Zmarł Ingvar Kamprad

Ingvar Kamprad, założyciel IKEA i Ikano, jeden z największych przedsiębiorców XX wieku, zmarł 27 stycznia po krótkiej chorobie, otoczony bliskimi w swoim domu w Småland, w Szwecji. Miał 91 lat.

Ingvar Kamprad urodził się w 1926 roku w  Småland, w Szwecji. Mając 17 lat założył IKEA – firmę, w której prowadzenie był zaangażowany przez całe życie. Siłą napędową Ingvara była wizja tworzenia lepszego życia na co dzień dla wielu ludzi.

Jesteśmy głęboko zasmuceni odejściem Ingvara. Będziemy pamiętać jego poświęcenie i głębokie przekonanie, by zawsze być po stronie wielu ludzi, nigdy się nie poddawać, każdego dnia starać się być lepszym i być przykładem dla innych - mówi Torbjörn Lööf, dyrektor generalny Inter IKEA Group.

Ingvar Kamprad był przedsiębiorcą o typowo południowo-szwedzkim usposobieniu – pracowitym, upartym, a jednocześnie ciepłym i radosnym. Pracował do końca życia, pozostając wierny przekonaniu, że większość rzeczy wciąż pozostaje do zrobienia.

Od 1988 roku Ingvar Kamprad nie pełnił roli operacyjnej w IKEA, ale nadal przyczyniał się do rozwoju firmy. Pełnił rolę starszego doradcy, dzieląc się swoją wiedzą i energią z pracownikami IKEA.

Opłakujemy utratę naszego założyciela i drogiego przyjaciela Ingvara. Jesteśmy przekonani, że jego dziedzictwo będzie doceniane przez wiele lat, a wizja tworzenia lepszego codziennego życia dla wielu ludzi będzie nadal dla nas drogowskazem oraz inspiracją - mówi Jesper Brodin, dyrektor generalny Grupy IKEA.

Wiedza i zaangażowanie Ingvara były dla nas źródłem inspiracji. Jego dziedzictwo na zawsze pozostanie z nami. Będziemy nieustannie poszukiwać nowych, lepszych dróg oraz innowacyjnych i demokratycznych rozwiązań dla wielu ludzi - mówi Lars Thorsén, dyrektor generalny Ikano Group.

Ingvar był niezwykłym człowiekiem i prawdziwym wizjonerem. Wielokrotnie podkreślał, jak wyjątkowym miejscem była dla niego Polska. Nazywał ją swoim drugim domem, twierdził także, że tu powstała IKEA. Był naszym przyjacielem – powiedziała Anna Pawlak-Kuliga, Prezes IKEA Retail w Polsce.

Ingvar Kamprad pozostawił rodzinę oraz pracowników IKEA i Ikano na całym świecie w poczuciu wielkiej straty.

O IKEA:

Nazwa marki IKEA to akronim – skrót utworzony kolejno z pierwszych liter imienia i nazwiska założyciela firmy oraz nazw farmy i parafii, skąd pochodzi (Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd).

Wizją IKEA jest tworzenie lepszego codziennego życia dla wielu ludzi. Oferujemy funkcjonalne i dobrze zaprojektowane artykuły wyposażenia domu, które łączą jakość i przystępną cenę. Działamy w zgodzie ze zrównoważonym rozwojem, realizując strategię People & Planet Positive.

Grupa IKEA w Polsce posiada obecnie dziesięć sklepów i zarządza pięcioma centrami handlowymi poprzez IKEA Centres Polska. Zlokalizowane w Jarostach k. Piotrkowa Trybunalskiego Centrum Dystrybucji zaopatruje 23 sklepy IKEA w Europie Środkowej  i Wschodniej. Do Grupy IKEA w Polsce należy również sześć farm wiatrowych, które zapewniają jej niezależność energetyczną.

W roku finansowym 2017 ponad 28 mln osób odwiedziło sklepy IKEA, a strona www.IKEA.pl odnotowała ok. 91 mln wizyt.

O Inter IKEA Group

Inter IKEA Systems B.V. jest właścicielem Konceptu IKEA oraz podmiotem globalnie udzielającym licencji franczyzowej dla IKEA. Wraz z Inter IKEA Systems B.V. i IKEA Industry Holding AB, tworzy Grupę Inter IKEA.

O Grupie IKEA (Ingka Holding BV i jej kontrolowane podmioty)

Grupa IKEA jest jedną z 11 grup franczyzobiorców IKEA, która prowadzi 362 sklepy w 29 krajach.

O Grupie Ikano

Ikano Group to międzynarodowa grupa firm działających w obszarach finansów, ubezpieczeń, nieruchomości i handlu detalicznego.

Ingvar Kamprad_2.jpg

Ingvar Kamprad.jpg

HPR_IKEA_ Zmarł Ingvar Kamprad_28.01.2018.docx

docx | 44,6 KB

HPR_IKEA_ Zmarł Ingvar Kamprad_28.01.2018.pdf

pdf | 287 KB

Traficar przy sklepach IKEA w całej Polsce

Od 16 maja pod sklepami IKEA w Warszawie, Katowicach, Wrocławiu, Gdańsku i Poznaniu pojawią się samochody dostawcze z największej w Polsce sieci carsharingowej Traficar. Klienci zmieszczą w nich nawet popularną szafę PAX.
IKEA ogłasza akcję naprawczą płyty gazowej ELDSLÅGA. Przyczyną akcji jest emisja CO z jednego z palników przekraczająca normy obowiązujące w UE

IKEA przeprowadza akcję naprawczą wszystkich płyt gazowych ELDSLÅGA kupionych przed 1 stycznia 2018 roku. Akcja jest następstwem dochodzenia belgijskich organów nadzoru rynku i ma charakter zapobiegawczy.  Objęty akcją model płyty był sprzedawany wyłącznie w Europie. Usterka zostanie usunięta nieodpłatnie przez serwisanta w domu klienta.
„Ty jesteś zmianą” – IKEA inspiruje do zmian na rynku pracy

IKEA  rozpoczyna kampanię employer brandingową „Ty jesteś zmianą” pokazującą  wartości i wyjątkową kulturę firmy oraz sposób w jaki buduję ona relację  z obecnymi i przyszłymi pracownikami. Jej celem jest zachęcenie  otwartych, proaktywnych ludzi do poznawania IKEA jako marki pracodawcy  oraz zwrócenie uwagi na konieczność zmiany modeli rekrutacyjnych na  bardziej przyjazne kandydatom.
IKEA w Polsce jeszcze bliżej swoich klientów

IKEA otwiera nowe Centrum Dystrybucji do Klienta w Jarostach koło Piotrkowa Trybunalskiego, które zapewni realizację zamówień składanych przez internet i wysyłanych bezpośrednio do klientów. Szacuje się, że takich zamówień będzie aż 100 tys. w ciągu pierwszego roku od ot

Pięć organizacji wspierających dzieci i młodzież otrzyma granty od IKEA

IKEA rozstrzygnęła konkurs grantowy “Zabawa to poważna sprawa” kierowany do polskich placówek, które na co dzień pomagają dzieciom i młodzieży, znajdującym się w trudnej sytuacji życiowej. Każda z wybranych organizacji otrzyma granty w wysokości od 20 do 50 tys. złotych na realizację zgłoszonego programu.