SPS RIPOSTA aktywnie pomaga młodzieży dzięki wsparciu IKEA

Rozwijanie umiejętności, zainteresowań i zdolności. To wszystko odbywa się w ramach programu „Pozytywni na START”, którego celem jest przeciwdziałanie uzależnieniom i eksperymentowaniu z używkami wśród młodzieży. Program wsparła IKEA w ramach grantu „Zabawa to Poważna sprawa”.

Pedagodzy SPS RIPOSTA ukazują swoim podopiecznym alternatywne formy spędzania czasu wolnego, rozwijając ich zainteresowania i zdolności. Młodzież nabywa wiedzę, poszerza zakres umiejętności i sprawności psychofizycznych oraz kształtuje właściwe postawy w celu budowania i rozwijania zdrowego stylu życia.
Jak mówi słynna sentencja „w zdrowym ciele, zdrowy duch”, dlatego znaczną częścią działań SPS RIPOSTA stanowi aktywność sportowa, np. gra w koszykówkę, piłkę nożną, wyjścia na basen czy badminton. Ponadto uczestnicy projektu mogą wziąć udział w warsztatach artystycznych, rzemieślniczych, majsterkowicza, kulinarnych. Te odbywają się w przestrzeni warsztatowej w ramach placówki wsparcia dziennego, prowadzonej przez Stowarzyszenie.
- Obecnie, furorę wśród młodzieży robią warsztaty rzemieślnicze oraz rękodzieła. Chłopcy z zapałem budują karmniki dla ptaków, a dziewczyny tworzą kartki okolicznościowe czy biżuterię. Poza tym, rozgrywki piłkarskie czy korzystanie z atrakcji rekreacyjnych m.in. wokół Jeziora Maltańskiego znajdują się w ścisłej czołówce ulubionych działań. W planach mamy wyjścia na Termy Maltańskie i pierwsze „przełamywanie lodów” w mierzeniu się z szalonymi wyścigami na maltańskich górskich saneczkach - mówi Agata Mielech, koordynator projektu "Pozytywni na START!" i Prezes Zarządu SPS RIPOSTA.
W działania SPS RIPOSTA aktywnie włączyli się pracownicy IKEA Poznań. W połowie maja wzięli udział w kreatywnym warsztacie dla 10 podopiecznych Stowarzyszenia, w wieku od 11 do 18 lat. Celem warsztatu była pomoc w wygospodarowaniu przestrzeni spotkań pedagogów i podopiecznych. Pracownicy sklepu IKEA w Poznaniu przygotowali makietę 3D, która odzwierciedlała przestrzeń Stowarzyszenia. Ta miała pomóc w planowaniu umeblowania i dekorowania placówki. Oprócz aktywności związanej z urządzaniem makiety podopieczni mogli zagrać w gry projektowe i zjeść kolację przygotowaną przez pracowników sklepu.
Dodatkowo, na początku czerwca, przeprowadzono remont placówki SPS Riposta. W prace remontowe zaangażowani byli zarówno pracownicy Stowarzyszenia, jak i pracownicy sklepu IKEA Poznań, a także wychowankowie, którzy mogli podszlifować swoje zdolności manualne, cierpliwość i dokładność. Wcześniej, lokal borykał się z dużą wilgotnością, problemami z drzwiami wejściowymi i brakami w odpowiednim umeblowaniu.
W ramach konkursu grantowego „Zabawa to poważna sprawa” wybranych zostało pięć organizacji, które otrzymały od 20 do 50 tys. zł dofinansowania od IKEA. Organizacje te na co dzień pomagają dzieciom i młodzieży znajdującej się w trudnej sytuacji materialnej lub życiowej. Konkurs jest częścią międzynarodowej kampanii społecznej „Zabawa to poważna sprawa”, której celem jest pomoc dzieciom w zagrożonych wykluczeniem społecznościach na całym świecie. Projekty są realizowane od 15 marca 2018 roku do 31 października 2018 roku.
Więcej informacji o programie grantowym IKEA „Zabawa to poważna  sprawa” można znaleźć na stronie: https://ikea.prowly.com/26585-piec-organizacji-wspierajacych-dzieci-i-mlodziez-otrzyma-granty-od-ikea
Nazwa marki IKEA to akronim – skrót utworzony kolejno z pierwszych liter imienia i nazwiska założyciela firmy oraz nazw farmy  i parafii, skąd pochodzi (Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd). Wizją  IKEA jest tworzenie lepszego codziennego życia dla wielu ludzi.  Oferujemy funkcjonalne i dobrze zaprojektowane artykuły  wyposażenia domu, które łączą jakość i przystępną cenę. Działamy w  zgodzie ze zrównoważonym rozwojem, realizując strategię People &  Planet Positive.

