Mów do mnie… meblem IKEA Pierwsza komunikacja w Polsce w technice ASMR

IKEA namawia Polaków do odpoczynku pierwszą w Polsce akcją wywołującą ASMR – przyjemne ciarki i uczucie zrelaksowania. Ten nietypowy sposób na odpoczynek ma już miliony entuzjastów na całym świecie. Głównymi bohaterami innowacyjnych działań są meble, ale w ujęciu, jakiego w Polsce jeszcze nie było. Całość została zrealizowana poprzez szepty i dźwięki wydobyte z materiałów, z których stworzone są produkty IKEA. Działania wykorzystujące zjawisko ASMR są uzupełnieniem wiosennej kampanii marki zachęcającej do odpoczywania.

Czteroliterowy skrót ASMR pochodzi od angielskiej nazwy Autonomous Sensory Meridian Response. W wolnym tłumaczeniu, chodzi o spontaniczną odpowiedź układu nerwowego na bodźce odnoszące się do różnych zmysłów i doznań. W praktyce jest to przyjemne uczucie mrowienia w okolicach głowy i szyi, wywołane przez tzw. wyzwalacze. Technika ta jest najczęściej wykorzystywana do relaksu i przy problemach z zasypianiem - słuchający, bez względu na tematykę filmu, odpoczywa.

- Dzisiaj mówi się nam, że cały czas mamy być aktywni, być ciągle w biegu. A my wierzymy, że warto i wolno wypoczywać. Kiedy pozornie nie robisz nic, robisz bardzo wiele: ładujesz baterie, masz czas podjąć decyzję czy po prostu cieszyć się daną chwilą. Wykorzystując technikę ASMR, chcemy, aby odbiorca nie tylko zobaczył, ale też usłyszał i poczuł, że z IKEA może pozwolić sobie na naturalny relaks – mówi Bartosz Binczewski, Digital Marketing Leader w IKEA.

Fenomen ASMR nie został jeszcze dostatecznie przebadany, zwłaszcza jego powiązania ze złożonością ludzkiego umysłu. Zdobywa on jednak coraz większe zainteresowanie na wielu płaszczyznach, również w marketingu.

- Są takie globalne trendy, których wykorzystanie w kampaniach marketingowych może być nieoczywiste. Takim trendem jest ASMR, który okazał się jednak być idealnym dopełnieniem naszej idei kreatywnej. Po raz pierwszy w Polsce i po raz pierwszy na taką skalę wykorzystaliśmy to zjawisko, tworząc kolejną odsłonę wiosennej kampanii z IKEA
o odpoczywaniu i nicnierobieniu. A wszystko po to, by zapewnić użytkownikom prawdziwą przestrzeń do relaksu
– mówi Patrycja Lukianow, Deputy Creative Director w Saatchi & Saatchi IS.

Działania wykorzystujące technikę ASMR, prowadzone w ramach wiosennej kampanii IKEA o odpoczywaniu obejmują głównie digitalowe media szerokozasięgowe: YouTube, Facebook, Instagram, stronę internetową marki oraz radio. Akcję otwiera fabularyzowany film na kanale YouTube Grupy Filmowej Darwin, którego kontynuacją jest video na kanale IKEA Polska - wypoczynkowa sesja ASMR z wykorzystaniem relaksacyjnego wpływu produktów IKEA i… nietypowym gościem. W niespełna 24h od premiery materiałów oba video znalazły się w zestawieniu aktualnie najbardziej popularnych filmów YouTube „Na czasie”. Dodatkowo na kanale YT dostępna jest lista kilkunastu nietypowych utworów - to prawie godzina skomponowanych dźwięków wydawanych przez meble i dodatki IKEA, dzięki którym odpoczniemy w niecodzienny sposób. Niestandardowo będzie można również doświadczyć produktów poprzez videoposty na Facebooku i Instastories oraz na stronie internetowej IKEA.pl.

Dodatkowe działania w ramach wiosennej kampanii IKEA o odpoczywaniu przygotowała agencja Saatchi & Saatchi IS z zespołem marketingu IKEA, przy współpracy z Tank Production, Black Rabbit, Hash.fm, Garden of Words, Ztudio&Burza oraz Grupą Filmową Darwin.

Materiały do tej pory opublikowane w ramach akcji:
Materiał I „Potwory spod kanapy!": https://www.youtube.com/watch?v=bioLWHiKiLQ
Materiał II „Wypoczynkowa sesja ASMR | Potwory spod kanapy cz. 2” https://www.youtube.com/watch?v=d9bofQyWiSo
Lista utworów z dźwięków wydawanych przez meble i produkty IKEA: https://www.youtube.com/playlist?list=PLPmvKRbaPHmf7QUra7YlNSSBI5knG43PW

IKEA. Niech Żyje Dom!
#niechzyjedom

Mów do mnie… meblem IKEA. Pierwsza komunikacja w Polsce w technice ASMR_informacja dla mediów.docx

docx | 38,8 KB

Anna Pawlak-Kuliga od września będzie odpowiadać za rozwój największego rynku IKEA na świecie

Po pięciu latach pracy w Polsce, w tym dwóch na stanowisku prezesa IKEA Retail, Anna Pawlak-Kuliga obejmie stanowisko prezesa IKEA w Chinach. Tymczasowo obowiązki prezesa firmy w Polsce przejmie Iwona Szczęka, członek zarządu.
Pierwsza IKEA w Polsce w centrum miasta – już wkrótce w Warszawie

W drugiej połowie 2018 roku IKEA otworzy nowy sklep w centrum handlowym Blue City. Trzecia lokalizacja w Warszawie będzie różnić się od standardowego sklepu IKEA. Nowy, mniejszy format w centrum miasta wyposażony zostanie w innowacyjne rozwiązania prezentacji asortymentu, które ułatwią dokonywanie zakupów. Odpowiadając w ten sposób na aktualne trendy i potrzeby konsumentów, IKEA chce zapewnić warszawiakom większą dostępność swojej oferty.
Traficar przy sklepach IKEA w całej Polsce

Od 16 maja pod sklepami IKEA w Warszawie, Katowicach, Wrocławiu, Gdańsku i Poznaniu pojawią się samochody dostawcze z największej w Polsce sieci carsharingowej Traficar. Klienci zmieszczą w nich nawet popularną szafę PAX.
IKEA ogłasza akcję naprawczą płyty gazowej ELDSLÅGA. Przyczyną akcji jest emisja CO z jednego z palników przekraczająca normy obowiązujące w UE

IKEA przeprowadza akcję naprawczą wszystkich płyt gazowych ELDSLÅGA kupionych przed 1 stycznia 2018 roku. Akcja jest następstwem dochodzenia belgijskich organów nadzoru rynku i ma charakter zapobiegawczy.  Objęty akcją model płyty był sprzedawany wyłącznie w Europie. Usterka zostanie usunięta nieodpłatnie przez serwisanta w domu klienta.

Pierwsze efekty programu grantowego „Zabawa to poważna sprawa”

Młodzież z Goleniowa ma okazję rozwinąć swoje umiejętności z programem "Nie jestem obojętny - pomagam umiejętnie". Ten powstał w ramach konkursu IKEA "Zabawa to poważna sprawa".