Nowa instalacja fotowoltaiczna od IKEA przysłuży się potrzebującym w Słupsku

Instalacja fotowoltaiczna od IKEA została zainstalowana na dachu ośrodka dla bezdomnych w Słupsku prowadzonego przez Towarzystwo Pomocy im. Św. Brata Alberta. Uroczyste uruchomienie instalacji odbyło się 30 sierpnia 2018. Inwestycja w produkcję energii odnawialnej na budynku należącym do Miasta jest wynikiem współpracy między firmą IKEA a Słupskiem w zakresie zrównoważonego rozwoju.

W 2016 roku Robert Biedroń, Prezydent Miasta Słupska oraz Anna Pawlak-Kuliga, prezes IKEA w Polsce podpisali dwustronną deklarację współpracy w zakresie zrównoważonego rozwoju. Jej główne obszary to zapewnienie przystępnej i czystej energii odnawialnej dla jak największej liczby mieszkanek i mieszkańców miasta oraz poszukiwanie sposobów rozwiązywania globalnych wyzwań społecznych i środowiskowych.
P1355471.jpg
- Wiele osób i instytucji, nie tylko w Polsce, wciąż postrzega rozwiązania ekologiczne za zbyt drogie. W IKEA działamy na rzecz zwalczania ubóstwa energetycznego pokazując, że rozwiązania zrównoważone, energooszczędne mogą być dostępne dla wielu, a konieczne są szczególnie dla tych, którzy są najmniej uposażeni. W ostatnich 2 latach pracowaliśmy z Miastem Słupsk nad wybranymi obszarami, które mogą wspomóc mieszkańców, a równocześnie pozwolą rozwijać samorząd i biznes. Oświetlenie LED-owe pozwala drastycznie zmniejszyć rachunki za prąd w każdym miejscu, Zielone Punkty w mieście to wspaniała inicjatywa na rzecz edukacji i promocji ekologicznej, instalacja fotowoltaiczna to natomiast realna oszczędność na wiele lat – nie przypadkowo stworzona w miejscu, gdzie przysłuży się organizacji społecznej i jej beneficjentom - powiedziała Katarzyna Dulko-Gaszyna, dyrektor ds. zrównoważonego rozwoju w IKEA Retail.
Towarzystwo Pomocy im. Św. Brata Alberta w Słupsku jest organizacją dobroczynną, pomagającą osobom bezdomnym i ubogim. Instalacja fotowoltaiczna na dachu budynku umożliwi produkcję czystej ekologicznej energii ze słońca oraz znacznie obniży rachunki za prąd użytkownikom. Inwestycja o mocy 10kW jest oparta o technologię modułów polikrystalicznych i składa się na nią 37 paneli.
DJI_0020.jpg
-  Miasto Słupsk i firmę IKEA połączyła wspólna wartość jaką jest zrównoważony rozwój. Tę ideę przekuliśmy w konkretne działania, które przyniosły wiele korzyści naszym mieszkańcom. Nie tylko mogli skorzystać ze sprzętu przekazanego przez IKEA, ale także na własnej kieszeni odczuć, że ekologia po prostu się opłaca. Te oszczędności odczuwają każdego dnia najemcy mieszkań komunalnych, szkoły, przedszkola, przychodnie, ośrodki pomocy, teatry i wiele innych podmiotów. Jest dla nas źródłem ogromnej satysfakcji, że w Słupsku wiedza na temat zalet oszczędności energii, efektywności energetycznej i źródeł odnawialnych stała się powszechna - powiedziała Beata Maciejewska, Pełnomocniczka Prezydenta Miasta Słupska ds. zrównoważonego rozwoju.

Ekologiczna energia w IKEA

IKEA inspiruje do bardziej zrównoważonego życia także swoich klientów. Od września 2015 roku w sklepach IKEA dostępne jest oświetlenie wykonane wyłącznie w technologii LED. 100% oświetlenia wewnętrznego w sklepach IKEA w Polsce jest wykonane właśnie w tej technologii. Od 2017 roku w ofercie IKEA w Polsce dostępne są także kompleksowe instalacje fotowoltaiczne dla gospodarstw domowych. Jest to przystępne cenowo rozwiązanie, dzięki któremu każdy właściciel domu może posiadać własne źródło czystej i taniej energii na dachu. Korzystając z odnawialnych źródeł energii w swoim domu, konsument staje się prosumentem, czyli nie tylko konsumuje ale i produkuje energię elektryczną na własne potrzeby, jednocześnie oszczędzając na rachunkach za prąd. Słupsk jest miastem wprowadzanym na drogę ku transformacji – dzięki rozwojowi opartemu na inteligentnej zielonej gospodarce, połączonej ze sprawiedliwością społeczną oraz ochroną środowiska i klimatu, staje się zielonym miastem nowej generacji. To obywatelska, nowoczesna, rozwijająca się w sposób trwały i zrównoważony przestrzeń, aspirująca do miana lidera wśród zielonych miast. W Słupsku wdrażane są zmiany charakterystycznych dla najbardziej zielonych miast Europy, w tym m.in.: rozwój zbiorowego, pieszego i rowerowego transportu, promocja energooszczędnych technologii oraz wzrost udziału odnawialnych źródeł energii w miejskiej energetyce. Realizacja wizji możliwa jest przy współpracy z ekspertami z Europy i Polski w wybranych dziedzinach.

