Każdy Dom jest inny, bo inni są jego domownicy. Nowa kampania IKEA mówi o tym, jak ważne są relacje w domu.

Kampania komunikująca nowe wydanie Katalogu IKEA 2019 jest pierwszą w odświeżonej odsłonie platformy „Niech żyje dom”. Tegoroczna edycja katalogu jest wyjątkowa, gdyż pokazuje aranżacje całych domów, podzielonych ze względu na styl życia ich domowników, nie skupiając się już na modułowych i pojedynczych rozwiązaniach.

Spot promujący nowy Katalog IKEA 2019 to emocjonalna historia pokazująca, że prawdziwe życie to także drobne domowe niesnaski, nieporozumienia i chwilowe rozejmy. Bohaterkami są matka i dorastająca córka, pomiędzy którymi panują zmienne relacje. Pojawiają się zarówno trudne, jak i wzruszające, pełne miłości momenty. Historię można podsumować jednym zdaniem: Niech żyje to, co między nami. Niech żyje dom!
Celem nowej odsłony platformy jest pokazanie, że każdy Dom jest inny - nie z powodu różnej powierzchni czy lokalizacji, ale dlatego, że wyjątkowi są jego domownicy. To oni ze swoimi indywidualnymi cechami tworzą dynamikę tego miejsca. To w domu jesteśmy najbardziej sobą – i dlatego czasami trudno nam być w nim razem. Wspólną, doskonałą w swej niedoskonałości codzienność mogą ułatwić produkty i rozwiązania IKEA.
Już niewielkie zmiany, jak umiejętne zrównoważenie przestrzeni „ja” i „my”, uspokoją naturalne domowe napięcia i pomogą po prostu wygodniej żyć obok siebie. Ponieważ dbając o dom, dbamy też o siebie nawzajem. To relacje są najważniejsze, dlatego na nich skupiamy się w najnowszej kampanii – mówi Karolina Skalik, Communication Leader w IKEA Retail w Polsce.
W domu najistotniejsze jest pogodzenie potrzeb wszystkich domowników. Dlatego Katalog IKEA 2019 pełen jest intrygujących rozwiązań i pomysłów. Jego nowa koncepcja pozwala docenić różnorodność tego, jak żyjemy - dodaje Karolina Szabłowska, External Marketing Communication Manager w IKEA Retail w Polsce.
Kluczową częścią komunikacji jest spot reklamowy, którego dłuższa wersja dostępna jest online. Część produktowa wspierana jest przez oddzielny materiał, promujący produkty w ramach Nowych Niższych Cen. Kampania komunikująca katalog ruszyła 20 sierpnia, działania wizerunkowe tydzień później. Obejmą one kanały tradycyjne (TVC, kino, OOH), digital (w tym także współpracę z influencerami) oraz sklepy marki na terenie Polski.
Spot promujący Katalog IKEA 2019: https://youtu.be/yILMQ1w6CUk
Za kreację, strategię i koncept kreatywny kampanii (w tym produkcję spotów do TV i kina, OOH) odpowiada agencja Saatchi&Saatchi IS. Kampanię w Internecie i digitalu z dedykowanym kontentem przygotowała agencja VML Poland. Aktywacje z influencerami prowadzone są przez Hash.fm, a za komunikację PR odpowiada Garden of Words. Zakup mediów do kampanii koordynuje w całości dom mediowy Wavemaker.
Klient: IKEA Retail
Agencja: Saatchi&Saatchi IS / VML
Dom mediowy: MEC / Wavemaker
Reżyser: Tadeusz Śliwa
Dop: Kajetan Plis
Produkcja: TANK / Digital: SPUTNIK
Scenografia: IKEA / Olak&Brudz SetDesign
Postprodukcja: Lunapark Motion Arts Collective
Muzyka: Mikołaj Stroiński
Lektor: Ewa Szlachcic
IKEA. Niech Żyje Dom!
www.ikea.pl/katalog
#niechzyjedom

Nazwa marki IKEA to akronim – skrót utworzony kolejno z pierwszych liter imienia i nazwiska założyciela firmy oraz nazw farmy i parafii, skąd pochodzi (Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd).

Wizją IKEA jest tworzenie lepszego codziennego życia dla wielu ludzi. Oferujemy funkcjonalne i dobrze zaprojektowane artykuły wyposażenia domu, które łączą jakość i przystępną cenę. Działamy w zgodzie ze zrównoważonym rozwojem, realizując strategię People & Planet Positive.

