Zrób zimie na złość i szarówkę za oknem zostaw…za oknem – radzi IKEA w najnowszej kampanii
Zrób zimie na złość i szarówkę za oknem zostaw…za oknem  – radzi IKEA w najnowszej kampanii

31 stycznia ruszyła kampania IKEA „Zimie na złość”,   w której marka chce pokazać Polakom, jak duży wpływ na samopoczucie mają nasze cztery kąty. Szarówka za oknem nie zachęca do działania, jednak IKEA ma na to sposób. Proponuje, by na złość zimie zmienić dom       w miejsce pełne pogody.

Warunki atmosferyczne niezaprzeczalnie wpływają na nasz nastrój. Jednak to, jak mieszkamy, ma równie duże znaczenie. To w domu spędzamy najwięcej czasu, zwłaszcza zimą, gdy aura nie zachęca do wyjścia na zewnątrz. Radosny i pełen energii nastrój możemy wprowadzić do domu na przekór temu, co się dzieje za oknem. IKEA radzi, by za pomocą prostych pomysłów zmienić dom i cieszyć się świetnym humorem już teraz, nie czekając, aż nastanie wiosna.
IKEA chce być blisko ludzi – rozumieć i na bieżąco odpowiadać na ich potrzeby. Ważne, by sprawnie oraz szybko reagować na zmieniające się oczekiwania klientów. Dlatego też w ramach nowej kampanii postanowiliśmy odnieść się do tego, co widzimy za oknem                      i zaproponować rozwiązania, które sprawią, że codzienne życie Polaków stanie się lepsze.  Podejście to jest zgodne z wizją, która towarzyszy IKEA nie od dziś – mówi Karolina Szabłowska, External Marketing Communications Manager w IKEA Retail w Polsce.
Komunikacja wizerunkowa będzie trwać od 8 lutego do 25 marca 2018 r. i zostanie połączona z kampanią wspierającą dwie linie produktowe. Pierwsza z nich, zaplanowana na luty, dedykowana jest fotelom, zaś odsłona drugiej przewidziana jest na marzec. Działania obejmują szerokozasięgowe kanały tradycyjne (TV, radio, prasa), digital oraz wszystkie sklepy IKEA w Polsce. Spot wizerunkowy będzie miał emisję   w stacjach głównych TV (TVN, Polsat, TVP) oraz w kilkudziesięciu kanałach tematycznych. Kampania będzie wspierana ponadto zasięgowymi działaniami online (m.in. w serwisie YouTube i na portalu społecznościowym Facebook), a także w prasie, w ogólnopolskich tytułach wnętrzarskich, opiniotwórczych czy z segmentu lifestyle. Przewidziana jest również współpraca z influencerami z obszaru urządzania wnętrz oraz lifestyle.
W spocie słychać charakterystyczny głos Fisza z udziałem muzyki autorstwa Emade. To już trzecia kampania w ramach platformy „IKEA. Niech żyje dom” z udziałem artysty, z którym IKEA współpracuje od sierpnia 2017 r.
Ideę kreatywną kampanii stworzyła agencja Saatchi & Saatchi IS. Za produkcję spotów reklamowych odpowiedzialny był dom produkcyjny TANK, a sesję zdjęciową zrealizowało Studio Tęcza. Zakup mediów do kampanii koordynował w całości dom mediowy MEC/Wavemaker, zaś współpracą z influencerami kieruje agencja Hash.fm.
IKEA. Niech Żyje Dom!                                                                     #niechzyjedom #ZimieNaZłość

Klient: IKEA Retail Dom mediowy: MEC/Wavemaker Agencja: Saatchi&Saatchi IS Reżyser: Antek Nykowski Dop: Michał Dąbal
Produkcja: TANK Produkcja sesji zdjęciowej: Studio Tęcza
Scenografia: IKEA / Olak&Brudz SetDesign
Montaż: Maciej Kozłowski
Postprodukcja: Lunapark Motion Arts Collective
Muzyka: Piotr „Emade” Waglewski Wykonawca: Bartek „Fisz” Waglewski

Nazwa marki IKEA to akronim – skrót utworzony kolejno z pierwszych liter imienia i nazwiska założyciela firmy oraz nazw farmy i parafii, skąd pochodzi (Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd).

