Klopsiki, łosoś i krwisty rostbef, czyli czym pod koniec lat 90. IKEA skradła podniebienia Polaków

Tylko w ubiegłym roku klienci IKEA Kraków zjedli 2,5 miliona klopsików i ponad 900 tysięcy hot-dogów. Jednak te kultowe dziś dania nie od razu stały się kulinarnymi hitami. Pod koniec lat 90. serca klientów restauracji IKEA Kraków podbijał łosoś i krwisty rostbef. Nie każdy też wie, że w 1998 roku hot-dogi kosztowały więcej niż dziś. Pamiętacie, co jeszcze serwowała IKEA 20 lat temu?

W 1998 roku w Krakowie otwarto pierwszy w południowej Polsce sklep IKEA, a wraz z nim restaurację. Ze względu na ogromną liczbę klientów podczas otwarcia podawano jedynie szwedzkie klopsiki i łososia. Oba dania od razu przypadły do gustu klientom i stały się flagowymi potrawami restauracji.

- Łosoś podbił serca naszych klientów od początku. Serwowaliśmy go w każdej postaci, również na zimno. Ale chyba najlepiej smakowała wszystkim zapiekanka z łososia, którą kucharze przygotowywali samodzielnie od podstaw według szwedzkiej receptury – wspomina Jarosław Skowronek, Kierownik Gastronomii IKEA Kraków (20 lat temu kucharz w restauracji IKEA Kraków).
Restauracja IKEA Kraków_1998.jpg
Dziwny rostbef i zaskakujące krewetki
Dużym powodzeniem cieszył się też krwisty rostbef. Co ciekawe, klienci często twierdzili, ze jest surowy, ponieważ wiedza na temat spożywania czerwonych mięs nie była wtedy jeszcze tak powszechna. W latach 90. w menu restauracji IKEA debiutowała też sałatka z krewetek. Ta z kolei nie cieszyła się zbytnim powodzeniem.

- Dziś sałatka z krewetek jest najczęściej zamawianą, ale 20 lat temu klienci na witryny z krewetkami patrzyli z niesmakiem – mówi Jarosław Skowronek z IKEA Kraków  – Mocno zaskoczeni byli też darmową kawą, którą serwowaliśmy każdego dnia na 30 minut przed otwarciem. To było coś zupełnie nowego – dodaje Skowronek.
Restauracja IKEA Kraków_1998 (1).jpg
Bezpłatna kawa i skromne bistro
Pod koniec lat 90. w restauracji IKEA Kraków w rekordowych ilościach zamawiano też szarlotkę z kawą za 3,50 zł, a nowością na rynku była tarta migdałowa, dostarczana bezpośrednio ze Szwecji. Od samego początku na terenie sklepu funkcjonowało też bistro. Przez pierwsze lata funkcjonowania zamówić można było w nim tylko hot-dogi i lody z automatu. Co ciekawe, kultowe już dziś hot-dogi za złotówkę w 1998 roku kosztowały… 1,50 zł.
Bistro i sklepik szwedzki IKEA Kraków_1998.jpg
Wiele się zmieniło
W 1998 roku restauracja IKEA miała 100 miejsc siedzących, a na jej terenie znajdował się pokój zabaw dla dzieci, który w późniejszych latach został przeniesiony poza część gastronomiczną i nazwany Smalandią. Dziś restauracja oferuje 500 miejsc siedzących oraz dużo bogatsze menu. Klopsiki serwowane są również w wersji wegańskiej i drobiowej. Ofertę uzupełniły dania lokalne i szeroka oferta ryb. Dużo bogatsze jest również menu bistro, w którym dziś oprócz hot-dogów możemy zamówić też klopsiki, zapiekanki, burgery i frytki. 10 lat temu IKEA Kraków uruchomiła też lubianego przez Polaków grilla, który w sezonie cieszy się niemniejszą popularnością niż restauracja.
Restauracja IKEA Kraków_1998 (2).jpg
Z okazji obchodów 20-lecia IKEA Kraków, które trwają od 5 kwietnia do 6 maja, restauracja serwuje specjalne zestawy urodzinowe.

Restauracja IKEA Kraków_1998 (1).jpg

Restauracja IKEA Kraków_1998 (3).jpg

Restauracja IKEA Kraków_1998 (2).jpg

Restauracja IKEA Kraków_1998.jpg

Restauracja IKEA 20 lat temu_info_pras.pdf

pdf | 252 KB

Restauracja IKEA 20 lat temu_info_pras.doc

doc | 53,5 KB

Bistro i sklepik szwedzki IKEA Kraków_1998.jpg

Poczytaj mi w łóżku! Wspólny projekt Starego Browaru i IKEA Poznań.

10 września ruszył projekt, którego misją jest promowanie czytania dzieciom. Stary Browar pokaże, że centrum handlowe może być dobrym miejscem, aby spędzić czas z maluchem nad ciekawą lekturą. IKEA zaś zdradzi, co czeka na odwiedzających w nowo otwartym, odświeżonym Dziale Sypialnie w poznańskim sklepie. Finałem akcji będzie pomoc potrzebującym dzieciom.
IKEA otworzyła Punkt Odbioru Zamówień w Białymstoku

IKEA chce być bliżej mieszkańców Podlasia. Firma od 1 sierpnia umożliwia odbiór mebli i akcesoriów w nowo otwartym Punkcie Odbioru Zamówień IKEA w Centrum Handlowym Auchan Produkcyjna w Białymstoku. Zamówienia można składać przez internet lub telefon. To kolejny krok IKEA w realizacji strategii rozwoju sprzedaży wielokanałowej.
Nowym sklepem IKEA w Blue City pokieruje Magdalena Rozengart-Grzelczak

IKEA przygotowuje się do otwarcia swojej trzeciej lokalizacji w Warszawie i wybiera pracowników do nowego zespołu. Wiadomo już, kto będzie nim zarządzać. Funkcję dyrektora sklepu objęła Magdalena Rozengart-Grzelczak.
IKEA pomogła umeblować 11 mieszkań dla młodzieży z domów dziecka. Podsumowanie projektu „Oswoić dorosłość”

Fundacja Pomocy Dzieciom „Tak Po Prostu” z Poznania zainicjowała projekt mający na celu wsparcie pełnoletnich wychowanków domów dziecka w ich starcie w dorosłe życie. Do współpracy zaprosiła instytucje publiczne i firmy. 11 czerwca 2018 r. w Strzałkowie w Wielkopolsce odbyło się uroczyste podsumowanie inicjatywy, której partnerem jest m.in. IKEA.