Katalog IKEA 2019 – świętujemy bogactwo domowego życia

Już jest! Nowy Katalog IKEA 2019 jest dostępny w Polsce. W tym roku chcemy docenić różnorodność tego, jak żyjemy. Dlatego zapraszamy naszych czytelników do odwiedzin w siedmiu wyjątkowych domach: od niewielkiej kawalerki po dom, w którym wiele uwagi poświęca się trosce o środowisko. Każdy z nich ma do opowiedzenia ciekawą historię, wypełnioną emocjami i potrzebami jego mieszkańców. Mamy nadzieję, że klienci IKEA w nowym Katalogu nie tylko znajdą produkty i pomysły do wykorzystania w codziennym życiu, ale że rozbudzi on również zainteresowanie wyposażeniem wnętrz i zainspiruje do dalszych poszukiwań w sklepach IKEA i na IKEA.pl.

Nowy Katalog oznacza nadejście ekscytujących zmian! W jego poprzednich edycjach IKEA zawsze prezentowała inspirujące aranżacje wnętrz w podziale na funkcje, np. sypialnię czy kuchnię. W tym roku koncepcja została zmieniona – pojawiły się aranżacje całych domów. Przestrzenie zostały zaprojektowane, uwzględniając potrzeby ludzi, którzy mogliby w nich zamieszkać, są pełne konkretnych pomysłów oraz opierają się na wnioskach i obserwacjach Raportu IKEA Życie w domu. Dzięki nim wiemy między innymi, że aż 49% ludzi uważa za główną przyczynę kłótni w domu odmienne spojrzenie na kwestię bałaganu i posiadanie zbyt wielu drobiazgów. Ponieważ w wielu domach toczą się potyczki między zwolennikami minimalizmu i miłośnikami „artystycznego” nieładu, nowy Katalog IKEA jest pełen pomysłów na pogodzenie potrzeb wszystkich domowników.

IKEA. Niech Żyje Dom!

W tym roku koncentrujemy się na życiu w domu ze wszystkim, co się z tym wiąże: radościami, codziennymi wyzwaniami, ale i niekiedy napięciami. Wierzymy, że poprzez umiejętne zrównoważenie przestrzeni „ja” i „my”, wykorzystanie odpowiednich produktów i sprytnych rozwiązań można sprawić, by codzienne życie w domu stało się lepsze.   Tegoroczne działania to także kontynuacja komunikacji „IKEA. Niech Żyje Dom!” w odświeżonej odsłonie – mówi Filip Fiedorow, Dyrektor marketingu IKEA Retail w Polsce.

Wyjątkowe nowości i zaskakujące kolekcje

Katalog IKEA 2019 jest pełen nowości na wielu płaszczyznach – od produktów, przez wzory i materiały. IKEA zależy na różnorodności nastrojów i inspiracji, aby wszyscy mogli znaleźć coś dla siebie oraz dla domu w każdym kolejnym sezonie. W Katalogu są już subtelne zapowiedzi kolorystyki i stylów, które zachwycą klientów IKEA swoją wyjątkowością 4 razy w roku. W IKEA przez cały rok będą pojawiać się zaskakujące i różnorodne serie – warto śledzić zwłaszcza kolekcje specjalne, powstałe we współpracy z nieszablonowymi artystami. Już jesienią do sklepów zawitają oryginalne serie FÖREMÅL czy SAMMANHANG, a wiosną i latem 2019 roku swoją premierę będzie miała miedzy innymi kolekcja ART EVENT oraz FREKVENS. Wyjątkowym podziękowaniem IKEA za 75 lat wspólnego życia w domu będzie seria produktów vintage o ponadczasowym wzornictwie - GRATULERA. Z okazji jubileuszu do asortymentu powróci kilka ikon stylu z lat 1950-1960, 1970-1980 oraz 1990-2000.

Rozwój IKEA w Polsce

Wizją IKEA jest tworzenie lepszego życia na co dzień dla wielu ludzi. Jednym z podstawowych założeń strategii IKEA na polskim rynku jest zwiększanie dostępności produktów i usług.

Chcemy inspirować Polaków i odpowiadać na ich potrzeby, zachęcając do korzystania z naszych pięknych oraz funkcjonalnych rozwiązań dla domu. Dążymy do tego, aby jak najwięcej osób mogło robić zakupy w łatwy i wygodny sposób – gdzie, kiedy i jak chcą. Ostatnie lata to okres bardzo dynamicznego rozwoju IKEA w Polsce. Pracowaliśmy nad kolejnymi kanałami sprzedaży, m.in. otwierając nowe sklepy i rozwijając sprzedaż przez Internet, stworzyliśmy również zupełnie nowe na rynku formaty, takie jak Kuchnia Spotkań IKEA czy Centrum IKEA dla Firm. Obecnie intensywnie pracujemy nad otwarciem trzeciego sklepu IKEA w Warszawie, w centrum handlowym Blue City – mówi Katarzyna Balashov, Dyrektor ds. komunikacji korporacyjnej IKEA Retail w Polsce.

IKEA w Blue City będzie unikalnym w skali światowej konceptem i trzecią lokalizacją w Warszawie. Nowy, mniejszy format w centrum miasta wyposażony zostanie w innowacyjne rozwiązania prezentacji asortymentu, które ułatwią dokonywanie zakupów. Otwarcie przewidywane jest na jesień bieżącego roku.

