Majsterkowanie, survival, ekologia. Ruszają zajęcia dofinansowane przez IKEA

WĘDKA rozszerza swoją propozycję zajęć o m.in. warsztaty ze zdrowego stylu życia, ekologii czy majsterkowania. Stowarzyszenie może to zrobić dzięki zwycięstwu w konkursie grantowym IKEA.

Jest to poszerzenie dotychczasowych działań organizacji o dodatkowe warsztaty i szkolenia. W późniejszym czasie, wraz z nowymi kompetencjami, młodzież z WĘDKI wraz z opiekunami planują organizować festyny podwórkowe.

Wszystkie te działania mają na celu wyrównanie szans rozwojowych ok. 60-tki dzieci i młodzieży w wieku od 8 do 16 lat, poprzez wzmocnienie ich aspiracji życiowych, integrację oraz budowę poczucia własnej wartości.
WEDKA_1.jpg
Przedstawiciele Stowarzyszenia Dzieciom i Młodzieży WĘDKA im. każdego Człowieka wyremontują także znaczną część swojego ośrodka, który został zalany podczas jednej z zeszłorocznych ulew. Wśród pomieszczeń objętych zmianami są m.in. kuchnia, łazienka, korytarz i tzw. „Cichy Pokój”, który służy zazwyczaj do nauki i odrabiania lekcji.

Pomieszczenia WĘDKI są już gotowe do remontu. Rzeczy, materiały, sprzęt do animacji, zabawki i gry planszowe są już przeniesione w nowe miejsce. Prace rozpoczną się od postawienia ścianki działowej z pustaków oraz montaż drzwi. Te podzielą istniejący węzeł ciepłowniczy na dwa pomieszczenia: łazienkę i pomniejszony węzeł.

We wszystkich pracach bardzo aktywnie uczestniczą nasi podopieczni. Jest to część całego procesu funkcjonowania WĘDKI, więc dzieci wykonują tutaj codzienne czynności, takie jak w domach. Uczą się sprzątania, malowania, szpachlowania, wyrabiania zaprawy, kładzenia kafelków, używania narzędzi, a wszystko pod okiem dorosłych opiekunów. – mówi Wojciech Przybysz, Prezes Stowarzyszenia Dzieciom i Młodzieży WĘDKA im. każdego Człowieka.

Podopieczni WĘDKI nie mogą się doczekać remontu kuchni, która już niedługo będzie spełniać wymogi Sanepidu. Umożliwi to przygotowywanie i wydawanie posiłków. W tym przypadku jest to niezwykle istotne, ponieważ młodzież przychodzi do ośrodka ok. 13:00, a do domu wraca po 20:00.
WEDKA_2.jpg
W ramach konkursu grantowego IKEA wybrała pięć stowarzyszeń i fundacji, które otrzymały od 20 do 50 tys. zł. Organizacje te na co dzień pomagają dzieciom i młodzieży znajdujących się w trudnej sytuacji materialnej lub życiowej. Konkurs jest częścią międzynarodowej kampanii społecznej „Zabawa to poważna sprawa”. Jej celem jest pomoc dzieciom w zagrożonych wykluczeniem społecznościach na całym świecie. Projekty są realizowane od 15 marca 2018 roku do 31 października 2018 roku.

Więcej o programie grantowym IKEA „Zabawa to poważna  sprawa” można znaleźć na stronie https://ikea.prowly.com/26585-piec-organizacji-wspierajacych-dzieci-i-mlodziez-otrzyma-granty-od-ikea.

20 nowych uczestników zajęć sportowych w ramach konkursu grantowego IKEA "Zabawa to poważna sprawa"

"Sport to zdrowie" - właśnie się o tym przekonują nowi uczestnicy projektu "Mamo! Idę na boisko" realizowanego przez Fundację Akademię Sportu PRO-AM.
W ramach nowej strategii zrównoważonego rozwoju IKEA wycofa plastikowe produkty jednorazowego użytku ze swoich sklepów i restauracji

Publikując „People & Planet Positive”, IKEA ogłosiła nowe zobowiązania na rzecz społeczeństw i środowiska. Poprzez swoje działania IKEA pragnie ułatwiać ludziom prowadzenie zdrowego i ekologicznego stylu życia, przeciwdziałać zmianom klimatu oraz przyczyniać się do zmiany myślenia o odpadach zmierzając w stronę gospodarki o obiegu zamkniętym. Dokument zawiera konkretne zadania, które IKEA zobowiązała się zrealizować do 2030 roku.
Zabawa to poważna sprawa – zwłaszcza dla dzieci i młodzieży uchodźczej na warszawskim Targówku

„Przystanek Świetlica” będzie działać dalej. Fundacja dla Wolności, zwyciężając w konkursie grantowym IKEA, zapewniła sobie ciągłość prowadzonych działań.
Fotowoltaika w szkole dzięki IKEA. Firma nagrodzi placówki za popularyzację wiedzy o zrównoważonym rozwoju i OZE

IKEA rozstrzygnęła konkurs na najciekawszy program edukacji ekologicznej skierowany do placówek z wybranych gmin - „Najlepsza szkoła pod słońcem”. Zwycięskie szkoły otrzymają finansowanie na instalację fotowoltaiczną o wartości do 35 tys. złotych. Nagroda obejmuje również montaż na dachu placówki, przygotowanie do podpięcia do sieci i długoletnią gwarancję.
Na Twój adres e-mail została wysłana prośba o potwierdzenie subskrypcji.