Traficar przy sklepach IKEA w całej Polsce

Od 16 maja pod sklepami IKEA w Warszawie, Katowicach, Wrocławiu, Gdańsku i Poznaniu pojawią się samochody dostawcze z największej w Polsce sieci carsharingowej Traficar. Klienci zmieszczą w nich nawet popularną szafę PAX.

Do końca maja samochody pojawią się także pod pozostałymi sklepami IKEA w Polsce. Miejsca parkingowe samochodów TrafiCargo są specjalnie oznaczone kopertą oraz tabliczkami informacyjnymi. W ramach usługi TrafiCargo klienci będą mogli wypożyczyć samochody Renault Kangoo VAN. Ich przestrzeń bagażowa ma wymiary 110x120x190 cm, a z rozłożonymi siedzeniami nawet 290 cm długości, oraz pojemność do 4,6 m3 i ładowność do 800 kg. Serwis jest już dostępny w Krakowie od września 2017 roku.

Mieszkańcy Krakowa bardzo szybko przekonali się do idei carsharingu. Postanowiliśmy ułatwić transport mebli i akcesoriów IKEA naszym klientom w innych miastach, oferując przyjazny dla środowiska sposób – mówi Bartosz Syk, Service Developer w Dziale Obsługi Klienta IKEA Retail.

Użytkowanie samochodów Traficar przyczynia się do poprawy jakości powietrza w miastach. Szacuje się, że jeden samochód w usłudze carsharingowej, w zależności od intensywności użytkowania, może zastąpić od 8 do 20 aut prywatnych istotnie przyczyniając się do zmniejszenia śladu węglowego.

Kiedy we wrześniu 2017 roku wystartowaliśmy z usługą w Krakowie, nie spodziewaliśmy się, że tak szybko zdobędzie uznanie. Zobaczyliśmy też, że w całej Polsce użytkownicy Traficara są zainteresowani tego typu opcją. Dlatego postanowiliśmy odpowiedzieć na ich potrzeby i rozszerzyć flotę samochodów dostawczych w miastach, w których dostępny jest Traficar! Dodatkowo postanowiliśmy tego rodzaju usługę nazwać TrafiCargo, ponieważ różni się od floty Traficara wielkością oraz sposobem użytkowania – mówi Konrad Karpiński, Dyrektor Operacyjny w firmie Traficar.

Jak to działa?

Samochody dostawcze TrafiCargo wypożycza się tak samo jak samochody osobowe. Podstawą korzystania jest mobilna aplikacja. Za jej pomocą, po aktywowaniu konta, użytkownik znajduje na mapie najbliższy samochód i rezerwuje go. Następnie powinien w ciągu 15 minut dotrzeć do auta, zeskanować umieszczony na nim kod QR i od tej pory może cieszyć się jazdą. Aby zakończyć wynajem samochodu dostawczego po przewiezieniu mebli należy zaparkować je w wyznaczonym miejscu pod sklepem IKEA. Opłaty pozostają na tym samym poziomie co przy wypożyczeniu aut osobowych, czyli 80 groszy za kilometr, 50 groszy za minutę jazdy i 10 groszy za minutę postoju.

Co ważne, również osobowe Traficary będą mogły parkować pod sklepami IKEA w wyznaczonych dla nich strefach. Miejsca na których można parkować są widoczne w aplikacji. Więcej informacji o usłudze tutaj: www.traficar.pl

Nazwa marki IKEA to akronim – skrót utworzony kolejno z pierwszych liter imienia i nazwiska założyciela firmy oraz nazw farmy i parafii, skąd pochodzi (Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd).

Wizją IKEA jest tworzenie lepszego codziennego życia dla wielu ludzi. Oferujemy funkcjonalne i dobrze zaprojektowane artykuły wyposażenia domu, które łączą jakość i przystępną cenę. Działamy w zgodzie ze zrównoważonym rozwojem, realizując strategię People & Planet Positive.

Grupa IKEA w Polsce posiada obecnie dziesięć sklepów i zarządza pięcioma centrami handlowymi poprzez IKEA Centres Polska. Zlokalizowane w Jarostach k. Piotrkowa Trybunalskiego Centrum Dystrybucji zaopatruje 23 sklepy IKEA w Europie Środkowej i wschodniej. Do Grupy IKEA w Polsce należy również sześć farm wiatrowych, które zapewniają jej niezależność energetyczną.

W roku finansowym 2017 ponad 28 mln osób odwiedziło sklepy IKEA, a strona www.IKEA.pl odnotowała ok. 91 mln wizyt.

O Traficar

Traficar Sp. z o.o. to spółka świadcząca innowacyjną usługę wynajmu samochodów na minuty bez zbędnych formalności i wyznaczonych miejsc na oddanie auta, wpisująca się w ideę carsharingu. Nowoczesna i intuicyjna aplikacja w smartfonie pozwala na szybką lokalizację najbliższego dostępnego pojazdu, a użytkownik może go zarezerwować w dowolnym momencie. Usługa została uruchomiona na rynku polskim w październiku 2016 r. w Krakowie. Od czerwca 2017r. jest dostępna w Warszawie, od października 2017r. we Wrocławiu, Poznaniu i Trójmieście, a od marca 2018 r. również na Śląsku i w Zagłębiu.

IKEA_Traficar5.jpg

IKEA_Traficar4.jpg

IKEA_Traficar3.jpg

IKEA_Traficar2.jpg

IKEA_Traficar1.jpg

IKEA_Traficar_FINAL.DOCX

docx | 77,8 KB

IKEA_Traficar_FINAL.pdf

pdf | 419 KB

IKEA Kraków i Traficar startują z pierwszym w Polsce carsharingiem samochodów dostawczych

Od 4 września klienci IKEA Kraków mogą wypożyczać samochody dostawcze w systemie carsharingowym Traficar. Pierwsze tego typu rozwiązanie w Polsce umożliwia wynajęcie auta dostawczego na minuty bezpośrednio sprzed sklepu. Pilotażowo udostępnionych zostało 6 samochodów, ale firmy już sygnalizują, że w miarę zapotrzebowania liczba aut będzie rosnąć. Traficar zapowiada też rozszerzenie usługi na inne lokalizacje.
„Ty jesteś zmianą” – IKEA inspiruje do zmian na rynku pracy

IKEA  rozpoczyna kampanię employer brandingową „Ty jesteś zmianą” pokazującą  wartości i wyjątkową kulturę firmy oraz sposób w jaki buduję ona relację  z obecnymi i przyszłymi pracownikami. Jej celem jest zachęcenie  otwartych, proaktywnych ludzi do poznawania IKEA jako marki pracodawcy  oraz zwrócenie uwagi na konieczność zmiany modeli rekrutacyjnych na  bardziej przyjazne kandydatom.
IKEA rozpoczęła lokalny etap przetargu na Agencję Mediową

IKEA Retail w Polsce rozpoczęła lokalny etap przetargu na strategię mediową oraz planowanie i zakup mediów, tym samym kontynuuje proces przeglądu partnerów realizujących kluczowe usługi marketingowe w Polsce.
IKEA Retail o jakości życia podczas XXVII Forum Ekonomicznego w Krynicy-Zdroju

Jakość życia Polaków była tematem przewodnim obecności IKEA Retail na tegorocznym Forum Ekonomicznym w Krynicy-Zdroju (5—7 września). Firma mówiła o trzech wymiarach – domowym (jakość życia w domu), służbowym (jakość relacji pracodawca-pracownik) i społecznym (troska o środowisko). IKEA przygotowała dwie ekspozycje, zainicjowała także debaty i spotkania dla szerokiego grona interesariuszy.