IKEA zwraca uwagę na zagrożenia, jakie powoduje zanieczyszczone powietrze w naszych domach

W ostatnich latach coraz więcej mówi się o smogu w miastach. Jednak nadal nie zdajemy sobie sprawy z zagrożenia, jakie stanowi zanieczyszczone powietrze wewnątrz naszych domów – tak wynika z globalnego badania przeprowadzonego przez IKEA, obejmującego również Polskę. Tymczasem okazuje się, że jest ono bardziej niebezpieczne dla zdrowia, a w niektórych regionach poziom szkodliwych substancji wewnątrz pomieszczeń jest nawet pięciokrotnie wyższy niż na zewnątrz.

Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) zanieczyszczenie powietrza może być przyczyną chorób serca, układu oddechowego, udarów czy nowotworów, skracając przy tym średnią długość życia mieszkańca Europy o 9 miesięcy. Zanieczyszczone powietrze na zewnątrz jest przyczyną około 3 milionów zgonów, natomiast przez zanieczyszczenia wewnątrz pomieszczeń umiera aż o połowę więcej ludzi - kolejne 4,3 mln[1].

W IKEA chcemy, aby każdy miał zapewnione lepsze, co oznacza również zdrowsze, warunki życia w domu. Zanieczyszczenie powietrza stanowi jedno z największych zagrożeń dla zdrowia na świecie, dlatego IKEA zdecydowała się zbadać, co ludzie wiedzą i myślą na temat tego problemu oraz jakie są ich potrzeby i oczekiwania, jeżeli chodzi o czyste powietrze. Dzięki temu łatwiej będzie nam zmierzyć się z nadchodzącymi wyzwaniami w tym obszarze
– wyjaśnia Katarzyna Dulko-Gaszyna, Kierownik ds. zrównoważonego rozwoju w IKEA Retail.

Badanie pt. „Clean Air Survey” [2] zostało przeprowadzone razem z londyńską agencją Crowd DNA w siedmiu krajach: Indiach, Chinach, Wielkiej Brytanii, Niemczech, Polsce, Włoszech i Stanach Zjednoczonych. Dzięki połączeniu metod jakościowych i modeli analitycznych, udało się poznać prawdziwe podejście ludzi do kwestii zanieczyszczenia powietrza i jego wpływu na codzienne życie. Ponadto, aby jeszcze lepiej zrozumieć problem, w badaniu uwzględniono również analizę materiałów źródłowych oraz wywiady z 18 specjalistami w tej dziedzinie.

Polska Chinami Europy

W Polsce temat jakości powietrza jest szczególnie istotny, jako że jesteśmy jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów w Europie. Według obliczeń WHO, z powodu chorób związanych z wysoką emisją zanieczyszczeń do powietrza rocznie umiera nawet 45 tys. mieszkańców naszego kraju. Jak pokazują wyniki badania przeprowadzonego przez IKEA, Polacy wykazują się dosyć wysoką świadomością zagrożeń związanych ze smogiem. Jednak nie dostrzegają analogicznego problemu w pomieszczeniach, mimo że wiele osób nadal gotuje posiłki na kuchenkach gazowych i ogrzewa domy, używając paliw stałych, takich jak drewno czy węgiel.

IKEA dba o planetę i o jakość powietrza w domu

Realizując globalną strategię zrównoważonego rozwoju People & Planet Positive[3], IKEA od lat podejmuje działania na rzecz gospodarki niskoemisyjnej. 6 farm wiatrowych zlokalizowanych na terenie naszego kraju produkuje więcej energii elektrycznej, niż zużywają wszystkie budynki należące do Grupy IKEA w Polsce (sklepy, biura, centra handlowe i dystrybucyjne). W kwietniu zeszłego roku do oferty wprowadzono kompletne instalacje fotowoltaiczne, które pozwalają mieszkańcom domów jednorodzinnych na produkcję czystej energii na własne potrzeby.

IKEA od dawna również zachęca i inspiruje do prowadzenia bardziej zrównoważonego życia. Zaangażowanie w akcje antysmogowe jest częścią kampanii pod hasłem „IKEA. Dla ciebie, dla domu, dla planety” prowadzonej od lutego 2017 roku. W sklepach i biurach firmy przeprowadzono szkolenia na temat smogu, a pracownicy IKEA, będący przedstawicielami poszczególnych jednostek, otrzymali mobilne czujniki smogu (pyłomierze). Ponadto, Ambasadorki kampanii, wybrane spośród pracowników sklepów IKEA, zachęcają innych do podejmowania antysmogowych wyzwań i obalają powszechne mity, jak np. twierdzenie, że smog widać lub że występuje tylko w dużych miastach.

Każdy o smogu słyszał, większość odczuła jego negatywne skutki. Mieszkam z rodziną w Rudzie Śląskiej, 8 km od Katowic, gdzie smog co ro roku przekracza dopuszczalne wartości. Walkę ze smogiem warto rozpocząć w swoich domach i zaangażować w nią bliskich – mówi Karolina Szebiela, Ambasadorka z IKEA Katowice.

