Kurs na ludzi i na planetę. IKEA opublikowała nowy Raport Zrównoważonego Rozwoju

• 416 turbin wiatrowych na 11 rynkach i 750 tysięcy paneli słonecznych na budynkach firmy. W Polsce IKEA produkuje energię z 6 własnych farm wiatrowych.
  • Instalacje fotowoltaiczne dla indywidualnych prosumentów dostępne w sprzedaży na pięciu rynkach Europy, w tym we wszystkich sklepach stacjonarnych w Polsce oraz online.
  • Ponad 200 ton jedzenia zaoszczędzono w ramach programu przeciwdziałania marnowaniu żywności w restauracjach IKEA globalnie.
  • Poprzez ponad 100 inicjatyw swoich pracowników na całym świecie, IKEA przyczyniła się do tworzenia gospodarki o obiegu zamkniętym – od zwrotu zużytych produktów i przekazaniu ich do recyklingu po warsztaty z odnawiania tekstyliów.
  • Pierwszy w pełni zrównoważony sklep IKEA w Kaarst w Niemczech, otwarty w 2017 roku.
  • 49% kierowników i 53% członków zarządu Grupy IKEA stanowią kobiety.
Farmy wiatrowe_Finlandia.jpg
Raport Zrównoważonego Rozwoju Grupy IKEA (INGKA HOLDING B.V. i podmiotów zależnych) przedstawia aktualne dane na temat zrównoważonych działań podjętych w roku finansowym 2017 (wrzesień 2016 - sierpień 2017). Wszelkie działania oraz projekty społeczne firmy wynikają ze strategii People & Planet Positive i mają na celu stworzenie długoterminowej wartości dla społeczności, w otoczeniu których Grupa IKEA prowadzi działalność biznesową.
Kuchnia KUNGSBACKA.jpg
Postanowiliśmy obrać kurs na ludzi i naszą planetę. Świat staje przed ogromnymi wyzwaniami: zmiany klimatu, nierówności społeczne, kurczące się zasoby naturalne. Udowodniliśmy już, że zrównoważony rozwój jest motorem innowacji i pozytywnej przemiany biznesu, choćby poprzez rozwijanie naszej oferty fotowoltaiki dla prosumentów. Wspólnie z naszymi pracownikami i klientami chcemy dalej szukać rozwiązań, testować je, a w efekcie przyczyniać się do zmiany stylu życia wielu ludzi na zdrowsze i bardziej zrównoważone – mówi Pia Heidenmark-Cook, Dyrektor ds. zrównoważonego rozwoju w INGKA Holding B.V. i podmiotach zależnych.

Czysta energia
Jednym z celów IKEA jest zmniejszenie emisji gazów cieplarnianych i zwiększenie efektywności energetycznej, by przyczynić się do przeciwdziałania zmianom klimatu. Zgodnie ze strategią People & Planet Positive, do 2020 roku Grupa IKEA planuje wytwarzać przynajmniej tyle zielonej energii, ile zużywają jej sklepy, biura i inne budynki, na razie osiągnięto wskaźnik na poziomie 73%. IKEA Retail Polska zrealizowała cel w 100% już w 2016 roku.

Do produkowania czystej energii IKEA zachęca również swoich klientów, oferując kompleksowe instalacje fotowoltaiczne w przystępnej cenie. W 2017 roku IKEA w Polsce stała się czwartym krajem oferującym tę usługę klientom, potem dołączyła jeszcze Belgia.

W ostatnim roku farmy wiatrowe IKEA w Polsce wygenerowały 456 GWh, co odpowiada zapotrzebowaniu na energię elektryczną 125 911 gospodarstw domowych. 80 turbin wiatrowych, jakie firma posiada w Polsce, stanowi 19,2% wszystkich globalnych turbin wiatrowych posiadanych przez Grupę IKEA na całym świecie.

Przesiądź się na prąd
Połowa sklepów IKEA w Polsce oferuje klientom możliwość skorzystania z punktów ładowania elektrycznego pojazdów, na całym świecie tak wyposażonych obiektów jest blisko 70%. IKEA zachęca również swoich pracowników i klientów do jazdy na rowerze. Dobrym przykładem jest sklep i centrum handlowe w Lublinie, połączone z miejską siecią rowerową i systemem ich wypożyczania oraz oferujące klientom rozbudowany parking rowerowy. Ponadto, przy polskich sklepach znajdują się stacje samodzielnej naprawy rowerów, co ułatwia korzystanie z tego środka transportu.

Zielone światło
IKEA stale rozwija listę produktów, które pozwalają ludziom prowadzić bardziej zrównoważone życie w domu. Wykorzystują one na przykład technologię LED, której wzrost sprzedaży był największy w roku finansowym 2017 na wszystkich rynkach świata.

