Katalog IKEA 2019 – świętujemy bogactwo domowego życia

Już jest! Nowy Katalog IKEA 2019 jest dostępny w Polsce. W tym roku chcemy docenić różnorodność tego, jak żyjemy. Dlatego zapraszamy naszych czytelników do odwiedzin w siedmiu wyjątkowych domach: od niewielkiej kawalerki po dom, w którym wiele uwagi poświęca się trosce o środowisko. Każdy z nich ma do opowiedzenia ciekawą historię, wypełnioną emocjami i potrzebami jego mieszkańców. Mamy nadzieję, że klienci IKEA w nowym Katalogu nie tylko znajdą produkty i pomysły do wykorzystania w codziennym życiu, ale że rozbudzi on również zainteresowanie wyposażeniem wnętrz i zainspiruje do dalszych poszukiwań w sklepach IKEA i na IKEA.pl.

Nowy Katalog oznacza nadejście ekscytujących zmian! W jego poprzednich edycjach IKEA zawsze prezentowała inspirujące aranżacje wnętrz w podziale na funkcje, np. sypialnię czy kuchnię. W tym roku koncepcja została zmieniona – pojawiły się aranżacje całych domów. Przestrzenie zostały zaprojektowane, uwzględniając potrzeby ludzi, którzy mogliby w nich zamieszkać, są pełne konkretnych pomysłów oraz opierają się na wnioskach i obserwacjach Raportu IKEA Życie w domu. Dzięki nim wiemy między innymi, że aż 49% ludzi uważa za główną przyczynę kłótni w domu odmienne spojrzenie na kwestię bałaganu i posiadanie zbyt wielu drobiazgów. Ponieważ w wielu domach toczą się potyczki między zwolennikami minimalizmu i miłośnikami „artystycznego” nieładu, nowy Katalog IKEA jest pełen pomysłów na pogodzenie potrzeb wszystkich domowników.

IKEA. Niech Żyje Dom!

W tym roku koncentrujemy się na życiu w domu ze wszystkim, co się z tym wiąże: radościami, codziennymi wyzwaniami, ale i niekiedy napięciami. Wierzymy, że poprzez umiejętne zrównoważenie przestrzeni „ja” i „my”, wykorzystanie odpowiednich produktów i sprytnych rozwiązań można sprawić, by codzienne życie w domu stało się lepsze.   Tegoroczne działania to także kontynuacja komunikacji „IKEA. Niech Żyje Dom!” w odświeżonej odsłonie – mówi Filip Fiedorow, Dyrektor marketingu IKEA Retail w Polsce.

Wyjątkowe nowości i zaskakujące kolekcje

Katalog IKEA 2019 jest pełen nowości na wielu płaszczyznach – od produktów, przez wzory i materiały. IKEA zależy na różnorodności nastrojów i inspiracji, aby wszyscy mogli znaleźć coś dla siebie oraz dla domu w każdym kolejnym sezonie. W Katalogu są już subtelne zapowiedzi kolorystyki i stylów, które zachwycą klientów IKEA swoją wyjątkowością 4 razy w roku. W IKEA przez cały rok będą pojawiać się zaskakujące i różnorodne serie – warto śledzić zwłaszcza kolekcje specjalne, powstałe we współpracy z nieszablonowymi artystami. Już jesienią do sklepów zawitają oryginalne serie FÖREMÅL czy SAMMANHANG, a wiosną i latem 2019 roku swoją premierę będzie miała miedzy innymi kolekcja ART EVENT oraz FREKVENS. Wyjątkowym podziękowaniem IKEA za 75 lat wspólnego życia w domu będzie seria produktów vintage o ponadczasowym wzornictwie - GRATULERA. Z okazji jubileuszu do asortymentu powróci kilka ikon stylu z lat 1950-1960, 1970-1980 oraz 1990-2000.

Rozwój IKEA w Polsce

Wizją IKEA jest tworzenie lepszego życia na co dzień dla wielu ludzi. Jednym z podstawowych założeń strategii IKEA na polskim rynku jest zwiększanie dostępności produktów i usług.

