IKEA pomogła umeblować 11 mieszkań dla młodzieży z domów dziecka. Podsumowanie projektu „Oswoić dorosłość”

Fundacja Pomocy Dzieciom „Tak Po Prostu” z Poznania zainicjowała projekt mający na celu wsparcie pełnoletnich wychowanków domów dziecka w ich starcie w dorosłe życie. Do współpracy zaprosiła instytucje publiczne i firmy. 11 czerwca 2018 r. w Strzałkowie w Wielkopolsce odbyło się uroczyste podsumowanie inicjatywy, której partnerem jest m.in. IKEA.

Fundacja Pomocy Dzieciom „Tak Po Prostu” z Poznania wspólnie z Fundacją Saint-Gobain Initiatives, przy wsparciu władz powiatu słupeckiego, Powiatowego Centrum Pomocy Rodzinie w Słupcy, Zakładu Aktywności Zawodowej w Słupcy oraz firm partnerskich, zrealizowały pionierski w skali kraju projekt pomocy młodzieży z placówek opiekuńczo-wychowawczych w usamodzielnieniu się - „Oswoić dorosłość”.

W wyniku projektu powstało 11 mieszkań treningowych pozwalających wychowankom domów dziecka na naukę samodzielności pod okiem opiekuna. Lokale są w pełni wyposażone w meble, sprzęt AGD i akcesoria, a to dzięki pomocy IKEA i pozostałych partnerów projektu, tj. Grupy Saint-Gobain, Amica, Castorama, Sii, Bawa, Variant, Masterkey, Tadmar. Warto podkreślić, że właśnie pracownicy IKEA oraz Fundacji Saint-Gobain w ramach wolontariatu wyremontowali i umeblowali mieszkania. 43 wolontariuszy z Grupy IKEA aktywnie włączyło się w aranżacje mieszkań oraz montaż mebli.

W IKEA wiemy, że dom to najważniejsze miejsce w życiu każdego człowieka. Cieszymy się, że dzięki współpracy tak różnych podmiotów w ramach projektu „Oswoić dorosłość” udało się stworzyć dobrze i funkcjonalnie urządzone mieszkania dla młodzieży z placówek opiekuńczo-wychowawczych. Mamy nadzieję, że pomoże im to poczuć się pewniej w ich dorosłym, samodzielnym życiu – mówi Katarzyna Warchał, Purchasing and Logistic Area Manager Central Europe, Grupa IKEA.

„Oswoić dorosłość” to kompleksowa pomoc. W programie oprócz mieszkań, powstały inkubatory przedsiębiorczości, a uczestników zaproszono do udziału w cyklu szkoleń oraz warsztatów przygotowujących wychowanków do samodzielności i aktywnego poszukiwania pracy.

Wychowankowie domów dziecka, opuszczając po 18 urodzinach swoje dotychczasowe placówki wychowawcze, często nie potrafią poradzić sobie z trudnościami dorosłego życia. Dlatego postanowiliśmy ułatwić im start w dorosłość i zaoferować mieszkania treningowe. Pozwoli im to na naukę samodzielności w bezpiecznych warunkach - mówi Agnieszka Pantkowska przedstawiciel Fundacji Pomocy Dzieciom „Tak Po Prostu”.

O IKEA:

Nazwa marki IKEA to akronim – skrót utworzony kolejno z pierwszych liter imienia i nazwiska założyciela firmy oraz nazw farmy i parafii, skąd pochodzi (Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd).

Wizją IKEA jest tworzenie lepszego codziennego życia dla wielu ludzi. Oferujemy funkcjonalne i dobrze zaprojektowane artykuły wyposażenia domu, które łączą jakość i przystępną cenę. Działamy w zgodzie ze zrównoważonym rozwojem, realizując strategię People & Planet Positive.

Grupa IKEA w Polsce posiada obecnie dziesięć sklepów i zarządza pięcioma centrami handlowymi poprzez IKEA Centres Polska. Zlokalizowane w Jarostach k. Piotrkowa Trybunalskiego Centrum Dystrybucji zaopatruje 23 sklepy IKEA w Europie Środkowej  i Wschodniej. Do Grupy IKEA w Polsce należy również sześć farm wiatrowych, które zapewniają jej niezależność energetyczną.

W roku finansowym 2017 ponad 28 mln osób odwiedziło sklepy IKEA, a strona www.IKEA.pl odnotowała ok. 91 mln wizyt.

HPR_IKEA__Oswoić dorosłość_2018-06-21.doc

doc | 303 KB

HPR_IKEA__Oswoić dorosłość_2018-06-21.pdf

pdf | 289 KB

Poczytaj mi w łóżku! Wspólny projekt Starego Browaru i IKEA Poznań.

10 września ruszył projekt, którego misją jest promowanie czytania dzieciom. Stary Browar pokaże, że centrum handlowe może być dobrym miejscem, aby spędzić czas z maluchem nad ciekawą lekturą. IKEA zaś zdradzi, co czeka na odwiedzających w nowo otwartym, odświeżonym Dziale Sypialnie w poznańskim sklepie. Finałem akcji będzie pomoc potrzebującym dzieciom.
IKEA otworzyła Punkt Odbioru Zamówień w Białymstoku

IKEA chce być bliżej mieszkańców Podlasia. Firma od 1 sierpnia umożliwia odbiór mebli i akcesoriów w nowo otwartym Punkcie Odbioru Zamówień IKEA w Centrum Handlowym Auchan Produkcyjna w Białymstoku. Zamówienia można składać przez internet lub telefon. To kolejny krok IKEA w realizacji strategii rozwoju sprzedaży wielokanałowej.
Nowym sklepem IKEA w Blue City pokieruje Magdalena Rozengart-Grzelczak

IKEA przygotowuje się do otwarcia swojej trzeciej lokalizacji w Warszawie i wybiera pracowników do nowego zespołu. Wiadomo już, kto będzie nim zarządzać. Funkcję dyrektora sklepu objęła Magdalena Rozengart-Grzelczak.
Kolejne lokalne instytucje dostaną wsparcie od IKEA Kraków. Ruszyła druga edycja programu Minigranty

IKEA Kraków ogłosiła drugą edycję programu grantowego skierowanego do lokalnych instytucji. Minigranty otrzymają wybrane organizacje realizujące projekty społeczne w zakresie edukacji i rozwoju dzieci lub wsparcia osób zagrożonych wykluczeniem społecznym. Zgłoszenia przyjmowane są do 20 lipca.