W ramach nowej strategii zrównoważonego rozwoju IKEA wycofa plastikowe produkty jednorazowego użytku ze swoich sklepów i restauracji

Publikując „People & Planet Positive”, IKEA ogłosiła nowe zobowiązania na rzecz społeczeństw i środowiska. Poprzez swoje działania IKEA pragnie ułatwiać ludziom prowadzenie zdrowego i ekologicznego stylu życia, przeciwdziałać zmianom klimatu oraz przyczyniać się do zmiany myślenia o odpadach zmierzając w stronę gospodarki o obiegu zamkniętym. Dokument zawiera konkretne zadania, które IKEA zobowiązała się zrealizować do 2030 roku.

Nowa strategia zrównoważonego rozwoju została przedstawiona 7 czerwca podczas Democratic Design Days w Älmhult, w Szwecji. Razem ze swoimi klientami, współpracownikami i partnerami, IKEA zamierza stawić czoło największym wyzwaniom współczesności, związanym z niezrównoważoną konsumpcją, zmianami klimatu i rosnącymi nierównościami społecznymi. Pierwsza strategia zrównoważonego rozwoju „People & Planet Positive" powstała w Grupie IKEA (INGKA Holding B.V.) w 2012 roku z docelowym terminem realizacji do 2020 roku. Nowy dokument został opracowany z uwzględnieniem wyzwań zmieniającego się świata i obejmuje wszystkie elementy systemu franczyzowego oraz cały łańcuch wartości IKEA - od dostawców po klientów, włączając surowce wykorzystywane do wytwarzania produktów IKEA.

Zobowiązania IKEA na rok 2030 obejmują między innymi:
  • Projektowanie wszystkich produktów IKEA w oparciu o zasady gospodarki o obiegu zamkniętym, z zamiarem stosowania wyłącznie materiałów odnawialnych i pochodzących z recyklingu.

• Usunięcie wszystkich plastikowych produktów jednorazowego użytku z asortymentu w sklepach IKEA na całym świecie oraz z restauracji i bistro w sklepach Grupy IKEA do 2020 roku [1]
  • Zwiększenie udziału produktów roślinnych w ofercie IKEA Food, takich jak wegetariańskie hot dogi, które będą dostępne w Polsce od sierpnia br.
  • Zmniejszenie emisji gazów cieplarnianych i zwiększenie efektywności energetycznej z własnej działalności, by przyczynić się do przeciwdziałania zmianom klimatu
  • Rozszerzenie oferty przystępnych cenowo instalacji fotowoltaicznych dla domu oraz innych rozwiązań w zakresie czystej energii na 29 rynków IKEA do 2025 r.
W Polsce IKEA może się już pochwalić sporymi osiągnięciami w obszarach transformacji ku gospodarce o obiegu zamkniętym oraz przeciwdziałaniu zmianom klimatu. W naszych sklepach osiągnęliśmy 100% recyklingu odpadów kartonowych, a do 2025 roku chcemy odzyskiwać też wszystkie odpady drewniane i plastikowe. W ubiegłym roku naszych 80 turbin wiatrowych IKEA w Polsce wygenerowało 456 GWh energii elektrycznej, co odpowiada zapotrzebowaniu 125 911 gospodarstw domowych. Dzięki inwestycjom w odnawialne źródła energii IKEA w Polsce osiągnęła niezależność energetyczną już w 2016 roku – mówi Katarzyna Dulko-Gaszyna, Kierownik ds. zrównoważonego rozwoju w IKEA Retail.

IKEA chce także zachęcać swoich klientów do korzystania z energii odnawialnej. W 2017 roku w ofercie IKEA w Polsce znalazły się kompleksowe instalacje fotowoltaiczne w przystępnej cenie dla gospodarstw domowych. Przy pięciu sklepach IKEA w Polsce działają punkty ładowania pojazdów elektrycznych, a do 2020 roku takie ładowarki będą we wszystkich lokalizacjach. Również wzrost sprzedaży technologii LED w Polsce w roku finansowym 2017 był największy ze wszystkich rynków świata.

