IKEA zainwestowała 17 milionów złotych w plan emerytalny dla pracowników w Polsce

Dobre wyniki finansowe oraz ambitne plany rozwoju w Polsce przyczyniły się do podjęcia przez IKEA decyzji o zainwestowaniu 17 milionów złotych w plan emerytalny dla swoich pracowników. Dodatkowe wsparcie planu stanowi Program Lojalnościowy Tack!, za pośrednictwem którego firma dzieli się z pracownikami wypracowanym zyskiem. Obie inicjatywy pozwalają IKEA zapewnić jeszcze bardziej stabilne warunki pracy oraz umożliwiają zadbanie o przyszłość pracowników.

W przeprowadzonym badaniu Great Place to Work ponad 80% pracowników wybranych spółek IKEA zadeklarowało chęć pozostania w firmie w perspektywie długoterminowej. Staramy się być wspaniałym miejscem pracy dla wszystkich, od samego początku zatrudnienia w IKEA. Chcemy budować z naszymi pracownikami długotrwałe relacje i odpowiadać na ich potrzeby, dlatego zdecydowaliśmy się zainwestować w ich przyszłość i zadbać o nich również w okresie emerytalnym – powiedział Michał Pióro, Dyrektor HR IKEA Retail.

Wprowadzając plan emerytalny, IKEA dołączyła do wąskiego grona firm w Polsce, które oferują swoim pracownikom tego rodzaju benefity. Obecnie jedynie około 2,5% pracujących w Polsce jest objętych pracowniczymi programami emerytalnymi. Jednak tylko IKEA zapewnia unikalne na rynku połączenie Pracowniczego Programu Emerytalnego (PPE) oraz Pracowniczego Programu Oszczędnościowego (PPO) z możliwością gromadzenia przez pracownika składek na Indywidualnym Koncie Emerytalnym (IKE) i Indywidualnym Koncie Zabezpieczenia Emerytalnego (IKZE).

Oferując tak kompleksowe rozwiązanie, dajemy naszym pracownikom nie tylko możliwość systematycznego gromadzenia środków finansowych, dzięki udziałowi i zaangażowaniu pracodawcy, ale także możliwość samodzielnego odkładania funduszy na emeryturę. Wierzymy, że w przyszłości może to być znaczący dodatek do ich budżetu – dodał Michał Pióro.

PPE i PPO finansowane są przez IKEA z dwóch źródeł. PPE zasilane jest poprzez wpłatę składki podstawowej, która stanowi stały procent od wynagrodzenia pracownika. Natomiast środki przekazywane do PPO pochodzą z Programu Lojalnościowego Tack!. „Tack!” oznacza po szwedzku „Dziękuję!” – w ten sposób firma dziękuje pracownikom za ich pracę i dzieli się z nimi swoim sukcesem. Wpłacana kwota Tack! ustalana jest corocznie i zależy od osiągniętych przez Grupę IKEA celów wyznaczonych w planach biznesowych. W roku finansowym 2014, w całej Grupie IKEA, na program przeznaczonych zostało 200 mln euro.

Łącznie Grupa IKEA zatrudnia w Polsce około 13 tysięcy pracowników, w tym ponad 10 tysięcy w części produkcyjnej - IKEA Industry. Z Planu Emerytalnego IKEA mogą korzystać na tych samych zasadach wszyscy pracownicy, bez względu na zajmowane stanowisko.

Czujemy się odpowiedzialni za przyszłość wszystkich naszych pracowników. Dzięki nowym inicjatywom, również każda z ponad 10 tysięcy osób, które pracują w IKEA Industry, otrzyma możliwość skorzystania z planu emerytalnego. Wprowadzenie tak kompleksowego programu, także ze względu na jego skalę, było niezwykle wymagającym przedsięwzięciem. Tym bardziej cieszę się, że jesteśmy jedną z niewielu firm w Polsce, która oferuje tego typu rozwiązania swoim pracownikom – Powiedziała Magdalena Michalak, HR Manager IKEA Industry Poland.
Dane dotyczące porównania pracowniczych programów emerytalnych na polskim rynku z badania Urzędu Komisji Nadzoru Finansowego „Pracownicze Programy Emerytalne w 2014 roku”.

IKEA stawia na bawełnęlepszą dla ludzi i środowiska

IKEA ogłosiła, że od września bieżącego roku cała bawełna, która używana jest do produkcji artykułów marki, pochodzi wyłącznie ze zrównoważonych źródeł. Oznacza to, że przy jej uprawie stosuje się mniej wody, nawozów sztucznych i pestycydów, a farmerzy zwiększają swoje przychody. Tym samym firma stała się największym sprzedawcą na świecie, który wyznaczył sobie i osiągnął ten cel.