Grupa IKEA w Polsce posiada obecnie dziesięć sklepów (w drugiej połowie br. otworzy jedenasty w centrum handlowym Blue City) i zarządza pięcioma centrami handlowymi poprzez IKEA Centres Polska. Zlokalizowane w Jarostach k. Piotrkowa Trybunalskiego Centrum Dystrybucji zaopatruje 23 sklepy IKEA w Europie Środkowej i Wschodniej. Do Grupy IKEA w Polsce należy również sześć farm wiatrowych, które zapewniają jej niezależność energetyczną.

W roku finansowym 2017 ponad 28 mln osób odwiedziło sklepy IKEA, a strona www.IKEA.pl odnotowała ok. 91 mln wizyt.

Każdy Dom jest inny, bo inni są jego domownicy. Nowa kampania IKEA mówi o tym, jak ważne są relacje w domu_informacja dla mediów.docx

docx | 60,4 KB

Limitowana kolekcja FÖREMÅL: ładna, brzydka, urocza.               Stwórz wnętrze wywołujące emocje.

Limitowana seria FÖREMÅL powstała jako rezultat współpracy IKEA z jednym z najbardziej uznanych szwedzkich artystów tworzących w szkle i ceramice, Perem B. Sundbergiem. Podkreślająca unikatowość przedmiotów kolekcja zachęca do eksperymentowania oraz tworzenia wnętrz nie tylko funkcjonalnych, ale i wywołujących prawdziwe emocje. Składa się ona z codziennych produktów o nietuzinkowym wyglądzie, takich jak pudełka do przechowywania, dywany, poszewki na poduszkę, świeczniki czy intrygujące wazony. Wyróżnia ją niezwykłe bogactwo wzorów, które stworzył artysta. To spora gratka dla miłośników eksperymentów we wnętrzach! Kolekcja będzie dostępna w sklepach IKEA we wrześniu br.
SAMMANHANG: piękna oprawa dla twoich kolekcji

To prawdziwa gratka dla kolekcjonerów! Seria SAMMANHANG pokazuje nowe oblicze rozwiązań IKEA do przechowywania. To zbiór produktów od najmniejszych pudełek aż po meble, które w idealny sposób wyeksponują kolekcjonowane przez nas przedmioty. Punktem wyjścia do ich stworzenia była chęć znalezienia odpowiedzi na pytanie: jak wydobyć piękno ulubionych rzeczy, nie odciągając od nich uwagi? Kolekcja SAMMANHANG powstała we współpracy z siedmiorgiem wyjątkowych projektantów ma swoją premierę w sierpniu tego roku.
Gwiazdy na premierze nowego Katalogu IKEA 2019 świętują bogactwo domowego życia

23 sierpnia w Praskiej Drukarni w Warszawie odbyła się premiera nowego Katalogu IKEA 2019. Na ten moment czekało tysiące fanów dobrego wzornictwa. Tegoroczna odsłona przyniosła wiele niespodzianek, zmieniła się bowiem sama koncepcja katalogu! W tym roku IKEA koncentruje się na życiu w domu ze wszystkim, co się z tym wiąże: radościami, codziennymi wyzwaniami, jak i niekiedy napięciami. W wyjątkowym wydarzeniu udział wzięli m.in. Katarzyna Nosowska, Katarzyna Zielińska oraz Jędrzej Skiba.
Nowości sierpniowe w IKEA. Wyjątkowe pomysły na więcej miejsca dla… ciebie

Sierpień w IKEA to zaproszenie do stworzenia wnętrz, w których można pokazać swoją osobowość i poczuć się wygodnie w zorganizowanej przestrzeni. Asortyment wzbogacił się o produkty do przechowywania, a także nowe tekstylia idealne do otulenia się podczas popołudniowego relaksu. O odpowiedni nastrój zadba nowo zaprojektowane oświetlenie, od lamp wiszących po stołowe, a także pierwsze w historii głośniki IKEA. W tym sezonie na pierwszym planie znalazły się także nowoczesne, zrównoważone metody produkcji. Nowe produkty cechuje skandynawski minimalizm, poetycki nastrój i zróżnicowana paleta kolorów: od delikatnych pasteli po graficzne wzory monochromatyczne.