Projekty IKEA dały tysiącom klientów i pracowników szansę wypróbowania produktów, które umożliwiają prowadzenie zdrowszego i bardziej zrównoważonego życia w domu, a tym samym aktywnego udziału w zmianie świata na lepsze.

Pełną wersję raportu można pobrać tutaj.

Nazwa marki IKEA to akronim – skrót utworzony kolejno z pierwszych liter imienia i nazwiska założyciela firmy oraz nazw farmy i parafii, skąd pochodzi (Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd).

Wizją IKEA jest tworzenie lepszego codziennego życia dla wielu ludzi. Oferujemy funkcjonalne i dobrze zaprojektowane artykuły wyposażenia domu, które łączą jakość i przystępną cenę. Działamy w zgodzie ze zrównoważonym rozwojem, realizując strategię People & Planet Positive.

Grupa IKEA w Polsce posiada obecnie dziesięć sklepów i zarządza pięcioma centrami handlowymi poprzez IKEA Centres Polska. Zlokalizowane w Jarostach k. Piotrkowa Trybunalskiego Centrum Dystrybucji zaopatruje 23 sklepy IKEA w Europie Środkowej i wschodniej. Do Grupy IKEA w Polsce należy również sześć farm wiatrowych, które zapewniają jej niezależność energetyczną.

W roku finansowym 2017 ponad 28 mln osób odwiedziło sklepy IKEA, a strona www.IKEA.pl odnotowała ok. 91 mln wizyt.

HPR_IKEA_Publikacja raportu_2018-04-17.pdf

pdf | 442 KB

HPR_IKEA_Publikacja raportu_2018-04-17.docx

docx | 78,8 KB

IKEA Energia słoneczna dla domu.Polska.jpg

Sklep IKEA w Kaarst Niemczech.jpg

Farmy wiatrowe_Finlandia.jpg

Lets Play for change.jpg

IKEA Lagom.jpg

SPS RIPOSTA aktywnie pomaga młodzieży dzięki wsparciu IKEA

Rozwijanie umiejętności, zainteresowań i zdolności. To wszystko odbywa się w ramach programu „Pozytywni na START”, którego celem jest przeciwdziałanie uzależnieniom i eksperymentowaniu z używkami wśród młodzieży. Program wsparła IKEA w ramach grantu „Zabawa to Poważna sprawa”.
Pracownicy IKEA z Polski opisują swoją podróż do Jordanii - życie w obozach dla uchodźców

Pracownicy IKEA z Polski pojechali do Jordanii, aby przekonać się, w jaki sposób wykorzystywane są na miejscu fundusze zebrane w wyniku kampanii społecznych IKEA i przekazywane są za pośrednictwem IKEA Foundation potrzebującym społecznościom. Wizyta została zorganizowana w ramach programu pracowniczego IKEA IWitness we współpracy z międzynarodową organizacją War Child, pomagającą dzieciom i ich rodzinom w rejonach konfliktu. O swoich doświadczeniach, wspomnieniach i refleksjach uczestnicy podróży opowiadają w książce „Zabawa to poważna sprawa. Jak i dlaczego IKEA pomaga uchodźcom w Jordanii”, e-book do pobrania tutaj: www.IKEA.pl/iwitness.
20 nowych uczestników zajęć sportowych w ramach konkursu grantowego IKEA "Zabawa to poważna sprawa"

"Sport to zdrowie" - właśnie się o tym przekonują nowi uczestnicy projektu "Mamo! Idę na boisko" realizowanego przez Fundację Akademię Sportu PRO-AM.
W ramach nowej strategii zrównoważonego rozwoju IKEA wycofa plastikowe produkty jednorazowego użytku ze swoich sklepów i restauracji

Publikując „People & Planet Positive”, IKEA ogłosiła nowe zobowiązania na rzecz społeczeństw i środowiska. Poprzez swoje działania IKEA pragnie ułatwiać ludziom prowadzenie zdrowego i ekologicznego stylu życia, przeciwdziałać zmianom klimatu oraz przyczyniać się do zmiany myślenia o odpadach zmierzając w stronę gospodarki o obiegu zamkniętym. Dokument zawiera konkretne zadania, które IKEA zobowiązała się zrealizować do 2030 roku.

Limitowana kolekcja SPÄNST. Dom odzwierciedlający Twój sposób życia

Zaprojektowana we współpracy z artystami - Chrisem Stampem i Mają Ganszyniec - seria SPÄNST pokazuje, jak urządzić współczesne miejskie gniazda dla tych, którzy w zaciszu czterech kątów chcą eksponować swoje pasje. Zainspirowana ulicznym stylem kolekcja obejmuje produkty pełne mocnego wyrazu, takie jak szafa na ubrania wykonana z materiałowej siatki, przezroczyste pojemniki na buty, pierwsza w historii IKEA deskorolka czy obręcz i piłka do koszykówki! Premiera SPÄNST już w maju.