SPS RIPOSTA aktywnie pomaga młodzieży dzięki wsparciu IKEA

Rozwijanie umiejętności, zainteresowań i zdolności. To wszystko odbywa się w ramach programu „Pozytywni na START”, którego celem jest przeciwdziałanie uzależnieniom i eksperymentowaniu z używkami wśród młodzieży. Program wsparła IKEA w ramach grantu „Zabawa to Poważna sprawa”.

Pedagodzy SPS RIPOSTA ukazują swoim podopiecznym alternatywne formy spędzania czasu wolnego, rozwijając ich zainteresowania i zdolności. Młodzież nabywa wiedzę, poszerza zakres umiejętności i sprawności psychofizycznych oraz kształtuje właściwe postawy w celu budowania i rozwijania zdrowego stylu życia.
Jak mówi słynna sentencja „w zdrowym ciele, zdrowy duch”, dlatego znaczną częścią działań SPS RIPOSTA stanowi aktywność sportowa, np. gra w koszykówkę, piłkę nożną, wyjścia na basen czy badminton. Ponadto uczestnicy projektu mogą wziąć udział w warsztatach artystycznych, rzemieślniczych, majsterkowicza, kulinarnych. Te odbywają się w przestrzeni warsztatowej w ramach placówki wsparcia dziennego, prowadzonej przez Stowarzyszenie.
- Obecnie, furorę wśród młodzieży robią warsztaty rzemieślnicze oraz rękodzieła. Chłopcy z zapałem budują karmniki dla ptaków, a dziewczyny tworzą kartki okolicznościowe czy biżuterię. Poza tym, rozgrywki piłkarskie czy korzystanie z atrakcji rekreacyjnych m.in. wokół Jeziora Maltańskiego znajdują się w ścisłej czołówce ulubionych działań. W planach mamy wyjścia na Termy Maltańskie i pierwsze „przełamywanie lodów” w mierzeniu się z szalonymi wyścigami na maltańskich górskich saneczkach - mówi Agata Mielech, koordynator projektu "Pozytywni na START!" i Prezes Zarządu SPS RIPOSTA.
W działania SPS RIPOSTA aktywnie włączyli się pracownicy IKEA Poznań. W połowie maja wzięli udział w kreatywnym warsztacie dla 10 podopiecznych Stowarzyszenia, w wieku od 11 do 18 lat. Celem warsztatu była pomoc w wygospodarowaniu przestrzeni spotkań pedagogów i podopiecznych. Pracownicy sklepu IKEA w Poznaniu przygotowali makietę 3D, która odzwierciedlała przestrzeń Stowarzyszenia. Ta miała pomóc w planowaniu umeblowania i dekorowania placówki. Oprócz aktywności związanej z urządzaniem makiety podopieczni mogli zagrać w gry projektowe i zjeść kolację przygotowaną przez pracowników sklepu.
Dodatkowo, na początku czerwca, przeprowadzono remont placówki SPS Riposta. W prace remontowe zaangażowani byli zarówno pracownicy Stowarzyszenia, jak i pracownicy sklepu IKEA Poznań, a także wychowankowie, którzy mogli podszlifować swoje zdolności manualne, cierpliwość i dokładność. Wcześniej, lokal borykał się z dużą wilgotnością, problemami z drzwiami wejściowymi i brakami w odpowiednim umeblowaniu.
W ramach konkursu grantowego „Zabawa to poważna sprawa” wybranych zostało pięć organizacji, które otrzymały od 20 do 50 tys. zł dofinansowania od IKEA. Organizacje te na co dzień pomagają dzieciom i młodzieży znajdującej się w trudnej sytuacji materialnej lub życiowej. Konkurs jest częścią międzynarodowej kampanii społecznej „Zabawa to poważna sprawa”, której celem jest pomoc dzieciom w zagrożonych wykluczeniem społecznościach na całym świecie. Projekty są realizowane od 15 marca 2018 roku do 31 października 2018 roku.
Więcej informacji o programie grantowym IKEA „Zabawa to poważna  sprawa” można znaleźć na stronie: https://ikea.prowly.com/26585-piec-organizacji-wspierajacych-dzieci-i-mlodziez-otrzyma-granty-od-ikea
Nazwa marki IKEA to akronim – skrót utworzony kolejno z pierwszych liter imienia i nazwiska założyciela firmy oraz nazw farmy  i parafii, skąd pochodzi (Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd). Wizją  IKEA jest tworzenie lepszego codziennego życia dla wielu ludzi.  Oferujemy funkcjonalne i dobrze zaprojektowane artykuły  wyposażenia domu, które łączą jakość i przystępną cenę. Działamy w  zgodzie ze zrównoważonym rozwojem, realizując strategię People &  Planet Positive.

