Pracownicy IKEA z Polski opisują swoją podróż do Jordanii - życie w obozach dla uchodźców

Pracownicy IKEA z Polski pojechali do Jordanii, aby przekonać się, w jaki sposób wykorzystywane są na miejscu fundusze zebrane w wyniku kampanii społecznych IKEA i przekazywane są za pośrednictwem IKEA Foundation potrzebującym społecznościom. Wizyta została zorganizowana w ramach programu pracowniczego IKEA IWitness we współpracy z międzynarodową organizacją War Child, pomagającą dzieciom i ich rodzinom w rejonach konfliktu. O swoich doświadczeniach, wspomnieniach i refleksjach uczestnicy podróży opowiadają w książce „Zabawa to poważna sprawa. Jak i dlaczego IKEA pomaga uchodźcom w Jordanii”, e-book do pobrania tutaj: www.IKEA.pl/iwitness.

W październiku zeszłego roku sześcioro pracowników IKEA Retail z Polski wzięło udział w wizycie studyjnej do Jordanii. Odwiedzili dwa największe obozy UNHCR dla uchodźców w kraju: Za’atari i Azraq oraz Lokalne Centra Społeczne w miejscowościach Amman i Zarqa, w których udzielane jest wsparcie m.in. uchodźcom integrującym się z lokalnymi mieszkańcami. Wyjazd miał na celu zobaczenie efektów działań organizacji partnerskich IKEA Foundation, które otrzymują dofinansowanie na realizację swoich programów pomocowych. Jedną z nich jest War Child (www.warchild.org), która wspiera dzieci i młodzież dotknięte konfliktem zbrojnym w Syrii. Dzięki tej współpracy, blisko 18 tysięcy dzieci zarówno z rodzin syryjskich, jak i tych ze społeczności przyjmujących uchodźców w Jordanii i Libanie, otrzymało pomoc.
Wyjazd i spotkanie z migrantami z Syrii pozwoliły nam, pracownikom IKEA w Polsce, zobaczyć z bliska, jak wygląda życie w tymczasowych obozach dla uchodźców. To zwykli ludzie, tacy jak ty czy ja, którzy nagle znaleźli się w bardzo nietypowej i trudnej sytuacji. Musieli opuścić swoje domy, zostawiając praktycznie wszystko, co mieli. W tych trudnych warunkach próbują wieść możliwie normalne życie. Chcemy, aby lektura naszych refleksji z wyjazdu przyniosła więcej zrozumienia i empatii dla uchodźców– mówi Katarzyna Dulko-Gaszyna, kierownik ds. zrównoważonego rozwoju IKEA Retail w Polsce.
Obóz dla uchodźców Za'atari, Jordania

Sandra, Magda, Kasia, Paula, Agnieszka i Dominik, pracownicy różnych działów IKEA Retail w Polsce, zebrali swoje wspomnienia, doświadczenia i refleksje z wyjazdu do Jordanii w książce „Zabawa to poważna sprawa. Jak i dlaczego IKEA pomaga uchodźcom w Jordanii”. Opowiadają w niej o tym, jak wygląda codzienne życie w obozach dla uchodźców, z jak prozaicznymi problemami muszą sobie radzić i jak czekają na lepszą przyszłość, często będąc całkowicie zapomnianym przez świat.
Klienci i pracownicy IKEA pomagają dzieciom w najbiedniejszych rejonach świata

Wszyscy mamy podobne potrzeby, takie jak bezpieczny dom, zdrowie, stałe dochody, zapewnienie bezpieczeństwa dzieciom oraz możliwość obserwowania, jak odbierają staranne wykształcenie, a ich życie dobrze się układa – uważał Ingvar Kamprad, założyciel IKEA. Dlatego właśnie IKEA Foundation zdecydowała się wspierać finansowo programy dotyczące tych kluczowych potrzeb.
Zespół IWitness z Polski.JPG
„Zabawa to poważna sprawa” to nazwa międzynarodowej kampanii społecznej IKEA realizowanej od 2016 roku w sklepach IKEA na całym świecie, której celem jest pomoc dzieciom w zagrożonych wykluczeniem społecznościach. Poprzez sprzedaż produktów dla dzieci, w tym pluszaków, książeczek i mebli dziecięcych, firma angażuje klientów i pracowników, zwracając uwagę na potrzebę zapewnienia każdemu dziecku prawa do prawidłowego rozwoju. Tylko w zeszłym roku IKEA Foundation przekazała 144 milionów euro 74 organizacjom partnerskim w 41 krajach. Sześć organizacji partnerskich, z którymi IKEA współpracuje przy realizacji kampanii, to: Handicap International, Room to Read, Save the Children, Special Olympics, War Child oraz UNICEF.

