IKEA ogłasza akcję naprawczą płyty gazowej ELDSLÅGA. Przyczyną akcji jest emisja CO z jednego z palników przekraczająca normy obowiązujące w UE

IKEA przeprowadza akcję naprawczą wszystkich płyt gazowych ELDSLÅGA kupionych przed 1 stycznia 2018 roku. Akcja jest następstwem dochodzenia belgijskich organów nadzoru rynku i ma charakter zapobiegawczy.  Objęty akcją model płyty był sprzedawany wyłącznie w Europie. Usterka zostanie usunięta nieodpłatnie przez serwisanta w domu klienta.

W wyniku pomyłki pracownika  zakładu produkcyjnego w jednym z palników zamontowano niewłaściwy wtryskiwacz gazu, czego rezultatem jest emisja tlenku węgla (CO) przekraczająca normy obowiązujące w Unii Europejskiej.  Przeprowadzone badanie wykazało, że w związku z w/w usterką nie zachodzi podwyższone ryzyko pożaru lub eksplozji. Do tej pory IKEA nie otrzymała żadnych informacji o wypadkach spowodowanych korzystaniem z wadliwej płyty.
Klienci, którzy posiadają płytę gazową ELDSLÅGA kupioną przed 1 stycznia 2018 roku, są proszeni o zaprzestanie korzystania z palnika umieszczonego w prawym górnym rogu płyty, dopóki usterka nie zostanie usunięta przez serwisanta. Z pozostałych palników można bezpiecznie korzystać. W związku z tym prosimy klientów posiadających wadliwą płytę, by skontaktowali się z Działem Obsługi Klienta IKEA (Domolinia) pod numerem telefonu 22 275 05 00 w celu umówienia wizyty serwisanta. Dowód zakupu (paragon) nie jest wymagany. Zrobimy, co w naszej mocy, by czas oczekiwania na naprawę był jak najkrótszy.
image.jpg
Objęte akcją produkty zostały sprzedane w Szwecji, Norwegii, Danii, Finlandii, Islandii, Czechach, Chorwacji, Litwie, Serbii, Rosji, Słowacji, Węgrzech, Polsce, Hiszpanii, Wielkiej Brytanii, Irlandii, Włoszech, Portugalii, Austrii, Niemczech, Belgii i Francji.

Przepraszamy za wszelkie niedogodności związane z zaistniałą sytuacją i chcemy podziękować klientom za wyrozumiałość.

Aby uzyskać więcej informacji, prosimy o kontakt z Domolinią pod numerem 22 275 05 00 lub z Działem Obsługi Klienta w najbliższym sklepie IKEA.

image.jpg

Final ELDSLÅGA Press release_pl_2018-04-23.pdf

pdf | 171 KB

Final ELDSLÅGA Press release_pl_2018-04-23.docx

docx | 162 KB

Klopsiki, łosoś i krwisty rostbef, czyli czym pod koniec lat 90. IKEA skradła podniebienia Polaków

Tylko w ubiegłym roku klienci IKEA Kraków zjedli 2,5 miliona klopsików i ponad 900 tysięcy hot-dogów. Jednak te kultowe dziś dania nie od razu stały się kulinarnymi hitami. Pod koniec lat 90. serca klientów restauracji IKEA Kraków podbijał łosoś i krwisty rostbef. Nie każdy też wie, że w 1998 roku hot-dogi kosztowały więcej niż dziś. Pamiętacie, co jeszcze serwowała IKEA 20 lat temu?