Pierwsza IKEA w Polsce w centrum miasta – już wkrótce w Warszawie

W drugiej połowie 2018 roku IKEA otworzy nowy sklep w centrum handlowym Blue City. Trzecia lokalizacja w Warszawie będzie różnić się od standardowego sklepu IKEA. Nowy, mniejszy format w centrum miasta wyposażony zostanie w innowacyjne rozwiązania prezentacji asortymentu, które ułatwią dokonywanie zakupów. Odpowiadając w ten sposób na aktualne trendy i potrzeby konsumentów, IKEA chce zapewnić warszawiakom większą dostępność swojej oferty.

Z badań ONZ wynika, że do 2050 r. około 70% ludności świata, czyli dwa razy więcej osób niż w roku 1950, będzie mieszkać w dużych miastach*. Intensywny tryb życia metropolii, rozwój nowych technologii i wszechobecna digitalizacja sprawiają, że coraz więcej osób sięga po nowoczesne kanały sprzedaży, wykorzystujące innowacyjne rozwiązania. Dlatego wychodząc naprzeciw potrzebom i oczekiwaniom konsumentów, po pełnowymiarowych sklepach na obrzeżach miast, uruchomieniu sprzedaży przez telefon oraz internet, stworzeniu innowacyjnych miejsc do kontaktu z klientami (takich jak Centrum IKEA dla Firm) czy sieci Punktów Odbioru Zamówień, przyszedł czas na nowy format sprzedaży IKEA w centrum miasta.
Nasza trzecia lokalizacja w Warszawie to jeden z pierwszych na świecie sklepów IKEA tak blisko centrum miasta – mówi Anna Pawlak-Kuliga, prezes IKEA Retail w Polsce. Jednym z podstawowych założeń strategii na rynku polskim jest zwiększanie dostępności produktów i usług IKEA, tak aby wszyscy Polacy mogli  korzystać z inspirujących rozwiązań dla domu i pięknie, wygodnie mieszkać. Rozwijamy sprzedaż wielokanałową, a teraz będziemy jeszcze bliżej warszawiaków. IKEA w Blue City różnić się będzie od pozostałych sklepów, będzie na pewno zaskakująca i pełna inspiracji. Wierzę, że jesienią na naszych klientów czeka bardzo wiele miłych niespodzianek – dodaje Anna Pawlak-Kuliga.
Obecny rok to dla naszego centrum czas wielkich zmian – mówi Yoram Reshef, Dyrektor Generalny Blue City – Jednym z najważniejszych wydarzeń najbliższej jesieni będzie otwarcie nowego sklepu IKEA. Szczególnie cieszymy się, że będziemy mogli zaprezentować naszym Klientom i wszystkim mieszkańcom Warszawy najnowszy, unikalny w skali światowej, koncept. To niezwykle ciekawy projekt, wymagający od nas niestandardowego podejścia i podejmowania odważnych, szybkich decyzji, biorąc pod uwagę termin uruchomienia nowego sklepu i skalę przedsięwzięcia.
IKEA w Blue City zlokalizowana będzie na dwóch piętrach centrum handlowego (poziom O i +1) i zajmie powierzchnię ok. 4800 m2. Mimo ograniczonej przestrzeni klienci będą mogli poznać pełną ofertę produktów i rozwiązań IKEA, dzięki zastosowaniu nowoczesnych narzędzi technologicznych. Ułatwią one klientom dokonywanie zakupów oraz zainspirują ich do kreatywnego i funkcjonalnego urządzania przestrzeni. Na miejscu dostępne do nabycia będą wybrane akcesoria wyposażenia wnętrz, natomiast pozostałe produkty z asortymentu będzie można zamówić on-line – samodzielnie lub z pomocą pracowników.
Na terenie sklepu wydzielona zostanie również przestrzeń IKEA Food w zupełnie nowej odsłonie. Połączony zostanie w niej koncept kawiarni i bistro, oferując między innymi kanapki, wegetariańskie hot-dogi i koktajle, a także tradycyjne szwedzkie potrawy, takie jak kultowe klopsiki czy bułeczki cynamonowe.
Uprzedzając pytania dotyczące otwarcia sklepu IKEA w centrum handlowym Fort Wola, chcielibyśmy poinformować, że ze względu na niezależne od nas, przedłużające się procedury administracyjne, zdecydowaliśmy się zawiesić ten projekt. Obecnie koncentrujemy się na otwarciu nowego, mniejszego formatu w Blue City. O dalszych decyzjach będziemy informować na bieżąco – dodaje Katarzyna Balashov, Rzecznik prasowy IKEA w Polsce.
* Dane z raportu World Urbanization Prospects, United Nations 2014r.

