Pierwsze efekty programu grantowego „Zabawa to poważna sprawa”

Młodzież z Goleniowa ma okazję rozwinąć swoje umiejętności z programem "Nie jestem obojętny - pomagam umiejętnie". Ten powstał w ramach konkursu IKEA "Zabawa to poważna sprawa".

Stowarzyszenie Centrum Animacji Młodzieży w Goleniowie już od początku marca realizuje ten program edukacyjno-wychowawczy. Ma on na celu rozwój empatii wśród młodzieży ze środowisk zaniedbanych społecznie, wsparcia lokalnego środowiska w zakresie pomocy zwierzętom oraz rozwoju wiedzy ekologicznej.

Podopieczni Stowarzyszenia CAM będą wspólnie wykonywać karmniki, budy dla psów żyjących w gospodarstwach domowych oraz budki lęgowe dla ptaków. Dzięki temu aktywnie włączą się w przeciwdziałanie problemowi zaniedbań wobec zwierząt domowych. Program jest też okazją do uwrażliwienia młodzieży, nabycia umiejętności manualnych, współpracy w grupie oraz może być pomocny przy wyborze szkoły.

- Dzięki grantowi z IKEA zakupiliśmy narzędzia, dzięki którym będziemy mogli realizować zaplanowane warsztaty związane z obróbką drewna, a docelowo z budową bud dla zwierzaków. Informacje o naszym projekcie szybko roznoszą się po Goleniowie i okolicach. Zainteresowane udziałem w projekcie dzieciaki, dzwonią i chcą dołączyć się do pomocy zwierzakom. Dzwonią także sołtysi, którzy chcieliby, aby choć kilka bud dotarło do ich sołectw. Zakładamy, że pierwsze budy trafią do potrzebujących zwierzaków jeszcze przed wakacjami – mówi Mariusz Piotrowicz, prezes Centrum Animacji Młodzieży w Goleniowie.
CAM_1.JPG
CAM_2.JPG
Stowarzyszenie CAM szykuje się także do remontu i doposażenia swojej siedziby. Ściany zostaną wyrównane i odmalowane, a sanitariaty i aneks kuchenny zostaną wymienione. Do lokalu trafią również biurka, krzesła, regały i rolety na okna, a do pracowni komputerowej nowe laptopy.
CAM_3.JPG
W ramach konkursu grantowego „Zabawa to poważna sprawa” IKEA wybrała pięć organizacji, które otrzymały od 20 do 50 tys. zł dofinansowania od IKEA. Organizacje te na co dzień pomagają dzieciom i młodzieży znajdujących się w trudnej sytuacji materialnej lub życiowej. Konkurs jest częścią międzynarodowej kampanii społecznej „Zabawa to poważna sprawa”, której celem jest pomoc dzieciom w zagrożonych wykluczeniem społecznościach na całym świecie. Projekty są realizowane od 15 marca 2018 roku do 31 października 2018 roku.

Więcej o programie grantowym IKEA „Zabawa to poważnasprawa” można znaleźć na stronie: https://ikea.prowly.com/26585-piec-organizacji-wspierajacych-dzieci-i-mlodziez-otrzyma-granty-od-ikea

Program grantowy IKEA „Zabawa to poważna sprawa” – w tym roku w temacie zmian klimatu

4 listopada 2018 roku rozpocznie się druga edycja konkursu grantowego IKEA dla organizacji pozarządowych oraz innych podmiotów, które na co dzień wspierają dzieci i młodzież zagrożone wykluczeniem społecznym. Konkurs jest częścią międzynarodowej kampanii IKEA „Zabawa to poważna sprawa”. Zgłoszenia do udziału przyjmowane będą do 16 listopada br. W tej edycji kluczowe jest zaangażowanie organizacji w edukację ekologiczną, w szczególności wokół tematyki zmian klimatu.
Nowy rok szkolny z fotowoltaiką od IKEA

Sześć polskich szkół rozpoczęło rok szkolny z nową energią wytwarzaną ze słońca. Placówki wygrały instalacje fotowoltaiczne w konkursie „Najlepsza szkoła pod słońcem”, organizowanym przez IKEA oraz spółki zarządzające farmami wiatrowymi firmy. We wrześniu odbyło się uroczyste przekazanie nagród w zwycięskich szkołach.
Nowa instalacja fotowoltaiczna od IKEA przysłuży się potrzebującym w Słupsku

Instalacja fotowoltaiczna od IKEA została zainstalowana na dachu ośrodka dla bezdomnych w Słupsku prowadzonego przez Towarzystwo Pomocy im. Św. Brata Alberta. Uroczyste uruchomienie instalacji odbyło się 30 sierpnia 2018. Inwestycja w produkcję energii odnawialnej na budynku należącym do Miasta jest wynikiem współpracy między firmą IKEA a Słupskiem w zakresie zrównoważonego rozwoju.
Program Food Waste Watcher, czyli jak IKEA zapobiega marnowaniu żywności. Wstępne wyniki robią wrażenie.

Każdego roku w Polsce wyrzuca się aż 9 mln ton jedzenia. IKEA od kilku lat szuka sposobów na ograniczenie marnowania żywności w swoich sklepach. Dzięki programowi Food Waste Watcher w Polsce w ciągu półtora roku udało się zapobiec wyrzuceniu aż 18 ton jedzenia. Odpowiada to ponad 40 tys. posiłków, wartym w sumie ponad 270 tys. złotych.
Na Twój adres e-mail została wysłana prośba o potwierdzenie subskrypcji.