Fotowoltaika w szkole dzięki IKEA. Firma nagrodzi placówki za popularyzację wiedzy o zrównoważonym rozwoju i OZE

IKEA rozstrzygnęła konkurs na najciekawszy program edukacji ekologicznej skierowany do placówek z wybranych gmin - „Najlepsza szkoła pod słońcem”. Zwycięskie szkoły otrzymają finansowanie na instalację fotowoltaiczną o wartości do 35 tys. złotych. Nagroda obejmuje również montaż na dachu placówki, przygotowanie do podpięcia do sieci i długoletnią gwarancję.

Konkurs „Najlepsza szkoła pod słońcem” trwał od listopada 2017 do maja 2018 roku. Do udziału zostały zaproszone szkoły z gmin, na terenach których IKEA posiada swoje farmy wiatrowe. Są to gminy: Abramów, Michów, Bukowsko, Dukla, Gizałki, Rymanów, Lubartów i Wróblew, znajdujące się w województwach podkarpackim, wielkopolskim, łódzkim oraz lubelskim.

Zadaniem szkół, zaproszonych do konkursu, było przygotowanie oraz wdrożenie programu edukacji ekologicznej, uwzględniającego elementy zrównoważonego życia w domu, wykorzystania energii odnawialnej, zagospodarowania odpadów, troski o środowisko oraz zaangażowanie społeczności lokalnej. Na podstawie otrzymanej od szkół dokumentacji jury wybrało 6 placówek, które uwzględniły wszystkie zagadnienia oraz zrealizowały program w najbardziej atrakcyjniej dla dzieci formie.

- W 2016 roku IKEA w Polsce uzyskała niezależność energetyczną. Wytwarzamy więcej energii niż zużywają nasze sklepy, biura i inne budynki. Teraz chcemy pokazać, że korzystne rozwiązania ekologiczne są możliwe wszędzie i dostępne dla wielu. - mówi Mariusz Podgórski, Kierownik ds. energii i klimatu w IKEA Retail. - Zainstalowanie paneli słonecznych na budynkach szkół ma walor edukacyjny dla dzieci - pokazuje, w jaki sposób można produkować czystą energię na potrzeby placówek, jednocześnie oszczędzając na rachunkach za prąd.

Wybrane szkoły otrzymają nagrodę główną – instalację fotowoltaiczną. Umożliwi im to wytwarzanie czystej, ekologicznej energii na własne potrzeby, przy obniżeniu rachunków za prąd. Prace instalacyjne są zaplanowane na okres wakacyjny, by nie wpływać na działalność szkół.

Laureaci konkursu „Najlepsza szkoła pod słońcem”
  1. „Ekologicznie, zdrowo i wesoło…”, Szkoła Podstawowa w Wietrznie, województwo podkarpackie

Zgłoszony program miał na celu nauczenie dzieci i młodzieży ekologicznego zachowania się w domu, w szkole i na podwórku. Realizowany był poprzez różnorodne kreatywne zajęcia dla dzieci, zaangażowanie lokalnych społeczności, czy wycieczkę na farmę wiatrową w Łękach Dukielskich oraz „Marsz przyjaciół Ziemi” ulicami Wietrzna.
  2. "My i przyroda to jedność", Szkoła Podstawowa im. Obrońców Tobruku w Tomicach, województwo wielkopolskie

Projekt "My i przyroda to jedność" miał na celu kształtowanie odpowiedzialności za stan środowiska naturalnego. Uczniowie zapoznali się z pojęciem zrównoważonego rozwoju, a następnie dowiedzieli się jak wdrażać jego zasady na co dzień, m.in. korzystając z odnawialnych źródeł energii.
  3. „Ziemia NAS potrzebuje”, Szkoła Podstawowa im. Józefa Niećko w Rudnie, województwo lubelskie

„Ziemia NAS potrzebuje” to projekt, który miał na celu przekonanie społeczności lokalnej, że małe zmiany mogą mieć realny wpływ na naszą planetę, bycie świadomym konsumentem nie jest trudne, a za sprawą prostych czynności możemy przeciwdziałać zmianom klimatycznym.
  4. „Eko-Rymanów”, Zespół Szkół Publicznych im. Stanisława Wyspiańskiego w Rymanowie, województwo podkarpackie

Inicjatywa „Eko-Rymanów” propagowała postawy proekologiczne wśród młodzieży. Młodzież przeprowadziła m.in. ankietę świadomości społeczności lokalnej odnośnie do stanu środowiska i zachowań proekologicznych.
  5. ,,Myślimy globalnie – działamy lokalnie”, Szkoła Podstawowa w Charłupi Wielkiej, województwo łódzkie

„Myślimy globalnie – działamy lokalnie” to program mający na celu kształtowanie postawy odpowiedzialności za przyrodę u młodych ludzi. Uczniowie m.in. wzięli udział w zajęciach: “Energia drzemiąca w naturze”, „My dla przyszłości. Idea zrównoważonego rozwoju” czy „Odnawialne źródła energii – zielona przyszłość Ziemi”.
  6. „Z przyrodą za pan brat, Bukowsko chroni świat”, Zespół szkół w Bukowsku, województwo podkarpackie

