IKEA pomogła umeblować 11 mieszkań dla młodzieży z domów dziecka. Podsumowanie projektu „Oswoić dorosłość”

Fundacja Pomocy Dzieciom „Tak Po Prostu” z Poznania zainicjowała projekt mający na celu wsparcie pełnoletnich wychowanków domów dziecka w ich starcie w dorosłe życie. Do współpracy zaprosiła instytucje publiczne i firmy. 11 czerwca 2018 r. w Strzałkowie w Wielkopolsce odbyło się uroczyste podsumowanie inicjatywy, której partnerem jest m.in. IKEA.

Fundacja Pomocy Dzieciom „Tak Po Prostu” z Poznania wspólnie z Fundacją Saint-Gobain Initiatives, przy wsparciu władz powiatu słupeckiego, Powiatowego Centrum Pomocy Rodzinie w Słupcy, Zakładu Aktywności Zawodowej w Słupcy oraz firm partnerskich, zrealizowały pionierski w skali kraju projekt pomocy młodzieży z placówek opiekuńczo-wychowawczych w usamodzielnieniu się - „Oswoić dorosłość”.

W wyniku projektu powstało 11 mieszkań treningowych pozwalających wychowankom domów dziecka na naukę samodzielności pod okiem opiekuna. Lokale są w pełni wyposażone w meble, sprzęt AGD i akcesoria, a to dzięki pomocy IKEA i pozostałych partnerów projektu, tj. Grupy Saint-Gobain, Amica, Castorama, Sii, Bawa, Variant, Masterkey, Tadmar. Warto podkreślić, że właśnie pracownicy IKEA oraz Fundacji Saint-Gobain w ramach wolontariatu wyremontowali i umeblowali mieszkania. 43 wolontariuszy z Grupy IKEA aktywnie włączyło się w aranżacje mieszkań oraz montaż mebli.

W IKEA wiemy, że dom to najważniejsze miejsce w życiu każdego człowieka. Cieszymy się, że dzięki współpracy tak różnych podmiotów w ramach projektu „Oswoić dorosłość” udało się stworzyć dobrze i funkcjonalnie urządzone mieszkania dla młodzieży z placówek opiekuńczo-wychowawczych. Mamy nadzieję, że pomoże im to poczuć się pewniej w ich dorosłym, samodzielnym życiu – mówi Katarzyna Warchał, Purchasing and Logistic Area Manager Central Europe, Grupa IKEA.

„Oswoić dorosłość” to kompleksowa pomoc. W programie oprócz mieszkań, powstały inkubatory przedsiębiorczości, a uczestników zaproszono do udziału w cyklu szkoleń oraz warsztatów przygotowujących wychowanków do samodzielności i aktywnego poszukiwania pracy.

Wychowankowie domów dziecka, opuszczając po 18 urodzinach swoje dotychczasowe placówki wychowawcze, często nie potrafią poradzić sobie z trudnościami dorosłego życia. Dlatego postanowiliśmy ułatwić im start w dorosłość i zaoferować mieszkania treningowe. Pozwoli im to na naukę samodzielności w bezpiecznych warunkach - mówi Agnieszka Pantkowska przedstawiciel Fundacji Pomocy Dzieciom „Tak Po Prostu”.

O IKEA:

Nazwa marki IKEA to akronim – skrót utworzony kolejno z pierwszych liter imienia i nazwiska założyciela firmy oraz nazw farmy i parafii, skąd pochodzi (Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd).

Wizją IKEA jest tworzenie lepszego codziennego życia dla wielu ludzi. Oferujemy funkcjonalne i dobrze zaprojektowane artykuły wyposażenia domu, które łączą jakość i przystępną cenę. Działamy w zgodzie ze zrównoważonym rozwojem, realizując strategię People & Planet Positive.

Grupa IKEA w Polsce posiada obecnie dziesięć sklepów i zarządza pięcioma centrami handlowymi poprzez IKEA Centres Polska. Zlokalizowane w Jarostach k. Piotrkowa Trybunalskiego Centrum Dystrybucji zaopatruje 23 sklepy IKEA w Europie Środkowej  i Wschodniej. Do Grupy IKEA w Polsce należy również sześć farm wiatrowych, które zapewniają jej niezależność energetyczną.

W roku finansowym 2017 ponad 28 mln osób odwiedziło sklepy IKEA, a strona www.IKEA.pl odnotowała ok. 91 mln wizyt.

HPR_IKEA__Oswoić dorosłość_2018-06-21.pdf

pdf | 289 KB

HPR_IKEA__Oswoić dorosłość_2018-06-21.doc

doc | 303 KB

Minigranty IKEA Kraków dla Stowarzyszenia Unicorn i Zespołu Szkół Specjalnych z Nowej Huty

Dwie krakowskie organizacje przeciwdziałające wykluczeniom społecznym zostały laureatami II edycji konkursu grantowego IKEA Kraków. W Centrum Psychoonkologii Unicorn powstał specjalny kącik dziecięcy, a uczniowie Zespołu Szkół Specjalnych nr 14 zyskali miejsce, w którym
Katowickie szkoły i IKEA łączą siły w walce o lepszy klimat

IKEA po raz kolejny wesprze dzieci i młodzież w staraniach o lepszy klimat i czystsze środowisko. Konkurs „Słoneczne szkoły dla lepszego miasta” związany jest ze szczytem klimatycznym ONZ COP24, który odbędzie się w Katowicach. Ponad dwadzieścia szkół podstawowych z Kato
IKEA urządziła strefy na Targach Książki w Krakowie. Po imprezie meble trafią do biblioteki

W dniach 25-28 października w Centrum Targowo-Kongresowym EXPO Kraków odbywają się 22. Międzynarodowe Targi Książki w Krakowie. W tym roku Gościem Honorowym czterodniowego święta literatury jest Szwecja. Nie mogło więc też zabraknąć IKEA. Szwedzki sklep urządził komforto
IKEA ponownie w Alejach Jerozolimskich w Warszawie

Od 23 października br. długo wyczekiwany sklep IKEA w Blue City jest otwarty dla klientów. Nowoczesny koncept, bliskość centrum miasta i niestandardowe, inspirujące sposoby prezentacji asortymentu. IKEA w Blue City to miejsce dla wszystkich, którzy myślą o urządzaniu i d
Na Twój adres e-mail została wysłana prośba o potwierdzenie subskrypcji.