Odpoczywanie to nie jest „nicnierobienie” - udowadnia IKEA w swojej nowej kampanii
Odpoczywanie to nie jest „nicnierobienie”  - udowadnia IKEA w swojej nowej kampanii

Ruszyła wiosenna odsłona kampanii IKEA, w której marka nie tylko zachęca do odpoczywania, ale też - głosem Fisza i muzyką Smolika - podkreśla to, jak ważną rolę odpoczywanie odgrywa w życiu.

Kiedy wszyscy dookoła krzyczą „Rusz się!” albo „Nie zatrzymuj się nawet na chwilę!”, to zapominamy o tym, że nie tylko powinniśmy, ale czasami musimy, po prostu odpocząć. Bo przecież, gdy odpoczywamy, to wiele zmienia się w naszym życiu - to właśnie wtedy podejmujemy ważne decyzje, czy wyznaczamy sobie nowe cele. Dlatego w nowej kampanii IKEA zachęca, by w natłoku zadań i obowiązków znaleźć czas na odpoczywanie.
Marka zwraca również uwagę na to, że najlepiej odpoczywa się              w naturalnym otoczeniu. Dlatego proponuje nam rozwiązania, które są najlepszym towarzystwem „nicnierobienia” - w ramach kampanii promowane są meble i dodatki z naturalnych tkanin oraz materiałów,       z którymi obcowanie uspokaja i pozwala lepiej wypocząć.
O wyróżnialność spotów ponownie zadbał Fisz, który wcielił się w rolę narratora afirmującego odpoczywanie i podkreślającego jego wartość. Narracja ta wzmocniona jest relaksującą muzyką skomponowaną przez Andrzeja Smolika, budującą nieśpieszne tempo spotów i będącą idealnym tłem do odpoczywania.
Komunikacja wizerunkowa będzie wykorzystywała emitowane w szeroko zasięgowych mediach spoty, w których podkreślana jest wartość tego pozornego „robienia nic”, a także spoty kontekstowe, wyświetlane przed blokami filmowymi i programami sportowymi.
Działania wizerunkowe prowadzone będą również w internecie, z wykorzystaniem influencerów i niestandardowych aktywności w mediach społecznościowych – więcej informacji o tych działaniach już wkrótce.
Równolegle prowadzone będzie wsparcie wybranych linii produktowych związane z odpoczywaniem. Pierwsza kampania, dedykowana sofom, rozpoczęła się na początku kwietnia i obejmuje emisję spotów produktowych, wykorzystanie reklam wideo oraz kampanię bannerową     w internecie, a także działania w radio i w punktach sprzedaży.
Za kreację kampanii odpowiada agencja Saatchi & Saatchi IS. Aktywacje z Influencerami prowadzone są przez Hash.fm, a komunikacją PR zajmuje się Garden of Words. Zakup mediów do kampanii koordynuje       w całości dom mediowy Wavemaker.
IKEA. Niech Żyje Dom!
#niechzyjedom
Klient: IKEA Retail
Agencja: Saatchi&Saatchi IS
Dom mediowy: MEC/Wavemaker
Reżyser: Szymon Pawlik
Dop: Marek Sanak
Sesja zdjęciowa: Studio PION
Produkcja: TANK
Scenografia: IKEA / Olak&Brudz SetDesign
Postprodukcja: Lunapark Motion Arts Collective
Muzyka: Andrzej Smolik
Narrator: Bartek „Fisz” Waglewski

Nazwa marki IKEA to akronim – skrót utworzony kolejno z pierwszych liter imienia i nazwiska założyciela firmy oraz nazw farmy i parafii, skąd pochodzi (Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd).

Wizją IKEA jest tworzenie lepszego codziennego życia dla wielu ludzi. Oferujemy funkcjonalne i dobrze zaprojektowane artykuły wyposażenia domu, które łączą jakość i przystępną cenę. Działamy w zgodzie ze zrównoważonym rozwojem, realizując strategię People & Planet Positive.

Grupa IKEA w Polsce posiada obecnie dziesięć sklepów i zarządza pięcioma centrami handlowymi poprzez IKEA Centres Polska. Zlokalizowane w Jarostach k. Piotrkowa Trybunalskiego Centrum Dystrybucji zaopatruje 23 sklepy IKEA w Europie Środkowej              i Wschodniej. Do Grupy IKEA w Polsce należy również sześć farm wiatrowych, które zapewniają jej niezależność energetyczną.

W roku finansowym 2017 ponad 28 mln osób odwiedziło sklepy IKEA, a strona www.IKEA.pl odnotowała ok. 91 mln wizyt

Odpoczywanie to nie jest nicnierobienie - udowadnia IKEA w swojej nowej kampanii_informacja dla mediów.docx

docx | 58,7 KB

Limitowana kolekcja SPÄNST. Dom odzwierciedlający Twój sposób życia

Zaprojektowana we współpracy z artystami - Chrisem Stampem i Mają Ganszyniec - seria SPÄNST pokazuje, jak urządzić współczesne miejskie gniazda dla tych, którzy w zaciszu czterech kątów chcą eksponować swoje pasje. Zainspirowana ulicznym stylem kolekcja obejmuje produkty pełne mocnego wyrazu, takie jak szafa na ubrania wykonana z materiałowej siatki, przezroczyste pojemniki na buty, pierwsza w historii IKEA deskorolka czy obręcz i piłka do koszykówki! Premiera SPÄNST już w maju.
Premiera teledysku „Podróżnik” Krzysztofa Zalewskiego. Artystyczna komunikacja letniej kolekcji IKEA

Teledysk do utworu Krzysztofa Zalewskiego, zatytułowanego „Podróżnik”, to wyjątkowa forma komunikacji tegorocznej kolekcji IKEA SOMMAR. Dzięki niestandardowej współpracy z artystą przedmioty codziennego użytku zostały przedstawione jako elementy niezwykłej instalacji przestrzennej, muzycznej i choreograficznej. Za powstanie teledysku odpowiada Kolektyw Klips: Ewa Kaczmarek, Maciej Domagalski i Ania Olszewska.
Limitowana kolekcja HJÄRTELIG. Zatrzymaj się na chwilę

Seria HJÄRTELIG została zaprojektowana przez Andreasa Fredrikssona i Maję Ganszyniec, by zamienić dom w oazę spokoju oraz cieszyć się życiem we właściwym tempie, nie zważając na pędzący świat. To staranne połączenie mebli, akcesoriów do wyposażenia domu oraz do praktyki jogi. Wykonane z naturalnych, przyjemnych w dotyku materiałów produkty dają wrażenie lekkości, a także subtelności. Funkcjonalne    i trwałe, doskonale sprawdzą się w codziennym, domowym życiu.
Limitowana kolekcja INDUSTRIELL. Hołd dla niedoskonałości i unikatowości

INDUSTRIELL to seria będąca owocem współpracy IKEA z holenderskim projektantem Pietem Hein Eekiem. Kolekcja obejmuje szeroki wybór produktów - od drewnianych mebli i oświetlenia, po akcesoria, takie jak ceramika czy tekstylia kuchenne. W celu jej stworzenia opracowane zostały nowe sposoby pracy z drewnem, szkłem, ceramiką i tkaninami. Efektem są produkowane na masową skalę przedmioty niepowtarzalne, o wysokiej jakości, charakterystycznej dla wytworów ludzkich rąk. Długoterminowa, limitowana kolekcja będzie dostępna w sklepach IKEA od kwietnia 2018 r.