Program „Z przyrodą za pan brat, Bukowsko chroni świat” propagował odpowiedzialność za obecny i przyszły stan środowiska, dostrzeganie zagrożeń wynikających z nadmiernej eksploatacji środowiska i uświadomienie potrzeby jego ochrony. Uczniowie razem z nauczycielami obchodzili „Dzień bez samochodu”, przyjeżdżając do szkoły na rowerze, uczestniczyli w warsztatach poświęconych ochronie dzikich zwierząt i przeprowadzili mini kampanię „Czy smog jest groźny jak smok?”.
Odnawialne źródła energii w IKEA
zdjecie farm wiatrowych.jpg
IKEA inwestuje na świecie w technologie fotowoltaiczne od 20 lat. Już w 1997 roku w Älmhult w Szwecji IKEA zainstalowała na elewacji i na dachu swojego sklepu panele fotowoltaiczne. Była to pierwsza i największa w tamtym okresie instalacja fotowoltaiczna w Skandynawii. Obecnie IKEA posiada 730 tysięcy paneli fotowoltaicznych zainstalowanych na dachach swoich sklepów i fabryk na całym świecie.

Oprócz instalacji fotowoltaicznych, Grupa IKEA inwestuje także w farmy wiatrowe. W samej Polsce posiada ich sześć. Produkowana przez nie energia umożliwia redukcję emisji dwutlenku węgla do atmosfery o ok. 450 000 ton, co jest równoznaczne z wycofaniem ponad 150 000 samochodów z dróg.

Nazwa marki IKEA to akronim – skrót utworzony kolejno z pierwszych liter imienia i nazwiska założyciela firmy oraz nazw farmy i parafii, skąd pochodzi (Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd).

Wizją IKEA jest tworzenie lepszego codziennego życia dla wielu ludzi. Oferujemy funkcjonalne i dobrze zaprojektowane artykuły wyposażenia domu, które łączą jakość i przystępną cenę. Działamy w zgodzie ze zrównoważonym rozwojem, realizując strategię People & Planet Positive.

Grupa IKEA w Polsce posiada obecnie dziesięć sklepów i zarządza pięcioma centrami handlowymi poprzez IKEA Centres Polska. Zlokalizowane w Jarostach k. Piotrkowa Trybunalskiego Centrum Dystrybucji zaopatruje 23 sklepy IKEA w Europie Środkowej i wschodniej. Do Grupy IKEA w Polsce należy również sześć farm wiatrowych, które zapewniają jej niezależność energetyczną.

W roku finansowym 2017 ponad 28 mln osób odwiedziło sklepy IKEA, a strona www.IKEA.pl odnotowała ok. 91 mln wizyt.

zdjecie farm wiatrowych.jpg

grafika | 12 MB

Instalacja PV.jpg

HPR_IKEA_Informacja prasowa_Najlepsza szkola pod sloncem_2018-05-29.pdf

pdf | 293 KB

HPR_IKEA_Informacja prasowa_Najlepsza szkola pod sloncem_2018-05-29.docx

docx | 294 KB

Panele fotowoltaiczne w 2017 roku w ofercie sklepów IKEA

IKEA po osiągnięciu niezależności energetycznej w Polsce, podejmuje kolejne inicjatywy w obszarze strategii zrównoważonego rozwoju. W przyszłym roku w ofercie każdego sklepu IKEA, znajdą się panele fotowoltaiczne.
Piknik Zielonej Energii w Gizałkach

W niedzielę 19 czerwcaw Nowej Wsi w gminie Gizałki odbył się Piknik Zielonej Energii.Wydarzenie dostarczyło uczestnikom wiele ekologicznych atrakcji, niezwykłych eksperymentów i doświadczeń, a przede wszystkim mnóstwo wspaniałej zabawy. Organizatorami tej niecodziennej imprezy była IKEA - właściciel znajdującej się na terenie gminy farmy wiatrowej oraz MARTIFER Renewables - jej operator.
20 nowych uczestników zajęć sportowych w ramach konkursu grantowego IKEA "Zabawa to poważna sprawa"

"Sport to zdrowie" - właśnie się o tym przekonują nowi uczestnicy projektu "Mamo! Idę na boisko" realizowanego przez Fundację Akademię Sportu PRO-AM.
W ramach nowej strategii zrównoważonego rozwoju IKEA wycofa plastikowe produkty jednorazowego użytku ze swoich sklepów i restauracji

Publikując „People & Planet Positive”, IKEA ogłosiła nowe zobowiązania na rzecz społeczeństw i środowiska. Poprzez swoje działania IKEA pragnie ułatwiać ludziom prowadzenie zdrowego i ekologicznego stylu życia, przeciwdziałać zmianom klimatu oraz przyczyniać się do zmiany myślenia o odpadach zmierzając w stronę gospodarki o obiegu zamkniętym. Dokument zawiera konkretne zadania, które IKEA zobowiązała się zrealizować do 2030 roku.

Zabawa to poważna sprawa – zwłaszcza dla dzieci i młodzieży uchodźczej na warszawskim Targówku

„Przystanek Świetlica” będzie działać dalej. Fundacja dla Wolności, zwyciężając w konkursie grantowym IKEA, zapewniła sobie ciągłość prowadzonych działań.