Wizją IKEA jest tworzenie lepszego codziennego życia dla wielu ludzi. Oferujemy funkcjonalne i dobrze zaprojektowane artykuły wyposażenia domu, które łączą jakość i przystępną cenę. Działamy w zgodzie ze zrównoważonym rozwojem, realizując strategię People & Planet Positive.

Grupa IKEA w Polsce posiada obecnie dziesięć sklepów i zarządza pięcioma centrami handlowymi poprzez IKEA Centres Polska. Zlokalizowane w Jarostach k. Piotrkowa Trybunalskiego Centrum Dystrybucji zaopatruje 23 sklepy IKEA w Europie Środkowej              i Wschodniej. Do Grupy IKEA w Polsce należy również sześć farm wiatrowych, które zapewniają jej niezależność energetyczną.

W roku finansowym 2017 ponad 28 mln osób odwiedziło sklepy IKEA, a strona www.IKEA.pl odnotowała ok. 91 mln wizyt.

Zrób zimie na złość i szarówkę za oknem zostaw.za oknem - radzi IKEA w najnowszej kampanii_informacja dla mediów.docx

docx | 38,1 KB

Materiał prasowy IKEA_3.jpg

Materiał prasowy IKEA_4.jpg

Materiał prasowy IKEA_2.jpg

Materiał prasowy IKEA_1.jpg

Regał IVAR - od pół wieku nieprzerwanie w naszych domach

W wieku 50 lat wciąż wygląda świetnie! W tym roku obchodzimy okrągły jubileusz pojawienia się jednego   z najbardziej wszechstronnych i długotrwałych produktów IKEA – drewnianego regału IVAR. Na przestrzeni ostatnich lat stał się ikoną szwedzkiego minimalizmu w wielu domach na całym świecie.
8-letnia Natalia z Warszawy laureatką międzynarodowego konkursu IKEA „Zabawa to poważna sprawa”

Już po raz czwarty IKEA zaprosiła dzieci z całego świata do stworzenia pluszaka marzeń w ramach kampanii społecznej „Zabawa to poważna sprawa”. Spośród 87 tys. nadesłanych prac wybranych zostało tylko 5, w tym propozycja z Polski. Natalia z Warszawy urzekła komisję swoim projektem uśmiechniętej foki ukrywającej w kieszeni małą rybkę. Zwycięskie rysunki posłużą jako inspiracja do stworzenia limitowanej serii zabawek SAGOSKATT, która już w 2018 roku pojawi się w sklepach IKEA.
Luty w IKEA - nowe produkty    w stałej ofercie

Już od lutego IKEA wprowadza do asortymentu funkcjonalne produkty, dzięki którym w naszych domach zawita na co dzień więcej radości. Utrzymane w nowoczesnym stylu, z kontrastującymi barwami       i prostymi kształtami zamienią wnętrze w miejsce pełne energii. Wśród nowości, które zasługują na szczególną uwagę znajdują się m.in. modułowa sofa, meble dla najmłodszych, seria energooszczędnych        i oszczędzających wodę pryszniców.
Kolekcja DELAKTIG. Zainspirowana Twoim stylem życia.

DELAKTIG to seria będąca efektem współpracy IKEA     z brytyjskim projektantem Tomem Dixonem. Propozycja otwartej „platformy do życia” ma zachęcać do tego, by każdy dopasował ją do swoich unikalnych potrzeb. Kolekcja obejmuje meble wypoczynkowe        i elementy, które można dowolnie zestawiać              w zależności od stylu życia, jaki prowadzimy. Celem serii, której nazwa po szwedzku oznacza „biorący udział”, było zapewnienie zwykłym użytkownikom możliwości zaangażowania się w proces projektowy.   W duchu zabawy konwencjami w zakresie wzornictwa   i przemysłu mebli wypoczynkowych, IKEA oraz Tom Dixon zachęcają do rozbudowywania kolekcji albo całkowitej jej transformacji.

Świetny wynik zbiórki w IKEA Kraków. Do karetek trafiło 4 000 pluszaków

Krakowskie Pogotowie Ratunkowe otrzymało właśnie świeży zapas pluszaków, które członkowie zespołów ratownictwa medycznego będą rozdawać poszkodowanym maluchom. W ramach zbiórki, już po raz piąty zorganizowanej przez IKEA Kraków, udało się zebrać aż 4 000 maskotek. Część