20 nowych uczestników zajęć sportowych w ramach konkursu grantowego IKEA "Zabawa to poważna sprawa"

"Sport to zdrowie" - właśnie się o tym przekonują nowi uczestnicy projektu "Mamo! Idę na boisko" realizowanego przez Fundację Akademię Sportu PRO-AM.

Fundacja Akademia Sportu PRO-AM, realizująca program „Mamo! Idę na boisko”, dzięki grantowi z IKEA, przyjęła 20 dodatkowych dzieci na regularne zajęcia sportowe, m.in. z piłki ręcznej, kung fu czy tańca.

„Mamo! Idę na boisko” to największy projekt realizowany przez Fundację. Jego celem jest zapewnienie młodzieży, w trudnej sytuacji finansowej lub rodzinnej, możliwości uczestnictwa w regularnych zajęciach sportowych. Systematyczne uprawianie sportu podnosi kondycję fizyczną podopiecznych fundacji, zapobiega otyłości i przekuwa się całościowo na dobry stan zdrowia. W dłuższej perspektywie projekt pozytywnie wpływa na kształtowanie charakteru, podniesienie samooceny, odnalezienie swojego miejsca w społeczeństwie oraz poczucie akceptacji w grupie. Fundacja PRO-AM prowadzi również stały kontakt z uczestnikami programu i ich rodzinami, aby na bieżąco śledzić rozwój sportowy i osobisty swoich podopiecznych.

- Finałem projektu „Mamo! Idę na boisko” będzie Turniej charytatywny tennis & squash „Warsaw Charity Cup”, który odbędzie się 17 czerwca 2018 r. (niedziela) na ul. Radarowej 1 w Warszawie. Zapraszamy do wzięcia udziału wszystkich pasjonatów tenisa lub/i squasha. Wpisowe wynosi min. 150 zł w formie darowizny na rzecz projektu – w ten sposób zebrane środki zostaną przekazane na realizację kolejnych edycji programu „Mamo! Idę na boisko”. Na turniej i piknik, w roli obserwatorów i kibiców, można przyjść bezpłatnie, nawet z całymi rodzinami. – mówi Marzena Pryzmont, Prezeska zarządu Fundacji Akademia Sportu PRO-AM.

Więcej informacji o Turnieju można znaleźć pod adresem: http://www.warsawcharitycup.pl/

Fundacja PRO-AM bardzo szybko zrealizowała również kolejne z założeń  grantu– remont swojego ośrodka. Z przyjemnością możemy ogłosić, że jeden  z pokoi w ośrodku został już w 100% wyremontowany i oddany do użytku. W  miejscu magazynu na sprzęt powstał przyjemny pokój, który posłuży  podopiecznym Fundacji do spotkań i rozmów z opiekunami oraz jako miejsce  do odrabiania lekcji czy czekania na zajęcia sportowe.

W ramach  konkursu grantowego „Zabawa to poważna sprawa” wybranych zostało pięć  organizacji, które otrzymały od 20 do 50 tys. zł dofinansowania od IKEA.  Organizacje te na co dzień pomagają dzieciom i młodzieży znajdujących  się w trudnej sytuacji materialnej lub życiowej. Konkurs jest częścią  międzynarodowej kampanii społecznej „Zabawa to poważna sprawa”, której  celem jest pomoc dzieciom w zagrożonych wykluczeniem społecznościach na  całym świecie. Projekty są realizowane w okresie od 15 marca 2018 roku  do 31 października 2018 roku.

Więcej o programie grantowym IKEA „Zabawa to poważna  sprawa”: https://ikea.prowly.com/26585-piec-organizacji-wspierajacych-dzieci-i-mlodziez-otrzyma-granty-od-ikea

Majsterkowanie, survival, ekologia. Ruszają zajęcia dofinansowane przez IKEA

WĘDKA rozszerza swoją propozycję zajęć o m.in. warsztaty ze zdrowego stylu życia, ekologii czy majsterkowania. Stowarzyszenie może to zrobić dzięki zwycięstwu w konkursie grantowym IKEA.
W ramach nowej strategii zrównoważonego rozwoju IKEA wycofa plastikowe produkty jednorazowego użytku ze swoich sklepów i restauracji

Publikując „People & Planet Positive”, IKEA ogłosiła nowe zobowiązania na rzecz społeczeństw i środowiska. Poprzez swoje działania IKEA pragnie ułatwiać ludziom prowadzenie zdrowego i ekologicznego stylu życia, przeciwdziałać zmianom klimatu oraz przyczyniać się do zmiany myślenia o odpadach zmierzając w stronę gospodarki o obiegu zamkniętym. Dokument zawiera konkretne zadania, które IKEA zobowiązała się zrealizować do 2030 roku.
Zabawa to poważna sprawa – zwłaszcza dla dzieci i młodzieży uchodźczej na warszawskim Targówku

„Przystanek Świetlica” będzie działać dalej. Fundacja dla Wolności, zwyciężając w konkursie grantowym IKEA, zapewniła sobie ciągłość prowadzonych działań.
Fotowoltaika w szkole dzięki IKEA. Firma nagrodzi placówki za popularyzację wiedzy o zrównoważonym rozwoju i OZE

IKEA rozstrzygnęła konkurs na najciekawszy program edukacji ekologicznej skierowany do placówek z wybranych gmin - „Najlepsza szkoła pod słońcem”. Zwycięskie szkoły otrzymają finansowanie na instalację fotowoltaiczną o wartości do 35 tys. złotych. Nagroda obejmuje również montaż na dachu placówki, przygotowanie do podpięcia do sieci i długoletnią gwarancję.

Pracownicy IKEA z Polski opisują swoją podróż do Jordanii - życie w obozach dla uchodźców

Pracownicy IKEA z Polski pojechali do Jordanii, aby przekonać się, w jaki sposób wykorzystywane są na miejscu fundusze zebrane w wyniku kampanii społecznych IKEA i przekazywane są za pośrednictwem IKEA Foundation potrzebującym społecznościom. Wizyta została zorganizowana w ramach programu pracowniczego IKEA IWitness we współpracy z międzynarodową organizacją War Child, pomagającą dzieciom i ich rodzinom w rejonach konfliktu. O swoich doświadczeniach, wspomnieniach i refleksjach uczestnicy podróży opowiadają w książce „Zabawa to poważna sprawa. Jak i dlaczego IKEA pomaga uchodźcom w Jordanii”, e-book do pobrania tutaj: www.IKEA.pl/iwitness.