Więcej na ten temat na stronach:
- instalacje fotowoltaiczne z IKEA: www.IKEA.pl/energia
- zrównoważony rozwój w IKEA: www.IKEA.pl/dlaPlanety

Nazwa marki IKEA to akronim – skrót utworzony kolejno z pierwszych liter imienia i nazwiska założyciela firmy oraz nazw farmy  i parafii, skąd pochodzi (Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd). Wizją IKEA jest tworzenie lepszego codziennego życia dla wielu ludzi.  Oferujemy funkcjonalne i dobrze zaprojektowane artykuły  wyposażenia domu, które łączą jakość i przystępną cenę. Działamy w  zgodzie ze zrównoważonym rozwojem, realizując strategię People &  Planet Positive. Grupa IKEA w Polsce posiada obecnie dziesięć sklepów (w drugiej połowie br. otworzy jedenasty w centrum handlowym Blue City) i zarządza pięcioma centrami handlowymi poprzez IKEA  Centres Polska. Zlokalizowane w Jarostach k. Piotrkowa Trybunalskiego  Centrum Dystrybucji zaopatruje 23 sklepy IKEA w Europie Środkowej i  Wschodniej. Do Grupy IKEA w Polsce należy również sześć farm wiatrowych,  które zapewniają jej niezależność energetyczną. W roku finansowym 2017 ponad 28 mln osób odwiedziło sklepy IKEA, a stronawww.IKEA.pl odnotowała ok. 91 mln wizyt.

DJI_0009.jpg

P1355535.jpg

P1355471.jpg

DJI_0020.jpg

IKEA _Słupsk_2018-08-30.docx

docx | 403 KB

IKEA _Słupsk_2018-08-30.pdf

pdf | 287 KB

Panele fotowoltaiczne w 2017 roku w ofercie sklepów IKEA

IKEA po osiągnięciu niezależności energetycznej w Polsce, podejmuje kolejne inicjatywy w obszarze strategii zrównoważonego rozwoju. W przyszłym roku w ofercie każdego sklepu IKEA, znajdą się panele fotowoltaiczne.
Nowy rok szkolny we Wróblewie, Tomicach i Rudnie z fotowoltaiką od IKEA

Szkoła Podstawowa we Wróblewie, Szkoła Podstawowa im. Obrońców Tobruku w Tomicach oraz Szkoła Podstawowa im. Józefa Niećko w Rudnie rozpoczynają rok szkolny z nową energią, której źródłem jest słońce. Placówki wygrały instalację fotowoltaiczną w konkursie „Najlepsza szkoła pod słońcem”, organizowanym przez IKEA oraz spółki zarządzające farmami wiatrowymi firmy. Nagrodę przekazano laureatom i wkrótce będzie produkować zieloną energię na potrzeby placówki.
Program Food Waste Watcher, czyli jak IKEA zapobiega marnowaniu żywności. Wstępne wyniki robią wrażenie.

Każdego roku w Polsce wyrzuca się aż 9 mln ton jedzenia. IKEA od kilku lat szuka sposobów na ograniczenie marnowania żywności w swoich sklepach. Dzięki programowi Food Waste Watcher w Polsce w ciągu półtora roku udało się zapobiec wyrzuceniu aż 18 ton jedzenia. Odpowiada to ponad 40 tys. posiłków, wartym w sumie ponad 270 tys. złotych.
SPS RIPOSTA aktywnie pomaga młodzieży dzięki wsparciu IKEA

Rozwijanie umiejętności, zainteresowań i zdolności. To wszystko odbywa się w ramach programu „Pozytywni na START”, którego celem jest przeciwdziałanie uzależnieniom i eksperymentowaniu z używkami wśród młodzieży. Program wsparła IKEA w ramach grantu „Zabawa to Poważna sprawa”.