IV edycja programu IKEA FAMILY „Na Rodzinę Można Liczyć” zachęca młodych do zaangażowania się w życie lokalnych społeczności.

IKEA po raz kolejny zaangażuje się w wyrównywanie szans edukacyjnych dzieci i młodzieży w Polsce poprzez program stypendialny „Na Rodzinę Można Liczyć”, realizowany w partnerstwie z Fundacją Świętego Mikołaja. IV edycja akcji będzie trwała od 13 lipca do 23 sierpnia 2015 roku. W tym roku szczególny nacisk zostanie położony na zaangażowanie społeczne uczniów – nie tylko będzie to jedno z głównych kryteriów przyznawania stypendium, ale dodatkowo stypendyści będą mogli wziąć udział w konkursie na najlepszą realizację projektu odpowiadającego na potrzeby lokalnej społeczności.

Tegoroczna edycja programu IKEA FAMILY „Na Rodzinę Można Liczyć”, oprócz wspierania zdolnych uczniów, którym brakuje środków na rozwijanie swoich pasji i talentów, będzie w sposób szczególny zachęcać ich do zaangażowania się w życie lokalnych społeczności. Badania pokazują, że uczniowie są z reguły biernymi uczestnikami życia szkolnego oraz publicznego i nie czują odpowiedzialności za działania na rzecz społeczności, w których żyją. Stopień ich zaangażowania zmniejsza się wraz z wiekiem 1. Mają oni poczucie braku wpływu na sprawy, które ich dotyczą i często są rozczarowani dotychczas podejmowaną aktywnością 2. Wśród uczniów i studentów w wieku do 24 roku życia odnotowuje się najniższą wrażliwość na dobro publiczne 3.

„Rozszerzając program stypendialny o możliwość realizacji własnego projektu na rzecz lokalnej społeczności, chcemy uczulić uczniów na potrzeby ludzi żyjących na co dzień w ich otoczeniu. Chcemy też pokazać im, że ich zaangażowanie może przyczynić się do poprawy sytuacji, zwłaszcza jeśli działają w grupie, ponieważ wspólnymi siłami zawsze można zrobić jeszcze więcej dobrego” – powiedziała Agata Czachórska, P.O. kierownika ds. zrównoważonego rozwoju w IKEA Retail w Polsce.

„Mamy w Polsce prawdziwą kopalnię talentów i energicznej młodzieży gotowej by angażować się w działania na rzecz swoich środowisk. Dzięki takim inicjatywom, jak nasz program możemy realnie wpływać na przyszłość lokalnych społeczności. Zależy nam na tym, żeby wspierać intelekt i zdolności. Ważna jest jednak postawa wobec otoczenia. Tylko pracą u podstaw z młodymi ludźmi wykształcimy pozytywne nawyki, a ich efekty będą widoczne w Polsce już za parę lat. Już nie możemy się doczekać jakie projekty zrealizujemy w ramach programu” – powiedziała Kinga Najkowska, koordynator programu „Na Rodzinę Można Liczyć” w Fundacji Świętego Mikołaja.

Mechanizm zbierania funduszy na stypendia dla uczniów w IV edycji programu „Na Rodzinę Można Liczyć” jest identyczny jak w przypadku poprzednich – w okresie trwania akcji, za każde okazanie karty IKEA FAMILY przy kasie IKEA przekazuje 50 groszy na Fundusz Stypendialny. W ramach wszystkich trzech dotychczasowych edycji IKEA zgromadziła prawie 780 000 złotych. Środki te zostały przekazane na wsparcie 399 uczniów ze 159 szkół. Z sylwetkami wybranych ubiegłorocznych stypendystów można zapoznać się na wystawach w sklepach IKEA oraz na stronie IKEA.pl/Stypendia. Wystawy w sklepach będą dostępne dla klientów do 23 sierpnia 2015 roku.

Zgłoszenia do konkursu na projekt na rzecz lokalnej społeczności będą mogli składać jedynie stypendyści, którzy zostaną wyłonieni w tegorocznej edycji programu. Projekty muszą dotyczyć jednej z czterech kategorii tematycznych: edukacyjne, pomocowe, proekologiczne lub zagospodarowania przestrzeni lokalnej. Finansowanie w wysokości 5 000 zł otrzyma pięć wybranych projektów. Za trzy najlepiej zrealizowane zespoły projektowe otrzymają nagrody rzeczowe.

Więcej o programie stypendialnym IKEA FAMILY „Na Rodzinę Można Liczyć”: www.IKEA.pl/Stypendia

IKEA jest innowatorem oraz doradcą w zakresie wyposażenia wnętrz, którego celem jest tworzenie lepszego życia na co dzień dla wielu ludzi. IKEA jest godną zaufania, stabilną finansowo i stale rozwijającą się firmą. IKEA w Polsce posiada obecnie osiem sklepów, które w roku finansowym 2014 odwiedziły ponad 23 miliony osób. Ponadto, poprzez IKEA Centres Poland S.A., firma zbudowała i zarządza siedmioma parkami oraz centrami handlowymi. W Jarostach koło Piotrkowa Trybunalskiego zlokalizowane jest Regionalne Centrum Dystrybucyjne, które obsługuje sklepy IKEA w Polsce, Czechach, Słowacji, Rumunii, Bułgarii i na Węgrzech. Biuro Zakupów współpracuje z producentami mebli i artykułów wyposażenia wnętrz w regionie Europy Centralnej, dostarczając je do sieci IKEA na całym świecie. W 13 lokalizacjach w Polsce znajdują się tartaki i fabryki mebli oraz komponentów meblowych IKEA Industry, w których pracuje ok. 10 tys. osób.

O Fundacji Świętego Mikołaja Fundacja Świętego Mikołaja działa od 2002 roku (www.mikolaj.org.pl). Wcześniej, od 1998 roku, istniała jako nieformalna grupa przyjaciół. Obecnie jej działalność skupia się na fundowaniu stypendiów dla zdolnych dzieci z niezamożnych rodzin (program „Stypendia św. Mikołaja”). Przez 15 lat funkcjonowania przeprowadziła 37 kampanii społecznych. Wsparciem obejmowała m.in. rodzinne domy dziecka i samotne matki. Fundacja Świętego Mikołaja jest laureatem Europejskiej Nagrody Obywatelskiej 2011, nagrody Ubi Caritas 2008, TOTUS 2006 oraz Pro Publico Bono 2005. Otrzymała także wyróżnienie Pełnomocnika Rządu ds. Równego Traktowania w 2008 roku.

Więcej o Fundacji Świętego Mikołaja: www.mikolaj.org.pl

1. Raport roczny programu „Szkoła bez przemocy”; Warszawa 2009
2. Raport „Samorządność zaczyna się w toalecie”; Warszawa 2013
3. Diagnoza Społeczna 2013. Warunki i jakość życia Polaków. Raport, Warszawa 2014

MONIKA_SS_5989_.jpg

Joanna_CZ_5554_.jpg

IZA_SO_6397_.jpg

IKEA wycofuje lampkę nocną PATRULL ze względu na ryzyko porażenia prądem.

IKEA apeluje do klientów, którzy posiadają lampkę nocną PATRULL, by niezwłocznie przestali jej używać i zwrócili w najbliższym sklepie IKEA, gdzie otrzymają pełen zwrot kosztów zakupu.