IKEA Gościnnie w Olsztynie

W centrum handlowym Galeria Warmińska powstaje nowy punkt spotkań IKEA z klientami. Od 21 lutego w IKEA Gościnnie mieszkańcy Olsztyna mogą skorzystać z profesjonalnego doradztwa, jak pięknie i wygodnie urządzić swoją przestrzeń domową, a także zamówić wybrane meble, sprzęt AGD i akcesoria przez internet. Inicjatywa została zrealizowana przez zespół IKEA Gdańsk w ramach wewnętrznego konkursu „Milion na innowacje”.

20180221_114850.jpg
IKEA Gościnnie to czasowy punkt spotkań i inspiracji dla klientów, dzięki któremu IKEA dociera do mieszkańców miast, w których nie ma swoich stacjonarnych sklepów. Pracownicy IKEA Gościnnie pomogą klientom zaplanować i zaprojektować kuchnie swoich marzeń, udzielą wsparcia w zakresie doboru produktów, projektu oraz dostosowania mebli systemowych: kuchni i szaf, pomagają w skompletowaniu zamówienia, rezerwacji terminu montażu i transportu mebli.

W IKEA chcemy być dostępni dla jeszcze większej liczby Polaków, dlatego wprowadzamy nowe sposoby sprzedaży, dzięki którym nasi klienci zrobią zakupy gdzie, jak i kiedy chcą. Wiemy, że mieszkańcy Olsztyna i okolic często odwiedzają sklep IKEA w Gdańsku. Dlatego zdecydowaliśmy otworzyć pierwszy punkt IKEA Gościnnie właśnie tutaj i mamy nadzieję, że nasz nowy format spotkania z klientem zyska uznanie lokalnej społeczności – mówi Joanna Czyżewska, Dyrektor sklepu IKEA Gdańsk.
signal-2018-02-21-121638.jpg
IKEA Gościnnie jest projektem pilotażowym realizowanym przez zespół pracowników IKEA Gdańsk w dwóch miastach: Gdyni i Olsztynie. Projekt jest jednym z laureatów wewnętrznego konkursu na pomysły pracowników IKEA na rozwój firmy „Milion na innowacje”.

Nazwa projektu IKEA Gościnnie oddaje zbliżenie marki do klienta w dwóch wymiarach: IKEA jako gość w nowej lokalizacji, a także ugoszczenie klientów w nowej przestrzeni. Pragniemy tym samym budować bliższe relacje z lokalną społecznością. Nazwa nawiązuje do szwedzkiego „Tillsamans” – czyli poczucia wspólnoty i bliskości tak istotnego dla IKEA – wyjaśnia Zuzanna Hejduk, Lider Projektu IKEA Gościnnie.

IKEA konsekwentnie rozwija nowe sposoby sprzedaży wielokanałowej, tworząc rozwiązania, które pozwalają dostarczać produkty firmy szybko i w dobrej cenie na terenie całej Polski. Poza inwestycjami w sieć sklepów stacjonarnych, IKEA rozwija sprzedaż przez telefon i internet, otwiera Punkty Odbioru Zamówień w miastach, w których nie ma sklepu stacjonarnego oraz wprowadza nowe formaty takie jak Centrum IKEA dla Firm czy IKEA Gościnnie.

Nazwa marki IKEA to akronim – skrót utworzony kolejno z pierwszych liter imienia i nazwiska założyciela firmy oraz nazw farmy i parafii, skąd pochodzi (Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd).

Wizją IKEA jest tworzenie lepszego codziennego życia dla wielu ludzi. Oferujemy funkcjonalne i dobrze zaprojektowane artykuły wyposażenia domu, które łączą jakość i przystępną cenę. Działamy w zgodzie ze zrównoważonym rozwojem, realizując strategię People & Planet Positive.

Grupa IKEA w Polsce posiada obecnie dziesięć sklepów i zarządza pięcioma centrami handlowymi poprzez IKEA Centres Polska. Zlokalizowane w Jarostach k. Piotrkowa Trybunalskiego Centrum Dystrybucji zaopatruje 23 sklepy IKEA w Europie Środkowej i wschodniej. Do Grupy IKEA w Polsce należy również sześć farm wiatrowych, które zapewniają jej niezależność energetyczną.

W roku finansowym 2017 ponad 28 mln osób odwiedziło sklepy IKEA, a strona www.IKEA.pl odnotowała ok. 91 mln wizyt.

IKEA Gościnnie w Gdyni

Od 6 kwietnia w centrum handlowym Riviera działa nowy punkt spotkań IKEA z klientami. Mieszkańcy Gdyni mogą skorzystać z profesjonalnego doradztwa, jak pięknie i wygodnie urządzić swoją przestrzeń domową, a także zamówić wybrane meble, sprzęt AGD i akcesoria przez internet. To drugi taki punkt zespołu IKEA Gdańsk zrealizowany w ramach wewnętrznego konkursu „Milion na innowacje”.
IKEA otworzyła Punkt Odbioru Zamówień w Rzeszowie

Mieszkańcy Rzeszowa i okolic zyskali właśnie łatwiejszy dostęp do produktów i rozwiązań IKEA. Od 2 lutego 2018 roku meble i akcesoria ze sklepu IKEA Kraków można zamawiać do Punktu Odbioru Zamówień w Millenium Hall. To kolejny etap realizacji strategii rozwoju sprzedaży wielokanałowej IKEA. Wcześniej podobne punkty powstały w Opolu, Kaliszu i Szczecinie.
IKEA Poznań przekazała pluszaki dla małych pacjentów Szpitala im. Karola Jonschera

W ramach międzynarodowej kampanii społecznej „Zabawa to poważna sprawa” IKEA Poznań prowadziła w ostatnich miesiącach 2017 roku wyjątkową, okolicznościową zbiórkę pluszaków. Zostały one przekazane małym pacjentom Szpitala Klinicznego im. Karola Jonschera Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu.
IKEA otworzyła Punkt Odbioru Zamówień w Kaliszu

IKEA rozpoczyna w Kaliszu i okolicach sprzedaż internetową swoich produktów i rozwiązań. Od 14 września mieszkańcy Kalisza, Ostrowa Wielkopolskiego i Pleszewa mogą zamówić meble IKEA do swojego domu w cenie transportu od 49 złotych lub do nowego Punktu Odbioru Zamówień w Parku Handlowym Kalinka w Kaliszu w stałej cenie 29 złotych.

Poczuj się w domu jak na wakacjach. Letnia kolekcja IKEA SOMMAR 2018

Choć zima jeszcze nie odpuszcza, z każdym dniem coraz bliżej do wakacji. Planujemy wypoczynek i tęsknimy za latem, beztroską, naturalnością, słonecznym światłem letniego dnia, za zmysłowością ciepłych wieczorów. Nowa kolekcja IKEA pomoże wprowadzić wakacyjną atmosferę do domu, ogrodu, na balkon. Niech wakacje trwają dłużej niż kilka tygodni.