Chcemy inspirować Polaków i odpowiadać na ich potrzeby, zachęcając do korzystania z naszych pięknych oraz funkcjonalnych rozwiązań dla domu. Dążymy do tego, aby jak najwięcej osób mogło robić zakupy w łatwy i wygodny sposób – gdzie, kiedy i jak chcą. Ostatnie lata to okres bardzo dynamicznego rozwoju IKEA w Polsce. Pracowaliśmy nad kolejnymi kanałami sprzedaży, m.in. otwierając nowe sklepy i rozwijając sprzedaż przez Internet, stworzyliśmy również zupełnie nowe na rynku formaty, takie jak Kuchnia Spotkań IKEA czy Centrum IKEA dla Firm. Obecnie intensywnie pracujemy nad otwarciem trzeciego sklepu IKEA w Warszawie, w centrum handlowym Blue City – mówi Katarzyna Balashov, Dyrektor ds. komunikacji korporacyjnej IKEA Retail w Polsce.

IKEA w Blue City będzie unikalnym w skali światowej konceptem i trzecią lokalizacją w Warszawie. Nowy, mniejszy format w centrum miasta wyposażony zostanie w innowacyjne rozwiązania prezentacji asortymentu, które ułatwią dokonywanie zakupów. Otwarcie przewidywane jest na jesień bieżącego roku.

Fakty i liczby na temat Katalogu IKEA 2019

Wersja drukowana
- Liczba stron w wersji podstawowej: 280 + 4 strony okładki
- Liczba drukowanych kopii: ~ 190 000 000
- Liczba organizacji krajowych IKEA/krajów: 50/55
Nowy kraj: w Bahrainie i na Łotwie ukaże się pierwsza pełna wersja Katalogu 2019.
- Liczba języków: 38
- Liczba katalogów dystrybuowanych w Polsce: w okresie 20.08 – 09.09 br. do skrzynek pocztowych trafi około 5,260,000 sztuk katalogu, czyli dotrzemy do co trzeciego gospodarstwa domowego w Polsce.
- Dystrybucja bezpośrednia do skrzynek pocztowych będzie prowadzona na określonym obszarze wokół 10 sklepów IKEA (Warszawa, Gdańsk, Bydgoszcz, Łódź, Poznań, Wrocław, Katowice, Kraków, Lublin) oraz 5 Punktów Odbioru Zamówień (Szczecin, Kalisz, Opole, Białystok, Rzeszów).
- Od 2014 roku katalog IKEA jest drukowany w 100% na papierze z certyfikatem Forest Stewardship Council™ (FSC™ Mix Credit). Oznacza to, że papier wykorzystywany do produkcji katalogu pochodzi z bardziej zrównoważonych źródeł. Po wykorzystaniu katalog w wersji papierowej można oddać do recyklingu.

Wersja cyfrowa
- Katalog IKEA w wersji cyfrowej będzie dostępny na stronie IKEA.pl oraz w aplikacji mobilnej od dnia premiery, czyli od 20 sierpnia 2018.
- Tegoroczny katalog będzie identyczny w wersji drukowanej i w wersji cyfrowej.
- Wersje cyfrowe są responsywne i dostosowują się do urządzeń, na których przeglądany jest katalog (komputer/smartfon), dodatkowo ułatwiają bezpośrednie przejście do stron z informacjami o poszczególnych produktach z katalogu oraz możliwością zrobienia zakupów przez internet. Możliwe będzie również pobranie wersji cyfrowej katalogu w formacie PDF na swój komputer.

Nazwa marki IKEA to akronim – skrót utworzony kolejno z pierwszych liter imienia i nazwiska założyciela firmy oraz nazw farmy i parafii, skąd pochodzi (Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd).

Wizją IKEA jest tworzenie lepszego codziennego życia dla wielu ludzi. Oferujemy funkcjonalne i dobrze zaprojektowane artykuły wyposażenia domu, które łączą jakość i przystępną cenę. Działamy w zgodzie ze zrównoważonym rozwojem, realizując strategię People & Planet Positive.

