Kurs na ludzi i na planetę. IKEA opublikowała nowy Raport Zrównoważonego Rozwoju

• 416 turbin wiatrowych na 11 rynkach i 750 tysięcy paneli słonecznych na budynkach firmy. W Polsce IKEA produkuje energię z 6 własnych farm wiatrowych.
  • Instalacje fotowoltaiczne dla indywidualnych prosumentów dostępne w sprzedaży na pięciu rynkach Europy, w tym we wszystkich sklepach stacjonarnych w Polsce oraz online.
  • Ponad 200 ton jedzenia zaoszczędzono w ramach programu przeciwdziałania marnowaniu żywności w restauracjach IKEA globalnie.
  • Poprzez ponad 100 inicjatyw swoich pracowników na całym świecie, IKEA przyczyniła się do tworzenia gospodarki o obiegu zamkniętym – od zwrotu zużytych produktów i przekazaniu ich do recyklingu po warsztaty z odnawiania tekstyliów.
  • Pierwszy w pełni zrównoważony sklep IKEA w Kaarst w Niemczech, otwarty w 2017 roku.
  • 49% kierowników i 53% członków zarządu Grupy IKEA stanowią kobiety.
Farmy wiatrowe_Finlandia.jpg
Raport Zrównoważonego Rozwoju Grupy IKEA (INGKA HOLDING B.V. i podmiotów zależnych) przedstawia aktualne dane na temat zrównoważonych działań podjętych w roku finansowym 2017 (wrzesień 2016 - sierpień 2017). Wszelkie działania oraz projekty społeczne firmy wynikają ze strategii People & Planet Positive i mają na celu stworzenie długoterminowej wartości dla społeczności, w otoczeniu których Grupa IKEA prowadzi działalność biznesową.
Kuchnia KUNGSBACKA.jpg
Postanowiliśmy obrać kurs na ludzi i naszą planetę. Świat staje przed ogromnymi wyzwaniami: zmiany klimatu, nierówności społeczne, kurczące się zasoby naturalne. Udowodniliśmy już, że zrównoważony rozwój jest motorem innowacji i pozytywnej przemiany biznesu, choćby poprzez rozwijanie naszej oferty fotowoltaiki dla prosumentów. Wspólnie z naszymi pracownikami i klientami chcemy dalej szukać rozwiązań, testować je, a w efekcie przyczyniać się do zmiany stylu życia wielu ludzi na zdrowsze i bardziej zrównoważone – mówi Pia Heidenmark-Cook, Dyrektor ds. zrównoważonego rozwoju w INGKA Holding B.V. i podmiotach zależnych.

Czysta energia
Jednym z celów IKEA jest zmniejszenie emisji gazów cieplarnianych i zwiększenie efektywności energetycznej, by przyczynić się do przeciwdziałania zmianom klimatu. Zgodnie ze strategią People & Planet Positive, do 2020 roku Grupa IKEA planuje wytwarzać przynajmniej tyle zielonej energii, ile zużywają jej sklepy, biura i inne budynki, na razie osiągnięto wskaźnik na poziomie 73%. IKEA Retail Polska zrealizowała cel w 100% już w 2016 roku.

Do produkowania czystej energii IKEA zachęca również swoich klientów, oferując kompleksowe instalacje fotowoltaiczne w przystępnej cenie. W 2017 roku IKEA w Polsce stała się czwartym krajem oferującym tę usługę klientom, potem dołączyła jeszcze Belgia.

W ostatnim roku farmy wiatrowe IKEA w Polsce wygenerowały 456 GWh, co odpowiada zapotrzebowaniu na energię elektryczną 125 911 gospodarstw domowych. 80 turbin wiatrowych, jakie firma posiada w Polsce, stanowi 19,2% wszystkich globalnych turbin wiatrowych posiadanych przez Grupę IKEA na całym świecie.

Przesiądź się na prąd
Połowa sklepów IKEA w Polsce oferuje klientom możliwość skorzystania z punktów ładowania elektrycznego pojazdów, na całym świecie tak wyposażonych obiektów jest blisko 70%. IKEA zachęca również swoich pracowników i klientów do jazdy na rowerze. Dobrym przykładem jest sklep i centrum handlowe w Lublinie, połączone z miejską siecią rowerową i systemem ich wypożyczania oraz oferujące klientom rozbudowany parking rowerowy. Ponadto, przy polskich sklepach znajdują się stacje samodzielnej naprawy rowerów, co ułatwia korzystanie z tego środka transportu.

Zielone światło
IKEA stale rozwija listę produktów, które pozwalają ludziom prowadzić bardziej zrównoważone życie w domu. Wykorzystują one na przykład technologię LED, której wzrost sprzedaży był największy w roku finansowym 2017 na wszystkich rynkach świata.