Grupa IKEA w Polsce posiada obecnie dziesięć sklepów i zarządza pięcioma  centrami handlowymi poprzez IKEA  Centres Polska. Zlokalizowane w Jarostach k. Piotrkowa Trybunalskiego  Centrum Dystrybucji zaopatruje 23 sklepy IKEA w Europie Środkowej i  Wschodniej. Do Grupy IKEA w Polsce należy również sześć farm wiatrowych,  które zapewniają jej niezależność energetyczną. W roku finansowym 2017 ponad 28 mln osób odwiedziło sklepy IKEA, a stronawww.IKEA.pl odnotowała ok. 91 mln wizyt.

SPS_Riposta_IKEA_03.jpg

SPS_Riposta_IKEA_02.jpg

SPS_Riposta_IKEA_01.jpg

IKEA_SPS_Riposta_2018-07-06.pdf

pdf | 449 KB

Pracownicy IKEA z Polski opisują swoją podróż do Jordanii - życie w obozach dla uchodźców

Pracownicy IKEA z Polski pojechali do Jordanii, aby przekonać się, w jaki sposób wykorzystywane są na miejscu fundusze zebrane w wyniku kampanii społecznych IKEA i przekazywane są za pośrednictwem IKEA Foundation potrzebującym społecznościom. Wizyta została zorganizowana w ramach programu pracowniczego IKEA IWitness we współpracy z międzynarodową organizacją War Child, pomagającą dzieciom i ich rodzinom w rejonach konfliktu. O swoich doświadczeniach, wspomnieniach i refleksjach uczestnicy podróży opowiadają w książce „Zabawa to poważna sprawa. Jak i dlaczego IKEA pomaga uchodźcom w Jordanii”, e-book do pobrania tutaj: www.IKEA.pl/iwitness.
20 nowych uczestników zajęć sportowych w ramach konkursu grantowego IKEA "Zabawa to poważna sprawa"

"Sport to zdrowie" - właśnie się o tym przekonują nowi uczestnicy projektu "Mamo! Idę na boisko" realizowanego przez Fundację Akademię Sportu PRO-AM.
W ramach nowej strategii zrównoważonego rozwoju IKEA wycofa plastikowe produkty jednorazowego użytku ze swoich sklepów i restauracji

Publikując „People & Planet Positive”, IKEA ogłosiła nowe zobowiązania na rzecz społeczeństw i środowiska. Poprzez swoje działania IKEA pragnie ułatwiać ludziom prowadzenie zdrowego i ekologicznego stylu życia, przeciwdziałać zmianom klimatu oraz przyczyniać się do zmiany myślenia o odpadach zmierzając w stronę gospodarki o obiegu zamkniętym. Dokument zawiera konkretne zadania, które IKEA zobowiązała się zrealizować do 2030 roku.
Majsterkowanie, survival, ekologia. Ruszają zajęcia dofinansowane przez IKEA

WĘDKA rozszerza swoją propozycję zajęć o m.in. warsztaty ze zdrowego stylu życia, ekologii czy majsterkowania. Stowarzyszenie może to zrobić dzięki zwycięstwu w konkursie grantowym IKEA.