Firma oferuje szereg produktów i rozwiązań, które umożliwiają poprawę jakości powietrza w domu. Zastąpienie kuchenki gazowej płytą indukcyjną pozwala uniknąć już podstawowych zanieczyszczeń, zwłaszcza w połączeniu ze sprawnym okapem. Rośliny doniczkowe to naturalne filtry dezaktywujące wiele szkodliwych substancji, takich jak np. dym papierosowy.

Więcej informacji na ten temat można znaleźć na stronie http://www.ikea.com/pl/pl/dlaplanety/air.html.

[1] P. Warczyński, Zrównoważone miasta – Polska w zdrowej atmosferze 2030, w: Zrównoważone miasta. Życie w zdrowej atmosferze, Warszawa, Global Compact Poland, 2016.
[2] press.ikea.se/wp-content/uploads/2018/02/IKEA-CLEAN-AIR-SURVEY_FINAL.pdf.
[3] http://www.ikea.com/ms/pl_PL/pdf/reports-downloads/sustainability-strategy-people-and-planet-positive.pdf

Nazwa marki IKEA to akronim – skrót utworzony kolejno z pierwszych liter imienia i nazwiska założyciela firmy oraz nazw farmy i parafii, skąd pochodzi (Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd).

Wizją IKEA jest tworzenie lepszego codziennego życia dla wielu ludzi. Oferujemy funkcjonalne i dobrze zaprojektowane artykuły wyposażenia domu, które łączą jakość i przystępną cenę. Działamy w zgodzie ze zrównoważonym rozwojem, realizując strategię People & Planet Positive.

Grupa IKEA w Polsce posiada obecnie dziesięć sklepów i zarządza pięcioma centrami handlowymi poprzez IKEA Centres Polska. Zlokalizowane w Jarostach k. Piotrkowa Trybunalskiego Centrum Dystrybucji zaopatruje 23 sklepy IKEA w Europie Środkowej i wschodniej. Do Grupy IKEA w Polsce należy również sześć farm wiatrowych, które zapewniają jej niezależność energetyczną.

W roku finansowym 2017 ponad 28 mln osób odwiedziło sklepy IKEA, a strona www.IKEA.pl odnotowała ok. 91 mln wizyt.

IKEA CLEAN AIR SURVEY_Badanie_ globalne_IKEA JAKOSC POWIETRZA-2018.pdf

pdf | 14,2 MB

HPR_IKEA_Backgrounder_ SMOG_2018_02_20.pdf

pdf | 281 KB

HPR_IKEA_ SMOG IP_2018_02_20.pdf

pdf | 314 KB

Kurs na ludzi i na planetę. IKEA opublikowała nowy Raport Zrównoważonego Rozwoju

Raport Zrównoważonego Rozwoju Grupy IKEA (INGKA HOLDING B.V. i podmiotów zależnych) przedstawia aktualne dane na temat zrównoważonych działań podjętych w roku finansowym 2017 (wrzesień 2016 - sierpień 2017). Wszelkie działania oraz projekty społeczne firmy wynikają ze st
Popularny hot-dog IKEA w wersji dla wegetarian

Nowy wegetariański hot dog IKEA poza tym, że jest po prostu pyszny, stanowi jednocześnie bardziej zrównoważoną opcję dla odwiedzających IKEA. Na razie danie jest testowane w sklepie IKEA w Malmö, ale poprzeczka postawiona jest wysoko: stworzyć produkt, który będzie nie mniej lubiany niż popularny hot dog IKEA.
Pięć organizacji wspierających dzieci i młodzież otrzyma granty od IKEA

IKEA rozstrzygnęła konkurs grantowy “Zabawa to poważna sprawa” kierowany do polskich placówek, które na co dzień pomagają dzieciom i młodzieży, znajdującym się w trudnej sytuacji życiowej. Każda z wybranych organizacji otrzyma granty w wysokości od 20 do 50 tys. złotych na realizację zgłoszonego programu.
Oświadczenie. Program Better Chicken

IKEA Food Services AB wprowadza „Better Chicken Programme”, który dotyczy zrównoważonej hodowli brojlerów w łańcuchu dostaw żywności IKEA. Na program składają się wytyczne obejmujące dobrostan zwierząt, zdrowie publiczne oraz wpływ na środowisko naturalne na poziomie gos

IKEA Gościnnie w Olsztynie

W centrum handlowym Galeria Warmińska powstaje nowy punkt spotkań IKEA z klientami. Od 21 lutego w IKEA Gościnnie mieszkańcy Olsztyna mogą skorzystać z profesjonalnego doradztwa, jak pięknie i wygodnie urządzić swoją przestrzeń domową, a także zamówić wybrane meble, sprzęt AGD i akcesoria przez internet. Inicjatywa została zrealizowana przez zespół IKEA Gdańsk w ramach wewnętrznego konkursu „Milion na innowacje”.