IKEA wycofuje lampkę nocną PATRULL ze względu na ryzyko porażenia prądem.

IKEA apeluje do klientów, którzy posiadają lampkę nocną PATRULL, by niezwłocznie przestali jej używać i zwrócili w najbliższym sklepie IKEA, gdzie otrzymają pełen zwrot kosztów zakupu.

IKEA została poinformowana o przypadku, gdy niespełna dwuletni chłopiec (19 miesięcy) podczas zabawy lampką nocną PATRULL usiłował wyciągnąć ją z gniazdka elektrycznego. Z lampki odpadła plastikowa osłona, a dziecko zostało porażone prądem i zranione w dłoń.

Bezpieczeństwo stanowi dla IKEA najwyższy priorytet, więc zawsze gdy dochodzi do wypadku z udziałem produktów IKEA, podejmujemy natychmiastowe działania. Dlatego postanowiliśmy niezwłocznie wycofać z oferty lampkę nocną PATRULL. Lampka została poddana badaniom, które wykazały zgodność ze wszystkimi obowiązującymi regulacjami i standardami. W trakcie dochodzenia przetestowaliśmy ponad 600 egzemplarzy lampki nocnej PATRULL i każdy z nich przeszedł próbę pomyślnie. Niemniej jednak podjęliśmy decyzję o wycofaniu lampki z oferty, by uniknąć podobnych wypadków.

Lampka nocna PATRULL została wprowadzona do sprzedaży w Europie i Ameryce Północnej w 2013 roku.

Lampkę można oddać w najbliższym sklepie IKEA, gdzie zostanie dokonany pełen zwrot kosztów zakupu. Dowód zakupu (paragon) nie jest konieczny, by otrzymać zwrot. Więcej informacji można uzyskać na stronie www.IKEA.pl lub pod numerem telefonu (22) 275 00 00.

PE328808.jpg

IKEA wymienia oświetlenie w całym asortymencie na LED, umożliwiając swoim klientom bardziej zrównoważone życie w domu.

Od września 2015 roku w IKEA dostępne będzie oświetlenie wykonane wyłącznie w technologii LED. Oświetlenie LED zużywa znacznie mniej energii niż tradycyjne żarówki, ma bardzo długą żywotność i nie zawiera szkodliwej rtęci, dzięki czemu jest bardziej przyjazne dla środowiska. Dodatkowo stwarza zupełnie nowe możliwości w zakresie designu artykułów wyposażenia wnętrz.