Nazwa marki IKEA to akronim – skrót utworzony kolejno z pierwszych liter imienia i nazwiska założyciela firmy oraz nazw farmy i parafii, skąd pochodzi (Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd).

Wizją IKEA jest tworzenie lepszego codziennego życia dla wielu ludzi. Oferujemy funkcjonalne i dobrze zaprojektowane artykuły wyposażenia domu, które łączą jakość i przystępną cenę. Działamy w zgodzie ze zrównoważonym rozwojem, realizując strategię People & Planet Positive.

Grupa IKEA w Polsce posiada obecnie dziesięć sklepów i zarządza pięcioma centrami handlowymi poprzez IKEA Centres Polska. Zlokalizowane w Jarostach k. Piotrkowa Trybunalskiego Centrum Dystrybucji zaopatruje 23 sklepy IKEA w Europie Środkowej i Wschodniej. Do Grupy IKEA w Polsce należy również sześć farm wiatrowych, które zapewniają jej niezależność energetyczną.

W roku finansowym 2017 ponad 28 mln osób odwiedziło sklepy IKEA, a strona www.IKEA.pl odnotowała ok. 91 mln wizyt.

Przyszłość IKEA w Zabrzu

Spotkanie w sprawie przyszłości inwestycji IKEA w Zabrzu odbyło się dzisiaj w Urzędzie Miejskim. Ze strony IKEA uczestniczyli w nimm.in. członkowie zarządu: Małgorzata Jelonek-Sikora, Bartosz Dziubak oraz Dariusz Węglicki, kierownik projektu.. Z prezydent Małgorzatą
Trzecia IKEA w Warszawie – otwarcie już w październiku!

Nowy, mniejszy format w centrum handlowym Blue City to trzeci sklep IKEA w Warszawie. Niestandardowy, unikalny na skalę światową koncept powita swoich pierwszych klientów już pod koniec października br. IKEA w Blue City będzie miejscem dla wszystkich, którzy myślą o urządzaniu i dekorowaniu wnętrz w swoim stylu.
Poczytaj mi w łóżku! Wspólny projekt Starego Browaru i IKEA Poznań.

10 września ruszył projekt, którego misją jest promowanie czytania dzieciom. Stary Browar pokaże, że centrum handlowe może być dobrym miejscem, aby spędzić czas z maluchem nad ciekawą lekturą. IKEA zaś zdradzi, co czeka na odwiedzających w nowo otwartym, odświeżonym Dziale Sypialnie w poznańskim sklepie. Finałem akcji będzie pomoc potrzebującym dzieciom.
IKEA otworzyła Punkt Odbioru Zamówień w Białymstoku

IKEA chce być bliżej mieszkańców Podlasia. Firma od 1 sierpnia umożliwia odbiór mebli i akcesoriów w nowo otwartym Punkcie Odbioru Zamówień IKEA w Centrum Handlowym Auchan Produkcyjna w Białymstoku. Zamówienia można składać przez internet lub telefon. To kolejny krok IKEA w realizacji strategii rozwoju sprzedaży wielokanałowej.
Na Twój adres e-mail została wysłana prośba o potwierdzenie subskrypcji.