Popularny hot-dog IKEA w wersji dla wegetarian

Nowy wegetariański hot dog IKEA poza tym, że jest po prostu pyszny, stanowi jednocześnie bardziej zrównoważoną opcję dla odwiedzających IKEA. Na razie danie jest testowane w sklepie IKEA w Malmö, ale poprzeczka postawiona jest wysoko: stworzyć produkt, który będzie nie mniej lubiany niż popularny hot dog IKEA.

Zgodnie z wizją firmy dotyczącą tworzenia lepszego życia na co dzień dla wielu, IKEA Food pragnie inspirować ludzi do zdrowszego i bardziej zrównoważonego stylu życia poprzez szeroką ofertę smacznego jedzenia, które jednocześnie jest przygotowywane z produktów przyjaznych dla planety. Włączenie wegetariańskiej wersji hot doga do oferty Bistro IKEA jest kolejnym etapem realizacji celów IKEA Food: wykorzystania większej ilości surowców pochodzenia roślinnego oraz tworzenia zdrowszych produktów.

Wegetariańska wersja popularnego hot-doga jest nadal testowana oraz udoskonalana, aby znaleźć jak najlepsze proporcje i kombinacje składników. Od przyszłego tygodnia nową wersję hot doga będzie można skosztować w sklepie IKEA w Malmö w Szwecji.

Zawsze, gdy opracowujemy nowe produkty, musimy upewnić się, że są pyszne i przypadną do gustu naszym klientom. Jeśli okazałoby się, że propozycja nowego zrównoważonego produktu nie jest smaczna, nie byłoby sensu dalej nad nią pracować. Każdego roku 660 milionów ludzi na świecie korzysta z oferty IKEA Food - to dla nas powód do radości, ale i obowiązek dostarczania żywności, która jest dobra dla ludzi i dla naszej planety. Nowa wersja popularnego hot-doga będzie idealną przekąską dla klientów Bistro IKEA, którzy szukają bardziej zrównoważonej opcji roślinnej w przystępnej cenie. - mówi Michael La Cour, dyrektor zarządzający IKEA Food Services AB.

Popularny produkt IKEA ma długą historię. W 1981 roku, w nawiązaniu do wizji IKEA bycia dostępnym dla wielu, Ingvar Kamprad ustalił koszt hot-doga na 5 szwedzkich koron, co stanowiło połowę ceny u konkurencji. I to był początek sukcesu produktu, który do dziś jest serwowany w IKEA na całym świecie. Wprowadzając jego wegetariańską opcję, chcemy pozostać wierni wizji Ingvara Kamprada i oferować szybki, wygodny i przystępny cenowo produkt dla odwiedzających IKEA. Wegetariański hot dog będzie dostępny we wszystkich sklepach IKEA w Europie od sierpnia 2018, a w 2019 w sklepach na całym świecie.

Nazwa marki IKEA to akronim – skrót utworzony kolejno z pierwszych liter imienia i nazwiska założyciela firmy oraz nazw farmy i parafii, skąd pochodzi (Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd).

Wizją IKEA jest tworzenie lepszego codziennego życia dla wielu ludzi. Oferujemy funkcjonalne i dobrze zaprojektowane artykuły wyposażenia domu, które łączą jakość i przystępną cenę. Działamy w zgodzie ze zrównoważonym rozwojem, realizując strategię People & Planet Positive.

Grupa IKEA w Polsce posiada obecnie dziesięć sklepów i zarządza pięcioma centrami handlowymi poprzez IKEA Centres Polska. Zlokalizowane w Jarostach k. Piotrkowa Trybunalskiego Centrum Dystrybucji zaopatruje 23 sklepy IKEA w Europie Środkowej i wschodniej.Do Grupy IKEA w Polsce należy również sześć farm wiatrowych, które zapewniają jej niezależność energetyczną.

W roku finansowym 2017 ponad 28 mln osób odwiedziło sklepy IKEA, a strona www.IKEA.pl odnotowała ok. 91 mln wizyt.

Michael La Cour, dyrektor zarządzający IKEA Food Services AB.

HPR_IKEA_Veggie Hot Dog_2018-02-07.pdf

pdf | 280 KB

(Po)moc lokalnych liderów

Ponad milion złotych przekazanych na stypendia dla 729 uczniów w 200 polskich szkołach, 15 lokalnych projektów społecznych oraz tysiące zaangażowanych klubowiczów IKEA FAMILY. To efekt pięciu edycji programu „Na Rodzinę Można Liczyć” oraz współpracy firmy IKEA z Fundacją Świętego Mikołaja.
Nowe kuchnie dydaktyczne w Centrum Autyzmu

Uczniowie krakowskiego Centrum Autyzmu będą mile zaskoczeni, gdy po wakacyjnej przerwie wrócą do swojej szkoły. Placówka otrzymała od IKEA Kraków dwie nowe, w pełni wyposażone kuchnie dydaktyczne. Będą się w nich odbywać zajęcia kulinarne przygotowujące dzieci i młodzież z autyzmem do samodzielnego funkcjonowania w dorosłym życiu.
Foliowa rewolucja w Zgierzu

Czy można zmieniać świat na lepsze, zaczynając od swojej okolicy? „Oczywiście!” – odpowiadają bez wahania uczennice ze Zgierza, które dzięki wsparciu IKEA i Fundacji Świętego Mikołaja zrealizowały proekologiczny projekt na temat szkodliwości foliowych toreb dla środowiska.
Minigranty IKEA Kraków rozstrzygnięte. IKEA Kraków rozpoczęła współpracę z czterema lokalnymi instytucjami

Zielony Domek, Klub Jędruś z Nowej Huty, Uniwersytecki Szpital Dziecięcy w Krakowie-Prokocimiu oraz Wojewódzki Specjalistyczny Szpital Dziecięcy im św. Ludwika to instytucje, z którymi IKEA Kraków rozpoczęła współpracę w ramach programu Minigranty.

Zrób zimie na złość i szarówkę za oknem zostaw…za oknem – radzi IKEA w najnowszej kampanii

31 stycznia ruszyła kampania IKEA „Zimie na złość”,   w której marka chce pokazać Polakom, jak duży wpływ na samopoczucie mają nasze cztery kąty. Szarówka za oknem nie zachęca do działania, jednak IKEA ma na to sposób. Proponuje, by na złość zimie zmienić dom       w miejsce pełne pogody.