Więcej informacji:
Pobierz książkę po polsku: www.IKEA.pl/iwitness
Pobierz książkę po angielsku: www.IKEA.pl/iwitnessEN
www.ikea.com/jasniejsza_przyszlosc
www.ikea.com/people-and-planet

Nazwa marki IKEA to akronim – skrót utworzony kolejno z pierwszych liter imienia i nazwiska założyciela firmy oraz nazw farmy i parafii, skąd pochodzi (Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd).

Wizją IKEA jest tworzenie lepszego codziennego życia dla wielu ludzi. Oferujemy funkcjonalne i dobrze zaprojektowane artykuły wyposażenia domu, które łączą jakość i przystępną cenę. Działamy w zgodzie ze zrównoważonym rozwojem, realizując strategię People & Planet Positive.

Grupa IKEA w Polsce posiada obecnie dziesięć sklepów i zarządza pięcioma centrami handlowymi poprzez IKEA Centres Polska. Zlokalizowane w Jarostach k. Piotrkowa Trybunalskiego Centrum Dystrybucji zaopatruje 23 sklepy IKEA w Europie Środkowej i wschodniej. Do Grupy IKEA w Polsce należy również sześć farm wiatrowych, które zapewniają jej niezależność energetyczną.

W roku finansowym 2017 ponad 28 mln osób odwiedziło sklepy IKEA, a strona www.IKEA.pl odnotowała ok. 91 mln wizyt.

O IKEA Foundation

IKEA Foundation (Stichting IKEA Foundation) to część INGKA Foundation, właściciela Grupy IKEA, zajmująca się działalnością charytatywną. Celem IKEA Foundation jest poprawa perspektyw dzieci i młodzieży, zamieszkujących niektóre spośród najbiedniejszych regionów świata, poprzez finansowanie kompleksowych, długoterminowych programów, które przyczyniają się do wprowadzenia istotnych, trwałych zmian. IKEA Foundation współpracuje z silnymi partnerami strategicznymi, stosując innowacyjne rozwiązania, by osiągnąć znaczące rezultaty w czterech podstawowych obszarach życia dziecka: bezpieczny dom, zdrowy start w życie, edukacja na wysokim poziomie, a także stabilny dochód rodziny, jednocześnie wspierając te społeczności w walce ze zmianami klimatycznymi.

Więcej informacji na www.ikeafoundation.org oraz www.facebook.com/IKEAfoundation

IKEA_IWitness_2018-06_19 _press release_EN.docx

docx | 71,1 KB

IKEA Foundation sfinansowała farmę fotowoltaiczną w obozie Azraq.JPG

Zespół IWitness z Polski.JPG

Obóz dla uchodźców Za'atari, Jordania.jpeg

HPR_IKEA_IWitness_2018-06-18.pdf

pdf | 485 KB

HPR_IKEA_IWitness_2018-06-18.docx

docx | 79,2 KB

20 nowych uczestników zajęć sportowych w ramach konkursu grantowego IKEA "Zabawa to poważna sprawa"

"Sport to zdrowie" - właśnie się o tym przekonują nowi uczestnicy projektu "Mamo! Idę na boisko" realizowanego przez Fundację Akademię Sportu PRO-AM.
Majsterkowanie, survival, ekologia. Ruszają zajęcia dofinansowane przez IKEA

WĘDKA rozszerza swoją propozycję zajęć o m.in. warsztaty ze zdrowego stylu życia, ekologii czy majsterkowania. Stowarzyszenie może to zrobić dzięki zwycięstwu w konkursie grantowym IKEA.
Zabawa to poważna sprawa – zwłaszcza dla dzieci i młodzieży uchodźczej na warszawskim Targówku

„Przystanek Świetlica” będzie działać dalej. Fundacja dla Wolności, zwyciężając w konkursie grantowym IKEA, zapewniła sobie ciągłość prowadzonych działań.
Konkurs rysunkowy dla dzieci! IKEA startuje z nową kampanią „Zabawa to poważna sprawa”

W listopadzie IKEA rozpoczyna nową kampanię społeczną pt. „Zabawa to poważna sprawa”. Zastępuje ona znaną wszystkim akcję „Pluszaki dla edukacji”, którą firma prowadziła przez ostatnich 13 lat. Częścią nowej kampanii niezmiennie pozostaje konkurs rysunkowy dla dzieci, który rusza już 24 października. Każdy rysunek zgłoszony do konkursu ma szansę stać się pluszakiem i trafić na półki sklepów IKEA na całym świecie. Na rynku pojawią się miliony sztuk zabawek z tej niezwykłej kolekcji.