwedzki design. Ciekawość była tak ogromna, że pierwsi klienci pojawili się już 3 dni przed otwarciem. Rozbili namioty i nocowali przed sklepem. Pracownicy IKEA przynosili im klopsiki z restauracji.

Zmarł Ingvar Kamprad

Ingvar Kamprad, założyciel IKEA i Ikano, jeden z największych przedsiębiorców XX wieku, zmarł 27 stycznia po krótkiej chorobie, otoczony bliskimi w swoim domu w Småland, w Szwecji. Miał 91 lat.