Grupa IKEA w Polsce posiada obecnie dziesięć sklepów (w drugiej połowie br. otworzy jedenasty w centrum handlowym Blue City) i zarządza pięcioma centrami handlowymi poprzez IKEA Centres Polska. Zlokalizowane w Jarostach k. Piotrkowa Trybunalskiego Centrum Dystrybucji zaopatruje 23 sklepy IKEA w Europie Środkowej i Wschodniej. Do Grupy IKEA w Polsce należy również sześć farm wiatrowych, które zapewniają jej niezależność energetyczną.

W roku finansowym 2017 ponad 28 mln osób odwiedziło sklepy IKEA, a strona www.IKEA.pl odnotowała ok. 91 mln wizyt.

Cover_FY19_PL.jpg

Katalog IKEA 2019_Witajcie w...domach!_press kit.pdf

pdf | 8,1 MB

Okładka Katalogu IKEA 2019.pdf

pdf | 1,05 MB

Katalog IKEA 2019 - świętujemy bogactwo domowego życia_informacja dla mediów (1).docx

docx | 46,8 KB

Każdy Dom jest inny, bo inni są jego domownicy. Nowa kampania IKEA mówi o tym, jak ważne są relacje w domu.

Kampania komunikująca nowe wydanie Katalogu IKEA 2019 jest pierwszą w odświeżonej odsłonie platformy „Niech żyje dom”. Tegoroczna edycja katalogu jest wyjątkowa, gdyż pokazuje aranżacje całych domów, podzielonych ze względu na styl życia ich domowników, nie skupiając się już na modułowych i pojedynczych rozwiązaniach.
Limitowana kolekcja FÖREMÅL: ładna, brzydka, urocza.               Stwórz wnętrze wywołujące emocje.

Limitowana seria FÖREMÅL powstała jako rezultat współpracy IKEA z jednym z najbardziej uznanych szwedzkich artystów tworzących w szkle i ceramice, Perem B. Sundbergiem. Podkreślająca unikatowość przedmiotów kolekcja zachęca do eksperymentowania oraz tworzenia wnętrz nie tylko funkcjonalnych, ale i wywołujących prawdziwe emocje. Składa się ona z codziennych produktów o nietuzinkowym wyglądzie, takich jak pudełka do przechowywania, dywany, poszewki na poduszkę, świeczniki czy intrygujące wazony. Wyróżnia ją niezwykłe bogactwo wzorów, które stworzył artysta. To spora gratka dla miłośników eksperymentów we wnętrzach! Kolekcja będzie dostępna w sklepach IKEA we wrześniu br.
SAMMANHANG: piękna oprawa dla twoich kolekcji

To prawdziwa gratka dla kolekcjonerów! Seria SAMMANHANG pokazuje nowe oblicze rozwiązań IKEA do przechowywania. To zbiór produktów od najmniejszych pudełek aż po meble, które w idealny sposób wyeksponują kolekcjonowane przez nas przedmioty. Punktem wyjścia do ich stworzenia była chęć znalezienia odpowiedzi na pytanie: jak wydobyć piękno ulubionych rzeczy, nie odciągając od nich uwagi? Kolekcja SAMMANHANG powstała we współpracy z siedmiorgiem wyjątkowych projektantów ma swoją premierę w sierpniu tego roku.
Gwiazdy na premierze nowego Katalogu IKEA 2019 świętują bogactwo domowego życia

23 sierpnia w Praskiej Drukarni w Warszawie odbyła się premiera nowego Katalogu IKEA 2019. Na ten moment czekało tysiące fanów dobrego wzornictwa. Tegoroczna odsłona przyniosła wiele niespodzianek, zmieniła się bowiem sama koncepcja katalogu! W tym roku IKEA koncentruje się na życiu w domu ze wszystkim, co się z tym wiąże: radościami, codziennymi wyzwaniami, jak i niekiedy napięciami. W wyjątkowym wydarzeniu udział wzięli m.in. Katarzyna Nosowska, Katarzyna Zielińska oraz Jędrzej Skiba.