Fakty i liczby na temat Katalogu IKEA 2019

Wersja drukowana
- Liczba stron w wersji podstawowej: 280 + 4 strony okładki
- Liczba drukowanych kopii: ~ 190 000 000
- Liczba organizacji krajowych IKEA/krajów: 50/55
Nowy kraj: w Bahrainie i na Łotwie ukaże się pierwsza pełna wersja Katalogu 2019.
- Liczba języków: 38
- Liczba katalogów dystrybuowanych w Polsce: w okresie 20.08 – 09.09 br. do skrzynek pocztowych trafi około 5,260,000 sztuk katalogu, czyli dotrzemy do co trzeciego gospodarstwa domowego w Polsce.
- Dystrybucja bezpośrednia do skrzynek pocztowych będzie prowadzona na określonym obszarze wokół 10 sklepów IKEA (Warszawa, Gdańsk, Bydgoszcz, Łódź, Poznań, Wrocław, Katowice, Kraków, Lublin) oraz 5 Punktów Odbioru Zamówień (Szczecin, Kalisz, Opole, Białystok, Rzeszów).
- Od 2014 roku katalog IKEA jest drukowany w 100% na papierze z certyfikatem Forest Stewardship Council™ (FSC™ Mix Credit). Oznacza to, że papier wykorzystywany do produkcji katalogu pochodzi z bardziej zrównoważonych źródeł. Po wykorzystaniu katalog w wersji papierowej można oddać do recyklingu.

Wersja cyfrowa
- Katalog IKEA w wersji cyfrowej będzie dostępny na stronie IKEA.pl oraz w aplikacji mobilnej od dnia premiery, czyli od 20 sierpnia 2018.
- Tegoroczny katalog będzie identyczny w wersji drukowanej i w wersji cyfrowej.
- Wersje cyfrowe są responsywne i dostosowują się do urządzeń, na których przeglądany jest katalog (komputer/smartfon), dodatkowo ułatwiają bezpośrednie przejście do stron z informacjami o poszczególnych produktach z katalogu oraz możliwością zrobienia zakupów przez internet. Możliwe będzie również pobranie wersji cyfrowej katalogu w formacie PDF na swój komputer.

Nazwa marki IKEA to akronim – skrót utworzony kolejno z pierwszych liter imienia i nazwiska założyciela firmy oraz nazw farmy i parafii, skąd pochodzi (Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd).

Wizją IKEA jest tworzenie lepszego codziennego życia dla wielu ludzi. Oferujemy funkcjonalne i dobrze zaprojektowane artykuły wyposażenia domu, które łączą jakość i przystępną cenę. Działamy w zgodzie ze zrównoważonym rozwojem, realizując strategię People & Planet Positive.

Grupa IKEA w Polsce posiada obecnie dziesięć sklepów (w drugiej połowie br. otworzy jedenasty w centrum handlowym Blue City) i zarządza pięcioma centrami handlowymi poprzez IKEA Centres Polska. Zlokalizowane w Jarostach k. Piotrkowa Trybunalskiego Centrum Dystrybucji zaopatruje 23 sklepy IKEA w Europie Środkowej i Wschodniej. Do Grupy IKEA w Polsce należy również sześć farm wiatrowych, które zapewniają jej niezależność energetyczną.

W roku finansowym 2017 ponad 28 mln osób odwiedziło sklepy IKEA, a strona www.IKEA.pl odnotowała ok. 91 mln wizyt.

Cover_FY19_PL.jpg

Katalog IKEA 2019_Witajcie w...domach!_press kit.pdf

pdf | 8,1 MB

Okładka Katalogu IKEA 2019.pdf

pdf | 1,05 MB

Katalog IKEA 2019 - świętujemy bogactwo domowego życia_informacja dla mediów (1).docx

docx | 46,8 KB

Z produktami IKEA Święta będą jeszcze bardziej magiczne.Rusza zimowa kampania IKEA.

Na początku listopada rozpoczęła się świąteczna odsłona kampanii IKEA. W tym roku marka udowadnia, że magia Świąt jest na wyciągnięcie ręki – każdy z nas już teraz z łatwością może stworzyć wyjątkową atmosferę w swoim domu.
Zaprojektowana przez dzieci dla dzieci. Limitowana kolekcja IKEA SAGOSKATT po raz 5. wspiera prawo najmłodszych do zabawy oraz rozwoju.

W minionym roku IKEA zorganizowała konkurs rysunkowy i zaprosiła dzieci z całego świata do narysowania pluszaka swoich marzeń w ramach kampanii społecznej IKEA „Zabawa to poważna sprawa”. Na jury czekało nie lada wyzwanie: wybór tych pięciu najbardziej wyjątkowych z pona
Niech żyje magia świąt! Z kolekcją IKEA VINTER 2018 podaruj bliskim święta, o jakich marzą.

Tegoroczna propozycja IKEA na zimową porę to szeroka gama produktów, które nie tylko pozwolą się zrelaksować podczas przedświątecznej gorączki, ale i zadbają o konkretne potrzeby. Asortyment powiększy się m.in. o tekstylia, oświetlenie, ozdoby choinkowe, przybory do pieczenia i gotowania, oraz akcesoria do pakowania prezentów. Dekorowanie wnętrz                  i świąteczne niespodzianki staną się jeszcze przyjemniejsze! Seria VINTER trafi do sklepów IKEA w Polsce w listopadzie br.
Jesienna premiera 3. sezonu „Domowych rewolucji”. Metamorfozy wnętrz z IKEA

Trzecia odsłona formatu wnętrzarskiego „Domowe rewolucje”, w którym pod okiem Doroty Szelągowskiej przeprowadzana jest metamorfoza mieszkania, wraca na ekrany już 5 października. IKEA po raz kolejny, jako jeden z partnerów wyjątkowego programu, przyczyni się do niezwykłych zmian w domach i życiu bohaterów. Kolejny sezon „Domowych rewolucji” będzie pokazywany równolegle na antenie HGTV Home & Garden oraz TVN.
Na Twój adres e-mail została wysłana prośba o potwierdzenie subskrypcji.