Grupa IKEA w Polsce posiada obecnie dziesięć sklepów i zarządza pięcioma  centrami handlowymi poprzez IKEA  Centres Polska. Zlokalizowane w Jarostach k. Piotrkowa Trybunalskiego  Centrum Dystrybucji zaopatruje 23 sklepy IKEA w Europie Środkowej i  Wschodniej. Do Grupy IKEA w Polsce należy również sześć farm wiatrowych,  które zapewniają jej niezależność energetyczną. W roku finansowym 2017 ponad 28 mln osób odwiedziło sklepy IKEA, a stronawww.IKEA.pl odnotowała ok. 91 mln wizyt.

SPS_Riposta_IKEA_03.jpg

SPS_Riposta_IKEA_02.jpg

SPS_Riposta_IKEA_01.jpg

IKEA_SPS_Riposta_2018-07-06.pdf

pdf | 449 KB

Nowy rok szkolny we Wróblewie, Tomicach i Rudnie z fotowoltaiką od IKEA

Szkoła Podstawowa we Wróblewie, Szkoła Podstawowa im. Obrońców Tobruku w Tomicach oraz Szkoła Podstawowa im. Józefa Niećko w Rudnie rozpoczynają rok szkolny z nową energią, której źródłem jest słońce. Placówki wygrały instalację fotowoltaiczną w konkursie „Najlepsza szkoła pod słońcem”, organizowanym przez IKEA oraz spółki zarządzające farmami wiatrowymi firmy. Nagrodę przekazano laureatom i wkrótce będzie produkować zieloną energię na potrzeby placówki.
Nowa instalacja fotowoltaiczna od IKEA przysłuży się potrzebującym w Słupsku

Instalacja fotowoltaiczna od IKEA została zainstalowana na dachu ośrodka dla bezdomnych w Słupsku prowadzonego przez Towarzystwo Pomocy im. Św. Brata Alberta. Uroczyste uruchomienie instalacji odbyło się 30 sierpnia 2018. Inwestycja w produkcję energii odnawialnej na budynku należącym do Miasta jest wynikiem współpracy między firmą IKEA a Słupskiem w zakresie zrównoważonego rozwoju.
Program Food Waste Watcher, czyli jak IKEA zapobiega marnowaniu żywności. Wstępne wyniki robią wrażenie.

Każdego roku w Polsce wyrzuca się aż 9 mln ton jedzenia. IKEA od kilku lat szuka sposobów na ograniczenie marnowania żywności w swoich sklepach. Dzięki programowi Food Waste Watcher w Polsce w ciągu półtora roku udało się zapobiec wyrzuceniu aż 18 ton jedzenia. Odpowiada to ponad 40 tys. posiłków, wartym w sumie ponad 270 tys. złotych.
Pracownicy IKEA z Polski opisują swoją podróż do Jordanii - życie w obozach dla uchodźców

Pracownicy IKEA z Polski pojechali do Jordanii, aby przekonać się, w jaki sposób wykorzystywane są na miejscu fundusze zebrane w wyniku kampanii społecznych IKEA i przekazywane są za pośrednictwem IKEA Foundation potrzebującym społecznościom. Wizyta została zorganizowana w ramach programu pracowniczego IKEA IWitness we współpracy z międzynarodową organizacją War Child, pomagającą dzieciom i ich rodzinom w rejonach konfliktu. O swoich doświadczeniach, wspomnieniach i refleksjach uczestnicy podróży opowiadają w książce „Zabawa to poważna sprawa. Jak i dlaczego IKEA pomaga uchodźcom w Jordanii”, e-book do pobrania tutaj: www.IKEA.pl/iwitness.