Zabawa to poważna sprawa – zwłaszcza dla dzieci i młodzieży uchodźczej na warszawskim Targówku

„Przystanek Świetlica” będzie działać dalej. Fundacja dla Wolności, zwyciężając w konkursie grantowym IKEA, zapewniła sobie ciągłość prowadzonych działań.

„Przystanek „Świetlica” to przestrzeń i zarazem program edukacyjno-wychowawczy dla dzieci imigrantów oczekujących na decyzję o przyznaniu statusu uchodźcy. Świetlica zlokalizowana jest w ośrodku dla cudzoziemców, w którym jest 150 miejsc. Jest to jedyne miejsce w Polsce, w którym schronienie znalazły wyłącznie kobiety i dzieci ubiegające się o ochronę prawną.

Obecnie przebywają tu głównie osoby z Czeczenii, Tadżykistanu i Ukrainy. Mają za sobą traumę migracji, często wojny. Mieszkają w dawnym hotelu robotniczym w otoczeniu magazynów, cementowni i nieużytków. Dzieci idą do szkoły, nie znając języka. Niektóre mają poważne problemy z adaptacją, z nauką, ze swoimi emocjami. Są niepewne nawet najbliższej przyszłości, która może ulec zmianie wraz z decyzją administracyjną o deportacji lub wyprowadzce z ośrodka.
swietlica_1.jpg
„Przystanek Świetlica” jest prowadzony przez  Fundację dla Wolności od ponad 6 lat. Dzięki wieloletniej pracy z rodzinami ubiegającymi się o nadanie statusu uchodźcy Fundacja wypracowała i rozwinęła własne narzędzia w pracy integracyjnej, pedagogicznej, edukacyjnej oraz kulturalnej, a także indywidualnego wsparcia w codziennym życiu rodzin migrantów.

Zajęcia, prowadzone są cyklicznie trzy razy w tygodniu, mają na celu podniesienie kompetencji społecznych i komunikacyjnych dzieci i młodzieży. Ponadto pomoc w odrabianiu lekcji i zapewnienie bezpiecznych warunków do zabawy. Program świetlicy rozszerzony jest o cykl wycieczek kulturalno-rekreacyjnych na terenie Warszawy, dzięki którym rodziny w aktywny sposób poznają przestrzeń oraz kulturę i uczestniczą w życiu społecznym.
swietlica_2.jpg
- Poprzez wspólne spędzanie czasu na zajęciach twórczych lub sportowych, a także w czasie wycieczek do kina, teatru, parku trampolin czy na basen staramy się rozbudzać u naszych podopiecznych dziecięcą radość i spontaniczność. Proponujemy takie aktywności, które pozwolą im choć na chwilę zapomnieć o traumach, które przeszły i obawach przed deportacją. Po latach działań na terenie ośrodka wspólnie z mieszkankami, urzędnikami i innymi organizacjami stworzyliśmy świetlicę dostępną dla wszystkich bez względu na kraj pochodzenia, wyznanie czy poglądy – mówi Weronika Brączek, Koordynatorka i wychowawca z Fundacji dla Wolności.
swietlica_3.jpg
W ramach konkursu grantowego „Zabawa to poważna sprawa” wybranych zostało pięć organizacji, które otrzymały od 20 do 50 tys. zł dofinansowania od IKEA. Organizacje te na co dzień pomagają dzieciom i młodzieży znajdujących się w trudnej sytuacji materialnej lub życiowej. Konkurs jest częścią międzynarodowej kampanii społecznej „Zabawa to poważna sprawa”, której celem jest pomoc dzieciom w zagrożonych wykluczeniem społecznościach na całym świecie. Projekty są realizowane w okresie od 15 marca 2018 roku do 31 października 2018 roku.

Więcej o programie grantowym IKEA „Zabawa to poważna  sprawa” można znaleźć na stronie https://ikea.prowly.com/26585-piec-organizacji-wspierajacych-dzieci-i-mlodziez-otrzyma-granty-od-ikea

20 nowych uczestników zajęć sportowych w ramach konkursu grantowego IKEA "Zabawa to poważna sprawa"

"Sport to zdrowie" - właśnie się o tym przekonują nowi uczestnicy projektu "Mamo! Idę na boisko" realizowanego przez Fundację Akademię Sportu PRO-AM.
Majsterkowanie, survival, ekologia. Ruszają zajęcia dofinansowane przez IKEA

WĘDKA rozszerza swoją propozycję zajęć o m.in. warsztaty ze zdrowego stylu życia, ekologii czy majsterkowania. Stowarzyszenie może to zrobić dzięki zwycięstwu w konkursie grantowym IKEA.
Konkurs rysunkowy dla dzieci! IKEA startuje z nową kampanią „Zabawa to poważna sprawa”

W listopadzie IKEA rozpoczyna nową kampanię społeczną pt. „Zabawa to poważna sprawa”. Zastępuje ona znaną wszystkim akcję „Pluszaki dla edukacji”, którą firma prowadziła przez ostatnich 13 lat. Częścią nowej kampanii niezmiennie pozostaje konkurs rysunkowy dla dzieci, który rusza już 24 października. Każdy rysunek zgłoszony do konkursu ma szansę stać się pluszakiem i trafić na półki sklepów IKEA na całym świecie. Na rynku pojawią się miliony sztuk zabawek z tej niezwykłej kolekcji.
Pracownicy IKEA z Polski opisują swoją podróż do Jordanii - życie w obozach dla uchodźców

Pracownicy IKEA z Polski pojechali do Jordanii, aby przekonać się, w jaki sposób wykorzystywane są na miejscu fundusze zebrane w wyniku kampanii społecznych IKEA i przekazywane są za pośrednictwem IKEA Foundation potrzebującym społecznościom. Wizyta została zorganizowana w ramach programu pracowniczego IKEA IWitness we współpracy z międzynarodową organizacją War Child, pomagającą dzieciom i ich rodzinom w rejonach konfliktu. O swoich doświadczeniach, wspomnieniach i refleksjach uczestnicy podróży opowiadają w książce „Zabawa to poważna sprawa. Jak i dlaczego IKEA pomaga uchodźcom w Jordanii”, e-book do pobrania tutaj: www.IKEA.pl/iwitness.

Niech żyje zrównoważony dom – praktyczne wskazówki od IKEA dla każdego

Prawie 2/3 Polaków martwi się zachodzącymi na świecie zmianami klimatycznymi i jest gotowa coś w tej sprawie zrobić, jak wynika z badania Globescan dla IKEA. Z okazji przypadającego 5 czerwca Światowego Dnia Środowiska, IKEA oddaje w ich ręce przewodnik „IKEA. Dla Ciebie, dla domu, dla planety – Niech żyje zrównoważony dom!” pełen praktycznych wskazówek, jak żyć w bardziej świadomy, ekologiczny sposób, dbając przy tym o zdrowie i zasobność portfela. Przewodnik został stworzony przez samych pracowników firmy, którzy przez ponad rok dokonywali zmian w swoich domach pod okiem specjalistów. Publikacja do pobrania z: www.IKEA.pl/dlaPlanety