Świetny wynik zbiórki w IKEA Kraków. Do karetek trafiło 4 000 pluszaków

Krakowskie Pogotowie Ratunkowe otrzymało właśnie świeży zapas pluszaków, które członkowie zespołów ratownictwa medycznego będą rozdawać poszkodowanym maluchom. W ramach zbiórki, już po raz piąty zorganizowanej przez IKEA Kraków, udało się zebrać aż 4 000 maskotek. Część z nich trafiła też do Wojewódzkiej Stacji Pogotowia Ratunkowego w Rzeszowie.
Pluszowe maskotki IKEA już od 5 lat jeżdżą w krakowskich karetkach. W wyniku dotychczasowych zbiórek Krakowskie Pogotowie Ratunkowe otrzymało ponad 16,5 tys. pluszaków. W tym roku w IKEA Kraków udało się zebrać 4 000 maskotek. Blisko 2 400 przekazali klienci, resztę dołożył sklep (ponad 1 100) oraz firma Traficar (500 sztuk). W tym roku, zgodnie z zapowiedziami, Krakowskie Pogotowie Ratunkowe podzieliło się maskotkami z Wojewódzką Stacją Pogotowia Ratunkowego w Rzeszowie. Kraków otrzymał 2 500 pluszaków, a Rzeszów 1 500.

Po raz kolejny nasi klienci wykazali się wielkim sercem i chęcią pomagania, za co należy się im wielkie uznanie. Dzięki ogromnej liczbie zebranych pluszaków mogliśmy rozszerzyć akcję poza granice powiatu krakowskiego. Od tego roku nasze pluszaki będą jeździć również w rzeszowskich karetkach i pomogą jeszcze większej liczbie maluchów choć na chwilę zapomnieć o stresie – powiedziała Urszula Wilczak, Dyrektor IKEA Kraków.

Pluszaki są istotnym wsparciem zarówno dla dzieci, jak i ratowników. Towarzysząc maluchom w drodze do szpitala, pomagają załodze karetki nawiązać kontakt z małymi pacjentami. Co ważne, po zakończeniu leczenia każde dziecko zabiera przytulankę do domu.

- Pluszowe maskotki stały się już dla nas wręcz obowiązkowym wyposażeniem ambulansów. Nie wyobrażamy sobie teraz pracy z dziećmi bez nich i dbamy o to, aby zawsze, w każdej naszej karetce była zabawka, która pomaga nawiązać kontakt z małym pacjentem i rozładowuje jego stres. Jesteśmy wdzięczni wszystkim ofiarodawcom za to, że chcą wesprzeć naszych małych pacjentów - powiedziała Małgorzata Popławska, Dyrektor Krakowskiego Pogotowia Ratunkowego.
Zabawa to poważna sprawa
Zbiórka pluszaków zorganizowana została w ramach międzynarodowej kampanii społecznej IKEA „Zabawa to poważna sprawa”, której celem jest zapewnienie wszystkim dzieciom warunków do zabawy, uczenia się i rozwoju. W tym roku dodatkowo całkowity dochód ze sprzedaży maskotek z zaprojektowanej przez dzieci kolekcji SAGOSKATT zostanie przekazany na cele społeczne w Polsce. Wyłonione w specjalnym programie grantowym lokalne organizacje dostaną od IKEA Foundation w sumie 147 594 zł.

IKEA Kraków istnieje od 1998 roku. We wrześniu 2011  roku zakończyła się przebudowa sklepu, po której obiekt stał się jednym z  najnowocześniejszych sklepów IKEA w Polsce. W międzynarodowym konkursie  IKEA Store Award 2014, IKEA Kraków uznana została za jeden z 5  najlepszych sklepów IKEA na świecie. Ocenie poddawane były m.in. takie  czynniki, jak: standardy pracy, niska rotacja pracowników, współpraca z  lokalnymi dostawcami czy zadowolenie klientów. IKEA Kraków oferuje ponad  9 tys. produktów zlokalizowanych w 64 inspirujących wnętrzach. Ponadto  posiada przestronną restaurację na 500 miejsc siedzących z bezpłatnym  dostępem do Internetu, miejscem dla karmiącej mamy oraz strefą zabawy  dla najmłodszych, a także bezpłatną bawialnię „Czarodziejski Las  Smaland” z profesjonalną opieką dla dzieci w wieku 3-10 lat.

Nazwa marki IKEA to akronim – skrót utworzony z pierwszych liter imienia, nazwiska oraz  nazw farmy i parafii, skąd pochodzi założyciel firmy (Ingvar Kamprad  Elmtaryd Agunnaryd).

Pluszaki IKEA dla KPR (7).jpg

Pluszaki IKEA dla KPR (6).jpg

Pluszaki IKEA dla KPR (8).jpg

Pluszaki IKEA dla KPR (3).jpg

Pluszaki IKEA dla KPR (5).jpg

Pluszaki IKEA dla KPR (1).jpg

4 000 pluszaków dla małych pacjentów_info_pras.pdf

pdf | 244 KB

4 000 pluszaków dla małych pacjentów_info_pras.doc

doc | 51 KB

Ruszyła zbiórka pluszaków dla małych pacjentów

IKEA Kraków już po raz piąty organizuje zbiórkę pluszaków dla dzieci przewożonych karetkami. Maskotki pomogą ratownikom nawiązać kontakt z maluchami i wykonać odpowiednie czynności medyczne. Akcja potrwa do 23 grudnia br.
IKEA wspiera krakowskie instytucje pomocy społecznej

Do 15 krakowskich jednostek pomocy społecznej trafiło ponad 40 sof i foteli IKEA, które stanowiły wyposażenie Centrum Kongresowego ICE Kraków podczas Open Eyes Economy Summit 2017. Jednym z wielu tematów konferencji była społeczna odpowiedzialność biznesu, a gest IKEA je
IKEA stawia stacje ładowania samochodów elektrycznych. Po Lublinie przyszła pora na Kraków

IKEA Kraków uruchomiła dwie bezpłatne stacje ładowania samochodów elektrycznych. Każda obsłuży jednocześnie dwa pojazdy, czyli w tym samym czasie mogą ładować się cztery samochody. Wcześniej podobne punkty udostępniły swoim klientom sklepy IKEA we Wrocławiu, Poznaniu, Bydgoszczy i Lublinie. Budowa stacji ładowania jest częścią strategii zrównoważonego rozwoju sieci.
IKEA Kraków i Traficar startują z pierwszym w Polsce carsharingiem samochodów dostawczych

Od 4 września klienci IKEA Kraków mogą wypożyczać samochody dostawcze w systemie carsharingowym Traficar. Pierwsze tego typu rozwiązanie w Polsce umożliwia wynajęcie auta dostawczego na minuty bezpośrednio sprzed sklepu. Pilotażowo udostępnionych zostało 6 samochodów, ale firmy już sygnalizują, że w miarę zapotrzebowania liczba aut będzie rosnąć. Traficar zapowiada też rozszerzenie usługi na inne lokalizacje.

Regał IVAR - od pół wieku nieprzerwanie w naszych domach

W wieku 50 lat wciąż wygląda świetnie! W tym roku obchodzimy okrągły jubileusz pojawienia się jednego   z najbardziej wszechstronnych i długotrwałych produktów IKEA – drewnianego regału IVAR. Na przestrzeni ostatnich lat stał się ikoną szwedzkiego minimalizmu w wielu domach na całym świecie.