Projekty IKEA dały tysiącom klientów i pracowników szansę wypróbowania produktów, które umożliwiają prowadzenie zdrowszego i bardziej zrównoważonego życia w domu, a tym samym aktywnego udziału w zmianie świata na lepsze.

Pełną wersję raportu można pobrać tutaj.

Nazwa marki IKEA to akronim – skrót utworzony kolejno z pierwszych liter imienia i nazwiska założyciela firmy oraz nazw farmy i parafii, skąd pochodzi (Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd).

Wizją IKEA jest tworzenie lepszego codziennego życia dla wielu ludzi. Oferujemy funkcjonalne i dobrze zaprojektowane artykuły wyposażenia domu, które łączą jakość i przystępną cenę. Działamy w zgodzie ze zrównoważonym rozwojem, realizując strategię People & Planet Positive.

Grupa IKEA w Polsce posiada obecnie dziesięć sklepów i zarządza pięcioma centrami handlowymi poprzez IKEA Centres Polska. Zlokalizowane w Jarostach k. Piotrkowa Trybunalskiego Centrum Dystrybucji zaopatruje 23 sklepy IKEA w Europie Środkowej i wschodniej. Do Grupy IKEA w Polsce należy również sześć farm wiatrowych, które zapewniają jej niezależność energetyczną.

W roku finansowym 2017 ponad 28 mln osób odwiedziło sklepy IKEA, a strona www.IKEA.pl odnotowała ok. 91 mln wizyt.

HPR_IKEA_Publikacja raportu_2018-04-17.pdf

pdf | 442 KB

HPR_IKEA_Publikacja raportu_2018-04-17.docx

docx | 78,8 KB

IKEA Energia słoneczna dla domu.Polska.jpg

Sklep IKEA w Kaarst Niemczech.jpg

Farmy wiatrowe_Finlandia.jpg

Lets Play for change.jpg

IKEA Lagom.jpg

IKEA zwraca uwagę na zagrożenia, jakie powoduje zanieczyszczone powietrze w naszych domach

W ostatnich latach coraz więcej mówi się o smogu w miastach. Jednak nadal nie zdajemy sobie sprawy z zagrożenia, jakie stanowi zanieczyszczone powietrze wewnątrz naszych domów – tak wynika z globalnego badania przeprowadzonego przez IKEA, obejmującego również Polskę. Tymczasem okazuje się, że jest ono bardziej niebezpieczne dla zdrowia, a w niektórych regionach poziom szkodliwych substancji wewnątrz pomieszczeń jest nawet pięciokrotnie wyższy niż na zewnątrz.
Popularny hot-dog IKEA w wersji dla wegetarian

Nowy wegetariański hot dog IKEA poza tym, że jest po prostu pyszny, stanowi jednocześnie bardziej zrównoważoną opcję dla odwiedzających IKEA. Na razie danie jest testowane w sklepie IKEA w Malmö, ale poprzeczka postawiona jest wysoko: stworzyć produkt, który będzie nie mniej lubiany niż popularny hot dog IKEA.
Pięć organizacji wspierających dzieci i młodzież otrzyma granty od IKEA

IKEA rozstrzygnęła konkurs grantowy “Zabawa to poważna sprawa” kierowany do polskich placówek, które na co dzień pomagają dzieciom i młodzieży, znajdującym się w trudnej sytuacji życiowej. Każda z wybranych organizacji otrzyma granty w wysokości od 20 do 50 tys. złotych na realizację zgłoszonego programu.
Oświadczenie. Program Better Chicken

IKEA Food Services AB wprowadza „Better Chicken Programme”, który dotyczy zrównoważonej hodowli brojlerów w łańcuchu dostaw żywności IKEA. Na program składają się wytyczne obejmujące dobrostan zwierząt, zdrowie publiczne oraz wpływ na środowisko naturalne na poziomie gos

Limitowana kolekcja SPÄNST. Dom odzwierciedlający Twój sposób życia

Zaprojektowana we współpracy z artystami - Chrisem Stampem i Mają Ganszyniec - seria SPÄNST pokazuje, jak urządzić współczesne miejskie gniazda dla tych, którzy w zaciszu czterech kątów chcą eksponować swoje pasje. Zainspirowana ulicznym stylem kolekcja obejmuje produkty pełne mocnego wyrazu, takie jak szafa na ubrania wykonana z materiałowej siatki, przezroczyste pojemniki na buty, pierwsza w historii IKEA deskorolka czy obręcz i piłka do koszykówki! Premiera SPÄNST już w maju.