W IKEA myślimy długofalowo o społecznościach i środowisku, dlatego dążymy do gospodarki o obiegu zamkniętym w ramach naszego biznesu oraz chcemy inspirować naszych klientów do prowadzenia zrównoważonego życia na co dzień. Na platformie www.IKEA.pl/dlaPlanety udostępniamy praktyczny przewodnik „Niech żyje zrównoważony dom!” o tym, jak żyć w bardziej świadomy, ekologiczny sposób, dbając przy tym o zdrowie i zasobność portfela – dodaje Katarzyna Dulko Gaszyna.

IKEA stale rozwija listę produktów, które pozwalają ludziom prowadzić bardziej zrównoważone życie w domu. Nową strategię People & Planet Positive można znaleźć pod linkiem: https://www.ikea.com/ms/pl_PL/this-is-ikea/reports-downloads/index.html

[1] Grupa IKEA (INGKA Holding B. V.) to największy franczyzobiorca marki IKEA, który posiada 363 sklepy w 29 krajach, w tym 10 sklepów w Polsce.

Nazwa marki IKEA to akronim – skrót utworzony kolejno z pierwszych liter imienia i nazwiska założyciela firmy oraz nazw farmy i parafii, skąd pochodzi (Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd).

Wizją IKEA jest tworzenie lepszego codziennego życia dla wielu ludzi. Oferujemy funkcjonalne i dobrze zaprojektowane artykuły wyposażenia domu, które łączą jakość i przystępną cenę. Działamy w zgodzie ze zrównoważonym rozwojem, realizując strategię People & Planet Positive.

Grupa IKEA w Polsce posiada obecnie dziesięć sklepów i zarządza pięcioma centrami handlowymi poprzez IKEA Centres Polska. Zlokalizowane w Jarostach k. Piotrkowa Trybunalskiego Centrum Dystrybucji zaopatruje 23 sklepy IKEA w Europie Środkowej i wschodniej. Do Grupy IKEA w Polsce należy również sześć farm wiatrowych, które zapewniają jej niezależność energetyczną.

W roku finansowym 2017 ponad 28 mln osób odwiedziło sklepy IKEA, a strona www.IKEA.pl odnotowała ok. 91 mln wizyt.

KRYDDA_VÄXA.JPG

HPR_IKEA_Nowa strategia PPP_2018_06_07_fin.pdf

pdf | 345 KB

HPR_IKEA_Nowa strategia PPP_2018_06_07_fin.docx

docx | 294 KB

20 nowych uczestników zajęć sportowych w ramach konkursu grantowego IKEA "Zabawa to poważna sprawa"

"Sport to zdrowie" - właśnie się o tym przekonują nowi uczestnicy projektu "Mamo! Idę na boisko" realizowanego przez Fundację Akademię Sportu PRO-AM.
Majsterkowanie, survival, ekologia. Ruszają zajęcia dofinansowane przez IKEA

WĘDKA rozszerza swoją propozycję zajęć o m.in. warsztaty ze zdrowego stylu życia, ekologii czy majsterkowania. Stowarzyszenie może to zrobić dzięki zwycięstwu w konkursie grantowym IKEA.
Fotowoltaika w szkole dzięki IKEA. Firma nagrodzi placówki za popularyzację wiedzy o zrównoważonym rozwoju i OZE

IKEA rozstrzygnęła konkurs na najciekawszy program edukacji ekologicznej skierowany do placówek z wybranych gmin - „Najlepsza szkoła pod słońcem”. Zwycięskie szkoły otrzymają finansowanie na instalację fotowoltaiczną o wartości do 35 tys. złotych. Nagroda obejmuje również montaż na dachu placówki, przygotowanie do podpięcia do sieci i długoletnią gwarancję.
Fundacja WWF Polska ogłasza Living Planet Report 2016

Według opublikowanego dziś raportu WWF Living Planet 2016, globalna populacja gatunków dzikich zwierząt może się zmniejszyć do 2020 roku nawet o 67 proc. Jest to efekt działalności człowieka, który degraduje i eksploatuje Ziemię na skalę dotąd niespotykaną w historii cywilizacji. Partnerem WWF Polska prezentującym Living Planet Report 2016 w Polsce jest IKEA.