Anna Pawlak-Kuliga od września będzie odpowiadać za rozwój największego rynku IKEA na świecie

Po pięciu latach pracy w Polsce, w tym dwóch na stanowisku prezesa IKEA Retail, Anna Pawlak-Kuliga obejmie stanowisko prezesa IKEA w Chinach. Tymczasowo obowiązki prezesa firmy w Polsce przejmie Iwona Szczęka, członek zarządu.

Ostatnie lata to okres bardzo dynamicznego rozwoju IKEA w Polsce. Razem z zespołem stworzyliśmy wiele ciekawych inicjatyw, w tym nowe kanały sprzedaży, tak by klienci mogli robić zakupy gdzie, kiedy i jak chcą. Otworzyliśmy innowacyjne punkty sprzedaży jak IKEA Centrum dla Firm. Uruchomiliśmy pierwszy na świecie Hub Innowacyjny dla IKEA oraz centrum rekrutacji Twoje Studio Pracy - mówi Anna Pawlak-Kuliga, Prezes IKEA Retail w Polsce. W 2017 roku otworzyliśmy sklep w Lublinie, a teraz intensywnie pracujemy nad nowym formatem sprzedaży w Warszawie, w centrum handlowym Blue City.

Moim osobistym celem zawsze było to, by Polacy mogli pięknie i wygodnie mieszkać, a nasi pracownicy czuć prawdziwą dumę z tego, że pracują w IKEA. Za jedno z najważniejszych osiągnięć uważam podniesienie minimalnej stawki godzinowej do 20 zł. W IKEA stawiamy na równy udział kobiet i mężczyzn - na stanowiskach kierowniczych zatrudniamy 50% kobiet, niewielu firmom w Polsce udało się osiągnąć ten wskaźnik. Polski zespół ma swój wkład w to, żeby IKEA była firmą zrównoważoną, przyjazną środowisku i ludziom. Chcemy być prekursorem poważnego podejścia biznesu do gospodarki obiegu zamkniętego. A wszystko to przy utrzymaniu stałego, dwucyfrowego wzrostu sprzedaży – dodaje Anna Pawlak-Kuliga.

Obejmując stanowisko prezesa IKEA Retail we wrześniu 2016 roku, Anna Pawlak-Kuliga została pierwszą Polką kierującą polskim oddziałem firmy. Z IKEA związana jest od 10 lat. Od 2008 roku pełniła rolę Nawigatora Biznesu dla IKEA w Wielkiej Brytanii. Do Polski wróciła w 2012 roku, początkowo jako członek zarządu IKEA Retail, a rok później – także wiceprezes. Jednocześnie zasiada w zarządzie spółki IKEA Property oraz w radzie nadzorczej IKEA Distribution na Europę południowo-wschodnią i radzie nadzorczej IKEA Centers Polska. Jest również Członkiem Rady Programowej UN Global Compact Poland.

Nazwa marki IKEA to akronim – skrót utworzony kolejno z pierwszych liter imienia i nazwiska założyciela firmy oraz nazw farmy i parafii, skąd pochodzi (Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd).

Wizją IKEA jest tworzenie lepszego codziennego życia dla wielu ludzi. Oferujemy funkcjonalne i dobrze zaprojektowane artykuły wyposażenia domu, które łączą jakość i przystępną cenę. Działamy w zgodzie ze zrównoważonym rozwojem, realizując strategię People & Planet Positive.

Grupa IKEA w Polsce posiada obecnie dziesięć sklepów i zarządza pięcioma centrami handlowymi poprzez IKEA Centres Polska. Zlokalizowane w Jarostach k. Piotrkowa Trybunalskiego Centrum Dystrybucji zaopatruje 23 sklepy IKEA w Europie Środkowej i wschodniej. Do Grupy IKEA w Polsce należy również sześć farm wiatrowych, które zapewniają jej niezależność energetyczną.

W roku finansowym 2017 ponad 28 mln osób odwiedziło sklepy IKEA, a strona www.IKEA.pl odnotowała ok. 91 mln wizyt.

Anna_Pawlak-Kuliga_IKEA_9.08.2016.jpg

Anna Pawlak - Kuliga IKEA1.jpg

HPR_IKEA_Anna Pawlak-Kuliga_2018_06_08.docx

docx | 290 KB

HPR_IKEA_Anna Pawlak-Kuliga_2018_06_08.pdf

pdf | 309 KB

Traficar przy sklepach IKEA w całej Polsce

Od 16 maja pod sklepami IKEA w Warszawie, Katowicach, Wrocławiu, Gdańsku i Poznaniu pojawią się samochody dostawcze z największej w Polsce sieci carsharingowej Traficar. Klienci zmieszczą w nich nawet popularną szafę PAX.
„Ty jesteś zmianą” – IKEA inspiruje do zmian na rynku pracy

IKEA  rozpoczyna kampanię employer brandingową „Ty jesteś zmianą” pokazującą  wartości i wyjątkową kulturę firmy oraz sposób w jaki buduję ona relację  z obecnymi i przyszłymi pracownikami. Jej celem jest zachęcenie  otwartych, proaktywnych ludzi do poznawania IKEA jako marki pracodawcy  oraz zwrócenie uwagi na konieczność zmiany modeli rekrutacyjnych na  bardziej przyjazne kandydatom.
IKEA rozpoczęła lokalny etap przetargu na Agencję Mediową

IKEA Retail w Polsce rozpoczęła lokalny etap przetargu na strategię mediową oraz planowanie i zakup mediów, tym samym kontynuuje proces przeglądu partnerów realizujących kluczowe usługi marketingowe w Polsce.
IKEA Retail o jakości życia podczas XXVII Forum Ekonomicznego w Krynicy-Zdroju

Jakość życia Polaków była tematem przewodnim obecności IKEA Retail na tegorocznym Forum Ekonomicznym w Krynicy-Zdroju (5—7 września). Firma mówiła o trzech wymiarach – domowym (jakość życia w domu), służbowym (jakość relacji pracodawca-pracownik) i społecznym (troska o środowisko). IKEA przygotowała dwie ekspozycje, zainicjowała także debaty i spotkania dla szerokiego grona interesariuszy.
Na Twój adres e-mail została wysłana prośba o potwierdzenie subskrypcji.